اسدالله خسروی: با وجودی که سالهاست دولت وعده تکنرخی کردن ارز را میدهد اما تاکنون نتوانسته است به این وعده جامه عمل بپوشاند تا جایی که نمایندگان مجلس و بسیاری از کارشناسان معتقدند وجود ارز دو یا چندنرخی جز زیان اقتصادی و رانتخواری نتیجه دیگری در پی ندارد. محمدقلی یوسفی، استاد اقتصاد و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی درباره چندنرخی بودن ارز به «وطنامروز» گفت: تا زمانی که دولت زمامدار اقتصاد کشور است، تکنرخی شدن ارز محال بهنظر میرسد، چرا که دولت با توجه به اقتصاد وابسته به نفتی که دارد تمایلی به تکنرخی شدن ارز ندارد. وی با بیان اینکه در شرایط کنونی که اقتصاد کشور وابستگی شدیدی به درآمدهای نفتی دارد تکنرخی شدن ارز میزان درآمدهای دولت را کاهش میدهد، گفت: دولت باید ابتدا زمینه ارز تکنرخی را با برنامهریزیهای خاص و اقدامی که ارزآوری را به دنبال داشته باشد تا منابع ارزی افزایش یابد، فراهم کند و بعد به فکر تکنرخی شدن ارز باشد. این اقتصاددان افزود: تا زمانی که عمده درآمدهای کشور از فروش نفت خام نشأت میگیرد، وعده تکنرخی شدن ارز عملی نخواهد شد.
دولت تکنرخی کردن ارز را عملیاتی کند
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید دارد که نوسانات ارز بحرانزا نیست و دولت اگر ادعای مدیریت بازار ارز را دارد به تکنرخی کردن ارز جامه عمل بپوشاند. سیدناصر موسویلارگانی با اشاره به افزایش قیمت دلار به بیش از ۴ هزار و ١٠٠ تومان و نزدیکی سفرهای ماه ژانویه، اظهار داشت: دلایل متعددی برای افزایش قیمت دلار قابل شمارش است؛ یکی از این دلایل میتواند افزایش سفرهای خارجی در ماه ژانویه باشد اما این سفرها نمیتواند تاثیر بسزایی بر افزایش قیمت دلار داشته باشد. وی با بیان اینکه هر ساله سفرهای ژانویه صورت میگیرد، بنابراین نمیتواند فاکتور و دلیل قاطعی بر افزایش قیمت دلار باشد، گفت: با این حال با سفرهای زیارتی مانند اربعین، دهه اول ماه محرم یا ایام نوروز شاهد تغییرات جزئی در قیمت دلار هستیم اما این سفرهای مناسبتی تاثیری بر سیر صعودی قیمت ارز ندارد. نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اظهارات مقامات آمریکایی، ادامه داد: گفتههای سخیف و نابخردانه ترامپ علیه ایران نیز میتواند عامل افزایش قیمت دلار و نابسامانیها در این زمینه شود، در این مسیر شاهدیم که گاهی کشورهای اروپایی با واشنگتن همراهی میکنند و بر شدت افزایش نوسانات ارز دامن میزنند. وی تاکید کرد: با این شرایط انتظار میرود مسؤولان برنامهریزی دقیقی برای ارزآوری به کشور داشته باشند، چرا که در حال حاضر ارز زیادی از کشور خارج میشود بنابراین میتوان با سرمایهگذاری در بخشهایی چون گردشگری بدون فروش نفت ارزآوری کرد. این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه با پشتوانه ارزی میتوان از دخالت نوسانات دلاری بر اقتصاد کشور جلوگیری کرد، گفت: البته باید به این نکته اشاره کرد که نوسانات ارز تنها بر ایران تاثیر ندارد بلکه تاثیر آن جهانی است.
موسویلارگانی در ادامه با بیان اینکه در سنوات گذشته نوسانات ارز را پشت سر گذاشتهایم، بیان داشت: با توجه به تجربه دورههای گذشته، نوسانات ارز بحرانزا نیست اما میتواند تاثیر منفی بر برنامه اقتصادی کشور داشته باشد که اگر دولت توانمند و دارای پشتوانه ارزی قوی باشد با تکنرخی کردن ارز میتواند تاثیر نوسانات آن را کاهش دهد. وی با بیان اینکه مقدار قابلتوجهی ارز در اختیار دلالان است، گفت: در واقع دلالان نبض بازار ارز را در دست دارند و هر زمانی که کمبود ارز در بازار احساس میشود قیمت را بالا میبرند، این در حالی است که اگر پشتوانه ارزی قوی داشته باشیم و آن را تکنرخی کنیم دیگر نوسانات ارز برای کشور مشکلساز نمیشود. وی به خانه ملت گفت: علاوه بر اینکه دلالان، ارز زیادی در اختیار دارند و میتوانند بر بازار اثرگذار باشند، متاسفانه شاهد نگهداری ارز در خانهها هستیم که میتواند با تغییر در قیمت دلار، بازار را تکان دهند، نگهداری ارز در خانه نشاندهنده نبود برنامهریزی درست مسؤولان در این زمینه است. وی با اشاره به صحبت سیف، رئیس بانک مرکزی مبنی بر اینکه مشکل کمبود ارز نداریم، اظهار داشت: اگر مشکل کمبود ارز نداریم بانک مرکزی در بازار ثبات ایجاد و نرخ ارز را تکرقمی کند.
بانک مرکزی نرخ ارز را در محدوده مناسب مدیریت کند
سخنگوی کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی نیز تاکید دارد که سفرهای ژانویه تاثیری بر قیمت ارز کشور ندارد و بانک مرکزی باید با ابزار عرضه و تقاضا نرخ ارز را در محدوده مناسب ثابت نگه دارد. محمدمهدی مفتح با اشاره به افزایش قیمت دلار به بیش از ۴ هزار و ١٠٠ تومان، اظهار داشت: طبق قانون، بانک مرکزی وظیفه دارد نرخ ارز را با ابزار بازار و نظام مدیریت شناور ارز طبق عرضه و تقاضا کنترل کند. عضو هیاترئیسه کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با اشاره به نزدیک شدن به سفرهای ژانویه و تاثیر آن بر نوسان نرخ ارز، گفت: ابتدای سال میلادی برخی افراد تقاضای ارز مسافرتی دارند، هرچند اعتقاد داریم این سفرها تاثیر بسزایی در تغییر نرخ ارز در داخل ایران ندارد بلکه تنها برای کشورهای غربی مهم جلوه میکند. این نماینده مجلس بیان داشت: بانک مرکزی باید با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی کشور قیمت مناسبی برای ارز در نظر بگیرد و نسبت به متعادل نگه داشتن بازار در محدوده قیمت تعیین شده تلاش کند و در صورتی که تغییرات بیش از محدوده تعیینشده باشد باید در این زمینه پاسخ دهد. مفتح در ادامه گفتوگو با خانه ملت، با بیان اینکه باید تا اثرگذاری سفرهای ژانویه بر بازار ارز، منتظر ماند و زود قضاوت نکرد، گفت: البته طبق وظیفه قانونی که بانک مرکزی دارد در واقع نباید نگرانی در زمینه مدیریت نرخ ارز داشت. وی با اشاره به صحبتهای ولیالله سیف درباره کنترل بازار ارز، اظهار داشت: اظهارات اخیر رئیس بانک مرکزی در واقع در راستای وظیفه قانونی این بانک است و به نظر میرسد مشکلی در زمینه تامین ارز و کنترل بازار آن نداریم.