گروه سیاسی: فرانسه و آمریکا بر سر نحوه مقابله با ایران توافق کردند. امانوئل مکرون و دونالد ترامپ روز شنبه در یک گفتوگوی تلفنی توافق کردند با ایران و حزبالله لبنان مقابله کنند. فرانسه و آمریکا که در حوزه مقابله با ایران به یک مفاهمه مشترک رسیدهاند، حالا به بهانه موضوع لبنان تلاش میکنند سیاستهای ضدایرانی خود را شتاب بخشند. سیاستهایی که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا پایهگذار آن بود. او معتقد است ضمن حفظ محدودیتهای مندرج در برجام درباره برنامه هستهای ایران، باید یک بسته فشار جدید علیه ایران بهکار بست تا ایران در موضوع برنامه موشکی و سیاستهای منطقهای خود نیز همانند برنامه هستهایاش عمل کند. در همین راستا آنها موضوع لبنان را بهانه کردهاند تا برنامه خود را علیه ایران و جریان مقاومت در منطقه اجرایی کنند.
به گزارش «وطنامروز»، این خبر را کاخ سفید در قالب یک بیانیه اعلام کرد. در بیانیه کاخ سفید درباره گفتوگوی تلفنیترامپ و مکرون آمده است: دونالد ترامپ با امانوئل مکرون درباره وضعیت در لبنان و سوریه صحبت کرد و آنها درباره نیاز به همکاری متحدان به منظور مقابله با «فعالیتهای ثباتزدای حزبالله و ایران در منطقه» توافق کردند.
گفتوگوی مکرون و ترامپ در پی تحولات مربوط به استعفای سعد حریری انجام شده است. موضوعی که از برنامهریزی جدید عربستان سعودی برای ایجاد فتنه و آشوب در لبنان خبر میدهد.
حالا پس از سفر حریری به پاریس، این مکرون است که میداندار پیگیری ماجرای استعفای حریری و به بهانه آن، فشار به حزبالله لبنان و ایران شده است. بر همین اساس توافق ترامپ و مکرون میتواند آغازگر یک دوره جدید بحرانآفرینی در منطقه باشد.
نزدیکی مواضع فرانسه و آمریکا علیه ایران البته پیش از این در مجمع عمومی سازمان ملل و پس از آن در سخنرانی جنجالیترامپ در 13 اکتبر آشکار شد. امانوئل مکرون هم در سازمان ملل و هم پس از سخنرانی ترامپ علیه برجام، رسما اعلام کرد از نگاه پاریس، باید برنامه موشکی ایران محدود شود. فرانسه همچنین تصریح کرده است باید سیاستهای منطقهای ایران تغییر کند. دولت فرانسه این مواضع را در حالی اتخاذ کرده است که از حفظ برجام نیز سخن میگوید. کارشناسان میگویند این سیاست فرانسه به معنای آن است که پاریس حفظ برجام را مشروط به عقبنشینی ایران از برنامه دفاع موشکی و سیاستهای منطقهای خود کرده است.
مواضع دولت فرانسه علیه ایران طی هفته اخیر نیز ادامه داشته است. امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه روز جمعه یک بار دیگر علیه ایران اظهارنظر کرد. او در اجلاس اتحادیه اروپایی در گوتنبرگ سوئد گفت: از ایران میخواهیم سیاست کمتر ستیزهجویانهای را در منطقه اتخاذ و موضعش را در قبال برنامه موشکی خود مشخص کند. لودریان، وزیر خارجه فرانسه نیز روز چهارشنبه در عربستان گفت برنامه موشکی ایران موجب نگرانی است. ژان ایو لودریان در نشست خبری مشترک با عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان اظهار داشت: برنامه موشکهای بالستیک ایران و مداخلات منطقهای تهران موجب نگرانی ما است. مواضع مکرون و لودریان نشان داد فرانسه در اتخاذ سیاستهای ضدایرانی آن هم به بهانه برنامه دفاع موشکی و سیاستهای منطقهای بسیار جدی است. این موضوع را رسانههای غربی نیز تایید کردهاند. خبرگزاری «رویترز» در گزارشی با موضوع مواضع فرانسه در قبال برنامه موشکی ایران، نوشته است با وجود آنکه اتحادیه اروپایی اعلام کرده تحریمی علیه برنامه موشکی ایران در دستور کار ندارد، فرانسه همچنان به تلاش علیه ایران ادامه میدهد. بر اساس این گزارش، «انیس روماته اسپانی» سخنگوی وزارت خارجه فرانسه روز چهارشنبه در نشست خبری روزانه خود گفت: «فرانسه درباره ادامه برنامه موشکی ایران که با قطعنامه 2231 شورایامنیت سازمان ملل همخوان نیست و منبع بیثباتی و ناامنی در منطقه است، نگرانی دارد». وی افزود: «فرانسه میخواهد تمام گزینههای دیپلماتیک را بیازماید؛ یک گفتوگوی سیاسی صریح و مصالحهناپذیر با ایران، تحقیقات دبیرکل سازمان ملل و در صورت لزوم تحریمهای جدید اروپایی علیه شرکتها و افراد ایرانی دخیل در برنامه موشکی ایران و در نهایت آغاز مذاکره بر سر این موضوع». رویترز موضع فرانسه در قبال ایران را «موضعی تندتر» از اروپا توصیف کرده و به نقل از روماته اسپانی نوشته است پاریس معتقد است برجام باید حفظ شود اما درباره مساله موشکی و فعالیتهای منطقهای ایران هم با شرکای اروپایی خود گفتوگو کرده است. به نوشته رویترز، وزیر خارجه فرانسه قرار بود تا پایان ماه جاری میلادی به تهران سفر کند اما منابع دیپلماتیک میگویند این سفر «به دلیل برنامه فشرده» او به زمانی دیگر تا پایان سال جاری موکول شده است.
ولایتی: حتی یک درصد هم احتمال ندارد
ایران تاکنون در سطوح مختلف نسبت به مطالبه رئیسجمهور فرانسه برای محدود شدن برنامه دفاع موشکی و سیاستهای منطقهای خود واکنش نشان داده است. با این حال در تازهترین موضعگیری، هم مشاور عالی مقام معظم رهبری در امور بینالملل و هم سخنگوی وزارت امور خارجه، به اظهارات ضدایرانی مکرون واکنش نشان دادند.
در همین راستا، علیاکبر ولایتی دخالت رئیسجمهور فرانسه در موضوع موشکی ایران را به نفع مکرون و این کشور ندانست و با هشدار درباره مداخله در امور داخلی کشورمان به او توصیه کرد سعی کند مانند مارشال دوگل، حداقل نیمهمستقل باشد.
ولایتی با رد و تقبیح مواضع ضدایرانی اخیر رئیسجمهور فرانسه افزود: به نفع آقای مکرون و فرانسه نیست که در موضوع موشکی و امور راهبردی جمهوری اسلامی ایران که در آن حساسیت بسیار داریم، دخالت کند؛ این دخالتها جز کاستن از اعتبار دولت فرانسه نزد جمهوری اسلامی ایران خاصیت دیگری ندارد.
وی گفت: به عنوان فردی ایرانی که با مسائل سیاست خارجی و تاریخ فرانسه آشنایی دارم به رئیسجمهور این کشور توصیه میکنم سعی کند مسیر ژنرال دوگل در دوران ریاستش در سیاست خارجی را طی کند، یعنی حالت نیمهاستقلال داشته باشد.
ولایتی افزود: ما که برای مسائل و برنامه دفاعی کشورمان از دیگران اجازه نمیگیریم که موشک داشته باشیم یا نداشته باشیم یا بگویند برد موشکهایمان چند کیلومتر باشد.
وی تصریح کرد: این موضوع به آقای مکرون چه ربطی دارد؟ وی اصلا چکاره است که دخالت میکند؟ اگر میخواهد رابطه ایران و فرانسه، رابطهای رو به رشد باشد، سعی کند در این نوع امور دخالت نکند زیرا این خلاف مصالح ملی فرانسه هم هست.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: معلوم است پاسخ ما به او منفی است، پس چرا این موضوع را مطرح میکند که وقتی پاسخ منفی گرفت بگویند آقای مکرون در سیاستش شکست خورده است؟ کاری کند که بگویند در سیاستش موفق بوده است.
ولایتی بار دیگر خطاب به مکرون تاکید کرد: آقای مکرون این جمله را از بنده به عنوان شهروندی ایرانی بشنود و بپذیرد که اگر به این امور وارد شود، پاسخ ما حتما منفی است و حتی یک درصد هم احتمال ندارد به خواستهای که دخالت در امور داخلی ماست، پاسخ مثبت بدهیم. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین با رد توصیه برخی در داخل برای مذاکره موشکی با اروپا تاکید کرد: هیچ کشور مستقلی منافع و مصالح ملی خود را در معرض حراج قرار نمیدهد.
وی درباره انتشار مقاله یکی از اصلاحطلبان در یکی از روزنامههای اصلاحطلب مبنی بر آغاز مذاکره موشکی با اروپا گفت: این یکی از خواص دموکراسی است که هر شخصی میتواند حرفش را بزند، منتها اگر سخن معقولی نباشد مردم از این گوش میشنوند و از آن گوش در میکنند.
ولایتی تصریح کرد: آیا کسی میآید منافع و مصالح ملیاش را این طور در معرض حراج و تمامیت ارضیاش را در معرض یغمای دیگران قرار دهد؟ کدام کشور مستقل و قدرتمندی در دنیا مسائل دفاعیاش را در بازار مکاره دنیا به حراج گذاشته است؟ وی گفت: عیبی ندارد که او نظرش را گفته، اظهارنظر آزاد است اما حتما بداند که میان عقلا شنوندهای نخواهد داشت.
قاسمی: مواضع فرانسه بحرانآفرین است
بهرام قاسمی، سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه هم در واکنش به اظهارات وزیر خارجه فرانسه در عربستان گفت: اینکه برخی مقامات کشورهای فرامنطقهای به خلیجفارس سفر کنند و با نادیده انگاشتن واقعیات موجود و بسیار روشن منطقه، تحت تأثیر القائات مقامات متوهم و جنگافروز سعودی، نگرانیهای ساختگی، بیاساس و خصمانه آنها را در قبال ایران تکرار کنند، مشکلی را از بحرانهایی که در همه آنها نقش مخرب عربستان سعودی قطعی و کاملا عیان و آشکار است کم نکرده و حتی به این کشور برای خروج و عبور از بحرانهای داخلی و منطقهای که با آنها دست به گریبان است نیز کمکی نمیکند.
قاسمی افزود: فروش تسلیحات مرگبار توسط برخی کشورهای فرامنطقهای به کشورهای منطقه که از جمله در جنگ خانمانسوز علیه مردم یمن به کار گرفته میشود و حمایتهای آنها از عربستان سعودی و شرکایش در منطقه، تنها این کشورها را در ایجاد بحرانهای جدید گستاختر کرده و باعث وخیمتر شدن و تشدید شرایط بیثباتی و ناامنی در این منطقه حساس از جهان شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: متاسفانه به نظر میرسد فرانسه به بحرانها و فجایع انسانی در خاورمیانه نگاهی یکسویه و جانبدارانه دارد و این رویکرد خواسته یا ناخواسته حتی به بالفعل شدن بحرانهای بالقوه کمک میکند. وضعیت کنونی این منطقه و لزوم تقویت و گسترش ثبات و امنیت و همچنین کمک به مبارزه و اضمحلال هر چه بیشتر تروریسم، نیازمند گفتار و کردار واقعبینانه و از سر مسؤولیت مقامات دیگر کشورهاست.
سازمان ملل: ایران دخالتی در حمله موشکی به فرودگاه ریاض ندارد
هیات منتخب سازمان ملل هرگونه مداخله ایران در حمله موشکی اخیر ارتش یمن به فرودگاه ملک خالد ریاض را رد کرد. به گزارش تسنیم به نقل از اینترسپت، هیات منتخب سازمان ملل اعلام کرد هیچ مدرکی مبنی بر ادعای دخالت ایران در حمله موشکی به فرودگاه «ملک خالد» ریاض یافت نشده است. پس از آنکه ارتش یمن با موشک بالستیک این فرودگاه عربستان را هدف قرار داد، ریاض محاصره یمن را تشدید کرد و حتی از انتقال کمکهای بشردوستانه به این کشور خودداری میکند. مقامات سعودی به همراه رئیسجمهور آمریکا مدعی شده بودند این موشک از طریق ایران در اختیار یمنیها قرار گرفته است.