علیرضا بیرانوند، رشید مظاهری و امیر عابدزاده این شانس را دارند که پنجمین دروازهبان ایران در تاریخ جامجهانی باشند. ایران در 4 دوره حضورش در تاریخ جامجهانی از 5 دروازهبان استفاده کرد. در بین این گلرها هیچکدام موفق نشدند عملکرد فوقالعادهای ارائه کنند. در ادامه به عملکرد این گلرها میپردازیم.
۱۹۷۸- ناصر حجازی
ناصر حجازی، دروازهبان بزرگ فوتبال ایران در دهه ۷۰ میلادی نخستین گلر ایران در تاریخ جامجهانی بود. حجازی در جامجهانی ۱۹۷۸ آرژانتین در هر 3 بازی ایران درون دروازه قرار گرفت و مقابل هلند، اسکاتلند و پرو مجموعا 8 گل دریافت کرد.
دریافت 8 گل در 3 بازی قطعا کارنامه جالبی به شمار نمیرود اما فراموش نشود که ایران مقابل هلند و پرو تیم دست و پا بستهای بود. از طرفی حجازی در آن بازیها 4 پنالتی و یک گل به خودی دریافت کرد. او البته بر سر یک پنالتی و گل به خودی میتوانست بهتر عمل کند. حجازی روی گل اول پرو هم واکنش خوبی نداشت.
مرحوم حجازی در مجموع نمایش بدی هم نداشت اما تفاوت کیفیت ایران و رقبا باعث شد بازیکنان ایران در 3 بازی 4 پنالتی بدهند و حجازی 8 گل بخورد. بهرام مودت و رسول کربکندی دیگر دروازهبانان ایران در آن جام بودند.
آمار: ۳ بازی، ۸ گل خورده، روی ۳ گل خورده نقش داشت.
۱۹۹۸- نیما نکیسا
نکیسا 20 سال بعد این فرصت را پیدا کرد تا دومین دروازهبان ایرانی جامجهانی لقب بگیرد. مصدومیت احمدرضا عابدزاده پیش از شروع جام، یک فرصت طلایی در اختیار نکیسا قرار داد. او در بازی با یوگسلاوی با وجود نمایش خوب در نیمه اول، یک اشتباه بزرگ در نیمه دوم انجام داد و ایران یک بر صفر بازی را باخت. نکیسا به غیر از آن یک لحظه که در جاگیری روی ضربه آزاد سینیشا میهایلوویچ اشتباه کرد در مابقی دقایق نمایش قابل قبولی داشت.
آمار: یک بازی، یک گل خورده، روی یک گل خورده نقش داشت.
۱۹۹۸- احمدرضا عابدزاده
در 2 بازی بعدی ایران در جامجهانی فرصت به احمدرضا عابدزاده رسید. نخستین دروازهبان ایرانی که کاپیتان هم بود. عابدزاده در بازی با آمریکا که منجر به تنها برد ایران در تاریخ جامجهانی شده است خوب کار کرد، هر چند روی تکگل آمریکا خروج اشتباه داشت. عابدزاده در بازی با آلمان هم بازی کرد. آن بازی آخرین بازی ملی عابدزاده بود که در آن 2 گل خورد. او روی گل اول میتوانست بهتر عمل کند. پرویز برومند دیگر دروازهبان ایران در فرانسه بود.
عابدزاده تنها دروازهبان ایرانی است که برد در جامجهانی را تجربه کرده است. او در 2 بازی 3 گل خورد.
آمار: ۲ بازی، ۳ گل خورده، روی ۲ گل خورده نقش داشت.
۲۰۰۶- ابراهیم میرزاپور
ابراهیم میرزاپور در جامجهانی ۲۰۰۶ آلمان به چهارمین گلر ایرانی جامجهانی تبدیل شد. او در بازی با مکزیک با یک پاس نامطمئن زمینه گل حریف را ایجاد کرد. ایران آن بازی را 3 بر یک باخت. در 2 بازی بعدی هم میرزاپور 3 گل خورد. اگر آن اشتباه بر سر گل دوم مکزیک کنار گذاشته شود میرزاپور کلا نمایش بدی نداشت، بویژه در بازی با پرتغال که چند توپ خوب گرفت. وحید طالبلو و حسن رودباریان 2 دروازهبان دیگر ایران در جامجهانی آلمان بودند.
آمار: ۳ بازی، ۶ گل خورده، روی یک گل خورده نقش داشت.
۲۰۱۴- علیرضا حقیقی
علیرضا حقیقی در عین ناباوری گلر اول ایران در جامجهانی ۲۰۱۴ برزیل شد. مهدی رحمتی از تیم کنار گذاشته شد و کارلوس کیروش حقیقی را به رحمان احمدی و دانیل داوری ترجیح داد. تنها کلینشیت ایران در تاریخ جامجهانی به نام حقیقی ثبت شده است. او در بازی با نیجریه گل نخورد. مقاومت او در بازی با آرژانتین هم تا دقیقه ۹۰ ادامه داشت اما مغلوب ضربه استادانه لیونل مسی شد. حقیقی در بازی با بوسنی و هرزگوین هم 3 گل خورد و با 4 گل خورده در 3 بازی به کار خود پایان داد. او در بازی با بوسنی چندان خوب کار نکرد.
آمار: ۳ بازی، ۴ گل خورده، روی ۲ گل خورده نقش داشت.
نمایش متوسط
بیلان کاری 5 دروازهبان ایران در تاریخ جامجهانی نشان میدهد که آنها در ۱۲ بازی ۲۲ گل خوردند. هیچکدام خیلی ستاره نبودند و نمایشی متوسط ارائه کردند.
دروازهبانان ایران در جامهای جهانی روی ۹ گل از ۲۲ گل خورده ایران تقریبا مقصر بودند. روی حداقل 2 گل دیگر هم میتوانستند بهتر عمل کنند.
علیرضا بیرانوند، رشید مظاهری و امیر عابدزاده در شرایطی راهی جامجهانی میشوند که اسلاف آنها عملکردی خارقالعاده نداشتند.
آینده تلخ
بازی در جامجهانی چندان برای این 5 نفر خوشیمن هم نبوده است.
ناصر حجازی 2 سال پس از جامجهانی ۱۹۷۸ در اوج پختگی و آمادگی با طرح عجیب ۲۷ سالهها از تیمملی حذف شد.
نیما نکیسا پس از جامجهانی ۱۹۹۸ دوره کوتاهی در تیمملی حضور داشت.
جام جهانی ۱۹۹۸ آخرین بازی ملی احمدرضا عابدزاده بود.
ابراهیم میرزاپور هم در همان سال ۲۰۰۶ شماره یک تیمملی را از دست داد.
علیرضا حقیقی در جامجهانی ۲۰۱۴ دروازهبان اول ایران بود اما الان حتی دروازهبان سوم هم نیست.