گروه سیاسی: یک روز پس از تصویب طرح تحریمهای جدید علیه ایران، روسیه و کره شمالی، کاخ سفید اعلام کرد دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا مخالفتی با این تحریم ندارد و آن را امضا خواهد کرد.
سارا هاکبی سندرز، سخنگوی کاخ سفید در بیانیهای از قرائت پیشنویس اولیه طرح تحریم توسط دونالد ترامپ خبر داده و گفته ترامپ مذاکراتی نیز درباره عناصر مهم این طرح انجام داده است و بر همین اساس قصد دارد این طرح را امضا کند. به گزارش «وطن امروز»، طرح تحریم ایران سهشنبه هفته گذشته به وقت آمریکا در کنگره مورد بررسی قرار گرفت و با 419 رای موافق و تنها 3 رای مخالف به تصویب رسید. روز پنجشنبه نیز مجلس سنای آمریکا با 98 رای موافق و 2 رای مخالف به این طرح رای مثبت داد. اکنون برای تبدیل این طرح به قانون لازمالاجرا، نیاز به امضای دونالد ترامپ است. با توجه به تحریم روسیه در این طرح و محدودیت ترامپ برای کاستن از تحریمهای مسکو، برخی مطلعان از بیمیلی وی برای امضای این طرح خبر میدادند اما روز جمعه به فاصله یک روز از تصویب این تحریمها در سنا، سخنگوی کاخ سفید از امضای این طرح توسط ترامپ خبر داد. به گزارش تسنیم به نقل از رویترز، سارا هاکبی سندرز، سخنگوی کاخ سفید جمعه اعلام کرد «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا طرح تحریمهای ایران، روسیه و کرهشمالی را امضا خواهد کرد. هاکبی سندرز در بیانیهای تصریح کرد دونالد ترامپ پیشنویس اولیه این طرح تحریم را خوانده و مذاکراتی نیز درباره عناصر مهم این طرح انجام داده است. در این بیانیه آمده است: رئیسجمهوری براساس مذاکراتی که انجام داده است، قصد دارد این طرح را امضا کند.
تحریم 6 نهاد ایرانی به خاطر سیمرغ
یک روز پس از تصویب طرح تحریمهای ایران در مجلس نمایندگان آمریکا، ایران یک پایگاه ملی فضایی را با پرتاب ماهوارهبر سیمرغ به شکل رسمی افتتاح کرد. پایگاه ملی فضایی امامخمینی(ره) که نخستین پایگاه سکوی ثابت جمهوری اسلامی ایران به شمار میرود، مجموعه عظیمی است که همه مراحل آمادهسازی، پرتاب، کنترل و هدایت ماهوارهبرها را بر عهده دارد. پس از اعلام خبر پرتاب ماهوارهبر سیمرغ که بازتاب وسیعی در رسانههای غربی داشت، «هیثر نوئرت» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به آن واکنش نشان داد و گفت اگر خبر پرتاب این ماهوارهبر درست باشد «آن را نقض قطعنامه 2231 در نظر میگیریم». سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با گره زدن پرتاب یک موشک ماهوارهبر به روح توافق هستهای گفت: «ما اعتقاد داریم با این کار، روح برجام نقض شده است». واکنش آمریکا به پرتاب ماهوارهبر سیمرغ البته بدینجا محدود نشد و روز گذشته وزارت خزانهداری آمریکا در واکنش به آزمایش موشک ماهوارهبر سیمرغ، 6 نهاد ایرانی تابع گروه صنعتی شهید همت را در فهرست تحریم قرار داد. در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا آمده است که همه اموال و داراییهای این 6 نهاد در قلمرو حاکمیتی آمریکا مسدود شده و افراد آمریکایی از تعامل با آنها منع شدند. اسامی شرکتهای فعال در برنامه موشکی یادشده در این لیست تحریمی جدید به شرح زیر است:
صنایع شهید کریمی
صنایع شهید رستگار
صنایع شهید چراغی
صنایع شهید ورامینی
صنایع شهید کلهر
صنایع امیرالمؤمنین(ع)
به علاوه موسسات مالی خارجی که اقدام به تسهیل تراکنشهای عمده مالی برای نهادهای مزبور کنند یا افرادی که مواد یا کمک برای این نهادها تامین کنند در خطر تحریم قرار گرفته و ممکن است دسترسی آنها به سیستم مالی آمریکا قطع شده یا اموال و داراییهایشان در قلمرو حاکمیتی آمریکا مسدود شود.
همراهی تروئیکای اروپا با آمریکا
پس از واکنش آمریکا به پرتاب موشک ماهوارهبر سیمرغ، آمریکا به همراه 3 کشور فرانسه، انگلیس و آلمان در بیانیهای آزمایش موشک ماهوارهبر ایران را محکوم کردند و آن را با قطعنامه شماره ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد «ناهمخوان» دانستند. در این بیانیه آمده است: «ایران با پرتاب جدید ماهوارهبر سیمرغ در تاریخ ۲۷ جولای، یک بار دیگر فعالیتی را به نمایش گذاشته که با قطعنامه شماره ۲۲۳۱ شورای امنیت ناسازگار است. ما این اقدام را محکوم میکنیم». «این قطعنامه از ایران میخواهد هیچ فعالیت مرتبط با موشکهای بالستیک طراحیشده با قابلیت حمل تسلیحات هستهای، از جمله شلیک هرگونه موشک با استفاده از فناوریهایی مربوط به این پرتاب، صورت ندهد.»
آمریکا و 3 کشور تروئیکای اروپا ادعا کردهاند: «وسیلههای ماهوارهبر از فناوریهایی که بسیار با فناوریهای توسعه موشکهای بالستیک مرتبط هستند استفاده میکند». این بیانیه یادآوری کرده که شلیک موشک ماهوارهبر ایران پس از «شلیک موشک به داخل سوریه» در روز ۱۸ ژوئن و آزمایش یک موشک میانبرد در روز ۴ جولای انجام شده است. آمریکا و کشورهای اروپایی مدعی شدهاند برنامه ایران برای توسعه موشکهای بالستیک با قطعنامه ۲۲۳۱ مغایر است و در منطقه آثار بیثباتکننده دارد. در پایان این بیانیه تأکید شده است: «ما از ایران میخواهیم اقدام به شلیک بیشتر موشکهای بالستیک و انجام سایر فعالیتهای مرتبط نکند». نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد علاوه بر این بیانیه، یک بیانیه جداگانه دیگر هم صادر کرده است. وی نوشته است: «آمریکا دست ایران برای انجام اقداماتی که منافع ما و متحدان ما را تهدید میکند را باز نخواهد گذاشت.» وی اضافه کرد: «آمریکا تحمیل تبعات علیه ایران را تا زمانی که این کشور فعالیتهای تحریکآمیز را متوقف کند و کاملاً به قطعنامههای شورای امنیت پایبند باشد، ادامه خواهد داد».
محکومیت ایران به پرداخت ۲۰۹ میلیون دلار غرامت
قانونگذاران آمریکا در تلاش برای اعمال شدیدترین تحریمها علیه ایران بهگونهای هستند که ساختار و ماهیت برجام همچنان به قوت خود باقی مانده باشد. در سوی دیگر دونالد ترامپ نیز در تلاش است با مذاکره مجدد درباره برجام، محدودیتهای ایران در فناوری هستهای را دائمی کند. او به شرکای اروپایی خود این پیام را داده که اگر در این مسیر با آمریکا همراهی نکنند، واشنگتن به تنهایی برجام را کنار خواهد گذاشت. دولت ترامپ علاوه بر این طرح، فشار بر ایران با اعمال تحریمها را نیز دنبال میکند. علاوه بر اقدامات دولت و قانونگذاران آمریکایی علیه ایران، دادگاههای این کشور نیز به دنبال مصادره اموال و داراییهای کشورمان هستند. سال گذشته دستگاه قضایی آمریکا با مصادره غیرقانونی 2 میلیارد دلار از داراییهای ایران، روند مصادره اموال ایران را آغاز کرد. در همین راستا، یک قاضی فدرال در ایالت واشنگتن روز جمعه ایران را به پرداخت نزدیک به 209 میلیون دلار غرامت به قربانیان یک حمله ادعایی در بیتالمقدس محکوم کرد. به گزارش فارس به نقل از پایگاه «Law360» این دادگاه با متهم کردن حماس به انجام حمله به یک اتوبوس در بیتالمقدس در سال 2003 مدعی شده نهادهای مرتبط با ایران از این اقدام حمایت کردهاند. «کریستوفر کوپر»، قاضی فدرال آمریکایی حکم داد «اورا کوهن»، همسر سابقش «شالوم» و 5 فرزند آنها به دلیل جراحتهای ناشی از بمبگذاری در یک اتوبوس در بیتالمقدس مجاز به دریافت غرامت از دولت ایران هستند. این قاضی همچنین دولت ایران را به پرداخت غرامتهایی از 75/15 میلیون تا 39 میلیون دلار به 4 نفر از اعضای خانواده «اورا کوهن» محکوم کرد. مجموع غرامتهای تعیینشده برای قربانیان ادعایی این حمله 95/208 میلیون دلار است.
عراقچی: بندهای 26، 28 و 29 برجام نقض شد
در شرایطی که حسن روحانی تحریمهای جدید آمریکا را در تعارض با برجام دانسته و گفته اگر دشمن بخشی از عهد را زیر پا گذاشت ما هم بخشی را زیر پا میگذاریم، عباس عراقچی ضمن تاکید بر اینکه تحریمهای جدید آمریکا نقض بندهای 26، 28 و 29 برجام است، گفته هنوز تا نقض فاحش برجام فاصله داریم! به گزارش مهر، عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه با اشاره به تحریمهای جدید آمریکا، گفت: این اقدام آمریکا نقض مواد ۲۶، ۲۸ و ۲۹ برجام است. بنابراین حتما نیاز به یک اقدام متقابل از طرف ایران وجود دارد و ما خوشحال هستیم که اجماع کاملی در اعضای کمیسیون و همین طور در مجلس شورای اسلامی پیرامون این مساله وجود دارد. وی تصریح کرد: ما موارد نقض عهد آمریکا در قالب برجام را به شورایعالی نظارت بر اجرای برجام گزارش دادهایم، اینکه نقض عهدی صورت گرفته است در آن شکی نیست اما هنوز تا نقض فاحش برجام فاصله داریم و درباره پاسخ مقتضی ایران نسبت به این موارد هیات عالی نظارت بر برجام تصمیممی گیرد.