printlogo


کد خبر: 178379تاریخ: 1396/4/27 00:00
نگاهی به پویش مطالعاتی روشنا به مناسبت آغاز هشتمین دوره آن
در پویش کتاب و روشنایی

گروه فرهنگ و هنر: درحالی که هر روز به صورت سطحی از اخبار کاهش آمار کتابخوانی و افزایش کتب بی‌محتوا عبور می‌کنیم، «پویش روشنا» بستری فراهم کرده است تا تورقی کنیم کتاب‌هایی را که قبل از مرگ حتما باید بخوانیم؛ کتاب‌هایی که بدون شک، نادیده گرفتن‌شان بیش از همه به خودمان ضرر رسانده و ما را از زیستن در دنیایی سراسر شگفتی محروم می‌کند. به گزارش «وطن‌امروز»، این پویش سراسری در هر دوره با معرفی و تجدید چاپ کتاب‌های مفید و پرمخاطب، مسابقه‌ای را پیرامون آن کتاب طراحی کرده و جوایزی نفیس را برای برندگان هر دوره در نظر گرفته است. روشنا تاکنون موفق به توزیع بیش از 500 هزار نسخه کتاب در سراسر کشور برای مخاطبان شده و در فرآیند خود علاوه بر افزایش سرانه مطالعه، تقویت اقتصاد نشر، تقویت و افزایش مخاطبان و مشتری‌های کتابفروشی‌ها را هم هدف قرار داده است. جریان نشر و توزیع کتاب‌های پویش روشنا توسط بسترهای عادی کتابفروشی‌های جبهه فرهنگی انقلاب صورت گرفته و از این مجرا سعی در تقویت حوزه نشر و توزیع نیز دارد. این پویش کتابخوانی تاکنون
7 دوره را در گستره‌ای ملی برگزار کرده است. روشنا در 7 دوره گذشته کتاب‌‎هایی مانند «نامیرا» اثر صادق کرمیار، «بچرخ تا بچرخیم» محمد سرشار، «تاریخ مستطاب آمریکا» اثر محمدصادق کوشکی و مازیار بیژنی، «سقای آب و ادب» سیدمهدی شجاعی، «شهر ضرب‌المثل‌ها» اثر حجت‌الاسلام غلامرضا حیدری‌ابهری، «ملاقات در شب آفتابی» اثر علی موذنی و «گا‌م‌های سلوک» اثر حسن قدوسی‌زاده را محور پویش کتابخوانی خود قرار داده است. هشتمین دوره پویش کتابخوانی «روشنا» از شانزدهم تیرماه آغاز شده و تا شانزدهم مهرماه ادامه دارد. در این دوره 2 کتاب «ملاصالح» و «آن 23 نفر» به عنوان کتاب‌های محوری این مسابقه کتابخوانی انتخاب شده‌اند. علاقه‌مندان برای شرکت در این پویش و خرید کتاب‌های مسابقه می‌توانند شماره 6 را به سامانه پیامکی 3000868585 ارسال یا به کتابفروشی‌های معتبر سراسر کشور مراجعه کنند. همچنین خرید اینترنتی این کتاب‌ها از طریق پایگاه اینترنتی Rushana.ir هم امکانپذیر است.
پویشی که کتاب‌ها را ارزان‌تر می‌کند
یکی از ویژگی‌های بارز پویش روشنا، علاوه بر افزایش چندین برابری فروش کتاب‌ها، کاهش قیمت آنها در تجدید چاپ‌ها بوده و در واقع می‌توان گفت این پویش تلاش دارد در دوره‌های مطالعاتی خود،  مخاطبان با هزینه‌ای کمتر از قبل، کتاب‌های مربوط را خریداری کنند. این اقدام باعث شده اقبال به این کتب بیشتر شود و گستره وسیع‌تری از مخاطبان آن را تهیه کنند؛ در حالی که بسیاری از کمپین‌ها و انتشارات تجدید کتاب و استقبال زیاد از آن را بهانه‌ای برای افزایش بهای کتاب و کسب سود بیشتر می‌دانند. در دوره هشتم این پویش کتاب‌های این دوره  بازنویسی و زیر چاپ رفته‌اند. چاپ مجدد کتاب‌ها با کاهش قیمت پشت جلد همراه بوده است. قیمت چاپ جدید «آن 23 نفر» با 5 هزار تومان کاهش از 15 هزار تومان به 10 هزار تومان و چاپ جدید «ملاصالح» هم با 4 هزار تومان کاهش از 12 هزار تومان به 8 هزار تومان رسیده است. این دوره از پویش هم مانند دوره‌های گذشته با جوایز ارزنده‌ای از قبیل کمک هزینه سفر به عتبات عالیات، مشهد مقدس، کارت هدیه و صدها جایزه دیگر همراه خواهد بود.
دقیقاً همان 23 نفر
کتاب «آن 23 نفر» شرح خاطرات احمد یوسف‌زاده و 22 نفر از دوستان رزمنده‌اش است که در دوران جنگ تحمیلی و روزهای نوجوانی به اسارت رژیم بعث درآمدند. آنها شاید تنها اسرایی بودند که در ایام اسارت با صدام حسین، دیکتاتور مخلوع عراق دیدار کردند. صدام در پی آن بود که از این نوجوانان اسیر بهره‌برداری تبلیغاتی کند. «آن 23 نفر» روایت خاطرات یکی از این نوجوانان است که به قلم احمد یوسف‌زاده و توسط انتشارات سوره‌مهر منتشر شده است. این کتاب بعد از انتشار با استقبال قابل‌توجهی روبه‌رو شد.
مقام معظم رهبری در تقریض خود بر این کتاب نوشته‌اند: «در روزهای پایانی ۹۳ و آغازین ۹۴ با شیرینی این نوشته‌ شیوا و جذاب و هنرمندانه، شیرین‌کام شدم و لحظه‌ها را با این مردان کم‌سال و پرهمت گذراندم. به این نویسنده‌ خوش‌ذوق و به آن بیست‌وسه نفر و به دست قدرت و حکمتی که همه‌ این زیبایی‌ها، پرداخته‌ سرپنجه‌ معجزه‌گر اوست درود می فرستم و جبهه‌ سپاس بر خاک می‌سایم. یک بار دیگر کرمان را از دریچه‌ این کتاب، آنچنان که از دیرباز دیده و شناخته‌ام، دیدم و منشور 7 رنگ زیبا و درخشان آن را تحسین کردم». سردار قاسم سلیمانی نیز در نامه‌ای خطاب به احمد یوسف‌زاده، نویسنده این کتاب نوشت: «احمد عزیزم؛ تقریظ و تحسین رهبر عزیزمان مرا تشویق به خواندن کتابت کرد و پس از قرائت آن به مقامت غبطه خوردم و افسوس که در کارنامه‌ام یک شب از آن شب‌ها و یک روز از آن روزهای گرفتار در قفس را ندارم. شماها عارفان حقیقی و عابدان به عبودیت رسیده‌ای هستید که به عرش رسیدید، ای‌کاش در همان بالا بمانید. چه افتخارآمیز است ربانیون بر منبر نشسته، تربیت‌یافتگان منابر خود را به تماشا بنشینند. چه زیباست جوانان جویای کمال، کودکان کمال‌یافته در قفس دشمن را ببینند».
22 نفر به‌علاوه «ملاصالح»
کتاب «ملاصالح» روایت خاطرات ملاصالح قاری است. او کسی بود که در زمان جنگ تحمیلی بعد از اسارت نقش مترجم اسرا را ایفا می‌کرد. از قضا در دیدار نوجوانان اسیر با صدام هم مترجم این گروه 23 نفره بوده است. این کتاب به قلم رضیه غبیشی نوشته و توسط انتشارات شهید کاظمی روانه بازار نشر شده است. سرگذشت شگفت‌انگیز این مترجم اسرای ایرانی در عراق به همت رضیه غبیشی از انتشارات شهید کاظمی در 11 فصل به رشته تحریر درآمده است. نویسنده در این 11 فصل به سرگذشت عجیب ملاصالح قاری می‌پردازد که در دوران طاغوت  به عنوان زندانی سیاسی،
۸ سال در زندان‌های ساواک بود. پس از آن در دوران جنگ تحمیلی توسط نیروهای بعثی دستگیر شد و عراقی‌ها که متوجه تسلط او به زبان فارسی و عربی شدند، از وی به عنوان مترجم استفاده کردند. شهرت ملاصالح به‌خاطر دیداری بود که ۲۳نفر از جوانان و نوجوانان با صدام داشتند و او در آن دیدار مترجم صدام بود. دیداری که در بسیاری از شبکه‌های جهانی پخش شد و مانور تبلیغاتی حزب بعث به شمار می‌رفت. او در نهایت پس از ۴ سال در سال ۱۳۶۴ از سوی عراق همراه با ۵۰۰ نفر دیگر آزاد شد. ملاصالح قاری پس از آزادی و بازگشت به کشور، به اتهام خیانت و همکاری با بعثی‌ها و شکنجه اسرا، مجددا روانه زندان شد. او بعد از ۲سال به قید ضمانت آزاد شد و در نهایت پس از بازگشت اسرا در سال ۱۳۶۹ با نامه مرحوم  سیدعلی اکبر ابوترابی (سید آزادگان)، بی‌گناهیش اثبات شده و از وی رفع اتهام می‌شود. کتاب ملاصالح آنچنان در نظر اهالی هنر برجسته شد که واکنش‌های فراوانی به این کتاب معطوف شد. رضا کیانیان در مراسم رونمایی کتاب ملاصالح که اردیبهشت‌ماه سال جاری در نمایشگاه کتاب برگزار شد خطاب به راوی این کتاب گفته بود: «آقای ملاصالح قاری! من از شما متشکرم که هستید و وجودتان باعث آن است که من و ما هم باشیم و ملت ایران هم باشد». پرویز پرستویی نیز پس از خواندن داستان ملاصالح گفت: «ملاصالح قاری» قهرمان غریبی است که تمام هست و نیستش را بدون هیچ چشم‌داشتی ایثار کرد. در این کتاب بخوبی و زیبایی به شخصیت و ارزش این قهرمان پرداخته شده است. بنده توصیه می‌کنم هرکس دغدغه آشنایی با فرهنگ ایثارگری در دفاع مقدس را دارد، حتما این کتاب را مطالعه کند. پرویز شیخ طادی نیز درباره ملاصالح اظهار داشت: «انسان با دیدن چنین انسان‌هایی واقعاً کم می‌آورد. انسان با وجود چنین انسان‌هایی است که پی به عمق تاریخ این سرزمین می‌برد و هرچه جلوتر می‌رویم با دیدن انسان‌های بزرگ و حوادثی از این دست متوجه می‌شویم چه گنجینه‌هایی با غنای بالا در اختیار داریم. باید با مطالعه این کتاب و کتاب‌هایی در این سبک به صورت جدی خود را از افتادن در دام غفلت حفظ کنیم. «ما با بزرگی این انسان‌هاست که بزرگ می‌شویم!» حمید داوودآبادی نیز که می‌توان وی را از جمله نویسندگان برجسته در حیطه دفاع‌مقدس نامید درباره این کتاب گفت: «بنده با اینکه از نوجوانی در دفاع‌مقدس حضور داشتم و وحشتناک‌ترین صحنه‌های جنگ را به چشم دیده‌ام اما بشدت از اسارت هراس داشتم، چراکه اسارت و تلخی‌های بعد از اسارت به مراتب سخت‌تر از جنگیدن بود تا جایی که هم‌اکنون هم تحمل شنیدن و خواندن خاطرات ارزشمند این قهرمانان را ندارم اما به هر سختی که بود کتاب «ملاصالح» را مطالعه کردم و از ایشان و دیگر آزادگان می‌خواهم ما را حلال کنند چون ما هرچه داریم از رشادت و ایثارگری‌های این آزادگان مظلوم است».


Page Generated in 0/0080 sec