printlogo


کد خبر: 177363تاریخ: 1396/4/7 00:00
`انفعال دولت در حوزه ساختمان مستأجران را سرگردان کرده است
رکود شدید در مسکن، گرانی در بازار اجاره‌بها

گروه اقتصادی: بی‌رمقی بازار معاملات مسکن و بی‌توجهی مسؤولان به تولید این کالای مصرفی مهم در کنار کاهش قدرت خرید مردم موجب شده است تا بازار مسکن همچنان در رکود بوده و فشار این بی‌تدبیری و بی‌توجهی اجاره‌نشین‌ها را در محدودیت قرار دهد. به گزارش تسنیم به نقل از بانک مرکزی، براساس گزارش «تحولات بازار مسکن شهر تهران در خردادماه سال 1396»، تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران به 4/15 هزار واحد مسکونی رسید که این رقم نسبت به ماه مشابه سال قبل 8/0 درصد کاهش نشان می‌دهد. همچنین متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی شهر تهران 6/45 میلیون ریال بود که نسبت به ماه مشابه سال قبل 4/5  درصد افزایش نشان می‌دهد. براساس این گزارش، در خرداد شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و در کل مناطق شهری نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب 11 و 3/9 درصد رشد نشان می‌دهد. این گزارش که برگرفته از آمارهای خام سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور است، ماهانه توسط اداره بررسی‌ها و سیاست‌های اقتصادی بانک مرکزی تهیه و منتشر می‌شود. بانک مرکزی اعلام کرد رشد معاملات مسکن در شهر تهران طی 3 ماه نخست امسال نسبت به رشد معاملات مسکن در 3 ماه نخست سال گذشته یک ششم شده است. به گزارش تسنیم، جدیدترین آمار منتشر شده توسط بانک مرکزی نشان می‌دهد معاملات مسکن شهر تهران در 3 ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل یک درصد رشد داشته است. در ماه‌های فروردین تا خرداد سال گذشته 36755 معامله مسکن انجام شده بود که این رقم در مدت مشابه امسال به 37120 معامله افزایش یافته است. افزایش یک درصدی معاملات مسکن در 3 ماه نخست امسال در حالی است که معاملات مسکن در 3 ماه سال 95 نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن رشد 2/6 درصدی را تجربه کرده بود. بر این اساس رشد معاملات مسکن در 3 ماه نخست امسال نسبت به رشد 2/6 درصدی معاملات در سه ماهه نخست سال 95 حدودا یک‌ششم شده است. متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی معامله شده در شهر تهران طی 3 ماه نخست امسال 44892 هزار ریال بوده که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد 9/4 درصدی داشته است. در 3 ماه نخست سال قبل هر مترمربع واحد مسکونی در برابر 42783 هزار ریال معامله شده بود. در 3 ماه نخست سال 95 نیز قیمت واحدهای مسکونی معامله شده در شهر تهران نسبت به مدت مشابه سال 94 بالغ بر 4/2 درصد رشد کرده بود.
احتمال ضعیف احداث و تولید هر چه بیشتر مسکن در آینده
مسعود نوبهار، دانش‌آموخته رشته اقتصاد در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به نادیده گرفتن میزان نیاز کشور و جامعه به مسکن در طول سالیان گذشته از سوی فعالان حوزه ساخت‌وساز، گفت: به عنوان نمونه در شهر تهران حدود 250 هزار واحد و منزل مسکونی خالی وجود دارد و در چنین شرایطی شاهد احداث و تولید مسکن در مناطقی همچون پرند، پردیس، هشتگرد و... بودیم؛ بدون اینکه به ظرفیت‌ها، تقاضا و لزوم عرضه منطقی و معقولانه توجه هوشمندانه‌ای شود. وی افزود: به اعتقاد بنده حتی با خروج از رکود، شاهد رشد و ارزش افزوده مسکن همانند دوران و ادوار گذشته نخواهیم بود، زیرا شرایط و بافت جمعیتی مهاجرتی و میزان نیاز جامعه دچار تحولات اساسی شده است. نوبهار عنوان کرد: حتی در صورت تزریق پول و سرمایه به این بخش، بعید است رونق گذشته به این بازار بازگردد و در صورت بروز چنین پدیده‌ای نیز، رونق یادشده، مقطعی، موقتی و به مراتب ضعیف‌تر و پایین‌تر از گذشته خواهد بود. محقق و پژوهشگر اقتصادی یادآور شد: آنچه که می‌تواند در عرصه بازار مسکن به عنوان ظرفیتی در جهت فعالیت سرمایه‌گذاران و فعالان این بخش مورد توجه قرار گیرد به کیفی‌سازی منازل و مساکن و همچنین مناطق حاشیه‌نشین یا سکونتگاه‌های غیرمجاز و احیای بافت‌های فرسوده بازمی‌گردد و با تعریف و طراحی سیاست‌گذاری‌های مقتضی در این‌باره، می‌توان از این ظرفیت برای سرمایه‌گذاری و فعالیت‌های مربوط این بخش بهره برد اما این به معنای بازگشت دوران و روزگاران جذاب و خیره‌کننده بازار مسکن در گذشته نخواهد بود و به واقع اقتضائات و شرایط حاکم بر جامعه به نحوی است که تکرار آن تجربه، بعید و ضعیف به نظر می‌رسد.
اعتبار ۲۴۰۰ میلیارد تومانی مسکن اجتماعی هنوز ابلاغ نشده است
معاون امور مسکن شهری بنیاد مسکن با تاکید بر اینکه هنوز تسهیلات مصوب برای آغاز ساخت مسکن اجتماعی به بانک‌های عامل ابلاغ نشده است، گفت: اختصاص اعتبار ۲۴۰۰ میلیارد تومانی مسکن اجتماعی منتظر ابلاغ به بانک‌های عامل است. محمدجواد حق‌شناس در گفت‌وگو با فارس در پاسخ به این سوال که با توجه به سپری شدن چند ماه از سال، آیا اعتبارات مصوب برای طرح مسکن اجتماعی از سوی بانک مرکزی تخصیص پیدا کرده است، گفت: طبق آخرین پیگیری‌ها بنیاد مسکن به عنوان مجری طرح مسکن اجتماعی از بانک مرکزی و طی جلسه‌ای که با قائم‌مقام بانک مرکزی داشته است هنوز تسهیلات طرح مسکن اجتماعی به بانک‌های عامل ابلاغ نشده است. وی در پاسخ به این سوال که کدام بانک‌ها به عنوان بانک عامل طرح مسکن اجتماعی انتخاب شده‌اند، گفت: بانک مرکزی تعیین خواهد کرد که کدام بانک‌ها بانک عامل این طرح باشند بنابراین اگر محدود به یک بانک باشد قطعا بانک مسکن تنها بانک عامل طرح مسکن اجتماعی خواهد بود. حق‌شناس در پاسخ به این سوال که میزان اعتبار تعیین‌شده برای تخصیص تسهیلات به مسکن اجتماعی چه میزان است، گفت: میزان اعتبار تعیین‌شده برای طرح مسکن اجتماعی برای سال 96 و ساخت 100 هزار واحد مسکونی بالغ بر 2400 میلیارد تومان است. حق‌شناس با بیان اینکه بنیاد مسکن در حال پیگیری اختصاص این اعتبار است، اظهار داشت: امسال قرار است استارت احداث 100 هزار مسکن اجتماعی زده شود تا به نیازمندان و افراد واجد شرایط تحویل شود.


Page Generated in 0/0086 sec