printlogo


کد خبر: 189090تاریخ: 1396/12/2 00:00
تجلیل خانواده‌‌های شهدا از ابراهیم حاتمی‌کیا
بهتر از سیمرغ
حاتمی‌کیا: داوران جشنواره فجر باید التزام خود را به انقلاب نشان دهند

گروه فرهنگ و هنر: درحالی که فضای مجازی هنوز متاثر از صحبت‌‌های ابراهیم حاتمی‌کیا در اختتامیه جشنواره فجر بود و بسیاری از رسانه‌‌های زرد و زنجیره‌ای در پی تداوم تخریب او بودند، حاتمی‌کیا اما در مشهد و تهران به دیدار خانواده‌‌های شهدا  رفت و با آنها به تماشای «به وقت شام» ‌نشست. به گزارش «وطن‌امروز»، در همایش «حنجره سرخ» که در پردیس ملت تهران برگزار شد، خانواده شهدا از تلاش‌‌های ابراهیم حاتمی‌کیا تجلیل کردند. همایشی که در آن پیام حاج قاسم سلیمانی پیرامون فیلم به وقت شام و ابراهیم حاتمی‌کیا پخش شد، خانواده‌‌های شهدا از حرف دل‌شان سخن گفتند و حاتمی‌کیا صحبت‌‌های مفصلی پیرامون مسائل اخیر و دغدغه‌‌‌‌اش مطرح کرد.  
سینما درد شهدا را نمی‌فهمد
در ابتدای این مراسم، همسر شهید اسکندری پشت تریبون قرار گرفت و یادداشتی درباره شهدای مدافع حرم خواند که در بخشی از آن آمده بود: تاریخ باید بداند دفاع از حرم حضرت زینب دلیل نمی‌خواهد. جوانانی که امروز خبرساز می‌شوند پرچمدار عشق هستند. وی خطاب به حاتمی‌کیا بیان کرد: من آمده‌ام  بگویم سردار سینمای ایران! تو وابسته‌ای و این وابستگی مدال افتخار است. عمار سینمای ایران! تو فریاد بلند بغض‌‌های فروخورده من و خانواده‌‌های مدافع حرم شده‌‌ای. کسی چه می‌داند داغ دلتنگی ما را. سردار دردمند سینمای ایران! اگر سر و تن عزیزان ما توسط نامردان پیشکش امام حسین شد، تو دردی به دلت از آماج نامردی‌ها راه نده. سپس همسر شهید مدق، از شهدای 8 سال دفاع‌مقدس روی سن آمد و اظهار کرد: من کوچک‌تر از این هستم که اینجا بیایم و صحبت کنم. روزی می‌خواستند از زندگی ما فیلمی بسازند و فیلمنامه را دادند بخوانم اما دیدم که اصلا شبیه زندگی من و همسرم نیست و بیشتر شبیه فیلم‌‌های زمان شاه است ولی به ما گفتند اشکال ندارد، همه فیلم نباید شبیه زندگی شما و همسرتان باشد، الان اینجور فیلم را بیشتر می‌پسندند که این تصور به نظرم اشتباه است. وی افزود: هیچکس از تنهایی‌‌های ما خبر ندارد. همه فکر می‌کنند همه چیز خوب است اما کسی نمی‌داند وقتی غروب می‌شود چقدر دلتنگی سراغ ما می‌‌‌‌‌‌‌‌آید. هیچ‌کس نمی‌داند پسران شهدا وقتی تنها می‌شوند سراغ سنگ قبرهای یخ‌زده پدر می‌روند و وقتی این سنگ‌ها نباشد به شهدای گمنام سر می‌زنند. در این میان یک چیز باعث آرامش ما می‌شود و آن وجود عزیزانی مثل برادر ابراهیم است.
«به وقت شام»، دریچه‌ای جدید برای گفت‌وگو با غرب
نادر طالب‌زاده در بخش دیگر مراسم گفت: فیلم به لحاظ فنی پخته است، کار زیبای حاتمی‌کیا از این جهت برای من جذاب است که یک دریچه جدیدی برای گفتمان با دشمنان انقلاب و غرب باز کرد. من به این فکر می‌کردم که «به وقت شام» برای مراکز فرهنگی غرب هم فیلم مهمی است و درباره این فیلم صحبت می‌کنند. از اساتید مهم غرب می‌خواهم درباره این کار در دانشگاه‌ها صحبت کنند. حاتمی‌کیا ثابت کرد که می‌توان با زبان هنر اعتقادات‌مان را به تصویر کشید. وی همچنین اظهار داشت: «به وقت شام» دروازه جدیدی برای این گفت‌وگوهاست. از کسانی که از حاتمی‌کیا حمایت کردند تشکر می‌کنم. ما از اول انقلاب افراد تلخ‌گو را تجربه کرده‌ایم، آنها از این کار عصبانی هستند.
مسأله‌ام  بزرگ‌تر از مسائل صنفی سینماست
حاتمی‌کیا در این مراسم اظهار داشت: حرف آنچنان گفتنی از من برنمی‌‌‌‌‌‌‌‌آید و وقتی جلوی شما می‌ایستم زبانم بند می‌‌‌‌‌‌‌‌‌آید. دیروز در مشهد هم همین اتفاق افتاد و در دل می‌گفتم کاش بتوانم حرف بزنم. وی افزود: «به وقت شام» ذره‌ای است از آنچه در منطقه سوریه و عراق گذشته است. محبت عزیزان است که من را به‌خاطر آن می‌بخشند، اگرنه فیلم را آنقدر عجیب و غریب نمی‌بینم و هنوز در حال مشق کردن هستم. وی با اشاره به اینکه صحنه‌‌‌هایی از فیلم برای بچه‌‌های زیر ۱۳ سال خوب نیست، توضیح داد: من وقتی فیلم می‌ساختم فکر نمی‌کردم روزی برسد که چنین تصاویری ضبط کنم ولی وقتی جنگ سوریه و عراق شروع شد دیدم جنگ ما در آنجا رنگ می‌بازد زیرا این جنگ بسیار پیچیده‌‌‌‌‌‌تر و غریبانه‌‌‌‌‌‌تر است. حاتمی‌کیا با عنوان اینکه گاهی کار دوستان مستندساز را می‌بیند و با خود می‌گوید نمی‌شود از این لحظات گذشت، گفت: در رسانه‌ها می‌بینم سروصداها درباره حرف‌‌های من شدت گرفته است در حالی که من کلاً 3 دقیقه حرف زدم و توفانی به‌پا شد. یکی می‌خواهد من را به چپ و راست وصل کند، یکی می‌خواهد افشاگری کند، نمی‌دانم نان چه کسی را از سفره‌‌‌‌اش برداشته‌ام که غضب می‌کنند. وی افزود: فکر می‌کنم جشنواره انقلاب باید به این مسائل توجه نشان دهد، باید داوران التزام خود را به انقلاب نشان دهند، مثل زمان انتخابات که از نامزدها درباره التزام‌شان به انقلاب می‌پرسند. من اینها را برای شخص خاصی نمی‌گویم زیرا سال‌هاست که این اتفاقات می‌افتد و من از این مسیر رد شده‌‌ام. من هنگامی که آن حرف‌ها را می‌زدم 20 ثانیه قبلش نمی‌دانستم می‌خواهم این حرف‌ها را بگویم اما به یکباره فکر کردم باید بگویم. من انرژی خودم را از خانواده شهدا می‌گیرم و خجالت می‌کشم که نمی‌توانم سالی یک فیلم بسازم تا به آنها نزدیک شوم. کارگردان
«به وقت شام» با اشاره به اینکه در فیلم به فاطمیون و... پرداخته نمی‌شود اما حرف‌های‌شان گفته می‌شود، توضیح داد: من بی‌دلیل سراغ این سوژه به این شکل نرفتم بلکه خیلی تحقیق کردم تا فیلم را بشود در منطقه مطرح کرد. این غربت بچه‌‌های ما است که هرچیزی را نمی‌توان گفت. حاتمی‌کیا خطاب به خانواده شهدا با اشاره به اینکه به دعای خیر شما نفس می‌کشم اگرنه گاهی خسته می‌شوم، گفت: عالم مجازی عالم وهم است و جدی نیست، گاهی می‌ترسم آتشی که پیش می‌‌‌‌‌‌‌‌آید عزیزان دیگر را اذیت نکند. وقتی برخورد خانواده شهدا را می‌بینم دلم قرص می‌شود که همچنان باید فیلم ساخت. وی در پایان عنوان کرد: من با همکاران خودم حرفی ندارم و اصرار دارم نگاهم فارغ از نگاه صنفی باشد. مسأله بزرگ‌تر از این است که گرفتار مسائل صنفی شوم. اینجا مسیر گذر است و گاهی تنها هورایی برایت می‌کشند. خدا کند آن سوی مسیر بتوانیم سرمان را بالا بگیریم.
 

بخشی از پیام حاج قاسم سلیمانی درباره «به وقت شام»
حاتمی‌کیا بسیار کار ارزشمندی انجام داده و با هنرمندی خاص گوشه‌ای از واقعیت تلخ را نشان داده است. او خدمت بزرگی کرده به کسانی که دفاع کرده‌‌‌اند. مردم با تماشای این فیلم به خطر بزرگی که بشر را تهدید می‌کند پی می‌برند. این فیلم آگاه‌‌سازی می‌کند. به فکر متعالی او تعظیم می‌کنم و به افرادی که او را کمک کردند می‌گویم که کار شایسته‌ای کرده‌‌‌اند. «به وقت شام» یکی از بهترین فیلم‌‌‌هایی است که در بخشی از ابعاد صددرصد به واقعیت نزدیک است. آنچه در فیلم برای من تداعی صحنه‌‌های واقعی بود صحنه سر بریدن‌‌های جمعی بود. دوم صحنه آوارگی و مظلومیت‌‌های سوری‌ها و عراقی‌ها بود. این فیلم به‌رغم اینکه من این صحنه‌ها را دیده‌ام  مرا به گریه انداخت. من از طرف همه مجاهدان از حاتمی‌کیا و کسانی که او را کمک کرده‌‌اند تشکر می‌کنم زیرا او از مدافعان حرم دفاع کرده است.


Page Generated in 0/0058 sec