گروه اقتصادی: ابوالحسن فیروزآبادی از دستور رئیسجمهور برای خروج از فضای انحصار در پیامرسانها خبر داد و گفت: فقط تلگرام در ایران انحصار دارد. به گزارش «وطن امروز»، ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورایعالی فضای مجازی در یک برنامه تلویزیونی با اشاره به انحصار پیامرسان تلگرام در ایران تأکید کرد: خروج از این انحصار دستور رئیسجمهور است و همین امروز هم در جلسهای که پیش ایشان بودیم، بحث خروج از انحصار در پیامرسانها را مطرح کردند، هر چند به طور مشخص نامی از تلگرام نبردند اما فقط تلگرام در ایران انحصار دارد. فیروزآبادی درباره برنامههای سال 97 شورایعالی فضای مجازی گفت: بیشترین تمرکز ما ساماندهی فضای مجازی بر اساس سند الزامات شبکه ملی اطلاعات، مدیریت و امنیت فضای مجازی و اقتصاد این فضا است. وی با اشاره به اقدام شرکتهای بزرگ همچون آمازون و اوبر در ورود به اقتصاد کشورهای مختلف بدون در نظر گرفتن منافع آن کشورها، تأکید کرد: این شرکتها تا به حال با موانعی برای جابهجایی پول مواجه بودند اما تلگرام جدیداً مبادرت به ایجاد ارز رمزگذاری شدهای کرده که با سرعت جابهجا میشود تا فضای اقتصادی دنیا را برای مداخله عظیم آماده کند. وی اتفاق پیشرو را به استعماری نوین تشبیه کرد و گفت: در این شرایط همه دنیا را در ایدهآل خود به کارگران شرکتهای بزرگ تبدیل میکنند، لذا این موضوع را در شورایعالی فضای مجازی با همکاری بانک مرکزی و نهادهای پولی بررسی میکنیم. وی یادآور شد: همه شرکتهای بزرگی که بیگاکونومی (اقتصاد بزرگ) را دنبال میکنند، از طریق پلتفرمی این کار را پیش میبرند که حالا تلگرام که حتی یک شرکت نیست و فاقد هرگونه نشان شرکت و سهامدار است، این پلتفرم را ارائه کرده است.
تلگرام میخواهد پیامرسان را سکوی اقتصادی کند
فیروزآبادی با بیان اینکه تلگرام در 2 بخش ارتباطی از طریق گروهها و کانالها فعالیت داشته، ادامه داد: از چند ماه پیش تلگرام سند 32 صفحهای منتشر و اعلام کرد با روش آیکو (یکی از راههای جمعآوری مالی برای پروژههای رمز ارز) میخواهد سکوی پیامرسان را تبدیل به سکوی اقتصادی کند. وی ادامه داد: برای این کارکرد تلگرام ملاحظات خاصی وجود دارد، چرا که قرار است از تکنولوژی بلاکچین بلادرنگ استفاده کنند، یعنی بدون هیچ تأخیری و چیزی شبیه شبکه شتاب پول دیجیتال آنها یعنی گرام جابهجا میشود. علاوه بر آن برای تمام معاملات هم حق کمیسیون دریافت میکنند. دبیر شورایعالی فضای مجازی ادامه داد: با این شرایط تلگرام میخواهد در کشور ما تبدیل به شرکت بیمه، آژانس املاک و... شود و معاملات را بین دو طرف فارغ از اینکه قانونی یا غیرقانونی است یا استانداردهای لازم را دارد کاملاً مستقل از هرگونه نظارتی دنبال کند. وی افزود: ما این را جسارتی به فضای اقتصادی کشور میدانیم و این نگرانی را ایجاد کرده که یکباره با معضلاتی همچون تضعیف پول ملی و خلق پولی که ناشی از تولید کالا و صادرات نیست مواجه شویم، پولی که در شبکه جابهجا میشود و هر چه در آن خرج میشود معادل آن دارایی از کشور خارج میشود.
تلگرام در حال تبدیل شدن به شرکت هرمی مجازی است
به اعتقاد فیروزآبادی، تلگرام در حال تبدیل شدن به شرکت هرمی مجازی است با این تفاوت که شرکتهای هرمی با چندصد هزار نفر فعالیت غیرقانونی خود را ادامه میدادند اما در تلگرام چندین میلیون نفر فعال هستند و اگر هشدارهای لازم را ندهیم و با مدیران آن ارتباط نگیریم میتواند ضررهای زیادی به بار بیاورد. وی همچنین با اشاره به اینکه تکنولوژیها عمر محدودی دارند و تکنولوژی پردازش پیشرفته در حال جایگزینی تکنولوژیهای جدید است، گفت: پیشبینی میکنیم این پولها عمر 10 ساله دارند و در این مدت چیزی حدود 50 میلیارد دلار از کشور خارج میشود اما اگر ظرف یک شب ارزش این پولها از بین برود، مردم معترض خواهند شد که چرا نظارتی بر آن وجود نداشت. دبیر شورایعالی فضای مجازی همچنین تأکید کرد: اگر اجازه دهیم تلگرام به این نحو وارد فضای اقتصادی کشور شود، دهها شغل که به شکل آژانس در کشور فعالیت میکنند و میلیونها نفر در آن شاغل هستند از بین خواهد رفت به همین دلیل در شورا به این نتیجه رسیدیم که باید پیامرسان بومی داشته باشیم تا سکویی چند منظوره و اقتصادی باشد. فیروزآبادی همچنین گفت: فضای مجازی فضایی افقی است که مردم بازیگران آن هستند و متناسب با درک سیاسی، اقتصادی و اجتماعی خود در آن به تولید محتوا میپردازند؛ چنین رویکردی از تلگرام ملتها را به کارگران آن تبدیل میکند و به نوعی نظام بردهداری ایجاد میشود، به همین دلیل تلگرام را به راهزن تعبیر کردهام.
تلگرام بگوید سهامدارانش چه کسانی هستند
وی با طرح این سؤال که تلگرام بگوید سهامدارانش چه کسانی هستند، افزود: تلگرام 2 میلیارد دلار به روش آیکو از سرمایهداران آمریکا جمع کرده است، چرا در حالی که در ایران بیشترین کاربر را دارد و از انحصار برخوردار است اما از سرمایهداران بخش خصوصی ایران دعوت نکرده است، در حالی که چنین پولی عمدهاش مربوط به کشور ما میشود. وی با اشاره به اینکه هر فعالیت اقتصادی شرکت خارجی در کشور ما مشمول قوانین و گمرک میشود تا لطمه به بازار پولی، صنعتی و کار ما نزند، افزود: طبیعی است که درباره پیامرسانی که بخواهد فعالیت اقتصادی داشته باشد و سرعت جابهجایی پول در آن بالاست و شبیه شبکه شتاب باشد و در ساختار روابط خریدار و فروشنده ورود کند باید مقرراتی اعمال شود. دبیر شورایعالی فضای مجازی با اشاره به بررسی موضوع تلگرام در شورایعالی فضای مجازی، یادآور شد: هر چند از قبل درباره بحث پیامرسانی و کارکردهای دیگر آن نیز ملاحظاتی وجود داشته اما بیشتر بحث اقتصادی مطرح است.
دشمنی تلگرام با بخش خصوصی ایران
فیروزآبادی افزود: هر چند پیامرسان تلگرام باعث توسعه استفاده از فضای مجازی شده و برخی کسبوکارها هم در آن شکل گرفتهاند اما چون هیچ وقت حاضر نشد با بخش خصوصی ما کار کند و بهرغم ادعایش، دشمنی با بخش خصوصی ما دارد و در حالی که میتوانست کسبوکار پررونقی را با هماهنگی بخش خصوصی ما راهاندازی کند اما ترجیح داده بیرون مرزهای ما باشد و پول مجازی خود را تبلیغ کند، نمیشود که نسبت به آن بیتفاوت بود. وی افزود: در سند چند صفحهای که تلگرام منتشر کرد یکی از بندهایش برعهده گرفتن کل تبلیغات هدفدار کشور است که رقمی حدود 7 هزار میلیارد تومان در بازار ایران برآورد شده که میخواهد بدون مشارکت بخش خصوصی آن را به دست بیاورد. همان مدلی که گوگل امروز در ایران پیاده کرده و بررسیها نشان میدهد روزی یک میلیارد تومان از شرکتهای ایرانی تبلیغ میگیرد که در سال 400 میلیارد تومان میشود و با توجه به فراگیری تلگرام عددی که گفته شد دور از دسترس نیست. وی تأکید کرد: شورا به طور جدی موضوع تلگرام را بررسی میکند و با رصد تحولات جدید درباره اینکه چه اقداماتی باید شکل بگیرد تصمیمگیری خواهد شد و در زمان مناسب اعلام خواهیم کرد.
مرجع تصمیمگیری، شورایعالی فضای مجازی است
فیروزآبادی یادآور شد: مرجع تصمیمگیری درباره تلگرام شورایعالی فضای مجازی است که ریاست آن بر عهده رئیسجمهور است و با تدبیر مقام معظم رهبری، امور کانون فضای مجازی در اختیار این شوراست و البته تصمیمات این شورا نیز طبق اساسنامه فقط از سوی دبیر شورا اعلام میشود. وی در پاسخ به سوالی درباره کسبوکارهایی که روی تلگرام شکل گرفتهاند نیز گفت: کسبوکار مردم برای ما در اولویت است بویژه که ایجاد اشتغال از امور مهمی است که باید به آن توجه شود اما خوشبختانه اقتصاد بزرگی روی تلگرام شکل نگرفته و به خاطر اینکه هدف تلگرام بلعیدن اقتصاد کشور است و از سوی دیگر افرادی از این فضا صرفاً به عنوان ابزار مکمل در کسبوکار خود استفاده کردهاند، حداقل ابزار مکملی برای این کسبوکارها در اختیارشان قرار خواهد گرفت و دقت میکنیم که کمترین ضرر و زیان به کسبوکارهایی که از تلگرام استفاده میکنند وارد شود.