احمد طالقانی: آذرماه روزهای واپسین خود را سپری میکند اما هنوز از توزیع شیر در مدارس خبری نیست. طرحی که با تبلیغات فراوان و به عنوان خدمت مشترک وزارتخانههای آموزشوپرورش، صنعت، معدن و تجارت و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارائه شد، امسال با تاخیری طولانی مواجه شده و مشخص نیست رنگ واقعیت به خود بگیرد!
به طور معمول مشکلات اعتباری هر سال این طرح را با تاخیرهایی مواجه کرده بود اما امسال انگار اصل توزیع شیر در هاله ابهام قرار دارد، حال آنکه با شروع سال مدیران قول داده بودند این طرح را از ابتدای آذرماه اجرایی کنند. برای مثال محمد شریعتمداری، وزیر صنعت در چهارمین جلسه ستاد تنظیم بازار وعده داد با پیگیریهای لازم از طریق سازمان برنامه و بودجه برای انعقاد قرارداد خرید شیر و تسویهحساب قراردادهای سال گذشته، توزیع شیر در مدارس سراسر کشور از اول آذرماه آغاز شود. بررسیها حاکی از آن است که مطالبات انباشته شده کارخانههای تولید و توزیع شیر دلیل بر زمین ماندن طرح یادشده در مدارس کشور است. در همین رابطه پیگیریهای خبرنگار «وطنامروز» از ورود مجلس به ماجرای تاخیر در توزیع شیرمدارس و توضیح خواستن از مدیران ذیربط حکایت میکند. بر این اساس 2 نفر از اعضای کمیسیون آموزش مجلس در گفتوگو با «وطنامروز» با اشاره به ویژگیهای مناسب توزیع شیر بین دانشآموزان وعده دادند پیگیر مطالبات خانوادهها در این باره باشند.
مجلس پیگیر موضوع است
«حبیب دهمرده» عضو کمیسیون آموزش مجلس در گفتوگو با «وطنامروز» با مهم دانستن توزیع شیر در مدارس کشور گفت: توزیع رایگان شیر در مدارس به اذعان متخصصان علم تغذیه نقش انکارناپذیری در کاهش سوءتغذیه، افزایش سلامت روحی و روانی و توان فیزیکی نوجوانان و همچنین کاهش هزینههای درمانی و اصلاح الگوی تغذیهای دانشآموزان دارد، از سوی دیگر این طرح بویژه در مدارس مناطق محروم تاثیرگذار بوده و از خدمات کشور است و حیف است که با برخی سهلانگاریها بر زمین بماند. نماینده مردم زابل و زهک در مجلس افزود: با پیگیریای که از مدیر آموزشوپرورش حوزه انتخابیهام بهعمل آوردم، امسال طرح توزیع شیر در مدارس اجرایی نشده و بر این اساس از وزیر آموزشوپرورش و مدیران این وزارتخانه توضیح میخواهم و مجلس درباره این طرح پیگیر است. نماینده مردم در مجلس خاطرنشان کرد: در سالهای گذشته به همراه شیر کیک غنی شده هم به دانشآموزان تحویل داده میشد که متاسفانه به بهانه کمبود بودجه آموزشوپرورش توزیع کیک متوقف شد و توزیع شیر هم با تاخیر مواجه شده است. وی با اشاره به توزیع 40 نوبت شیر در مدارس طی سالهای قبل گفت: توزیع شیر و کیک به عنوان تغذیه سالم نقش مهمی در کاهش سوءتغذیه دانشآموزان بویژه در مناطق محروم دارد و با توجه به اینکه دانشآموزان در سن رشد هستند و نیاز مبرم به شیر سالم دارند، امیدواریم تاخیر کنونی جبران شود.
توزیع شیر تکلیف قانونی است
فرهاد فلاحتی، عضو کمیته آموزش مجلس هم به «وطنامروز» گفت: مجلس از تاخیر دولت در اجرای طرح شیر مدارس گلایهمند است و با توجه به تکلیف قانونی دولت باید پاسخگو باشد. وی افزود: تا این لحظه شیر در مدارس حوزه انتخابیه اینجانب توزیع نشده و همین موضوع موجبات ناراحتی مردم را فراهم کرده است. نماینده مردم قائنات و زیرکوه در مجلس خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر توزیع شیر در مدارس همواره با تاخیر مواجه بوده اما با شروع آذرماه این طرح اجرایی میشد، حال آنکه امسال در حالی که روزهای پایانی آذرماه را پشتسر میگذاریم از توزیع شیر در مدارس کشور خبری نیست و با توجه به فرا رسیدن امتحانات نوبت اول مدارس احتمال دارد در ماه آینده هم طرح شیر در مدارس اجرا نشود.
عضو کمیسیون آموزش مجلس با اشاره به مشکلات تغذیهای دانشآموزان یادآور شد: علاوه بر اهدافی چون اصلاح الگوی تغذیه و تامین مواد غذایی مورد نیاز دانشآموزان، کاهش سوءتغذیه دانشآموزان مناطق کمتر برخوردار از اهداف قانونگذار در تصویب طرح توزیع رایگان شیر در مدارس کشور بود، از این رو علاوه بر تکلیف قانونی، این طرح اقدامی خداپسندانه است که امیدواریم با احساس مسؤولیت بزودی اجرایی شود. به هر رو در حالی که پرداخت نشدن مطالبات صنایع لبنی از مهمترین دلایل اجرا نشدن طرح شیر مدارس عنوان شده، دبیر انجمن صنایع لبنی کشور چندی پیش از آمادگی این تشکل برای تامین شیر مدارس خبر داد. رضا باکری گفته است: «مکاتباتی با سازمان برنامه و بودجه و معاون اول رئیسجمهوری انجام دادیم و آمادگی خود را برای تامین 90 نوبت شیر مدارس اعلام کردیم». در همین راستا 2 جلسه با حضور نمایندگان وزارت آموزش و پرورش، جهاد کشاورزی، اتحادیه تعاونیهای فرآوردههای لبنی و انجمن صنایع لبنی برگزار شد اما منجر به تصمیمگیری نشد!
هنوز اعتبار سرانه شیر مدارس تخصیص نیافته است
مدیرکل آموزشوپرورش شهر تهران گفت: با نگاهی گذرا به بودجه سال ۹۷ و مقایسه آن با بودجه سالهای گذشته مشخص میشود حداقل ۴۰۰ میلیارد تومان کسری بودجه خواهیم داشت و میزان تعیین شده حتی برای پرداخت حقوقها هم کفایت نمیکند. عباسعلی باقری، مدیرکل آموزشوپرورش شهر تهران در گفتوگو با فارس، درباره بودجه اختصاص یافته سال 97 به این اداره کل اظهار داشت: مشکل بودجه سال 97 آموزشوپرورش این است که در آن، بودجه به صورت استانی آمده است در حالی که بهتر بود بین اداره کل آموزشوپرورش شهر تهران و اداره کل آموزشوپرورش شهرستانهای تهران تفکیک داده میشد. وی با بیان اینکه هنوز میزان بودجه رسماً به ما اعلام نشده است، افزود: با نگاهی گذرا به این بودجه و مقایسه آن با بودجه سالهای گذشته مشخص میشود ما حداقل 400 میلیارد تومان کسری بودجه خواهیم داشت و این میزان حتی پرداخت حقوقها را هم کفایت نمیکند. باقری اضافه کرد: بودجه آموزشی معمولاً با کسری همراه است و امسال هم هنوز سرانه و شیر مدارس تخصیص پیدا نکرده است.