گروه اقتصادی: مسدود شدن حساب بانکی ایرانیها بعد از چین به امارات رسید. به گزارش «وطنامروز»، با وجود اینکه قرار بود بعد از برجام همه تحریمها از جمله تحریمهای بانکی لغو شود اما نه تنها این اتفاق رخ نداد بلکه وضعیت ارتباط با بانکهای خارجی بدتر از گذشته هم شده است. مسدود شدن حساب ایرانیان در چین و مشکلات بسیار بر سر راه سوئیفت تنها بخشی از مشکلات ارتباط بانکی بینالمللی ایران است. این وضعیت موجب شده حتی وضعیت بانکی ایران پایینتر از سطح «تقریبا هیچ» باشد، تقریبا هیچی که سیف در آمریکا گفته بود و حالا میتوان براحتی گفت روابط بانکی ما از همان سطح نیز پایینتر آمده است. روز گذشته خبرگزاری میزان گزارش داد حتی یک بانک اماراتی اعلام کرده حساب ایرانیها را مسدود خواهد کرد. جمعی از تجار ایرانی میگویند بانک «امارات انبیدی» یکشنبه هفته گذشته با ارسال نامههایی به آنها اعلام کرده از این پس حق مراودات اقتصادی و برداشت پول در این بانک را ندارند. به گزارش میزان، جمعی از تجار ایرانی میگویند بانک «امارات انبیدی» با ارسال نامههایی مشترک به آنها اعلام کرده از این پس حق مراودات اقتصادی و برداشت پول را در بانکهای این کشور ندارند. بر اساس نامهای که گروهی از تجار ایرانی فعال در امارات در اختیار خبرگزاری میزان قرار دادهاند، بانک «امارات انبیدی» یکشنبه هفته گذشته ادعا کرده است: «به عنوان بخشی از بررسیهای در حال انجام، ما به این نتیجه رسیدهایم که بیش از این حسابهای شما متناسب با معیارهای ما نیست».
این تجار ایرانی اعلام کردند این نامه در تاریخ 5 نوامبر 2017 (یکشنبه 14 آبان ماه 1396) بدون هیچ توضیحی به دست آنها رسیده است. این بانک اماراتی صراحتا میگوید: به شما توصیه میکنیم قادر به ادامه ارتباط با شما نبوده و با احترام از شما خواستاریم حساب خود را بسته و اقدامات بانکی دیگری را جایگزین آن کنید. بانک «امارات انبیدی» تنها 30 روز از زمان ارسال نامه به تجار ایرانی مهلت داده است که پول خود را از این بانک خارج کرده و به بانکهای دیگر منتقل کنند. تجار ایرانی عنوان کردهاند 4 سال پیش نیز اتفاق مشابهی برای بسیاری از فعالان اقتصادی ایران در امارات رخ داده بود که بعد از مدتی این مشکل رفع شد.
بانک «امارات انبیدی» پس از طرح هشدارهایی به این گروه از تجار ایرانی اعلام کرده است:
*تمام چکهای استفاده نشده و کارتهای اعتباری خود را برای فسخ (باطل) کردن به بانک برگردانید.
*همه معاملات انجام شده بر اساس این حساب پس از دریافت اطلاعیه را متوقف کنید.
*چکهای صادر شده پس از این تاریخ را (در صورت وجود) پس بگیرید.
بانک «امارات انبیدی» در پایان این نامه آورده است: «لطفا اقدامات لازم برای خارج کردن سپرده باقیمانده را انجام دهید، در غیر این صورت ما باقیمانده حساب را به وسیله منیجر چک به آدرس بالا[اشاره شده در نامه] با استفاده از پست ثبت شده خواهیم فرستاد».
بازی چینی
بعد از اینکه مشخص شد بانکهای چینی حساب بانکی ایرانیها را مسدود کردهاند، مسؤولان دولتی وعده دادند این مشکل حل خواهد شد اما چین بار دیگر حساب ایرانیان مقیم شهرهای مختلف خود را مسدود کرد؛ این بار البته برای دانشجویان. همین چند وقت پیش بود که بانکهای چینی، حساب صادرکنندگان ایرانی را مسدود کرده و شرایطی را ایجاد کردند که صادرکنندگان ناچار شدند حسابهای خود را جابهجا کنند. برای رفع انسداد همین حسابها، پای بسیاری از مقامات ایرانی به میز مذاکره با مقامات چینی باز شد. چند ماه پیش که حساب صادرکنندگان ایرانی به دلایل نامعلوم مسدود شد، مقامات چینی عنوان کردند دلیل اصلی اینکه حساب ایرانیها مسدود شده، تطبیق برخی سیستمهای بانکی با مقررات جدید بینالمللی بویژه FATF بوده اما اکنون دانشجویان ایرانی هم با مشکل مشابهی مواجه شدهاند و بانکهای چینی با ارسال یک پیامک به آنها اعلام کردهاند حسابشان مسدود خواهد شد. در همین ارتباط، یکی از دانشجویان ایرانی مقیم چین در گفتوگو با مهر میگوید: این تنها بانک چینی است که تا پیش از این با دانشجویان ایرانی کار میکرد و آنطور که پیداست، شرایط اکنون برای دانشجویان با سختگیری بسیار همراه شده است. وی میافزاید: بانک آوچاینا که یک بانک دولتی چین است، با ارسال پیامکی به دانشجویان، اعلام کرده ارائه هر گونه خدمات به اتباع کشورهای کرهشمالی، سوریه و ایران ممنوع است؛ ضمن اینکه همین بانک، خدمات دلاری به اتباع کشورهای سودان، کوبا و کریمه را هم ممنوع اعلام کرده است. این دانشجوی ایرانی میگوید: همچنین بر اساس مصوبات جدید، به اتباع کشورهای ترکیه، افغانستان، پاکستان، ترکمنستان، امارات عربی متحده و ترکمنستان با بررسی دقیق، خدمات ارائه میشود.
مشکل چیست؟
مشکل حساب ایرانیان در چین در تابستان امسال آغاز شد. این خبر از آن جهت اهمیت داشت که چین شریک اول تجاری ایران حتی در زمان تحریمها محسوب میشد و بازی درآوردن چینیها نوبر بود. دلایل بسیاری در اینباره گفته شد اما هیچگاه به طور رسمی دولتیها در اینباره سخن نگفتند و موضعگیری نکردند. برخی منابع این امر را ناشی از تحریمهای جدید آمریکا میدانند؛ از سوی دیگر برخی معتقدند این اقدام بانکهای چینی هیچگونه ارتباطی با تحریمهای آمریکا ندارد بلکه ناشی از ایجاد تحول در ساختار و سیستم بانکی کشور چین و ناظر بر مقررات ضدپولشویی یا همان FATF است. وزیر سابق اقتصاد در آخرین روزهای کاری خود گفته بود: «محدودیت در مبادلات دلاری سبب شده بانکهایی که ارتباط نزدیکی با آمریکا دارند و با دلار کار میکنند، محدودیتهایی در همکاری با ایران داشته باشند». محمدرضا نعمتزاده، وزیر وقت صنعت، معدن و تجارت نیز مستقیما به وجود مشکل در مبادلات بانکی با چین بویژه در حوزه پتروشیمی اشاره کرد و صراحتا بیان داشت: «صادرات پتروشیمی به مشکل خورده و بانکهای چین هم همکاری نمیکنند». با توجه به مسدود شدن حساب ایرانیها در چین و امارات بیم آن میرود که چنین اتفاقی در سایر کشورها هم رخ دهد. آش برجام در حوزه بانکی آنقدر شور شده که بازگشت به شرایط قبل برجام آرزوی بسیاری از تجار ایرانی باشد؛ آرزویی که حقیقت تلخی را گوشزد میکند و آن بیتدبیری در جزئیات
برجام است.