مهدیه فرجی: هفته گذشته لیست پیشنهادی کابینه دوازدهم اعلام شد. این لیست که بعد از نگرانیها و حرف و حدیثهای فراوانی اعلام شد، نارضایتی بسیاری از اقتصاددانان و دلسوزان کشور را با خود به همراه داشت. از جمله این افراد دکتر بهمن آرمان، اقتصاددان بود که اعلام نارضایتی خود را علنی کرده است. بهمن آرمان، از اقتصاددانان اصلاحطلب و حامی دولت درباره تیم اقتصادی پیشنهادی به «وطن امروز» گفت: وزرای پیشنهادی اقتصادی کابینه بشدت مورد انتقاد قرار دارند و منتقدان اعتقاد دارند این تیم اقتصادی پاسخگوی مشکلات گسترده و عمیق اقتصاد ایران نیست، بنابراین من هم به عنوان یک اقتصاددان و از مدیران دوره ساخت بزرگترین سرمایهگذاری صنعتی تاریخ ایران یعنی «فولاد مبارکه» و به عنوان معاون بورس تهران، طبیعتا میتوانم ارزیابی منصفانهای درباره وزرای اقتصادی دولت دوازدهم داشته باشم. وی افزود: همه دستاندرکاران امر و بویژه آنهایی که مسائل بازار سرمایه و بورس را مدنظر داشتند، نسبت به عملکرد آقای طیبنیا به عنوان وزیر اقتصاد و رئیس شورایعالی بورس به دلیل برخورد انفعالی وی و عدم قاطعیت در رابطه با بحرانهایی که در بورس اوراق بهادار وجود داشت گلهمند بودند که عملا با توجه به تجربه 7 ساله من در بازار سرمایه، تمام این انتقادها وارد بود. مثلا زمانی که وزیر نفت، قیمت گاز طبیعی کارخانههای پتروشیمی را- که تقریبا به طور مستقیم و غیرمستقیم 60 درصد ارزش بازار بورس تهران را تشکیل میدهند- 4 برابر افزایش داد و آن را در حد 5/4 برابر میانگین منطقه خلیجفارس قرار داد، وزیر عملا هیچگونه واکنشی به این مساله نداشت و خودش را از این قضیه کنار کشید و طبیعتا مورد انتقاد هم قرار گرفت. یا درباره موسسههای اعتباری که برای دولت تبدیل به یکی از مشکلات روزمره جامعه شدند، عملا برخورد منفعلانهای داشت که عمدتا نهفته در شخصیت ایشان بود که ذاتا فردی بیانگیزه و منفعل هستند. برای رویارویی با مشکلات بزرگ اقتصاد کشور، فردی نیاز است که بتواند با این مشکلات روبهرو شود و برخورد کند.
کرباسیان تجربه اداره یک اقتصاد از هم پاشیده را ندارد
آرمان با اشاره به ویژگیهای یک وزیر اقتصادی خوب گفت: ما انتظار نداریم فردی مثل هوشمند انصاری با آن قدرت سیاسی بالا به عنوان وزیر اقتصاد از طرف دولت معرفی شود ولی در ساختار قدرت ایران، افرادی را داریم که حداقل در حد تواناییها و دانش آقایان شادروان دکتر نوربخش و دکتر مظاهری- که هر دو وزیر اقتصاد کشور بودند و خدمات بزرگی هم به اصلاحات ساختاری در اقتصاد ایران کردند- در لیست پیشنهادی رئیسجمهور قرار بگیرند. آقای کرباسیان نه دارای توانایی علمی کافی است و نه تجربه اداره یک اقتصاد به هم پاشیده مثل اقتصاد ایران را دارد و دلایل هم دلایل کاملا مشخصی است. وی درباره بیطرف، وزیر پیشنهادی نیرو گفت: وزیر نیروی پیشنهادی 8 سال در دوره اصلاحات وزیر بودند. نه تنها عملکرد مثبتی نداشتند، بلکه فرصتسوزیهای سنگینی برای کشور به وجود آوردند که شاید مهمترین آنها از دست دادن فرصت ساخت بلندترین سد جهان به نام «سد بختیاری» روی رودخانه دز بود که آلمانها به خاطر ورشکسته شدن بزرگترین شرکت ساختمانی خودشان، حاضر شده بودند این سد را به مبلغ یکمیلیارد مارک فاینانس کنند ولی روحیه انفعالی آقای بیطرف مانع از انجام این کار شد. یا خسارتهایی که بر اثر سوءمدیریت ایشان در زمان ساخت سد کارون 3 به وجود آمد و بر اثر سیلابی که رخ داد، صدها میلیارد ریال خسارت- به قیمتهای آن موقع- به آن پروژه وارد شد، بنابراین از بین این همه افراد کارآمدی که در بدنه وزارت نیرو وجود دارد، انتخاب آقای بیطرف عملا نشاندهنده این است که هیچگونه تلاش و انگیزهای برای از بحران خارج کردن بخش
نیرو- که بخش بزرگی از بودجههای عمرانی کشور را به خودش اختصاص میدهد و میتواند به عنوان یک موتور محرکه توسعه اقتصادی باشد- در این چشمانداز دیده نمیشود. آرمان درباره وزیر ماندن زنگنه نیز توضیح داد: اما درباره وزیر نفت دولت یازدهم آقای زنگنه؛ کسی زحمات ایشان را درباره افزایش تولید نفت خام، بازپسگیری بخشی از بازار نفت ایران، فراهم کردن زمینه سرمایهگذاری خارجی در ایران و آوردن تکنولوژیهای مدرن در بخش پاییندستی صنعت نفت کتمان نمیکند ولی باید این نکته را هم در نظر گرفت که آقای زنگنه بیشترین خسارتها را به صنایع پاییندستی نفت وارد آورده و اگر آقای بابک زنجانی و آدمهای اطرافش خسارتهایی در حد چندده میلیارد دلار به کشور وارد کردند، اقدامات وزیر فعلی نفت در زمینه تشویق سیاست خامفروشی نفت، خسارتهایی به مراتب بیشتر از رقمهایی که به آقای بابک زنجانی و امثالهم نسبت داده میشود، ایجاد کرده است. وی افزود: آقای زنگنه کاری کردند که سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی ایران کاملا متوقف شود و نه سرمایهگذار داخلی در این صنعت سرمایهگذاری میکند نه سرمایهگذاری خارجی، زیرا زمانی که قیمت گاز طبیعی در ایران 4 برابر میانگین خلیجفارس است، طبیعتا برای هیچ شرکت خارجی از جذابیت لازم برای سرمایهگذاری برخوردار نیست. آقای زنگنه شدیدا مخالف ساخت پالایشگاههای نفت و تبدیل نفت به فرآوردههای با ارزش افزوده بالا هستند. ایشان میخواهند برنامه پرهزینهای را اجرا کنند که عملا یک نوع خیانت به کشور است. یعنی با هزینهای حدود 2 میلیارد دلار نفت غرب کارون را به جزیره خارک بفرستد. در صورتی که اگر این نفت در همان خوزستان تبدیل به فرآوردههای نفتی میشد و در کنار آن چندین مجتمع پتروشیمی ساخته میشد، طبیعتا میتوانست بسیار موثرتر باشد.
وزیر پیشنهادی صنعت، اصولا آشنایی با صنعت ندارد
آرمان درباره وزیر پیشنهادی صنعت گفت: انتخابی که صورت گرفته، بسیار ناگوار و فاجعهآمیز است؛ به خاطر اینکه صنعت کار بسیار پیچیدهای است. صنعت روز به روز در حال دگرگونی است. دوران کپیکاری و مهندسی معکوس به پایان رسیده و دوران تعامل با جهان دارنده تکنولوژی است. وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت اصولا در حد برآورده کردن چنین نیازهای پیچیده صنعتی کشور نیست و تا به حال هم از او جز مطالب کلی، چیزی ارائه نشده و واقعا باعث تاسف است که به جای وزرای موفقی که ما در بخش صنعت داشتیم، الان به دوره بازگشت به گذشته حرکت کنیم و فردی را در راس چنین نهاد مهمی بگذاریم که اصولا آشنایی با صنعت ندارد. وی در پایان تیم اقتصادی پیشنهادی را فاجعهآمیز خواند و گفت: این موارد باعث شده محافل بینالمللی عنوان کنند که تیم اقتصادی آقای روحانی در دولت دوازدهم عملا پوست خربزهای است که زیر پای ایشان گذاشتهاند و عملا یک دهنکجی به رای مردم است. من تصور نمیکنم مردم تا 11 شب در صف رای دادن ایستاده بودند تا چنین کابینه ناکارآمدی در زمینه مسائل اقتصادی، اداره امور را در دست بگیرد. مهمترین مشکل جامعه بیکاری است و اساس بنیاد خانواده را در ایران در معرض خطر قرار داده و با این کابینه به سختی میتوان بر مشکلات غلبه کرد.