نماینده کارگران در جلسات مزد۹۷ از کاهش سهم مواد خوراکی در معیشت خانوار از ۲۷درصد سال۹۵ به 5/24 درصد در سال جاری خبر داد. فرامرز توفیقی در گفتوگو با مهر، با اشاره به آخرین وضعیت تعیین هزینه معیشت به عنوان معیاری برای تعیین دستمزد سال ۹۷ کارگران گفت: واقعیت این است که مذاکره درباره هزینه معیشت که سهم درمان آن با واریز به خزانه (بند «ز» تبصره ۷ بودجه) قربانی میشود، سخت است. نماینده جامعه کارگری در جلسات دستمزد ۹۷ ادامه داد: وقتی دولت با طرح نظام سلامت شعار بهرهمندی اقشار آسیبپذیر از نعمت درمان، بدون تحمیل هزینه مالی به معیشت خانوار را میدهد، بسیار خوب است و استقبال میشود اما نکته قابل توجه اینکه در نظام سلامت علاوه بر «درمان»، «پیشگیری» نیز هدفگذاری شده بود اما شواهدی که دال بر «پیشگیری» باشد، مشاهده نمیکنیم. توفیقی با بیان اینکه از طرفی کیفیت مواد غذایی از نظر آسیبپذیری سلامت جامعه رو به کاهش و هشداردهنده است، تصریح کرد: کمبود نظارت بر مواد غذایی، افزایش هزینههای سبد، کاهش سهم اقلام خوراکی در سبد معیشت و به تبع آن کوچک شدن سفره اقشار آسیبپذیر جامعه بسیار مشهود است، چراکه جامعه کارگری برای تامین معیشت حداقلی، هزینه سبد خود را به کمترین میزان تقلیل داده است. وی خاطرنشان کرد: امروز کارگر سلامتی خود را با کاهش هزینه معیشت معامله میکند تا بتواند سایر هزینههای سبد معیشت یعنی مسکن، درمان، حملونقل، تحصیل فرزندان، آب و برق و گاز و سایر هزینههای خود را جبران کند.
کاهش 5/2 درصدی سبد معیشت کارگران
نماینده کارگران در جلسات کارشناسی مزد۹۷ با بیان اینکه سال گذشته با موافقت و تصویب شورایعالی کار، حداقل هزینه معیشت برای اقشار آسیبپذیر جامعه ۲ میلیون و ۴۸۹ هزار تومان تعیین شد، گفت: دریافتی بخش قابل توجهی از کارگران کمتر از این رقم است. توفیقی افزود: اکنون در شرایطی که دولت سهجانبهگرایی را در طرح مهمی چون نظام سلامت رعایت نکرد، نمیتوان انتظار داشت نمایندگان کارگری و کارفرمایی به عنوان دو ضلع شرکای اجتماعی بر سر میز شورایعالی کار به عنوان عالیترین رکن سهجانبهگرایی بنشینند. این فعال صنفی کارگری ادامه داد: انتظار جامعه کارگری از سخنگوی دولت این بود که صراحتا اعلام میکرد، دولت اعتراض جامعه کارگری درباره بند «ز» تبصره ۷ لایحه بودجه را شنیده است و این موضوع قابل بررسی خواهد بود. اگر چنین اظهاراتی از نمایندگان دولت شنیده میشد، رعایت سهجانبهگرایی برای جامعه کارگری و کارفرمایی قابل باور بود. توفیقی با تاکید بر کاهش متوسط جمعیت خانواده از 5/3 نفر به ۳/۳ نفر بر اساس آمار نفوس و مسکن سال ۹۵ گفت: با توجه به کوچک شدن نرخ جمعیت خانوار و از طرفی به دلیل افزایش قیمتهای دیگر مولفههای غیرخوراکی تاثیرگذار در سبد معیشت، خانوار به «ارزانخری» روی آورده به همین دلیل «سهم خوراکی و آشامیدنی» سبد معیشت از ۲۷ درصد در سال گذشته، با کاهش 5/2 درصدی به 5/24 درصد کاهش پیدا کرده است. نماینده کارگران در جلسات کارشناسی دستمزد ۹۷ با اشاره به سهم 5/75 درصدی اقلام غیرخوراکی مانند هزینه مسکن، درمان و تحصیل در سبد معیشت خانوار ادامه داد: محاسبه سهم 5/24 درصدی سهم خوراکی و آشامیدنی سبد معیشت خانوار بر مبنای محاسبات آمارهای رسمی مرکز آمار و جدول شماره ۴۱ بانک مرکزی است.
کارگران و کارفرمایان به جلسه مزد نرفتند
در همین حال علیاصغر آهنیها، عضو هیأتمدیره کانون عالی کارفرمایی اظهار داشت: طبق مصوبه کانون عالی کارفرمایی نسبت به جلسه شورایعالی کار، نمایندگان کارفرمایان در اعتراض به بیتوجهی دولت در سهجانبهگرایی در تعیین دستمزد کارگران حضور نمییابند. وی درباره تصویب بند «ز» تبصره 7 بودجه سال 97 در مجلس شورای اسلامی گفت: موضوع واریز «حق بیمه درمان کارگران» در حساب خزانه به ضرر جامعه کارگری و کارفرمایی است. اهمیت این موضوع از جلسات حقوق و دستمزد مهمتر است، به همین دلیل جلسه شورایعالی کار در 29 بهمن را ترک کردیم. آهنیها ادامه داد: بهرغم اعتراض کارگران و کارفرمایان نسبت به مصوبه تأمین اجتماعی، متأسفانه تاکنون اقدامی صورت نگرفته است. همچنین علی خدایی، عضو هیأت مدیره کانون شورای اسلامی کارگران درباره حضورشان در نشست شورایعالی کار، گفت: ما هم در نشست شرکت نمیکنیم.