printlogo


کد خبر: 176145تاریخ: 1396/3/7 00:00
دستگاه‌های دولتی برابر گرانی‌های بی‌سابقه روزه سکوت گرفته‌اند
گرانی 40 درصدی سفره مردم در ماه رمضان امسال

گروه اقتصادی: تا زمانی که مسؤولیت تنظیم بازار میان وزارتخانه‌های صنعت، معدن و تجارت و وزارت کشاورزی دست به دست می‌شود و متولی مشخصی ندارد، روال تنظیم بازار کالاهای اساسی در سال جدید و حتی با روی کار آمدن دولت جدید هم همین خواهد بود. بنا به این گزارش، تب و تاب گرانی به بهانه ماه رمضان چند روزی است آغاز شده و از آنجا که دلالان و سودجویان هم بخوبی با بازار نابسامان و بی‌در و پیکر کالاهای اساسی آشنایی دارند، نهایت سوء‌استفاده را از این ماه می‌برند. این در حالی است که نگاهی به اخبار و اظهارات گوناگون مسؤولان از انواع کنترل بر بازار و نظارت‌های متعدد خبر می‌دهد.  مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران بیان کرده با توجه به ذخایر مناسب کالاهای اساسی شامل گندم، برنج، شکر و روغن در کشور، بابت میزان توزیع و تنظیم بازار این کالاها در ایام ماه رمضان هیچ‌گونه مشکلی وجود ندارد و در حالی که مسؤولان دیگر نیز برای راحتی خیال مردم، اظهارات مختلفی داشته‌اند، دستورالعمل طرح نظارت بر عملکرد واحدهای تولیدی، توزیعی و خدماتی استان تهران برای ماه رمضان هم در نخستین روز خرداد توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت به واحدها و ادارات بازرسی و نظارت ابلاغ شد که بر اساس آن عرضه ۱۳ قلم کالای پرمصرف در ماه رمضان شامل لبنیات، پروتئین، برنج، روغن، قند، شکر، خرما، میوه، سبزیجات، شیرینی‌های پرمصرف،‌ آش، حلیم و زولبیا و بامیه در استان تهران با حداکثر ظرفیت، بازرسی و نظارت خواهد شد. در حال حاضر نرخ هر کیلو خرما در بازار بسته به ارقام مختلف از 10 تا 35 هزار تومان، زولبیا و بامیه 12 تا 15 هزار تومان، برنج ایرانی از 11 تا 16 هزار تومان، گوشت گوسفندی 41 هزار تومان، مرغ در مرز کیلویی 8 هزار تومان، انواع حبوبات از کیلویی 7 تا 15 هزار تومان، هر بسته چای خارجی 25 هزار تومان، هر کیلو شکر 3 هزار و 500 و قند شکسته 3 هزار و 900 تومان است.  در همین رابطه سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس با بیان اینکه واسطه‌ها نرخ محصولات غذایی را ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش می‌دهند، گفت: نرخ مواد غذایی تطابقی با درآمد اقشار کم‌درآمد جامعه ندارد. علی وقف‌چی درباره وضعیت گرانی مواد غذایی در بازار بیان کرد: واسطه‌ها نرخ تولید را با ترفندهای اقتصادی با افزایش چند برابری به دست مصرف‌کننده می‌رسانند بنابراین بدیهی است که بازار نمی‌تواند رنگ آرامش اقتصادی به خود گیرد در حالی که دولت باید به عنوان حامی تولیدکننده و مشتری، نرخی برای محصولات غذایی تعیین کند که علاوه برمصرف‌کننده، اقتصاد تولیدکننده نیز تحت‌الشعاع فشارهای اقتصادی قرار نگیرد.  گشت‌و‌گذاری در بازار تهران حاکی از آن است که در حال حاضر هرکیلوگرم گوشت گوساله فیله پاک کرده به قیمت 62 هزار تومان در مغازه‌ها عرضه می‌شود. همچنین گوشت گوسفندی راسته با استخوان‌ کیلویی 37 هزار و 500 تومان، گوشت گوسفندی ران پاک‌کرده با استخوان‌ کیلویی 45 هزار و 200 تومان، گوشت گوسفندی ماهیچه کیلویی 48 هزار تومان، گوشت کف دست با ماهیچه گوسفند کیلویی 44هزار و 500 تومان و هر کیلوگرم گوشت چرخ‌کرده 36 هزار تومان در سطح شهر فروخته می‌شود. بازار برنج نیز از اوایل سال گذشته تاکنون در بحران قرار داشته، چرا که به گفته دبیر انجمن برنج، مسؤولان نظارتی آنطور که باید و شاید بازار را کنترل نمی‌کنند. از این رو قیمت برنج ایرانی در سال‌جاری با حفظ سیر صعودی سال گذشته اما با شیب ملایم، به قیمت 12 هزار و 500 تومان تا 17 هزار تومان در هرکیلوگرم رسید. به عنوان مثال هر کیلوگرم برنج ایرانی در فروشگاهی در سعادت‌آباد با عنوان طارم محلی اعلا 17 هزار تومان، در محله میرزای شیرازی با داشتن 2 نوع طارم به قیمت‌های 15 و 17 هزار تومان و دم‌سیاه به قیمت 16 هزار تومان و در محله جمال‌زاده شمالی نوعی برنج پرمحصول 12 هزار و 500 تومان و برنج بسته‌بندی شده یک شرکت بر اساس نرخ سال قبل خود 17 هزار تومان به فروش می‌رسد. این در حالی است که به گفته علی اکبریان، نایب‌رئیس انجمن برنج، در حال حاضر نرخ هر کیلو برنج با کیفیت طارم،‌ هاشمی و دم‌سیاه ۱۲هزار تومان، شیرودی 8 و ندا 7 هزار تومان است، از این‌رو تفاوت آشکار قیمت برنج در تهران را دستگاه‌های مربوط باید نظارت کنند.  سرکشی به بازار حبوبات نیز حاکی از آن است که هم‌اکنون لوبیا چشم‌بلبلی کیلویی 5100 تا 6100 تومان، لوبیاچیتی کیلویی 9600 تا 10500 تومان، لوبیا سفید کیلویی 6800 تا 7800 تومان، لوبیا قرمز کیلویی 7000 تا 7700 تومان، نخود کیلویی 8200 تا 9200 تومان، لیمو عمانی کیلویی 18500 تا 21000 تومان، جو پرک کیلویی 13 هزار تومان، عدس کیلویی 5800 تا 6500 تومان، جو پوست‌کنده کیلویی 1500 تا 2000 تومان و زرشک کیلویی 22500 تا 26500 تومان در سطح شهر تهران عرضه می‌شود. در رابطه با نان نیز اگرچه مسؤولان قول گران نشدن این کالا در ماه رمضان را داده‌اند اما پس از آن قیمت نان نیز مانند روغن که قرار است بعد از ماه رمضان گران شود، تغییر خواهد کرد. در این میان خرما نیز که به عنوان یکی از اقلام اساسی سفره ماه رمضان قلمداد می‌شود، این روزها با اختلاف قیمت چند برابری به دست مصرف‌کنندگان می‌رسد به طوری که بتازگی دبیر انجمن خرما از افزایش ۱۰ برابری قیمت خرما از نخلستان تا سفره مردم خبر داد و گفت: اقدامی برای تنظیم بازار خرما انجام نمی‌شود و با نزدیک شدن به ماه رمضان هر کیلوگرم رطب به‌قیمت ۱۵ تا ۲۰ هزار تومان به فروش می‌رسد. علی‌اصغر موسوی همچنین بیان کرد: هیچ اصولی در قیمت‌گذاری و فروش خرما وجود ندارد، زیرا دلالان خرما را با قیمت کمی از دست کشاورزان درمی‌آورند و در ماه رمضان به‌ قیمت بالایی به فروش می‌رسانند. بنابراین انتظار می‌رود در دولت دوازدهم و با همفکری دولت با بخش ‌خصوصی، شیوه درست و مناسبی برای کنترل بازار کالاهای پرمصرف به کار برده شود.


Page Generated in 0/0056 sec