در شرایطی که شورای نگهبان همچنان در حال بررسی اسناد تخلفات انتخابات ریاستجمهوری است، دستگاه قضا نیز با احضار استانداران، فرمانداران و مدیران دولتی که در جریان انتخابات ریاستجمهوری با حمایت از کاندیدای دولت، تخلفاتی را مرتکب شدند، برای آنان پرونده تشکیل داده است.
به گزارش «وطنامروز»، در جریان برگزاری انتخابات ریاستجمهوری، ستاد سیدابراهیم رئیسی در 2 نامه مجزا به هیات نظارت بر انتخابات و وزیر کشور نسبت به تخلفات انتخاباتی واکنش نشان داد. پس از اعلام نتایج انتخابات ریاستجمهوری نیز سیدابراهیم رئیسی با تقدیم بیش از 300 سند از تخلفات انتخاباتی به شورای نگهبان، خواستار رسیدگی به این موضوع شد. شورای نگهبان نیز که هفته گذشته روند بررسی این تخلفات را آغاز کرده است، در هفته جاری نیز این بررسیها را ادامه داده است. در همین راستا، روز گذشته سخنگوی شورای نگهبان از ادامه بررسی پرونده انتخابات ریاستجمهوری در نشست روز یکشنبه این شورا خبر داد. عباسعلی کدخدایی در گفتوگو با صداوسیما گفت: در این نشست گزارشها و شکایات دریافتی درباره انتخابات ریاستجمهوری بررسی میشود. وی افزود: البته این پرونده پس از برگزاری انتخابات به طور پیوسته حتی پنجشنبه و جمعه گذشته در جلسات کارشناسی بررسی و نتایج آن به نشست بعدازظهر امروز شورای نگهبان ارجاع شد. طبق قانون، شورای نگهبان تا سهشنبه نهم خرداد مهلت دارد نتایج بررسی شکایات مرتبط با انتخابات ریاستجمهوری را اعلام کند.
اما در حالی که شورای نگهبان در حال بررسی تخلفات انتخاباتی است، دستگاه قضا برخورد با متخلفان انتخاباتی را در دستور کار خود قرار داده است. روز شنبه غلامحسین اسماعیلی، رئیسکل دادگستری استان تهران از احضار برخی استانداران و فرماندارانی که در ارتباط با تخلفات انتخاباتی برایشان پرونده تشکیل شده، به دادسرا خبر داد و گفت که بیش از 150 پرونده در این زمینه تنها در استان تهران تشکیل شده است. در همین راستا روز گذشته خلیل رضایی، سرپرست دفتر نظارت و بازرسی بر انتخابات شورای نگهبان استان بوشهر در نشست خبری از احضار برخی فرمانداران و مدیران متخلف در انتخابات که از امکانات دولتی برای یک کاندیدای خاص استفاده میکردند، خبر داد. او گفت: در استان بوشهر با برنامهریزیهای انجامشده مشکل کمبود تعرفه نداشتیم و تنها 3 شعبه که شامل شهرستان بوشهر و دشتی گزارش شده بود با کمبود تعرفه مواجه بودند و نتوانستند در زمان مقرر تعرفهها را به شعب اخذ رای برسانند. در شعب اخذ رای در انتخابات ریاستجمهوری به دلیل وجود ناظران شورای نگهبان تخلف چشمگیری وجود نداشته است اما تخلفاتی که وجود داشته است بیرون از شعب اخذ رأی بوده که دخالت برخی از مسؤولان در انتخابات بوده است.
وی استفاده از امکانات بیتالمال را یکی از تخلفات در جریان انتخابات عنوان کرد و گفت: گزارشات تخلفات به دستگاه قضا انعکاس داده شده و حتی فرمانداری نیز بوده است که پرونده برایش تشکیل شده است و برخی از مسؤولان نیز به دادگاه احضار شدهاند و رسیدگی به این موضوع همچنان ادامه دارد.
مناظره با وزیر کشور درباره تخلفات انتخاباتی
حجـم تخلفات دولت در انتخابات ریاستجمهوری دوازدهم به حدی گسترده و قابلتامل است که سیدصولت مرتضوی، نماینده حجتالاسلام رئیسی در ستاد انتخابات کشور از وزیر کشور برای مناظره در اینباره دعوت کرده است. سیدصولت مرتضوی در گفتوگو با فارس، با بیان اینکه تخلفات انتخاباتی وزارت کشور فراوان است، اظهار داشت: آیتالله جنتی، دبیر شورای نگهبان هم در بیانات خود به این تخلفات تصریح و از مسؤولان قضایی درخواست کردند که با متخلفان برخورد شود.
وی افزود: از طرف دیگر در اظهارات اخیر رئیسکل دادگستری استان تهران عنوان شده بود که تعدادی از مسؤولان اجرایی ازجمله استانداران و فرمانداران متخلف به شعبه کارکنان دولت دادگستری تهران فراخوانده شدهاند.
مرتضوی با تأکید بر اینکه به اعتقاد ما تخلفات وزارت کشور در انتخابات 29 اردیبهشت محرز است، خاطرنشان کرد: با وجود گذشت 9 روز از برگزاری انتخابات، وزارت کشور این حق را برای رقیب قائل نشده که نتایج تفکیکی انتخابات را به سایر کاندیداها به صورت مکتوب اعلام کند. وی در همین راستا ادامه داد: از همان روز اول رئیس ستاد آقای رئیسی طی نامهای رسمی از وزیر کشور خواست نظر به اینکه طبق قانون فرصتی برای اعتراض به شورای نگهبان وجود دارد، جزئیات آمار آرای شعب اخذ رأی تمام کشور را در اختیارمان قرار دهند ولی از آن روز تاکنون هیچ اطلاعات مکتوبی از سوی وزارت کشور در اختیار ما قرار داده نشده است. مرتضوی با بیان اینکه من این آمادگی را دارم که اگر صداوسیما فرصتی را فراهم کند تخلفات قبل و حین انتخابات را با وزیر کشور در فضایی شفاف بررسی و رسیدگی کنیم، اظهار داشت: اینکه آقای رحمانیفضلی میگوید جزئیات نتایج انتخابات را بعد از تایید صحت انتخابات توسط شورای نگهبان ارائه میکند، هیچ مبنای قانونی و منطق حقوقی ندارد. وی تأکید کرد: اگر تدبیر درستی بر ستاد انتخابات کشور حاکم میشد بسیار راحتتر این انتخابات اجرا میشد و این تخلفات نیز صورت نمیگرفت. مرتضوی در پایان خاطرنشان کرد: من 2 روز قبل از انتخابات به وزیر کشور نامهای فرستادم که ما مشکلات را میبینیم و درخواست جلسهای با هیات اجرایی برای رفع این مشکلات را داریم ولی وزیر کشور توجهی به این درخواستها نکرد.
آرا را نشمردند!
علاوه بر اعتراضات به تخلفات در انتخابات ریاستجمهوری، وضعیت تخلفات در انتخابات شورای شهر نیز دست کمی از انتخابات ریاستجمهوری نداشته است. همین مساله نیز اعتراضات نسبت به رویه نظارت بر انتخابات این دوره از شوراهای اسلامی را تشدید کرد. در تهران هیات نظارت بر انتخابات شوراها با تایید و ردصلاحیت برخی افراد، از ابتدا شائبهها درباره عملکرد جناحیاش را تایید کرد. همین مساله و برخی اقدامات دیگر در روند برگزاری انتخابات باعث شد تا پس از اعلام نتایج، برخی کاندیداهای انتخابات نسبت به آمار و ارقام اعلام شده اعتراض کنند. مهدی چمران، ریاست شورای شهر تهران بر همین اساس رایزنیهایی با ریاست مجلس شورای اسلامی و فرمانداری تهران صورت داد. او روز گذشته در سیصدوچهلوهشتمین جلسه شورا نتایج این رایزنی را اعلام کرد و گفت: همانطور که هیات نظارت مجلس و فرمانداری وعده داده بودند قرار است امروز 10 درصد بازشماری صندوقهای اخذ رأی آغاز شود. در شرایطی که قرار بر شمارش 10 درصد صندوقها طبق توافق صورت گرفته بود، اظهارنظر سخنگوی هیات نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی و بیانیه رئیس هیات نظارت بر انتخابات شورای شهر تهران ابهامات در بروز تخلفات در انتخابات شورای شهر تهران را تقویت کرد. براساس این گزارش، هیات نظارت بر انتخابات در اقدامی قابلتامل به جای بازشماری 10 درصد از صندوق آرا، تنها به بررسی تجمیع آرا در صندوقها پرداخت. فرهاد تجری، سخنگوی هیأت نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی در گفتوگو با فارس، در اینباره اظهار داشت: از آنجا که آقای چمران نسبت به تجمیع آرا ایراد داشت، لذا تجمیع آرا مورد بررسی قرار گرفت اما به صندوقها و شمارش آرای آنها ورودی نشده است. از آنجایی که ایرادهای عمده در تجمیع صندوقها بود، تنها تجمیع مورد بررسی قرار گرفت، نه بازشماری آرای شعب. از سوی دیگر محمدرضا بادامچی، رئیس هیات نظارت بر انتخابات شورای شهر تهران، ری و تجریش با انتشار بیانیهای اعلام کرد: «هیات نظارت با یقین، سلامت پنجمین دوره انتخابات شورای شهر تهران را تایید میکند». این بیانیه و اظهار نظر در شرایطی است که طبق توافق صورتگرفته باید آرای 10 درصد صندوقها بازشماری و پس از آن صحت انتخابات تایید میشد اما هیات نظارت در اقدامی شتابزده و با هدف عدم بازگشایی صندوقها صحت انتخابات را تایید کرد.