آخرینباری که حسن روحانی در قاب تلویزیون ظاهر شد تا به صورت زنده با مردم گفتوگو کند، نرخ ارز 4600 تومان بود. او در میانه التهاب بازار، از مخالفت دولت با افزایش نرخ ارز برای جبران کسری بودجه گفت و از مردم خواست خیالشان درباره نرخ ارز راحت باشد. حالا بیش از 2 هفته از آن روز یعنی دوم بهمنماه میگذرد و نرخ ارز به 4800 تومان رسیده است! وضع ملتهب بازار ارز به قدری نگرانکننده شده است که بخشی از سرمایههای مردم نیز پس از التهابات اخیر، به سمت ارز سرازیر شده است. حسن روحانی اما در شرایطی که هر روز ارزش پول ملی برابر سایر ارزها رو به کاهش میگذارد، این نوسانات را غیرتجاری و غیر اقتصادی میداند. او میگوید تراز مخارج ارزی دولت مثبت و شرایط امسال از سالهای قبل بهتر است و دولت کسری بودجه ندارد تا با گرانی دلار، آن را جبران کند. او دلیل عدم تعادل نرخ ارز را تنها یک چیز میداند و آن هم جنبه «روانی و تبلیغاتی» است. بر همین اساس نیز از تصمیمات دولت برای کنترل نوسانات ارز گفت. بر اساس این گزارش، حسن روحانی روز گذشته در نشست خبری با رسانههای داخلی و خارجی در پاسخ به این پرسش که اگر آمریکا از برجام خارج شود ایران چه اقدامی انجام خواهد داد، خاطرنشان کرد: بسیار خوشحالم که ترامپ بعد از یک سال که به کاخ سفید رفته است هنوز نتوانسته فریادی را که در رقابتهای انتخاباتی میزد که برجام را پاره میکند، عملی کند. برجام آنقدر استحکام داشته است که در این یک سال در برابر آمریکا مقاومت کند. ما نمیدانیم آمریکا در آینده میخواهد چه کند. حتی دوستان اروپایی نزدیک ترامپ هم نمیدانند او چه میخواهد بکند. نه فقط درباره برجام، بلکه درباره سایر مسائل از جمله توافق تجاری آمریکا با اروپا، اروپاییها نمیدانند ترامپ چه خواهد کرد. رئیسجمهور با بیان اینکه ما اصولی داریم و بر مبنای اصول خود برجام را ادامه میدهیم، تصریح کرد: ما آغازگر نقض برجام نخواهیم بود. برجام اضافه و کم نمیشود. نه خطی به آن اضافه میشود و نه خطی از آن کم میشود. ما مسائل دیگر را مرتبط با برجام نمیدانیم. برجام تعهد 7 کشور و تعهدی بینالمللی است که شورای امنیت آن را تایید کرده است. وی تصریح کرد: اشتباه ترامپ این است که فکر میکند برجام تعهد حزب دموکرات است در حالی که برجام تعهد دولت آمریکا است و اگر دولت آمریکا تخلفی در اجرای برجام کند، اعتبار خودش را مخدوش میکند. روحانی تاکید کرد: ما پیشبینیهای لازم را داریم و تا زمانی که منافع ما تامین شود در برجام میمانیم. بودن یا نبودن آمریکا در برجام تاثیری در تصمیم ما ندارد. تصمیم ما بر اساس تامین منافع مان در برجام گرفته میشود.
نرخ ارز نامتعادل است
سوال دیگری که حسن روحانی به آن پاسخ داد، مربوط به نوسانات ارزی اخیر بود. وی در پاسخ به سوالی درباره چرایی نوسانات ارزی اظهار کرد: نرخ ارز را متعادل نمیبینیم و باید به تعادل برسد. اگر نرخ ارز بالاتر از هفتههای پیش است حتما نمیتواند دلایل تجاری و اقتصادی داشته باشد؛ نمیتواند دلایل تجاری داشته باشد، چرا که ما در تامین ارز و همچنین مخارج ارزی ترازمان مثبت است. درآمد ارزی ما بیش از مخارج ارزیمان است و نمیتواند دلایل اقتصادی داشته باشد، چون این موضوع که برخی میگویند خود دولت ارز را گران کرده است در صورتی صحیح است که دولت کسری بودجه داشته باشد اما ما امسال کسری بودجه نداریم.
روحانی در تصریح سخنانش گفت: 10 ماه گذشته هم نشان داد امسال شرایط از سالهای گذشته بهتر است. سالهای گذشته در دی و بهمن دچار مشکلاتی شده بودیم اما امسال مشکلی نداریم. وی سپس گفت: قاعدتا افزایش نرخ ارز دلیل روانی و تبلیغاتی دارد. من به مردم اطمینان میدهم آینده ما از امروز حتما بهتر خواهد بود. حتی در درآمدهای ارزی و غیرنفتی وضع ما از گذشته بهتر بوده است، بنابراین شرایط ما در آینده بهتر خواهد بود. تصمیماتی برای کنترل نوسانات ارز گرفته شده که بخشی از آن را رئیس بانک مرکزی اعلام کرده یا میکند. رئیسجمهور خطاب به مردم خاطرنشان کرد: من به مردم توصیه میکنم در این مسیر پرریسک قدم برندارند. برای منافع خودشان در راههای امنتر از ارز قدم بردارند. خواهش من از مردم این است که به راهنماییهای کارشناسان اقتصادی توجه کنند.
افزایش مرحلهای قیمت حاملهای انرژی
موضوع دیگری که حسن روحانی به آن اشاره کرد، بحث یارانهها و افزایش قیمت حاملهای انرژی بود. در حالی که افزایش نرخ حاملهای انرژی در مجلس به صورت کلی رد شده است، روحانی از افزایش مرحلهای حاملهای انرژی گفت و از مجلس خواست در این زمینه از دولت حمایت کند. وی خاطرنشان کرد: در این زمینه اختلافی با مجلس نداریم و معتقدیم باید بتدریج این قیمتها افزوده شود. امیدواریم مجلس از دولت در این زمینه در تبصره 18 حمایت کند. روحانی درباره برنامه دولت برای پرداخت یارانهها تصریح کرد: در حال حاضر به همه مردم یارانه پرداخت میکنیم در حالی که اقشاری که به یارانه نیازی ندارند، نباید آن را دریافت کنند تا هزینه آن جای دیگری مصرف شود. در این زمینه دنبال تفاهم با مجلس بودیم که این تفاهم میسر نشد، البته هدف ما با مجلس یکی است اما در شیوه آن به توافق نرسیدیم.
اجلاس سه جانبه برای حل بحران سوریه
سوال یکی دیگر از خبرنگاران به گفتوگوی دیروز حسن روحانی با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه برای پایان دادن به عملیات ترکیه در سوریه اختصاص داشت. رئیسجمهور در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چرا ایران از ترکیه خواسته است عملیات ارتش خود را در سوریه تمام کند و آیا این موضع ایران ناشی از نگرانیاش در باب همکاری ترکیه و روسیه در زمینه بحران سوریه است یا خیر، اظهار کرد: برای مسائل منطقه بویژه سوریه گفتوگوها و نکات بسیار خوب میان ایران و روسیه ردوبدل شده است و من امروز هم با آقای پوتین صحبت کردم که میگفتند ضرورت دارد بزودی اجلاس سران 3 کشور ایران، ترکیه و روسیه برای حل بحران سوریه برگزار شود. ما این روند را یک روند مغتنم میدانیم و آن را ادامه میدهیم. روحانی تاکید کرد: روابط ما با هر دو کشور ترکیه و روسیه خوب است اما موضع ما در برابر خروج نیروهای ترکیه از سوریه یک موضع اصولی است، چرا که ورود ارتش یک کشور به کشور دیگر باید با رضایت دولت و مردم آن کشور همراه باشد و ما غیر از آن را اصولی نمیدانیم و نمیپذیریم و میخواهیم این کار زودتر پایان یابد، چرا که موجب کشته شدن هر دو طرف میشود. همانطور که حضور آمریکا در سوریه را هم قبول نداریم، چرا که آنها افکار نادرستی در باب تجزیه سوریه دارند.