در سایه ادامه قطع روابط کشورهای شورای همکاری خلیجفارس با قطر و ناکام ماندن تلاشهای دیپلماتیک برای حل اختلافات میان این کشورها، منابع خبری اعلام کردند که عربستان سعودی به کویت ابلاغ کرده که قطر باید ظرف 24 ساعت 10 شرط را اجرا کند. از مهمترین این شروط قطع روابط دیپلماتیک با ایران، اخراج تمام اعضای جنبش حماس و بلوکه کردن حسابهای بانکی و ممنوعیت تعامل با این افراد و عذرخواهی رسمی از کشورهای شورای همکاری خلیجفارس است. همچنین قطر باید متعهد شود که هیچ نقش سیاسی منافی با سیاستهای این شورا نداشته باشد. اگر دوحه به این شروط پایبند باشد، نشستی با حضور کشورهای این شورا از جمله قطر برگزار خواهد شد. عربستان همچنین خواهان توقف فعالیت شبکه الجزیره و پایبندی دوحه به منشور عهدنامهای است که در دوره ملک عبدالله، پادشاه پیشین عربستان در سال 2012 امضا شد. منابع رسمی کویت و عربستان سعودی درباره موضوع تعیین شرایط برای قطر و ابلاغ آن از طریق امیر کویت که روز سهشنبه با ملک سلمان در جده دیدار کرد، درباره این خبر واکنشی نشان ندادهاند. از سوی دیگر، در حالیکه طی روزهای گذشته بحران قطر بازتاب چندانی در رسانههای آمریکا نداشته است و با آن به عنوان یک نزاع میان متحدان ایالات متحده برخورد شده بود، سهشنبهشب ناگهان دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا با انتشار چند توئیت علیه قطر، شوک بزرگی به سیاستمداران و ناظران در آمریکا وارد کرد. ترامپ در صفحه توئیتر خود نوشت: «در جریان سفر اخیرم به خاورمیانه گفتم که دیگر نباید از ایدئولوژی افراطیگری حمایت مالی صورت بگیرد و پس از آن، رهبران کشورها به قطر اشاره کردند! ببینید! اینکه میبینم سفر به عربستان و دیدار با ملک سلمان و 50 کشور، نتیجه داده خیلی خوب است. گفته بودند موضع سختی در قبال حمایت از افراطگرایی میگیرند. تمام شواهد علیه قطر بود. احتمالا این آغازی بر پایان کابوس تروریسم است». سخنگوی کاخ سفید نیز در تایید توئیتهای ترامپ گفت: این نشانهای است مبنی بر اینکه پیام رئیسجمهوری آمریکا درباره سختگیری در قبال حمایت مالی از تروریسم از سوی کشورهای منطقه شنیده شده است. اما در اقدامی متناقض، ساعاتی پس از اعلام جانبداری رئیسجمهوری آمریکا از هجوم دیپلماتیک و اقتصادی چند کشور عربی علیه قطر، دونالد ترامپ تلفنی با پادشاه عربستان گفتوگو کرد و خواستار اتحاد کشورهای عرب حوزه خلیجفارس شد. این در حالی است که وزارت خارجه آمریکا و پنتاگون در بیانیههایی از تلاشهایی که قطر در زمینه مبارزه با تروریسم انجام داده، تقدیر کردند. در همین راستا، برخی تحلیلگران میگویند که بحران قطر بار دیگر نشان داد ترامپ وزارت خارجه، پنتاگون و کنگره را در جریان تصمیمهای حساس سیاست خارجی قرار نداده و براساس تشخیص خود تصمیمگیری میکند. از سوی دیگر، مواضع توئیتری سهشنبه ترامپ این احتمال را تقویت کرده است که رهبران عربستان و امارات از پیش سناریوی هجوم به قطر را با دونالد ترامپ هماهنگ کرده بودند.
امارات به دنبال تغییر در رهبری قطر
وزیر مشاور در امور خارجه دولت امارات میگوید اعراب از حمایت قطر از تروریسم به ستوه آمدهاند و میخواهند با اقدامات اخیر خود، این پیام را به قطر برسانند که باید اشخاص معقولتری زمام سیاست خارجی را در دست بگیرند. در همین راستا، سلطان سعود القاسمی، عضو برجسته خاندان حاکم امارات عربی متحده احتمال تغییر در رهبری کشور قطر که درگیر یک بحران دیپلماتیک حاد با دیگر همسایگانش در منطقه خلیجفارس شده را مطرح کرد. اخیرا نیز روزنامه سعودی الریاض در گزارشی تحت عنوان «5 کودتا در 46 سال... کودتای ششم بعید نیست» به مساله کودتاها در قطر پرداخت و امیر قطر را به برکناری تهدید کرد، زیرا اکنون بعضی از خاندانهای قدرتمند در قطر از این حکومت ناراضی هستند.
پیام تروریستی العربیه
حساب توئیتر شبکه العربیه متعلق به رژیم ریاض صبح دیروز پیش از حمله تروریستی مزدوران سعودی در تهران این پیام را به نقل از عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان منتشر کرد: «ایران به خاطر دخالت در منطقه باید تنبیه شود!»