فارغالتحصیلان دانشگاهی در عربستان نسبت به بدتر شدن وضعیت اقتصادی کشورشان و نبودن فرصتهای شغلی و بیکاری در میان این قشر معترضند. بر اساس این گزارش، بسیاری از فارغالتحصیلان دانشگاهی بر این باورند که نرخ بیکاری طبق برنامه مسؤولان عربستانی در 2 سال گذشته کاهش نیافته است و در حال حاضر 7/12 درصد است. اکثر بیکاران عربستانی دارای تحصیلات دانشگاهی هستند. جوانان عربستانی در توئیتر با راهاندازی هشتگ «#من-فارغالتحصیل- بیکار هستم» که بسیاری آن را دنبال کردهاند، از دولت سعودی میخواهند استخدامهای تصادفی و برتری خارجیهای مقیم این کشور بر شهروندان عربستانی در استخدام را متوقف کند. طبق این گزارش، بسیاری از جوانان معترض سعودی معتقدند خود دولت، آنها را بیکار نگه داشته است. به گزارش رایالیوم، یکی از کاربران توئیتری به نام «طارق وردانی» در پیام خود نوشت: دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا زمانی که عربستان را ترک کرد اعلام کرد دستاورد 480 میلیارد دلاری وی از سفر به ریاض، ایجاد اشتغال برای آمریکاییهاست، در حالی که جوانان عربستانی بیکاری را فریاد میزنند. این اعتراض در حالی صورت میگیرد که جوانان عربستانی خواستار مجوز برپایی تظاهرات مسالمتآمیز در 15 سپتامبر (24 شهریور ماه) برای اعتراض به بیکاری، فقر و گرسنگی در این کشور نفتخیز هستند اما مسؤولان سعودی اجازه برپایی این تظاهرات را نمیدهند؛ همین موضوع باعث شده شهروندان سعودی در صدد آزمودن صبر مسؤولان خود در برابر اعتراضهای مسالمتآمیز برآیند، چرا که آنها خود به مسؤولان قطری توصیه میکنند اعتراضهای مردمی را سرکوب نکنند. طبق این گزارش، کارشناسان امور داخلی عربستان بر این باورند که طرح 2030 که محمد بن سلمان ولیعهد عربستان مسؤول آن است و قرار است علاوه بر کاهش وابستگی به تولید و درآمدهای نفتی، راهحلی برای معضل بیکاری باشد و فرصتهای شغلی فراهم کند، چندان موفق نخواهد بود زیرا وعدههایی را به شهروندان میدهد نمیتواند اجرا کند. به عقیده این کارشناسان، قرار است نرخ بیکاری در عربستان در سال 2018 میلادی 7 درصد و در سال 2020 یعنی 3 سال دیگر 9درصد کاهش یابد اما تا این لحظه هیچ کاهشی نداشته است. این اعتراضها در شبکههای اجتماعی سعودی نشان میدهد وعدههای مسؤولان این کشور تنها روی کاغذ است و در عمل محقق نخواهد شد.
زندان سری شاهزادگان ناراضی
یکی از موثقترین منابع اخبار پشت پرده عربستان از زندان ولیعهد سعودی برای حبس افسران و شاهزادگان طرفدار ولیعهد برکنار شده خبر داد. صفحه توئیتری العهد الجدید که خود افشاگرِ کودتای محمد بنسلمان علیه محمد بننایف بوده است به نقل از منابع نزدیک به دربار عربستان فاش کرد که پسر پادشاه از یک زندان سری در منطقه القدیه واقع در جنوب غربی ریاض، برای حبس افسران و شاهزادگان طرفدار بننایف و شماری از افسران نیروی هوایی استفاده کرده است.
این منبع شمار افسران حبس شده در این زندان سری که تعدادی از آنان افسران بلندپایه و 2 تن از آنان سرلشکر هستند را بیش از 70 نفر برآورد کرده است. این در حالی است که هنوز سرنوشتِ ولیعهد برکنار شده مشخص نیست. آخرین باری که بننایف در مجامع عمومی دیده شد، همان روز برکناریاش بود که او را در یک صحنهسازی با بنسلمان مواجه کرده و این را به حساب بیعتش با ولیعهد جدید گذاشتند. غیر از این تنها چند عکس از بننایف در اقامتگاهش منتشر شده که حتی معلوم نیست قصر شخصی خود او باشد یا نه.
برادر بنسلمان، وزیر خارجه جدید
العهد الجدید که پیشتر فاش کرده بود بنسلمان وزیر خارجه نوکرصفتش یعنی «عادل الجبیر» را برکنار خواهد کرد با تاکید دوباره بر این اتفاق همچنین از اخراج دیگر بازو و مشاور سیاست خارجی دربار ریاض یعنی «سعود القحطانی» به بهانه ناکامی در مدیریت بحران قطر خبر داد تا بدین ترتیب بنسلمان یک شکست دیگر را لاپوشانی کند. از طرف دیگر مجله آمریکایی آتلانتیک با تایید احتمال برکناری الجبیر از «خالد بنسلمان» دیگر پسر پادشاه که سفیر فعلی سعودی در آمریکاست، به عنوان وزیرخارجه جدید نام برد.
بدین شکل برای نخستین بار پس از 8 دهه تمام سمتهای کلیدی حکومت عربستان شامل پادشاهی، ریاست کابینه و وزارتخانههای اقتصاد، دفاع و خارجه در اختیار یک طایفه از خاندان سعودی قرار میگیرد که این خطر استحال پادشاهی آلسعود به آل سلمان را به شاهزادگان این خاندان گوشزد میکند.
اعتراف ائتلاف سعودی به بمباران غیرنظامیان در یمن
ائتلاف متجاوز عربی تحت رهبری رژیم سعودی، روز شنبه با صدور بیانیهای به حمله هوایی به جنوب صنعا که باعث شهادت دستکم ۱۴ یمنی از جمله 5 کودک شد، اذعان کرد. در بیانیه ائتلاف عربی ادعا شده است: پس از بازنگری تمام اسناد و اقدامات مربوط به برنامهریزی و اجرای عملیات مشخص شد اشتباه فنی دلیل وقوع این حادثه غیرعمدی بوده است. سازمانهای حقوقبشری حملات عربستان به غیرنظامیان در یمن را محکوم کردند و سازمان ملل نیز خواهان تحقیقات درباره این حوادث شده است. عفو بینالملل نیز در بیانیهای حمله ائتلاف عربی به صنعا را شب وحشت برای مردم این منطقه دانست که در جریان آن جنگندههای ائتلاف، مردمی را که در خواب بودند، بمباران کردند. عفو بینالملل در بیانیهای متذکر شد اقدامات ائتلاف سعودی و ریختن بمب بر سر مردم بیدفاع در لحظهای که در خواب هستند سوالات جدی را از رهبران سازمان ملل مطرح میکند که سال گذشته میلادی تصمیم ناامیدکنندهای را در زمینه حذف نام ائتلاف از لیست ناقضان حقوق کودکان در جریان درگیریها گرفتند. یک مسؤول عفو بینالملل از سازمان ملل خواست براساس قوانین بینالمللی، عربستان درباره مجموعه جرائمی که مرتکب شده از جمله درباره نقضهای حقوقبشر در یمن زیر ذرهبین قرار گیرد. طبق گزارش منابع خبری، بمباران محله فجعطان در صنعا روز جمعه بیش از یک حمله هوایی بود و به گفته ساکنان منطقه در زمان حمله هیچ هدف نظامیای وجود نداشت. یمن از سال 2014 شاهد درگیریهای داخلی است. در همین حال، احمد بنشمسی، سخنگوی دیدهبان حقوقبشر اعلام کرد، ۸۱ حمله غیرقانونی ائتلاف عربی تحت امر عربستان در یمن را مستندسازی کرده است. وی تاکید کرد، سازمان ملل آمار ۱۳ هزار کشته را اعلام کرده است که بیشتر آنها در حملات هوایی ائتلاف کشته شدهاند.