printlogo


کد خبر: 197311تاریخ: 1397/5/28 00:00
تماس وزیرخارجه چین با ظریف در واکنش به تهدیدهای اخیر آمریکا
چین: روابط با ایران را گسترش می‌دهیم

گروه سیاسی: «وانگ یی» وزیر خارجه چین روز گذشته در تماس تلفنی با محمدجواد ظریف اعلام کرد برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در راستای منافع مشترک جامعه بین‌الملل است.
براساس گزارش شینهوا، وزیر خارجه چین افزود: ما آشکارا اعلام کردیم که با اقدامات غلط و تحریم‌های یکجانبه در روابط بین‌الملل مخالف هستیم. وانگ تصریح کرد پکن روابط با تهران را ارج می‌نهد و با در نظر داشتن آخرین تحولات بین‌المللی، به دنبال گسترش همکاری‌ها برای بهره‌مندی 2 طرف از منافع متقابل است. به گزارش «وطن‌امروز»، کارشناسان می‌گویند تماس وزیر خارجه چین و تصریح او بر مخالفت کشورش با تحریم‌های یکجانبه آمریکا به معنای آن است که پکن در واکنش به تهدیدهای اخیر آمریکا برای جلوگیری از همکاری با ایران، جانب ایران را گرفته است. تماس تلفنی وزیر خارجه چین با جواد ظریف در حالی است که پنجشنبه گذشته گروه «اقدام ایران» در وزارت خارجه آمریکا تشکیل شد و در جلسه اعلام تشکیل این گروه، تهدیدهایی نسبت به کشورهایی که با ایران تجارت می‌کنند مطرح شد. «برایان هوک» که به عنوان رئیس گروه جدید موسوم به اقدام ایران انتخاب شده است، در این جلسه گفت: دولت ترامپ آماده اعمال تحریم‌ها علیه همه کشورهایی است که پس از ضرب‌الاجل نوامبر به خرید و واردات نفت از ایران ادامه می‌دهند. این تحریم‌ها شامل چین، بزرگ‌ترین وارد‌کننده نفت خام ایران هم خواهد شد. وی در ادامه افزود: آمریکا معافیت‌هایی را برای کشورهایی در نظر خواهد گرفت که خرید نفت از ایران را کاهش دهند. اما روز گذشته مجددا  برایان هوک به ابعاد تازه‌ای از سیاست‌های خصمانه این گروه علیه ایران اشاره کرد و در پاسخ به سوال خبرنگار «فاکس‌نیوز» مبنی بر اینکه تشکیل این گروه چه تفاوتی در سیاستی که دولت آمریکا تاکنون در قبال ایران پیگیری می‌کرده ایجاد می‌کند، گفت: «ایران، مساله بسیار فراگیری است و [این گروه] مسائل مختلف مربوط به ایران اعم از تروریسم، تأمین مالی تروریسم، خشونت در دریا، اشاعه موشکی، نقض حقوق بشر و مسائل متعدد دیگر درباره ایران را پوشش می‌دهد». در مقابل این تهدیدهای آمریکا، به جز چینی‌ها، وزارت خارجه روسیه هم در بیانیه‌ای بار دیگر بر «عزم قاطع» این کشور برای انجام تمام اقدامات لازم برای حفظ توافق هسته‌ای برجام پس از خروج آمریکا از آن تأکید کرد. در بیانیه وزارت خارجه روسیه که خبرگزاری «شینهوا» منتشر کرد، آمده است: «روسیه همچنان به اجرای مداوم تعهداتش ذیل برجام ادامه می‌دهد... ما بار دیگر بر عزم قاطع خود برای انجام تمام اقدامات لازم جهت حفظ برجام و اجرای کامل آن تأکید می‌کنیم». با ارزیابی واکنش مسکو و پکن نسبت به تهدیدهای گسترده ایالات‌متحده آمریکا به نظر می‌رسد بلوک شرق عزم جدی برای ایستادگی در برابر واشنگتن خواهد داشت. اعلام موضع سریع روسیه و چین بلافاصله بعد از تشکیل گروه اقدام ایران در آمریکا نشان‌دهنده شرایطی است که در آن واشنگتن نمی‌تواند با یکجانبه‌گرایی اهداف خود را جلو ببرد.
روس‌ها و ما و سوریه!
در عین حال در شرایطی که 24 مرداد یک مقام آمریکایی مدعی شده بود روسای جمهوری آمریکا و روسیه در دیداری که در هلسینکی داشتند، توافق کردند ایران از سوریه خارج شود، روز گذشته سخنگوی کرملین این ادعا را رد کرد. ادعای همراهی پوتین با نظر ترامپ درباره خروج ایران از سوریه را خبرگزاری رویترز منتشر کرده بود. این خبرگزاری انگلیسی مدعی شده بود یک مقام آمریکایی با اشاره به دیدار 22 تیرماه دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین، روسای جمهوری آمریکا و روسیه در هلسینکی، پایتخت فنلاند گفت موضوع اصلی سران 2 کشور در این دیدار مساله سوریه و نقش ایران در این کشور بوده است. این مقام آمریکایی اعلام کرده بود که ترامپ و پوتین در این ملاقات توافق اصولی کردند ایران از سوریه خارج شود که رئیس‌جمهوری روسیه این موضوع را مساله‌ای دشوار دانست. در واکنش به این ادعای آمریکایی‌ها، روز شنبه دیمیتری پسکوف، سخنگوی دفتر ریاست‌جمهوری روسیه در گفت‌وگو با خبرگزاری روسی تاس درباره خبر برخی رسانه‌های گروهی اعلام کرد کاخ کرملین این خبر منتشر شده را که ظاهراً «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهوری روسیه در آخرین دیدار خود با «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری آمریکا در هلسینکی از لزوم خروج ایران از سوریه حمایت کرده است، تفسیر نمی‌کند. به گزارش تسنیم، پسکوف در جمع خبرنگاران گفت: «هیچ تفسیری در رابطه با این مساله نخواهیم داشت. پیش از این هر آنچه درباره محتوای مذاکرات سران روسیه و آمریکا در هلسینکی لازم بوده اعلام کرده‌ایم و دیگر نیازی نمی‌بینیم چیز بیشتری به آن اضافه کنیم». آمریکایی‌ها تاکنون به دفعات نشان داده‌اند تلاش ویژه‌ای برای همراه کردن روسیه در موضوع خروج ایران از سوریه انجام می‌دهند. تاکنون مقامات روس مواضع صریحی در همراهی با این خواسته آمریکایی‌ها نشان نداده‌اند و در برخی موارد نیز اذعان کرده‌اند حضور مستشاری ایران در سوریه موضوع پیچیده‌ای است و خواسته آمریکا به این آسانی قابل تحقق نیست. این در حالی است که پیش از این برخی کارشناسان در ایران اعلام کرده‌اند روس‌ها درباره حضور مستشاری ایران در سوریه نقش موثری ندارند و این  کشور اگرچه همپیمان ایران در جنگ منطقه‌ای با تروریست‌ها بوده اما در عمل نسبت به وضعیت حضور ایران در سوریه توان تصمیم‌گیری ندارد. پیش از این بشار اسد،
 رئیس‌جمهور سوریه بر ادامه حضور ایران در این کشور تاکید کرده بود.   
 


Page Generated in 0/0176 sec