گروه اقتصادی: 7 ماه بعد از پایان انتخابات، مسؤولان دولت خبر از پایان دوران یارانه نقدی دادند! به گزارش «وطنامروز»، حسن روحانی در 23 اردیبهشت 1396 و در حالی که تنها 6 روز به انتخابات ریاستجمهوری باقی مانده بود در تلویزیون با رد اخباری مبنی بر حذف یارانه نقدی، گفت: یارانه در دولت دوازدهم قطع نخواهد شد. شاید وقتی وی این ادعا را میکرد تیم اقتصادی دولت روحانی بیش از هرکس دیگر میدانست این جمله کاملا تبلیغاتی و انتخاباتی با حقیقت فاصلهای آشکار دارد. حالا سخنگوی دولت در جریان تقدیم لایحه بودجه 97 کشور به صراحت اظهارات روحانی را رد کرده و گفته یارانه فقط به افراد نیازمند تعلق میگیرد. دولت در همان ایام انتخابات مستمری افراد نیازمند و تحت پوشش نهادهای حمایتی مثل کمیته امداد و سازمان بهزیستی را تقریبا 3 برابر کرده بود و حتی به کسانی که یارانهشان قطع شده بود پیامکی برای برقراری یارانه نقدی ارسال کرده بود اما حالا که انتخابات تمام شده میتوان شفافتر دید که اقدامات دولت کاملا تبلیغاتی و وعدهای بیش نبوده است.
پرداخت یارانه فقط به افراد نیازمند
سخنگوی دولت دیروز در نشست خبری برای تشریح لایحه بودجه 97 با اشاره به موضوع یارانه نقدی در سال آینده و جایگاه آن در بودجه سال 97، گفت: یارانه را باید به کسانی که نیازمند هستند، بدهیم یا استحقاق آن را دارند. 2 روش برای این موضوع وجود دارد، اول آنکه حساب 80 میلیون نفر را سرکشی کنیم و همین دعواهای کنونی پیش میآید که در نهایت 3 تا 4 میلیون حذف شدند. روش دوم اینکه پول را به کسانی که تحت پوشش برخی سازمانهای حمایتی هستند بدهیم. شاید گروهی از مردم باشند که جزو هیچکدام نیستند که پس از ثبتنام و بررسی آنها یارانهشان پرداخت میشود. سال 97 به کسانی که میشناسیم نیازمند هستند میدهیم و آنهایی که نمیشناسیم باید بعدا اعلام کنند. به آنهایی که تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند، یارانه پرداخت میکنیم. وی تأکید کرد: دیگر نیازی به مأموریت سازمان هدفمندی نیست و به صندوق رفاه اجتماعی تبدیل خواهد شد و وزارت کار میتواند مسؤولیت آن را برعهده بگیرد.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا تعداد افراد حذف شده از یارانه نقدی 20 یا 30 میلیون نفر است، گفت: هیچکدام از این اعداد درست نیست و هنوز جامعه هدف بهطور دقیق مشخص نشده است. بنابراین نمیتوان در حال حاضر اعلام کرد چه تعداد از شمول دریافت یارانه نقدی حذف خواهند شد.
پایان رسمی یارانه
دولت روحانی در نخستین سال فعالیتش طرح ثبتنام برای دریافت یارانه نقدی را اجرا کرد و بیش از 97 درصد یارانهبگیران خواهان ادامه پرداخت یارانه شدند و حالا 4 سال بعد از آن دولت عملا تصمیم گرفته یارانه نقدی را فقط به مستمریبگیران پرداخت کند. برای این کار سازمان هدفمندی یارانهها منحل و تبدیل به صندوق اجتماعی امید میشود. این بدان معناست که کار سازمان هدفمندی و پرداخت یارانه نقدی به عموم مردم پایان یافته و فقط مستمریبگیران کمیته امداد و سازمان بهزیستی میتوانند از محل درآمد حاصل از افزایش قیمت حاملهای انرژی منتفع شوند. به عبارت بهتر مردم هزینه گران شدن حاملهای انرژی را پرداخت میکنند و در ازای آن تقریبا هیچ خدماتی دریافت نمیکنند. البته دولت برای تبلیغات انتخاباتی خود و در آستانه انتخابات مستمری مددجویان کمیته امداد و سازمان بهزیستی را افزایش داد و در ایام تبلیغات به صراحت اعلام کرد یارانه را 3 برابر کرده تا از برخی کاندیداهای ریاستجمهوری که از افزایش میزان یارانه میگفتند عقب نماند. حالا یارانه نقدی عملا به مستمری تبدیل خواهد شد و میتوان گفت لایحه بودجه 97 و اظهارات سخنگوی دولت به صراحت پایان کار یارانه نقدی را اعلام میکند.
حذف یارانه 31 میلیون نفر در سال آینده
نماینده مردم لنگرود و عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی از حذف یارانه نقدی 31 میلیون نفر در سال آینده در کشور خبر داد. مهرداد لاهوتی به رادیو اقتصاد گفت: هرساله 48 هزار میلیارد تومان در کشور بابت یارانه نقدی به مردم پرداخت میشد، این عدد در سال آینده به 37 هزار میلیارد تومان کاهش پیدا میکند. وی اظهار داشت: برنامه دولت برای سال آینده بر این امر استوار است که جمعیت 76 میلیون نفری یارانهبگیر مملکت را به 45 میلیون نفر تقلیل دهد. وی تصریح کرد: بدون شک با تحققپذیری این سیاست دولت 31 میلیون نفر از چرخه دریافت یارانه نقدی حذف میشوند و 11 هزار میلیارد تومان در کشور به لحاظ اقتصادی صرفهجویی خواهد شد. وی در ادامه افزود: بر اساس قانون بودجه سال 1395 دولت مکلف بود یارانه افراد دارای درآمد ماهانه 3 میلیون و 500 هزار تومان مانند قضات، اعضای هیات علمی دانشگاهها، بازاریان، پزشکان و... را حذف کند اما متاسفانه دولت به هر دلیلی این قانون را به مرحله اجرا در نیاورد ولی خوشبختانه امسال خود دولتمردان به دنبال پیگیری این موضوع هستند.
افزایش قیمت بنزین از شایعه تا واقعیت
رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره احتمال افزایش قیمت حاملهای انرژی در ماههای پایانی سال جاری، گفت: این خبر را هم در فضای مجازی دیدهام اما این موضوع که دولت هماکنون برنامه مشخصی برای افزایش حاملهای انرژی در سال جاری داشته باشد درست نیست، هر چند که دولت مجوز قانونی افزایش سقف درآمد حاصل از اصلاح قیمت حاملهای انرژی تا 48 هزار میلیارد تومان را دارد اما بنده اعلام میکنم فعلا برنامه افزایش قیمت حاملهای انرژی در سال جاری قطعی نیست. رئیس سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به این سوال که با توجه به درخواست برداشت 20 هزار میلیارد تومان (8/5 میلیارد دلار) از صندوق توسعه ملی سهم این صندوق از کل درآمدهای نفتی سال آینده چقدر خواهد بود، اظهار داشت: منابع نفتی حاصل ضرب 2 میلیون و 410 هزار بشکه در 55 دلار و به تعداد 336 روز است که مجموع آن رقمی بالغ بر 50 میلیارد دلار میشود. رئیس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: 5/14 درصد از این رقم سهم شرکت ملی نفت است و 32 درصد دیگر را بانک مرکزی به حساب صندوق توسعه ملی واریز میکند. درخواست دولت از مجلس رقمی بالغ بر 20 هزار میلیارد تومان است که در اولویتهای مشخص شده صرف شود. نوبخت با بیان اینکه طبق نظام GFS و استانداردهای بینالمللی پذیرفته شده درآمدها در لایحه بودجه 97 مبلغ 193 هزار و 400 میلیارد تومان است، بیان کرد: این رقم نسبت به مصوب سال جاری 1/11 درصد رشد دارد که مربوط به بخشهای مالیات، گمرک و سایر است. رقم خالص مالیات 105 هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به مصوب قانون امسال 7/6 درصد رشد نشان میدهد. نوبخت با طرح این سوال که آیا میتوانیم مالیات بیشتری داشته باشیم، ضمن تایید این موضوع، عنوان کرد: نه اینکه فشار بیشتری به مؤدیان فعلی بیاوریم اما کسانی هستند که مالیات نمیدهند. اکنون 40 هزار میلیارد تومان از محل کسانی که میشناسیم و درآمد دارند اما طبق قانون معارف هستند، میتوان درآمد داشت. همچنین لایه پنهان و غیرشفافی وجود دارد که درآمد داشته و فعالیت میکنند اما مالیات نمیدهند. نوبخت درباره درآمدهای گمرکی گفت: این درآمدها امسال 17 هزار و 300 میلیارد تومان بوده که در لایحه به 23 هزار میلیارد تومان افزایش یافت. محمدباقر نوبخت در پاسخ به سوال «وطنامروز» مبنی بر اینکه افزایش درآمدهای مالیاتی آن هم در شرایطی که شاهد رکود گسترده در تمام صنایع هستیم بر چه اساسی صورت گرفته است؟ گفت: در بودجه سال 97 تمهیداتی برای حمایت از تولیدکنندگان در نظر گرفته شده است. وی افزود: سرمایه ارزانتر نسبت به سال گذشته و سال جاری برای واحدهای کوچک و متوسط در نظر گرفتهایم. وی در پاسخ به دیگر سوال «وطنامروز» مبنی بر بودجهریزی بر مبنای عملکرد و تضامین اجرایی آن، گفت: مدیریت و نظارت منابع و مصارف آن در اختیار استانداران گذاشته شده است تا بر مبنای عملکردی که دارند به آنها بودجه تعلق گیرد.
رئیس دفتر روحانی: فکر میکردیم مردم داوطلبانه از یارانه انصراف میدهند
رئیسدفتر رئیسجمهور با اشاره به اینکه درآمد حاصل از افزایش عوارض خروج از کشور و کاهش بودجه یارانه نقدی، صرف مواردی چون بیمه سلامت و کمک به اقشار ضعیف جامعه میشود، گفت: با این وجود قطعا دولت همواره به نظرات مردم توجه کرده است و هر جا تصمیم دولت، با عکسالعمل اجتماعی مناسبی مواجه نشده، نظر نهایی خود را با خواست مردم تطبیق داده است. محمود واعظی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه وقتی یارانه را به افرادی که نیاز ندارند میپردازید به معنای آن است که باید از سهم کسانی که نیازمندند کم کنید، تصریح کرد: ما میخواهیم نیازمندان واقعی را شناسایی کنیم و به آنها بیشتر بپردازیم. سال گذشته دریافتی برخی مستمریبگیران را 3 برابر افزایش دادیم. در حال حاضر کسانی هستند که یارانه میگیرند ولی یارانه در زندگی آنها تاثیری ندارد، در صورتی که اگر همین یارانه را در طرح تحول سلامت کمک کنیم بخشی از نیازهای مردم را تامین میکنیم. طرح تحول سلامت به این دلیل اجرا شد که فکر میکردیم بسیاری از مردم داوطلبانه از دریافت یارانه انصراف میدهند و طرح سلامت راهاندازی میشود تا اگر کسی نیازمند عمل جراحی بود دیگر دغدغه تامین هزینههای آن را نداشته باشد. رئیس دفتر رئیسجمهور تاکید کرد: بر این اساس الان به دنبال این هستیم که بودجه را ساماندهی کنیم تا به نیازمندان بیشتر بپردازیم، توجه بیشتری به طرح تحول سلامت کنیم و اشتغال ایجاد کرده و فقر مطلق را از بین ببریم.