گروه اقتصادی: زمانی که مسؤولان وزارت جهاد کشاورزی وعده کاهش قیمت گوشت را میدانند نمیدانستند گوشت قرمز تا 7 ماه بعد گرانتر از 50 هزار تومان میشود و همزمان وضعیت بازار گوشت سفید هم قرمز میشود. به گزارش «وطنامروز»، با افزایش نرخ ارز، قیمت نهادههای دامی به طور مستقیم تحت تاثیر گرانی دلار قرار خواهد گرفت و تولیدکنندگان گوشت سفید و قرمز را تحت تاثیر قرار خواهد داد. یکی از مرغداران که به علت ورشکستگی، تولید مرغ را کنار گذاشته در این باره گفت: نوسانات نرخ ارز برای مرغداران مشکلات زیادی تولید میکند و به علت گران شدن کنجاله، هزینه تولید بشدت افزایش مییابد. وی افزود: مرغداران بسیاری به علت عدم حمایت دولت ورشکسته شدهاند. همین چند روز پیش نرخ جوجه یکروزه 100 درصد افزایش یافت و این مساله قطعا در چند ماه آینده تاثیر خود را بر بازار میگذارد. همچنین محمد یوسفی، رئیس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان با بیان اینکه صنعت مرغداری با سرعت زیادی به سمت ورشکستگی در حال پیشروی است، گفت: امروز نرخ فروش 2 ماهه هر کیلو مرغ زنده 4 هزار، نقدی 3 هزار و 700 و مرغ آماده طبخ در میدان بهمن 5 هزار و 600 و غرفههای میدان میوه و ترهبار سطح شهر 6 هزار و 180 تومان است. به گفته وی، نرخ کنونی مرغ در بازار بیانگر زیان 800 تا هزار تومانی مرغداران است. یوسفی قیمت مرغ در روزهای آتی را پیشبینی کرد و گفت: با توجه به وضعیت کنونی تولید، پیشبینی میشود این روند تا آذر ماه در بازار ادامه یابد و تنها خرید روزانه هزار و 500 تن مرغ مازاد مرغداران از سوی شرکت پشتیبانی میتواند از ورشکستگی مرغداران جلوگیری کند. وی در پاسخ به این سوال که مرغ در برخی مغازهها با نرخ بالاتر از قیمت مصوب عرضه میشود، بیان کرد: این امر به هزینه سرقفلی، اجارهبها و قیمت ملک بستگی دارد و البته در برخی مغازهها هر کیلو مرغ با نرخ 5 هزار و 700 تومان و کمتر از نرخ مصوب توزیع میشود. به گفته این مقام مسؤول، مرغ آماده طبخ در مغازههای سطح شهر نباید با نرخ بالاتر از 7 هزار و 800 تومان عرضه شود. رئیس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی درباره اینکه در برخی مغازهها مرغ ارگانیک با نرخهای بالایی عرضه میشود، تأکید کرد: تولید مرغ ارگانیک در کشور صحت ندارد و تنها مرغ سبز (بدون آنتیبیوتیک) در صورت تاییدیه سازمان دامپزشکی تولید شده و بیش از یکهزار تومان بالاتر از قیمت مرغ معمولی در بازار عرضه میشود.
گوشت گوسفند: 54 هزار تومان
بهرغم وعده مسؤولان مبنی بر کنترل قیمت در بازار گوشت، این روزها قیمت آن از مرز ۵۴ هزار تومان نیز عبور کرده است. براساس گزارشهای میدانی از بازار محصولات پروتئینی، حسنی یکی از فعالان این صنف میگوید: بهرغم کاهش قدرت خرید خانوار، قیمت گوشت قرمز در ماههای اخیر با افزایش افسارگسیختهای روبهرو بوده است. وی کمبود عرضه دام در دامداریها و عدم توزیع گوشت وارداتی در قصابیها را دلیل اصلی این نوسانات دانست. در مقابل نرخ برخی دیگر از محصولات پروتئینی نظیر مرغ با کاهش چشمگیری در بازار روبهرو بود به گونهای که رئیس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی معتقد است صنعت مرغداری با سرعت زیادی در حال ورشکستگی است. البته ناگفته نماند در پی سودجویی برخی قصابان، انواع محصولات پروتئینی با قیمتهای گزافی به مصرفکنندگان عرضه میشود. منصور پوریان، یک تامینکننده دام و گوشت با بیان اینکه قیمت گوشت گوسفندی در بازار همچنان بالاست، اظهار کرد: بهرغم آنکه هر کیلو لاشه داخلی با نرخ 37 هزار و 500 تومان عرضه میشود اما هر کیلو گوشت گوسفندی با نرخ 54 تا 55 هزار تومان در قصابیها فروخته میشود که این امر ناشی از مشکلات سیستم توزیع است. وی با اشاره به اینکه نیاز بازار تنها گوشت گرم نیست، افزود: در شرایط کنونی با محدودیت واردات در گوشت منجمد روبهرو هستیم که این امر موجب شده فشار بر بازار گوشت گرم افزایش یابد. پوریان در پاسخ به این سوال که در برخی قصابیهای سطح شهر خبری از گوشت گرم وارداتی نیست، بیان کرد: سیاست ستاد تنظیم بازار بر آن است که گوشتهای گرم وارداتی، تنها در اختیار شرکتهای بستهبندی قرار گیرد که در نهایت این امر خلأ گوشت گرم وارداتی ارزانقیمت در قصابی را به همراه دارد. به گفته وی، تنوع واردات گوشت قرمز تنها نسخه درمان کاهش قیمت شقه داخلی در بازار خردهفروشی است.
فقدان نظارت سازمان حمایت بر قصابیها
احمد مقدسی، رئیس انجمن صنفی گاوداران اظهار کرد: اکنون هر کیلو گوساله نر پرواربندی در دامداریها با نرخ 14 هزار تومان عرضه میشود که با احتساب هزینههای کشتار، حملونقل و سود قصابان با 35 درصد افزایش، حداکثر باید با نرخ 42 تا 43 هزار تومان در قصابیها عرضه شود. به گفته وی، فروش گوشت گوساله با نرخ 50 تا 53 هزار تومان در قصابیها ناشی از دلالبازی و سودجویی دلالان است. مقدسی با انتقاد از فقدان نظارت سازمان حمایت بر قصابیها، بیان کرد: سازمان حمایت تولیدکنندگان و مصرفکنندگان از دلالان حمایت میکند و این زیان تولید داخل و واردات بیش از حد گوشت قرمز را به دنبال دارد. رئیس انجمن صنفی گاوداران ادامه داد: با توجه به نوسانات نرخ دلار، واردات گوشت قرمز توجیه اقتصادی ندارد و تنها با حمایت از دامداران داخلی به سهولت میتوان به خودکفایی دست یافت. وی با بیان اینکه واردات گوشت قرمز مُسکنی برای بازار است، تصریح کرد: سالانه حدود یکمیلیون تن گوشت در داخل مورد استفاده قرار میگیرد که حدود 920 هزار تن، معادل 90 درصد از منابع داخلی است و تنها 10 درصد از طریق واردات تامین میشود که در صورت به صرفه بودن تولید برای دامدار نیازی به واردات نیست. به گفته این مقام مسؤول، با وجود افزایش قیمت نهادههای دامی، نرخ تمام شده فروش هر کیلو دام زنده برای دامدار 14 هزار و 900 تومان تمام میشود، در حالی که با زیان 900 تومانی مقابل دامداری، گوساله نر پرواربندی عرضه میشود. بررسی از چند سوپرپروتئینی سطح شهر حاکی از آن است که هر کیلو گوشت گوسفندی داخلی 55 تا 56 هزار، گوشت گوساله 52 تا 53 هزار، شتر 50 تا 51 هزار، مرغ 7 هزار و 500 تا 7 هزار و 900، فیله مرغ 17 هزار و 500، مرغ ارگانیک 11 هزار، ران مرغ 13 هزار و 800 و بوقلمون 13 هزار و 800 تومان عرضه میشود.