گروه اقتصادی: بانک مرکزی در گزارشی از افزایش 2/6 درصدی قیمت واحدهای مسکونی تهران در نیمه نخست امسال خبر داد و اعلام کرد: معاملات مسکن تهران در این دوره نسبت به دوره قبل رشد
8/2 درصدی داشته است. بر این اساس شهریور امسال تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به بیش از 15 هزار و 500 واحد رسید که نسبت به شهریورماه سال گذشته 2/9 درصد افزایش یافته است. به گزارش «وطن امروز» متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معاملهشده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران 6/47 میلیون ریال بود که نسبت به ماه مشابه سال قبل 7/9 درصد افزایش نشان میدهد. بر این اساس در آخرین ماه تابستان 96 بالغ بر 15 هزار و 545 واحد مسکونی در تهران معامله شد. بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معامله شده به تفکیک عمر بنا در ماه مورد اشاره حاکی از آن است که واحدهای تا 5 سال ساخت با سهم 5/47 درصد بیشترین سهم از واحدهای معامله شده را به خود اختصاص دادهاند. سهم مذکور در مقایسه با شهریورماه سال قبل 9/3 واحد درصد کاهش یافته و در مقابل سهم واحدهای با قدمت 6 تا 10 سال و بیش از 15 سال افزوده شده است. در ماه گذشته متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معاملهشده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران 6/47 میلیون ریال بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال گذشته به ترتیب 9/1 و 7/9 درصد افزایش یافته است. بیشترین رشد متوسط قیمت در این ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل مربوط به منطقه 5 معادل 5/12 درصد و کمترین میزان رشد متعلق به منطقه 22 با 4 درصد بوده است. همچنین در نیمه نخست امسال 85 هزار و 200 واحد مسکونی در تهران معامله شده که در مقایسه با 6 ماه اول پارسال 8/2 درصد رشد نشان میدهد. در این مدت قیمت یک مترمربع بنای واحد مسکونی 8/45 میلیون ریال بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 2/6 درصد افزایش یافته است. در شهریور 96 شاخص کرایه مسکن اجاری در تهران و در کل مناطق شهری نسبت به ماه مشابه سال گذشته به ترتیب 6/8 و
6/7 درصد رشد نشان میدهد. ماهیت قراردادهای اجاره مسکن غالبا یکساله تنظیم میشود و نیز اثرپذیری شاخص اجارهبهای مسکن از سیاستهای کنترل و مهار تورم باعث تغییر متناسب اجارهبها با تحولات نرخ تورم در کشور شده است. سهم هزینه اجارهبهای مسکن در محاسبات شاخص کل بهای کالاها و خدمات مصرفی بر اساس سال پایه 95 معادل 1/33 درصد است.
آمادگی بنیاد مسکن برای اجرای طرح مسکن اجتماعی
در همین حال جواد حقشناس، معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با اعلام واگذاری ۳۰۰ هزار واحد مسکنمهر شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر از طریق فروش اقساطی به متقاضیان از آمادگی کامل آن بنیاد برای اجرای طرح مسکن اجتماعی خبر داد. حقشناس افزود: سهمیه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برای ساخت مسکنمهر در شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر، ۳۴۷ هزار واحد مسکونی بود که حدود ۳۲۵ هزار واحد آن به اتمام رسیده و تحویل متقاضیان شده است. وی با اشاره به اینکه نزدیک به ۳۰۰ هزار واحد مسکونی از کل واحدهای تحت مسؤولیت بنیاد، از طریق فروش اقساطی به متقاضیان واگذار شده است، افزود: نزدیک به ۳۰۰ هزار واحد مسکونی فروش اقساطی شده و سند اعیانی آنها نیز صادر شده است. وی واحدهای دارای مشکل را ۱۰ هزار واحد عنوان کرد و گفت: حدود ۱۰ هزار واحد مشکل دارند که مربوط به تعاونیها و انبوهسازانی است که نمیتوانند کار را انجام داده و واحدها را به اتمام برسانند یا امکانات دور از دسترس دارند که این واحدها مطابق شیوهنامهای که تدوین شده تعیینتکلیف خواهند شد. وی تصریح کرد: در بحث مسکن اجتماعی، شیوهنامهها و آییننامهها تهیه شده و کار شناسایی و تعیین شهرها و تعداد واحدهایی که باید در شهرها در بحث مسکن حمایت و مسکن اجتماعی وارد شوند، تکمیل شده است. حقشناس تسهیلات سال جاری را برای اجرای طرح مسکن اجتماعی برای ۱۰۰ هزار واحد، ۲۴۰۰ میلیارد تومان عنوان کرد که باید به حساب بنیاد برود و گفت: یارانهای که امسال مورد نیاز بنیاد است ۴۲۰ میلیارد تومان است که امیدواریم هر چه سریعتر اختصاص یابد.
حذف محدودیتها برای ورود انبوهسازان
از سوی دیگر سرپرست شرکت عمران و بهسازی شهری ایران از ارائه راهکارهای جدید به انبوهسازان و حذف محدودیتها برای ورود به بافتهای فرسوده خبر داد. هوشنگ عشایری خاطرنشان کرد: نگاه سوداگرانه سازندگان باید در بخش محدودیتهای نظام شهری کاهش یابد و آنها نباید انتظار داشته باشند که میتوانند چند طبقه بیشتر از طرح تفصیلی در بافتهای فرسوده اقدام به ساختوساز کنند. عشایری با اشاره به اینکه به هر حال توافق با مالکان بافتهای فرسوده برای ساخت مسکن سخت و دشوار است، تصریح کرد: شاید سختترین قسمت ساخت مسکن در بافتهای فرسوده نظام پیادهسازی بافت قدیم باشد که بسیار مهم است، چرا که در این بخش خانوادهها باید از محلهها رانده شوند؛ باید در نظر داشت این خانوادهها کجا قرار است ساکن شوند و اگر از آن محله مورد نظر خارج شدند آیا دوباره به آن محله بازخواهند گشت؟ وی ادامه داد: در جلسات با انبوهسازان به آنها اعلام کردهایم میتوانند به جای ساخت مسکن در حجم بالا، برای ساخت حتی در حد ۱۰ واحد مسکونی نیز اقدام کنند و ما به این سازندگان اعلام کردهایم شما را هم انبوهساز میدانیم. وی خاطرنشان کرد: در جلساتی که با انبوهسازان داشتیم برای ورود آنها به بافتهای فرسوده گامهای خوبی برداشته شده که اولین گام آن اختصاص ۱۰۰۰ میلیارد تومان از محل صندوق خانه یکم و مختص خرید مسکن است که برای ساخت مسکن به انبوهسازان پرداخت میشود. عشایری افزود: در این بخش انبوهسازان میتوانند با هماهنگی مالکان بافتهای فرسوده نسبت به ساخت مسکن که نرخ سود آن ۸ درصد است، اقدام کنند. وی ادامه داد: در تهران ۳ تا ۴ هکتار زمین دولتی وجود دارد که انبوهسازان میتوانند در این بافتها ورود و اقدام به ساختوساز مشارکتی با دولت کنند و سپس این واحدهای مسکونی را به مردم بفروشند.