درست 8 ماه پیش بود که رژیم سعودی در اجلاسی پرطمطراق با حضور دونالد ترامپ و نمایندگان و رهبران ۵۵ کشور اسلامی و عربی نهتنها مدعی سیادت مطلق جهان عرب شد، بلکه با ادعای تشکیل یک ائتلاف نظامی اسلامی موهوم – آن هم با حمایت رئیسجمهور ضداسلام آمریکا!- میخواست چنین القا کند که رهبری جهان اسلام را هم بر عهده گرفته است. حال سراب سعودی در حال رنگ باختن است و به گواه رسانههای عربی، رژیم عربستان حتی دیگر نقش محوری خود در جهان عرب را هم از دست داده و از سوی اغلب کشورهای عربی به عنوان یک عنصر مزاحم شناخته میشود.
یک روزنامه قطری فاش کرد پادشاه سعودی اداره پرونده روابط ریاض با نظامهای پادشاهی عربی بویژه اردن، مغرب و عمان را از اختیار پسر و ولیعهدش محمد بنسلمان خارج کرده است.
به نوشته روزنامه الشرق به نقل از منابع دیپلماتیک شیخنشینهای خلیجفارس، دلیل این اقدام نگرانی سلمان بنعبدالعزیز از وخامت روابط عربستان با کشورهای مزبور به دلیل سیاستهای پسر خام و بیتجربهاش عنوان شده است. اقدام بنسلمان در راهاندازی ارتش الکترونیکی با هزاران نیرو به منظور حمله به کشورهای عربی که به سیاستهای سعودی پایبند نیستند و انتقاد از چهرههای سرشناس این کشورها یکی از عوامل اصلی تنش روابط با آنان است به اضافه اینکه او از ابزار کمکهای مالی به عنوان اهرم فشار بر کشورهای عربی استفاده کرد.
اما از آنجا که تقریبا بر همه آشکار شده که شاه سعودی یک بیمار آلزایمری نیمه هوشیار و فاقد توان اتخاذ تصمیمات مهم مملکتی است، میتوان از این خبر به تحولی خطرناک در دربار ریاض پی برد، بدین معنی که آمریکاییها حتی بنسلمان را هم به عنوان مهره خود در راس هرم قدرت رژیم سعودی دور زده و به طور مستقیم در حال اعمال فشار بر شاه ضعیف و بیاراده برای جلوگیری از وخامت اوضاع عربستان به دست پسر جاهطلب و نالایق او هستند.
در این میان تارنمای «الوطن» در تحلیلی بر سیاستهای سعودی در طول چند دهه گذشته مبتنی بر همپیمانی و ایجاد ائتلاف راهبردی در سطح عالی با کشورهایی مانند مغرب و اردن و شیخنشینهای حاشیه خلیجفارس نوشت اردن و مراکش از موضع ملحق شدن توسط عربستان به شورای همکاری خلیجفارس که هیچ ارتباط جغرافیایی با آنها نداشت طی تنها چند ماه در حال تبدیل شدن به دشمن سعودیها هستند. این در حالی است که بن سلمان علاوه بر خراب کردن روابط فوقالعاده نزدیک با پادشاهیها و شیخنشینهای عربی، رابطه ریاض با تونس، الجزایر و سودان را نیز به سردی کشانده است. این در حالی است که روابط رژیم عربستان با عراق، سوریه، لبنان و قطر به صوت کامل قطع شده یا بشدت تیره است و با یمن در حال جنگی خونین است.
عربستان نهتنها از داعش و دیگر گروههای تروریستی در سوریه و عراق به طور مستقیم حمایت کرده است، بلکه هر کشوری را که از جنگ در یمن حمایت نکرد و نیز روابط طبیعی با قطر داشت، تحریم کرد و به این ترتیب روابط ریاض با بیشتر کشورهای عربی بویژه کویت، الجزایر، مغرب و اردن و بتازگی سودان رو به ضعف گذاشت.
در همین حال حمایت پشتپرده بن سلمان از پروژه یهودیشدن قدس توسط اسرائیل و آمریکا، باعث شد مردم فلسطین در جریان انتفاضه جدید به روشنی دشمنی خود با عربستان را اعلام کنند. بدین ترتیب با وضع موجود دیگر به هیچ عنوان نمیتوان رژیم سعودی را محور و بزرگ جهان عرب دانست و این نقش کاملا از بین رفته است.
اضطراب و عصبانیت بنسلمان
در همین حال افشاگر سرشناس پشتپردههای آلسعود، شخصیت و دیدگاههای ولیعهد سعودی را بسیار عجیب و وضعیت او را بغرنج توصیف کرده است. او در تازهترین سلسله توئیتهای خود از شخصیت مضطرب محمد بنسلمان پرده برداشته و نوشت: «محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان شخصیت بسیار نگرانی دارد و همواره مضطرب است و زمانی که میخواهد روی یک مسألهای متمرکز شود از لحاظ ذهنی بسیار خسته میشود. وی همچنین از این مسأله بسیار نگران است که با استفاده از سم مورد سوءقصد قرار گیرد به همین خاطر از ظروف پلاستیکی استفاده نمیکند، چرا که معتقد است در این ظروف امکان تزریق سم وجود دارد و ظروف شیشهای را ترجیح میدهد. نمیدانم چرا محمد بنسلمان تا این حد به مناطق «العلا» و «مدائن صالح» علاقهمند است و بیشتر زمان خود را در این مناطق میگذراند. باقی اوقات خود را نیز با قایق تفریحی میان مناطق «الوجه» و «رأس الشیخ حمید» در غرب تیران و صنافیر میگذراند. به دلیل علاقه شدید بن سلمان به این ساحل شرکت بنلادن تصمیم گرفته 5 کاخ برای وی در این منطقه بنا کند».
نقش نیروهای «بلکواتر» در بازداشت شاهزادگان سعودی موضوع دیگری برای افشاگری او است: «درباره بازداشت اخیر شاهزادگان سعودی که اعلام شده ۱۱ تن از نوادگان «سعود بزرگ» در میان آنها بودهاند نیز باید بگویم تعداد کلی افراد بازداشت شده ۷۰ تن بوده که از میان آنها ۴۰ تن از نوادگان «سعود بزرگ» محسوب میشدند. نیروهایی که این شاهزادگان را بازداشت کردند ۸۰۰ تن بودند که ۷۰۰ تن از آنها از نیروهای بلکواتر و بقیه از نیروهای گارد پادشاهی بودند که در جریان این بازداشتها درگیریهایی میان نیروهای بلکواتر و بازداشتشدگان به وقوع پیوست و منجر به مجروحیت شدید دوطرف شد». به نوشته مجتهد، عصبانیت دیگر بنسلمان از آن است که بهرغم حاتمبخشیهای چند ده میلیون دلاری به روزنامههای غربی برای بهبود وجهه خود، این رسانهها علیه او مینویسند.«هنگامی که ولیعهد صحبت میکند به مشاورانش گوش نمیدهد، بلکه او است که راهحل را تشخیص میدهد و معین میکند و به این نتیجه رسیده است که سیاستش درست بوده و هیچ اشتباهی در هیچ پروندهای نداشته است اما مشکل در حمایت آمریکاست به این معنی که دونالد ترامپ از او حمایت میکند اما نهادهای آمریکایی از جمله وزارت خارجه و وزارت دفاع و آژانس اطلاعات مرکزی این کشور حامی او نیستند. راهحلی که بنسلمان در این شرایط به آن رسیده، این است که تبلیغات گستردهای را برای متقاعد کردن نهادهای آمریکایی برای حمایت از خودش آغاز کند».