نخستین حضور دونالد ترامپ در اجلاس گروه 7 یک شکست مفتضحانه برای مشروعیت 7 کشوری رقم زد که مدعی تصمیمگیری برای کل جهان هستند اما نمیتوانند بین خود درباره مهمترین مسائل جهان به اجماع برسند.
7 کشوری که دیگر طبق ادعاهای گذشته برترین قطبهای صنعت و تجارت جهان نیز محسوب نمیشوند و در غیاب چین و دیگر اقتصادهای نوظهور آسیایی حرفی برای گفتن نخواهند داشت. رئیسجمهور آمریکا که بتازگی پادشاه آلزایمری سعودی را «خردمند» خوانده و برای گرفتن مدال تا کمر جلوی او خم شده بود، در نشست جی 7 در ایتالیا با سران 6 کشور صنعتی دیگر مثل یک مشت احمق و از موضع بالا برخورد کرد. لابد ترامپ خود را یک پدرخوانده سیسیلی فرض کرده بود. در نهایت نیز او مهمترین دستور کار اجلاس 2 روزه شهر تائورمینا در جنوب ایتالیا را با عدم پذیرش توافقنامه پاریس روی زمین گذاشت به طوری که حتی صدای چینیها که جزو گروه 7 نیستند نیز درآمد. پس از آنکه ترامپ روز جمعه در یک جلسه داغ با رهبران آلمان، فرانسه، انگلیس، کانادا، ایتالیا و ژاپن در پشت درهای بسته حاضر نشد زیر بار اجرایی کردن توافقنامه آب و هوایی 2016 پاریس در آمریکا برود و تصمیمگیری درباره آن را به بعد موکول کرد، حال شنیده میشود او قصد دارد این میراث اوباما را نیز از کاخ سفید بزداید. توافقنامه آب و هوایی 2016 سال گذشته به ابتکار اوباما انجام و امضا شده بود اما جانشین او در کاخ سفید حاضر نیست زیر بار آن برود، چرا که در راه رسیدن به ریاستجمهوری، غولهای نفتی و صنایع سنگین آمریکا جزو متحدان اصلی او و جمهوریخواهان بودهاند. در عین حال به نظر میرسد ترامپ در نفی عهدنامه پاریس انگیزه شخصی میراثزدایی اوباما را نیز دنبال میکند.
اکراه ظاهری رئیسجمهور آمریکا در پایبندی به نخستین توافقنامه جهانی الزامآور درباره آب و هوا که به امضای 195 کشور جهان رسیده است، به روشنی خشم آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان را برانگیخته است. او روز شنبه در پیامی توئیتری در آخرین روز از نشست سران گروه 7 اعلام کرد تصمیم لازم را درباره حمایت از توافقنامه آب و هوایی پاریس یا خروج آمریکا از آن، هفته آینده اتخاذ خواهد کرد. همچنین برخی منابع نزدیک به کاخ سفید نیز گفتهاند رئیسجمهور آمریکا قبل از اعلام تصمیم نهایی خود درباره معاهده پاریس، خواهان برگزاری یک رشته نشستها با مدیران ارشد اجرایی شرکتهای انرژی و دیگر شرکتهای بزرگ آمریکایی شده است. میتوان گفت ترامپ حتی پیش از ترک تائورمینا نظر قطعی خود را میدانست و حتی برخی افراد مورد اعتماد خود از جمله اسکات پروئیت، رئیس آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا را به طور خصوصی از آن مطلع کرده بود. ترامپ که پیشتر هشدارها درباره گرم شدن کره زمین را جعلی و دروغ خوانده بود به پروئیت گفته است آمریکا باید از توافقنامه تاریخی پاریس درباره تغییرات آب و هوایی خارج شود. این موضوع بیش از هر چیز باعث خشم آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان شده است که در ایتالیا به خبرنگاران قول داده بود ترامپ را راضی به پذیرش توافق آب و هوایی خواهد کرد. البته مرکل در تائورمینا نیز نارضایتی خود را از رفتار ترامپ علنی کرده بود.
امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه نیز روابط جی هفت و آمریکا را به کنایه ازدواجی خواند که در آخرین مرحله تا رسیدن به طلاق قرار دارد.
بدین ترتیب ظاهرا تنها دستاورد اجلاس جی هفت 2017 بیانیه مشترک برای ادامه تحریمهای ضد روسی بود که حتی لحن آن علیه عضو سابق گروه 7(گروه 8 سابق) نیز مانند دوره قبل چندان محکم نبود. مشروعیت جی 7 وقتی بیشتر زیر سوال میرود که چین نیز از خارج از گروه مزبور برای آن تعیین تکلیف میکند. لو کانگ، سخنگوی وزارت خارجه چین دیروز نارضایتی پکن را از بیانیه گروه 7 درباره دریای شرقی و دریای جنوبی چین اعلام کرد. گروه 7 همچنین در حالی از کرهشمالی خواست برنامه هستهایاش را کاملا کنار بگذارد که روند تحولات شبهجزیره کره کاملا نشان از خارج شدن اوضاع از دست رهبران 7 کشور صنعتی بویژه آمریکا و ژاپن که مستقیما با این بحران دست و پنجه نرم میکنند دارد. دیروز هفتهنامه اشپیگل، مهمترین نشریه آلمانی نوشت: «این نشست نشان داد شکاف بین آمریکا و 6 عضو دیگر این تشکل بسیار عمیق است. دولت ترامپ در مسیر انزوای بینالمللی قدم گذاشته است. نشست جی هفت باید متعاقبا به «یک در مقابل جی شش» تغییر نام دهد».