شهرستان گلوگاه، مهد طلای سبز ایران همچنان در حسرت صنایع تبدیلی مانده و نیازمند معرفی محصول ارگانیک انجیر به کشور است. تولید محصول ارگانیک و سالم از جمله برنامههای مهم جهاد کشاورزی است که با سوق دادن کشاورزان به این سمتوسو تلاش شده تا ضمن ارائه محصولات سالم به مردم، در فتح و گرفتن بازارهای جهانی و گسترش صادرات این محصول موفقتر عمل شود. شهرستان
۴۰ هزار نفری گلوگاه در شرق مازندران از جمله شهرهای استان است که با تولید انجیر ارگانیک و سالم، شهرت فراوان یافته است و شناساندن محصول ارگانیک انجیر گلوگاه به کشور از مهمترین اهدافی است که مسؤولان در سالهای اخیر به دنبال آن هستند. این شهرستان با دارا بودن ۲۳ هزار هکتار اراضی باغی و زراعی دارای حدود ۱۳۰ هکتار درخت انجیر ارگانیک است که این طلای سبز بهعنوان برند شهرستانی و استانی نیازمند شناسانده شدن به کشور و برنامهریزی برای صادرات است. توسعه محصولات ارگانیک امروز بهعنوان یک نیاز مهم مورد توجه بسیاری از کشاورزان و خریداران است که لازمه تولید این محصولات سالم و ارگانیک و افزایش بهرهوری در سطح، توجه ویژه مسؤولان به کشاورزان و باغداران است. انجیر گلوگاه از جمله محصولات ارگانیک این شهرستان است که بهصورت صددرصد ارگانیک و بدون استفاده از هیچ نوع سم و کود تولید میشود و دارای کمترین دورریز، مشکلات، معضلات و بیماریهاست؛ همین امر موجب شده است شناساندن این محصول کاملاً ارگانیک به کشور بیش از پیش اهمیت یابد. براساس اعلام کارشناسان جهاد کشاورزی، هماکنون بیش از ۱۳۰ هکتار از اراضی باغی گلوگاه به کشت انجیر اختصاصیافته است که بیش از ۸۰ هکتار درخت بارور و مابقی بهصورت نهال است. در کنار توجه مسؤولان و کشاورزان به افزایش کشت انجیر در گلوگاه، برخی کاستیها همچون نبود صنایع تبدیلی و اعتبارات از جمله مشکلات کشاورزان و باغداران در این بخش است. یکی از کشاورزان و فروشندگان انجیر گلوگاه در گفتوگو با مهر، منبع درآمدی این میوه را بسیار مناسب و خوب دانست و گفت: در طول 2 ماه برداشت این محصول از مردادماه تا شهریورماه همه جوانان گلوگاهی به برداشت و فروش این میوه مشغول هستند. علی عظیمی با اشاره به اینکه شهرستان گلوگاه از جمله شهرستانهای محروم مازندران در بخش درآمدی است، افزود: 2 ماه برداشت انجیر اوج کار و تلاش جوانان گلوگاهی است که بیانگر تلاش بیوقفه جوانان این خطه برای امرارمعاش و زندگی سالم است. اصغر محمودجانلو از دیگر شهروندان گلوگاهی هم گفت: با توجه به اینکه انجیر گلوگاه شرایط خشککردن را مثل برخی از شهرهای کشورمان ندارد و بهصورت تازهخوری استفاده میشود، لذا ایجاد کارخانه و کارگاه صنایع تبدیلی در شهرستان از نیازهای مهم منطقه است. وی اظهار کرد: ماندگاری انجیر گلوگاه به مدت یک یا 2 شبانهروز است و بعد از آن این میوه بهشتی از شرایط تازهخوری خارج میشود و باید تبدیل به محصول دیگری برای استفاده مناسب شود که این تبدیلشدن با توجه به وسعت تولید، نیازمند کارخانه صنایع تبدیلی است. محمودجانلو ادامه داد: مهمترین مشکلات در راهاندازی صنایع تبدیلی درگیر شدن در ادارات و بروکراسی اداری و تأمین اعتبار لازم برای احداث است که در صورت همکاری مسؤولان و دولت، میتوان از این انجیر بهصورت فرآوردههایی همچون شیره انجیر، مربای انجیر، مسقطی، شربت، ترشی و... استفاده و منبع درآمد ثابتی در طول سال ایجاد کرد. رئیس جهاد کشاورزی شهرستان گلوگاه نیز با اشاره به برگزاری موفق 4 جشنواره انجیر در گلوگاه افزود: مهمترین هدف ما از برگزاری این جشنوارهها شناساندن این محصول ارگانیک به کشور است که با قوت در حال انجام است. سیدرضا پورفلاح گفت: در این بخش تلاشهای ارزندهای در طول سالهای مختلف انجام و موفقیتهای مناسبی حاصل شده است که مجوز احداث کارخانه فرآوردههای انجیر از جمله این موارد بوده است. وی ادامه داد: در این بخش موفقیتهای خوبی کسب شده است و ۳ مجوز احداث کارخانه فرآوردههای انجیر برای شهرستان گلوگاه اخذ شده است تا با احداث و راهاندازی این واحدها گامی مهم در بخش اشتغال برداشته شود. رئیس جهاد کشاورزی شهرستان گلوگاه با اشاره به تولیدات انجیر در گلوگاه گفت: سالانه بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ تن تولیدات انجیر گلوگاه است که با توجه به اینکه انجیر گلوگاه بهصورت تازه خوری استفاده میشود، نیاز به احداث صنایع تبدیلی و فرآوری این محصولات از نیازهای مهم منطقه بوده و هست. پورفلاح ادامه داد: باوجود اخذ ۳ مجوز برای احداث صنایع تبدیلی در این بخش، همچنان نیاز به ایجاد صنایع تبدیلی و حمایت از تولید فرآوردههای انجیر احساس میشود که امیدواریم با تزریق اعتبارات مناسب در این بخش، گامی مثبت برای احداث این صنایع برداشته شود. وی افزود: در این بین در شهرستان گلوگاه بهعنوان مهد تولید انجیر بهعنوان طلای سبز، توسعه باغهای انجیر و کشت این درخت با قوت در حال انجام است که بیش از ۸۰ هکتار باغات بارور و بیش از ۳۰ هکتار نهال یک تا 3 ساله انجیر در این شهرستان بیانگر توجه به افزایش کشت انجیر در این شهرستان است.