اسدالله خسروی: قهر وزارت راهوشهرسازی با تولید مسکن و کمبود واحدهای مسکونی در کشور به نسبت میزان بالای تقاضا در این بخش موجب شده تا آینده بازار مسکن بخوبی پیشبینی نشود، چرا که طی 5 سال فعالیت دولت روحانی نهتنها هیچ طرحی از طرحهای مختلف ساخت مسکن شکل عملی به خود نگرفت بلکه نیاز انباشته به مسکن نیز در این مدت بشدت افزایش یافته است. کارشناسان معتقدند با وجود تنش در بازار دلار و سکه طی یکماه اخیر و ورود دولت برای ساماندهی این بازار اما اکنون سرمایههای سرگردان امکان ورود به بازار مستعد مسکن را دارد که دولت باید در اینباره بدون فوت وقت راهکارهای لازم و تمهیدات ویژه را بهکار گیرد تا بازار مسکن با مشکل مواجه نشود.
دولت جلوی حبابی شدن نرخ مسکن به علت تأثیرات روانی را بگیرد
عضو کمیسیون عمران مجلس با بیان اینکه در ماههای اخیر عرضه و تقاضا در بازار مسکن تغییر نکرده است، گفت: جو روانی ناشی از خروج آمریکا از برجام سرمایههای سرگردان را به بازارهای طلا و ارز هدایت کرده و احتمال وارد شدن به بازار مسکن نیز وجود دارد. سیدکمالالدین شهریاری در گفتوگو با خانه ملت در پاسخ به این سوال که جو روانی خروج از برجام چه تاثیری بر بازار مسکن دارد، گفت: فکر نمیکنم خروج آمریکا از برجام تاثیری بر مسکن داشته باشد اما یک مقدار به لحاظ روانی نوساناتی را در بازار ایجاد میکند که باید کنترل شود. وی با بیان اینکه کسانی که دارای نقدینگی هستند ممکن است برای حفظ ارزش نقدینگی خود یک زمانی به سمت دلار رفته باشند، افزود: در برههای که نقدینگی به سمت دلار هدایت شود دولت یکسری سیاستها برای مقابله با بینظمی در بازار اتخاذ کرد که این سیاستها نقدینگی را به سمت طلا سوق داد از این رو برای جلوگیری از حرکت نقدینگی به سمت مسکن باید مدیریتها منسجم باشد. این نماینده مجلس ادامه داد: اگر ما نتوانیم نقدینگی را از طریق ایجاد محیط کسب و کار و بهبود آن به سمت تولید و اقتصاد پایدار و همچنین تولید مولد و اشتغالزا سوق دهیم این نقدینگی مانند سیلی است که برای جریان خود راهی را پیدا میکند. وی با بیان اینکه بیشترین دغدغه درباره گرانی مسکن هدایت نقدینگی به این بازار است، گفت: بنابراین کسانی که صاحبان نقدینگی هستند این حق را دارند که برای حفظ ارزش پول و برای جلوگیری از کاهش دارایی خود پول را تبدیل به یک کالای مبادلهای مانند طلا و ارز کنند، از اینرو مسؤولان ما باید به جای کارهای ضربتی و نقطهای به فکر حل این بحران باشند. شهریاری با تاکید بر اینکه تا زمانی که اقتصاد، تولید و اشتغال شکل نگرفته و برای صاحبان سرمایه واجد سود نباشد این سرمایههای سرگردان متاسفانه به این شکل در بازار جولان خواهند داد، تصریح کرد: سرمایههای سرگردان عامل ایجاد تنش در بازار هستند بنابراین بازار مسکن هم میتواند یکی از بازارهایی باشد که بعد از طلا و ارز مورد هدف نقدینگی سرگردان قرار بگیرد. عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی یادآور شد: اگر این نقدینگی به سمت تولید، اشتغال و اقتصاد پایدار هدایت نشود ممکن است به سمت مسکن هدایت شده و این بخش را نیز درگیر حباب قیمتی کند.
هیچکدام از طرحهای ساخت مسکن دولت روحانی عملیاتی نشد
یک کارشناس بازار کار گفت: مسکن یکی از مشکلات اساسی جامعه کارگری محسوب میشود و به دلیل اینکه غالب کارگران فاقد مسکن هستند، بخش زیادی از حقوق کارگران صرف هزینه مسکن میشود. به گزارش میزان، مسکن کارگری یکی از وعدههای دولت است که قرار بود ۴ سال گذشته همزمان با روز کارگر برای تامین مسکن این اقشار اجرایی شود که حال با وجود گذشت این مدت و هزینه بالای تامین مسکن برای خانوارهای کارگری، خبری از اجرایی شدن آن نیست. بر این اساس در حال حاضر تعداد جمعیت کارگران بالغ بر ۱۳ میلیون نفر برآورد میشود که با احتساب اعضای خانواده، حدود ۵۰ میلیون نفر از جمعیت کشور را دربرمیگیرد. طرح مسکن کارگری یا مسکن امید همزمان با طرح مسکن اجتماعی از سوی دولت مطرح و قرار شد با هدف تامین مسکن اقشار کمدرآمد این پروژه اجرایی شود که گویا مسکن کارگری به طور کل از سوی مسؤولان ذیربط به فراموشی سپرده شده و تلاشی هر چند بیثمر برای اجرایی کردن مسکن اجتماعی انجام شده که هنوز به نتیجه نرسیده است. در این بین مسؤولان وزارت کار نیز وعده تحقق مسکن کارگری برای تامین مسکن این قشر را داده بودند که با وجود انتشار خبرهایی مبنی بر برنامهریزی برای اجرایی شدن آن از سال ۹۳، ولی تاکنون قدمی برای تحقق این امر برداشته نشده است. به علاوه هر سال با وجود گذشت زمان تحقق وعده ایجاد مسکن کارگری و نحوه احداث و واگذاری آن مطرح میشود ولی در واقعیت هیچ اثری از آن وجود ندارد. در رابطه با اهمیت ایجاد مسکن کارگری برای این قشر محسن اطهاری، کارشناس بازار کار گفت: مسکن یکی از مشکلات اساسی جامعه کارگری محسوب میشود و به دلیل اینکه غالب کارگران فاقد مسکن هستند، بخش زیادی از حقوق آنها صرف هزینه مسکن میشود. وی در ادامه افزود: بر اساس قانون اساسی، دولت باید زمینه خانهدار کردن اقشار نیازمند جامعه را فراهم کند، بنابراین انتظار داریم دولت زمینه تامین مسکن کارگران به عنوان اقشار کمبضاعت جامعه را فراهم کند. این کارشناس بازار کار درباره سهم مسکن از سبد هزینه کارگران بیان کرد: بر اساس محاسبات انجام شده از هزینه اقلام خوراکی و غیرخوراکی در سبد معیشت خانوار، سهم هزینه مسکن از سبد معیشت در نقاط مختلف کشور نوسانات زیادی دارد اما به طور میانگین حداقل حدود ۳۷ درصد از هزینه کارگران در ماه به مسکن اختصاص دارد. براساس این گزارش، طرحهای تامین مسکن کارگران متاسفانه تا امروز در حد شعار باقیمانده و هیچ اقدام موثری در این زمینه نشده است و امید میرود دولت با توجه به اهمیت این موضوع هر چه سریعتر مراحل رسیدن به این امر را محقق کند.