برخی کشورهای عربی در قالب اتحادیه عرب و با فشار عربستان سعودی گرد هم آمده و بیانیهای علیه ایران صادر کردند. بهگزارش «وطنامروز»، در بیانیه پایانی اتحادیه عرب که روز یکشنبه منتشر شد، اظهارات و مواضع تندی علیه ایران صورت گرفته است. در این بیانیه ایران به دخالت در امور کشورهای عربی متهم شده و آمده است: ما حمله انصارالله یمن به ریاض به وسیله موشک بالستیک ایرانی را محکوم میکنیم. پایگاه خبری البیان نوشت در این بیانیه آمده است: ما از عربستان حمایت و تمام اقدامات آن کشور به منظور حفظ امنیت ملی را تایید میکنیم. وزرای خارجه اتحادیه عرب مدعی شدند: لازم است ایران حمایتهای خود از انصارالله یمن و حزبالله لبنان را متوقف کند، همچنین در بحرین بیثباتی ایجاد نکند و به اصل سیاست حسن همجواری پایبند باشد.
دبیرکل اتحادیه عرب نیز پس از این نشست ادعاهای بیاساسی علیه ایران مطرح و تلویحا ایران را به حمله نظامی تهدید کرد. احمد ابوالغیط در پایان نشست ضدایرانی قاهره، در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: در بیانیه پایانی این نشست، دخالتهای ایران در منطقه از جمله در عربستان و بحرین را محکوم کردیم و به مساله موشکهای بالستیک پرداختیم. وی ادامه داد: امکان آن وجود دارد که مساله دخالتهای ایران در منطقه را به شورای امنیت منتقل کنیم. وی افزود: امیدواریم رفتارهای ایران تغییر کند و این پیام به برادرانمان در ایران برسد که کشورهای عربی از آنها بسیار ناراحت هستند. ابوالغیط در ادامه با بیان اینکه تمام کشورهای عربی از جمله لبنان از رفتارهای ایران ناراضی هستند، مدعی شد: این مساله زمان زیادی خواهد برد زیرا ایران بتازگی این اقداماتش را انجام نداده است و به دنبال توسعهطلبی و سیطره است اما کشورهای عربی به این موضع ایران پاسخ خواهند داد. به گزارش ایسنا، وی گفت: ما در مرحله کنونی علیه ایران اعلام جنگ نخواهیم کرد، کشورهای عربی با ایران نخواهند جنگید و هدف از این نشست محکوم کردن ایران است.
ایران: اتفاقی نمیافتد
در واکنش به بیانیه اتحادیه عرب و اظهارات ابوالغیط، مقامات وزارت امور خارجه ایران واکنش نشان داده و این اتحادیه را بازیچه دست عربستان سعودی دانستند. حسین جابریانصاری، معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه درباره بیانیه اتحادیه عرب گفت: بیانیه مزبور با فشار عربستان و جوسازی گسترده سیاسی و تبلیغاتی این کشور به نام اتحادیه عرب صادر شده و خلاف سیاست بسیاری از کشورهای عربی در زمینه گسترش همکاریها با ایران است. جابریانصاری تصریح کرد: اگر عربستان کوچکترین ارادهای برای حل مشکلات منطقه دارد آدرس برای حل مشکلات شناخته شده است و بارها هم اعلام کردهایم که پایان دادن دنبالهروی از سیاستهای رژیم صهیونیستی از سوی عربستان است. وی ادامه داد: پایان دادن به حمایت گسترده از تروریسم و افراطگرایی در منطقه و حمایت از تلاشهای جاری در مبارزه با تروریسم در منطقه و جهان برای حل بحرانهای موجود در قالب روند آستانه و طرح های صلح و ابتکارات عمل دیگری که برای بحران یمن و مسائل دیگر منطقهای مطرح است، از دیگر راهکارهای پیش روی عربستان است. جابریانصاری تأکید کرد: راهحلها شناخته شده است و با تکرار ادعاهای دروغین و تحریف واقعیتهای بدیهی و صدور بیانیههای تکراری و سراسر دروغی که با اعمال فشار عربستان صادر میشود، هیچ اتفاقی نخواهد افتاد.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه نیز درباره این بیانیه اظهار داشت: عربستان سعودی در اجرای سیاستهای رژیم صهیونیستی برای تشدید اختلافات درونمنطقهای و انحراف ملتها و دولتهای اسلامی از ادامه اشغال فلسطین بهعنوان مسأله اصلی امت اسلامی، با اعمال فشار و جوسازیهای گسترده سیاسی و تبلیغاتی موفق شده بیانیهای سراسر دروغ و تحریف به نام وزرای خارجه اتحادیه عرب صادر کند، جمهوری اسلامی ایران از دولتمردان عربستان سعودی دعوت میکند برای نتیجهبخش بودن اینگونه بیانیهها، هر چه سریعتر به تهاجم وحشیانه علیه همنوعان عرب خود در یمن پایان دهند تا کودکان و زنان و غیرنظامیان یمن اینگونه طعمه آتش کینهتوزی آنها واقع نشوند. وی افزود: ایران همچنین از عربستان سعودی میخواهد به سیاست مبتنی بر فشار بر برادران عرب خود در لبنان و قطر و کل منطقه خاتمه دهد و با پایان دادن به لشکرکشی در بحرین اجازه دهد مردم این کشور با یکدیگر گفتوگو کنند و به یک راهحل مسالمتآمیز برای حل بحران جاری دست یابند. قاسمی اضافه کرد: سیاست ثابت جمهوری اسلامی ایران بر اساس روابط خوب با کشورهای منطقه تنظیم شده و تلاشهای گسترده در زمینه رویارویی با تروریسم و کمک به حل بحرانها و اعاده صلح و ثبات در منطقه از طریق مشارکت فعال در شکلگیری و تداوم روند آستانه، و ارائه طرحهایی چون طرح چهارمادهای صلح یمن و ابتکار گفتوگوی منطقهای در همین چارچوب و با حفظ هدفگیری فوق انجام شده است، اما متاسفانه این تلاشها با سیاست معکوس مبتنی بر تشدید اختلافات و درگیریها و کارشکنی عربستان سعودی مواجه شده و نتیجهبخشی کامل آن به تاخیر افتاده است. سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: راهحل مشکلات جاری در منطقه که بخش عمده آن نتیجه سیاستهای عقیم عربستان سعودی است، صدور اینگونه بیانیههای فاقد ارزش نیست بلکه راهحل، دست برداشتن از دنبالهروی از سیاستهای رژیم صهیونیستی و پایان دادن به زورگویی و تغذیه تروریسم و پذیرش خواست ملتها و دولتهای منطقه برای نیل به استقلال و آزادی و رشد و پیشرفت و زندگی همراه با کرامت و عزت است.
انتقاد آیتالله آملی از محور شرارت
دیروز آیتالله آملیلاریجانی، رئیس قوهقضائیه در جلسه مسؤولان عالی قضایی با اشاره به جنایات عربستان در یمن، این پادشاهی را محور شرارت منطقه دانست.آیتالله آملیلاریجانی با اشاره به وضعیت تکاندهنده مردم مظلوم یمن تصریح کرد: سرزمین یمن نزدیک به 3 سال است تحت اشغال و بمباران نیروهای نظامی عربستان قرار دارد. این بمبارانها موجب وارد آمدن آسیبها و خسارتهای فراوان به این کشور شده و کشتارهای بیرحمانه ملت مظلوم یمن، مصداق بارز «جنایات جنگی» است. از سوی دیگر به دلیل محاصره این کشور، به اذعان نهادهای بینالمللی و سازمان ملل قحطی بیسابقهای در این سرزمین پدید آمده است و حسب برخی گزارشها روزانه 100 کودک براثر کمبود غذا و دارو میمیرند که این وضعیت، فاجعهای انسانی و جنایت علیه بشریت است. رئیس قوهقضائیه با بیان اینکه سازمانهای مدعی حقوقبشر در برابر چنین جنایاتی سکوت کردهاند، خاطرنشان کرد: سازمانهای بینالمللی درنهایت به صدور یک بیانیه اکتفا میکنند و نهتنها هیچ حمایتی از مردم ندارند بلکه چتر حمایتشان همواره بر سر ظالمان و سلطهگران گسترده است. از طرفی کشورهای غربی از جمله آمریکا بشدت از جنایات علیه مردم یمن حمایت میکنند چنانکه فروش سلاحهای بیشمار به عربستان، گواهی بر صحنهگردانی این حوادث توسط آمریکاست. آیتالله آملیلاریجانی از دولت خواست با استفاده از همه ظرفیتها و فرصتهای بینالمللی که در اختیار دارد، ندای مظلومیت مردم ستمدیده یمن را به گوش جهانیان برساند تا بلکه گشایشی فوری در وضعیت این ملت پدید آید.