printlogo


کد خبر: 180640تاریخ: 1396/6/8 00:00
نسخه صهیونیستی جدید برای برجام
تعلیق کن و سیلی بزن!

ماشاءالله ذراتی: با خروج استیو بنن و سباستین گورکا از تیم مشاوران ترامپ و تقویت جایگاه مک‌مستر، این احتمال وجود دارد نسخه صهیونیستی دوبوویتز- آلبرایت در مواجهه ترامپ با برجام تحت عنوان استراتژی «تعلیق کن و سیلی بزن»
 (Waive-and-Slap) به عنوان یکی از سناریوهای پیش ‌روی ترامپ درباره برجام، طی هفته‌های آتی جنبه اجرایی به خود بگیرد.
مارک دوبوویتز مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسی (FDD) و دیوید آلبرایت، بنیانگذار و رئیس مؤسسه علوم و امنیت بین‌المللی (ISIS)
 27 اردیبهشت 96 در مقاله‌ای دروال‌استریت‌ژورنال در مقایسه 2 راهبرد خروج از برجام یا تایید پایبندی ایران به برجام و تعهد آمریکا به آن، راه‌حل سوم یا میانه‌ای را پیشنهاد می‌دهند. راهبردی که در آن ایالات متحده بدون باطل کردن برجام، عدم‌ پایبندی ایران به آن را اعلام می‌کند.
روزنامه واشنگتن‌پست، دوشنبه ۱۶ مرداد با طرح مجدد استراتژی مذکور در گزارشی نوشت با توجه به وجود 2 دیدگاه در دولت ترامپ نسبت ‌به چگونگی مقابله با رفتار حکومت ایران و موضوع توافق هسته‌ای، شاید مشاوران امنیتی ترامپ بتوانند او را به اتخاذ یک راه‌حل میانه در این‌باره تشویق کنند.
واشنگتن‌پست می‌نویسد: «به نظر می‌رسد ترامپ، در تصمیم خود برای عدم صدور تاییدیه‌ بعدی در مورد پایبندی ایران به توافق هسته‌ای مصمم است اما این، تازه می‌تواند آغاز یک داستان جدید باشد. او می‌تواند با انجام این کار، توافق هسته‌ای را نابود کند یا آنطور که برخی مشاوران ارشد کاخ سفید ترجیح می‌دهند، می‌تواند یک راه میانه برای برخورد با ایران در پیش بگیرد که در آن، توافق هسته‌ای سر جای خود باقی می‌ماند».
راه‌حل میانه یا استراتژی تعلیق کن و سیلی بزن می‌گوید که ترامپ نباید تاییدیه پایبندی ایران را امضا کند اما به تعلیق تحریم‌های هسته‌ای ایران ادامه دهد و در مواجهه با ایران، تحریم‌های جدید غیرهسته‌ای اعمال کند.
دوبوویتز در اشاره‌ای مهم درباره طرح خود که حکایت از مقدمه‌سازی برای پرونده‌سازی برای ایران دارد، می‌گوید: «من این ایده‌ها را با مقام‌های ارشد دولت در میان گذاشته‌ام و فکر می‌کنم نوعی انعطاف‌پذیری برای بررسی یک راه‌حل سوم وجود دارد. اینکه ما به‌سادگی از توافق خارج شویم به ایران اجازه خواهد داد مظلوم‌نمایی کرده و اروپایی‌ها را از ما جدا کند. اهمیت اعلام عدم‌ پایبندی این است که می‌تواند به ما کمک کند علیه تخلفات کوچک ایران از توافق پرونده‌سازی کنیم».
در ادامه حمایت‌ها از سناریوی تعلیق کن و سیلی بزن! نیویورک‌تایمز نیز در یادداشتی در 5 شهریور به قلم گاردینر هریس با اشاره مجدد به راه‌حل میانه نوشت: «دولت ترامپ می‌تواند مطابق یکی از گزینه‌هایی که پیش‌رو دارد، اعلام کند ایران توافق هسته‌ای را نقض کرده اما ایالات متحده آمریکا فعلاً قصد دارد توافق را حفظ کرده و فوراً تحریم‌ها علیه این کشور را بازنگرداند».
اما بگذارید کمی به عقب‌تر برگردیم تا علت اصلی قوت گرفتن سناریوی «تعلیق کن و سیلی بزن» را بهتر فهم کنیم. در بحبوحه تنش‌های استیو بنن، استراتژیست وقت جنجالی دونالد ترامپ و مک مستر، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، 15 مرداد پایگاه «بریت بارت» از ارتباط مک مستر با جرج سوروس، حامی انقلاب‌های رنگی و از نزدیکان و مشاوران فکری تیم اوباما پرده برداشت.
موضوع از این قرار بود که فاش شد مک مستر در اندیشکده‌ای کار می‌کرده که از حمایت مالی بنیاد بحث‌برانگیز جرج سوروس برخوردار بوده است. بریت بارت که پیش‌تر بنن سردبیری آن را برعهده داشت در گزارش خود به قلم آرون کلین افزود: بنیاد سوروس که باراک اوباما با کمک آن توانست توافق هسته‌ای ایران را به رسانه‌ها و مردم بقبولاند، از اندیشکده انگلیسی موسسه بین‌المللی مطالعات راهبردی (iiss) حمایت مالی می‌کرده است.
بر اساس این گزارش، مک مستر طی سال‌های 85 تا 95 یکی از اعضای موسسه بین‌المللی مطالعات راهبردی بوده و به عنوان مشاور ارشد در آنجا فعالیت داشته است. این اندیشکده از جمله حامیان توافق هسته‌ای دولت باراک اوباما با ایران بود و بنیاد سوروس هم به کرات به رد این اتهام که تهران توافق هسته‌ای را نقض کرده، پرداخته است.
در راستای رویکرد حمایت مک مستر از عدم خروج آمریکا از برجام این بیان مهم جان کری، وزیر خارجه اوباما را که 15 خردادماه از سوی بنیاد پلاشرز دعوت شده بود نباید از یاد برد که گفت: «ژنرال مک مستر بهترین گزینه برای زنده نگه‌داشتن برجام است».
اما یک روز قبل از انتشار مطلب بریت بارت در افشاگری ارتباط مک مستر با سوروس و تیم اوباما، دوبوویتز طراح و پیشنهاددهنده سناریو در سلسله توئیت‌هایی در 14 مرداد...
 تمام‌قد به حمایت از مک مستر به عنوان یک ژنرال ضدایرانی و حامی اسرائیل پرداخت؛ کسی که نقشی تعیین‌کننده در حمایت از راهبرد او در قبال سیاست برجامی ترامپ ایفا خواهد کرد.
حال با رفتن استیو بنن و سباستین گورکا از کاخ سفید و تقویت بیش از پیش مک مستر مشاور امنیت ملی کاخ سفید و ارتباط نزدیک وی با داماد یهودی ترامپ، کوشنر، دوبوویتز یک حامی قدرتمند از سناریوی خود خواهد داشت، چه اینکه در روزهای اخیر این راهبرد به صورت جدی‌تری مورد بحث و بررسی کارشناسان قرار گرفته است.
تقویت مثلث «مک مستر – کوشنر - دوبوویتز» به مذاق برخی دوستان ترامپ خوش نیامده تا جایی که حامی تندرو خروج آمریکا از برجام «جان بولتن» دوشنبه گذشته طرح خود مبنی بر خروج آمریکا از برجام را به صورت علنی در رسانه‌ها منتشر کرد و ضمن انتقاد از ترامپ به علت اخراج برخی مشاورانش، دلیل انتشار عمومی طرح خود را ناامیدی وی از مشاوران باقیمانده و غیرممکن بودن رساندن طرح به دست ترامپ خواند.
در صورت اجرای سناریوی تعلیق کن و سیلی بزن و اعلام عدم پایبندی ایران به برجام، کنگره آمریکا 60 روز برای تصمیم‌گیری جهت اعمال مجدد تحریم‌های هسته‌ای زمان خواهد داشت؛‌ موقعیتی که بنا به اظهارات شخصیت‌های برجسته سنا و مجلس نمایندگان آمریکا در هر دو حزب، در شرایط کنونی مایل به مواجه شدن با آن نیستند.
در این شرایط این پیام باید به آمریکا مخابره شود که ایالات متحده نمی‌تواند با بازی با قوانین و عبارات از زیر بار تعهدات برجامی خود شانه خالی کند و اینگونه رفتارها در نهایت به معنی خروج آمریکا از برجام و پذیرفتن عواقب آن خواهد بود. همانگونه که آرون دیوید میلر، تحلیلگر سابق وزارت خارجه آمریکا در امور خاورمیانه در مخالفت با استراتژی مدنظر دوبوویتز آن را «اسب تروایی خوانده که توافق را از بین می‌برد».
 سناریوی «تعلیق کن و سیلی بزن» در کنار سوق دادن ایران به ترک برجام، هدف مهم‌تری را دنبال می‌کند و آن ایجاد و نمایش فضایی ملتهب و ابهام‌آلود در راستای جلوگیری و خودداری شرکت‌ها و بانک‌های بزرگ غیرآمریکایی در ورود به بازار ایران و معامله با ایران است. راهبردی که در نظر آنها با جنجال‌سازی و کمترین هزینه، ایران را از منافع تعهد برجام بی‌بهره می‌کند؛ امری که روز گذشته در گزارش دوم مجلس از روند اجرای برجام نیز بر آن صحه گذاشته شده بود.
در نهایت مشخص است سیاست‌های ترامپ درباره برجام ادامه مسیر و راه اوباما در ادامه تحریم و فشار اقتصادی است. نفوذ لابی صهیونیستی و مشاوران حامی تفکر اوباما در کاخ سفید ادامه و ثبات این سیاست را به ما گوشزد می‌کند و تا زمانی که طراحان برجام عزمی بر پاسخ کوبنده و محکم نداشته باشند، این سیاست ادامه خواهد داشت.


Page Generated in 0/0127 sec