شاخصها در وضعیت ناسالم
باد رفت، آلودگی آمد!
کیفیت هوای پایتخت که بر اثر وزش باد و برخی ناپایداریهای محدود سالم شده بود، دوباره برای گروههای حساس ناسالم شد. به گزارش تسنیم، میانگین شاخص ذرات معلق کمتر از 5/2 میکرون در شهر تهران ظهر روز جمعه 15 دی روی عدد 123 قرار گرفت و به همین دلیل کیفیت هوای شهر تهران برای نهمین روز در دی ماه به شرایط «ناسالم برای گروههای حساس» رسید.
کیفیت هوای پایتخت طی روزهای چهارشنبه و پنجشنبه گذشته به دلیل برخی ناپایداریهای جوی و وزش باد بهبود پیدا کرده بود اما این آلودگی دوباره گریبان ساکنان تهران و کلانشهرها را گرفته است. روز گذشته منطقه 13 تهران (پیروزی) با عدد شاخص 157 آلودهترین و منطقه 4 با عدد 61 سالمترین نقاط شهر تهران بودند. بنا بر تمهیدات اندیشیده شده از سوی مسؤولان، اگر شاخص عددی ذرات معلق کمتر از 5/2 میکرون بین 50 تا 100 باشد، شرایط کیفیت هوا سالم است و شرایط ناسالم برای گروههای حساس نیز به میانگین عددی 100 تا 150 تعلق میگیرد اما اگر این عدد از 150 تا 200 باشد به این شرایط کیفیت هوا وضعیت قرمز یا شرایط اضطرار گفته میشود و کیفیت هوا در این میانگین برای همه افراد ناسالم خواهد بود. برنامهریزیهای روزهای گذشته مدیران محیطزیست استان تهران مبنی بر تعطیلی مدارس، تعطیلی معادن شن و ماسه و گسترش محدوده طرح زوج و فرد نیز نتوانست مانع افزایش آلایندهها شود و مردم همچنان باید منتظر باد و باران باشند.
تأثیر آلودگی هوا بر زنان باردار
یکی از دلایل افزایش میزان ابتلا و مرگ و میر ناشی از بیماریهای مزمن غیرواگیر از جمله بیماریهای تنفسی، قلبی و دیابت، بویژه برای گروههای آسیبپذیر مانند مادران باردار و کودکان قرار گرفتن در معرض آلایندههای محیطی است. این عوامل محیطی همچنین زمینه بروز بیماریها در سنین بزرگسالی را افزایش میدهد. به گزارش «وطن امروز»، «رویا کلیشادی» رئیس پژوهشکده پیشگیری اولیه از بیماریهای غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان معتقد است که یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر سلامت آحاد جامعه، عوامل محیطی است که در این میان تماس اجتنابناپذیر همه گروههای سنی باعث شده تا نقش آلایندههای هوا در سلامت و بیماری گروههای سنی مختلف مورد توجه ویژه قرار گیرد. وی ادامه داد: در سالیان اخیر مجموعه مطالعاتی در اصفهان انجام شده و ارتباط قرار گرفتن در معرض آلایندههای هوا با شروع روند عوامل خطرزای بیماریهای مزمن را مورد بررسی قرار دادهایم. قابل توجه است که این تحقیقات بنیادی – کاربردی علاوه بر کمک به شناخت عوامل زمینهساز بیماریها، برای دستیابی به راهکارهای پیشگیری اولیه و کنترل هرچه زودتر این بیماریها کمک میکند. کلیشادی درباره ارتباط آلودگی هوا با بیماریهای زنان و کودکان، گفت: قرار گرفتن زنان باردار در معرض آلایندههای هوا با افزایش احتمال زایمان زودرس و تولد نوزاد نارس ارتباط مستقیم دارد. همچنین قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا میتواند باعث کم وزنی نوزاد و عوارض درازمدت آن شود. وی افزود: باید توجه داشت برخی مواد شیمیایی موجود در آلایندههای محیطی میتواند زمینهساز بروز عوارض درازمدت از جمله افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت، پرفشاری خون و چاقی باشد. به باور این استاد دانشگاه، مواجهه با سطح بالای آلایندههای هوا باعث افزایش شاخصهای التهابی و انعقادی و همچنین برخی تغییرات در پلاکتها و گلبولهای قرمز و سفید خون بوده است. دکتر کلیشادی درباره عوامل ژنتیکی و آلایندههای هوا میگوید: برخی مطالعات انجامشده بیانگر این است که در برخی زمینههای ژنتیکی، استعداد ابتلا به عوارض آلایندههای هوا بیشتر میشود و تاثیر آلایندههای هوا بر عوامل ژنتیکی ممکن است به نسلهای بعدی هم منتقل شود.