خبرگزاری رویترز که در جریان مذاکرات هستهای ایران و 1+5 از طریق تیمهای مذاکرهکننده آمریکایی و انگلیسی در جریان محتوای مذاکرات قرار میگرفت، روز پنجشنبه با انتشار یک خبر مدعی شد مذاکرات ایران و اروپا درباره مسائل منطقهای آغاز شده است. رویترز مدعی شده کشورهای اروپایی با نزدیک شدن به ضربالاجل رئیسجمهور آمریکا درباره برجام، وارد گفتوگوهایی با ایران درباره مسائل منطقهای شدهاند. به گزارش «وطنامروز»، انتشار این ادعای رویترز در حالی است که ایران پیشتر انجام این گفتوگوها را رد کرده بود. مهرماه امسال نیز پس از آنکه رویترز در گزارشی مدعی شد ایران گفتوگوی موشکی با اروپا را پذیرفته، وزارت امور خارجه ایران از طریق بهرام قاسمی، سخنگوی این وزارتخانه این ادعا را تکذیب کرد. با این حال با وجود آنکه ادعای جدید رویترز درباره مذاکرات منطقهای اروپا و ایران روز پنجشنبه منتشر شد اما وزارت امور خارجه تاکنون این ادعای رویترز را تکذیب نکرده است. خبرگزاری انگلیسی رویترز روز پنجشنبه (۱۰ اسفند/ اول مارس) مدعی شد قدرتهای اروپایی با نزدیک شدن به ضربالاجل «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا درباره توافق هستهای برجام، گفتوگو با طرفهای ایرانی درباره «نقش تهران در خاورمیانه» را آغاز کردهاند. «دونالد ترامپ» ۲۲ دیماه هنگام تعلیق تحریمهای هستهای علیه ایران طبق تعهدات کشورش در برجام به کشورهای اروپایی ضربالاجل داد تا فرارسیدن موعد بعدی تعلیق تحریمها در ۱۲۰ روز آینده، معایب این توافق هستهای را «اصلاح کنند». او به کشورهای اروپایی هشدار داد در صورتی که توافق را مطابق میل او اصلاح نکنند این آخرین باری است که تعلیق تحریمها علیه ایران را تمدید میکند. به گزارش فارس انگلیس، فرانسه و آلمان به عنوان کشورهای اروپایی طرف ایران در توافق برجام بعد از این تهدیدهای ترامپ گفتوگوهایی را با مقامهای آمریکایی برای اصلاح این توافق آغاز کردهاند. «رکس تیلرسون»، وزیر خارجه آمریکا روز دوشنبه (دوم بهمنماه) بعد از دیدار با مقامهای انگلیسی در لندن گفت با کشورهای اروپایی بر سر تشکیل کارگروهی با مأموریت «اصلاح برجام» موافقت کرده است. یک مقام وزارت خارجه آمریکا روز سهشنبه (سوم بهمنماه) در توضیح درباره اظهارات تیلرسون گفت این کارگروه مأموریتی درباره الحاق یک توافق جداگانه به برجام ندارد و هرگونه توافق با کشورهای اروپایی درباره ایران جدا از توافق هستهای خواهد بود. خبرگزاری رویترز اکنون گزارش داده این سه کشور اروپایی همراه با ایتالیا وارد گفتوگوهای موازی با مقامهای ایرانی درباره مسائل منطقهای شدهاند. به ادعای رویترز، مقامهای ارشد 2طرف نخستین نشست خود را ماه گذشته در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ برگزار و درباره «نقش ایران در درگیریهای یمن» گفتوگو کردهاند. 2 دیپلمات اروپایی و یک مقام ایرانی به رویترز گفتهاند مقامهای ایران، فرانسه، انگلیس، آلمان و ایتالیا قرار است بار دیگر در این ماه میلادی در ایتالیا با یکدیگر دیدار کنند. یک دیپلمات اروپایی دیگر دیدار طرفین در مونیخ را تأیید کرده است. این دیپلمات ارشد اروپایی گفت: «ما در مونیخ، آنچه از آنها در یمن انتظار میرود را مشخص کردیم. آنها آشکارا گفتند نقشی [در یمن] ندارند اما به جمعبندیهایی برای پیشبرد گفتوگوها دست پیدا کردیم.» وی اضافه کرد: «ایرانیها بسیار همکاری میکنند اما برگزاری یک جلسه مثبت به معنی این نیست که ما شاهد تأثیری در دنیای واقعی خواهیم بود.» مقام ارشد ایرانی هم به رویترز گفت: «اکثر اختلافات با غرب را میتوان برطرف کرد اما انجام این کار به حسننیت و تلاش نیاز دارد. غرب باید
یکبار دیگر اعتماد ما را به دست بیاورد. توافق هستهای کامل اجرا نشد، چطور ما میتوانیم به آنها در مسائل دیگر اعتماد کنیم؟» بر اساس گزارش رویترز، یک دیپلمات ارشد اروپایی گفت قدرتهای اروپایی امیدوارند در دور بعدی گفتوگوها با ایرانیها درباره نقش نیروهای متحد ایران در جنوب لبنان و جنوب سوریه گفتوگو کنند. یک دیپلمات ارشد فرانسوی نیز گفت: «میخواهیم توافق هستهای را حفظ کنیم اما به ایرانیها گفتهایم با آنها در زمینههای دیگر هم مشکل داریم. لازم است ببینیم در این موضوعات هم پیشرفت حاصل میشود. در غیر این صورت، اقدامات ترامپ به فروپاشی توافق منجر خواهد شد».
بگذارید چند روز از افتضاح مونیخ بگذرد
موضوع آغاز گفتوگوهای ایران و اروپا درباره مسائل منطقهای در شرایطی از سوی خبرگزاری رویترز مطرح شده که همین چند روز قبل شرکتهای سوخترسانی در مونیخ از تامین سوخت هواپیمای محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران امتناع کردند. این اقدام آلمانیها باعث شد یک بار دیگر غیر قابل اعتماد بودن اروپا ثابت شود. پیش از این نیز در جریان عدم همکاری بانکهای معتبر اروپایی با ایران، غیرقابل اعتماد بودن و همینطور عدم استقلال اروپا در مقابل آمریکا اثبات شده بود. اروپا در پسابرجام تقریبا تابع تصمیم آمریکا بوده است. حالا با ضربالاجل ترامپ یک بار دیگر عدم استقلال و ایستادگی اروپا در مقابل آمریکا به اثبات رسیده است. پیش از این کارشناسان فراوانی نسبت به انجام مذاکرات منطقهای و موشکی با اروپا هشدار داده بودند. این کارشناسان میگویند با وجود تعطیلی بخش عمدهای از صنعت هستهای کشور، برجام هیچ دستاورد اقتصادی قابل تاملی برای کشور نداشته است؛ وزارت امور خارجه و دولت حسن روحانی با چه استدلالی به دنبال دادن امتیازات بیشتر و غیرهستهای هستند تا برجام را حفظ کنند؟! به گفته کارشناسان، حفظ برجام چه سود اقتصادی برای کشور داشته که پس از تعطیلی بخش عمده ای
از صنعت هستهای کشور، حالا سیاستهای منطقهای ایران که عامل ایجاد و استقرار امنیت در کشور شده نیز باید به بهای حفظ این توافق ناکارآمد هدر برود؟
خبر مذاکرات منطقهای با اروپا در شرایطی است که عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه هفته گذشته در اندیشکده چتم هاوس انگلیس اذعان کرد برجام دستاورد اقتصادی برای ایران نداشته است.
مقامات ایران پیشتر اعلام کرده بودند برجام الگو و مدلی برای راستیآزمایی صداقت طرف غربی است و اگر طرف مقابل در انجام تعهدات خود صادقانه عمل کند، میتوان نسبت به حل سایر موارد اختلافی نیز امیدوار بود. با این حال به اذعان مقامات دولتی و عوامل به بار آمدن برجام، طرف مقابل تعهدات خود را انجام نداده و برای به بنبست کشیده شدن این توافق اقدام کرده است. بنابراین با توجه به سوءرفتار طرف مقابل در برجام، آیا منطقی است حالا درباره امنیت مردم ایران نیز وارد مذاکره با طرف بدعهد شویم؟!