گروه بینالملل: دیدهبان حقوق بشر تأکید دارد فعالیت هیات تحقیق ائتلاف متجاوز سعودی علیه یمن، از معیارهای بینالمللی در زمینه شاخصههای شفافیت، بیطرفی و استقلال برخوردار نیست.
پایگاه اینترنتی سایت دیدهبان حقوق بشر در گزارشی تحت عنوان «پنهان شدن در پس ائتلاف: کوتاهی در تحقیقات معتبر و ارائه راه جبران خسارات درباره حملات غیرقانونی در یمن» نوشت: گزارش سازمانهای حقوق بشری از موارد متعدد نقض حقوق بشر در جریان حملات ائتلاف به یمن نشان میدهد تحقیقات ائتلاف به سرکردگی سعودی درباره جنگ یمن از درجه اعتبار ساقط است و هیچ نشانهای از اقدام ائتلاف در جبران خسارات وارده به غیرنظامیان قربانی در این جنگ مشاهده نمیشود.
این تیم تحقیق که در سال ۲۰۱۶، پس از کشف شواهد متعدد دال بر نقض قوانین جنگ از سوی ائتلاف یاد شده تأسیس شد، حتی از اجرای مأموریت محدود خود در ارزیابی «ادعاها و حوادث» در جریان عملیات نظامی ائتلاف، کوتاهی کرده و با ارائه تجزیه و تحلیلهای عمیقاً اشتباه و برداشتهای جعلی از قوانین جنگ، به نتیجهگیریهای مبهم و مشکوک رسیده است.
ائتلاف عربی که از سال 2015 جنگ علیه یمن را آغاز کرده تاکنون بهرغم تخریب یمن، هیچیک از اهدافش را محقق نکرده است و حتی سربازان کشورهای عضو این ائتلاف از بیم رویارویی با ارتش یمن (وابسته به انصارالله) اقدام به خودکشی میکنند.
در همین راستا، «بنت عبدالله الوهیبی» وبلاگنویس سرشناس عمانی به نقل از منابع موثق فاش کرد 4 سرباز وظیفه اماراتی پس از مخالفت با اعزام به یمن برای جنگ، خودکشی کردند.
از طرف دیگر پایگاه اینترنتی میدل ایستآی به نقل از برخی منابع اماراتی فاش کرد امارات سربازان وظیفه را که فاقد تجربه جنگی یا میدانی هستند به مناطق جنگی اعزام میکند. این پایگاه اینترنتی به نقل این منابع تأکید کرد نیروهای مسلح اماراتی سربازان وظیفه را بدون موافقت و مشورت با آنان برای جنگ به یمن میفرستند که نشانگر خسارات بالای اماراتیها در این کشور است.
از سوی دیگر، منابع آگاه نظامی یمن اعلام کردند جنگندههای امارات، همزمان با عقبنشینی شماری از نیروهای ائتلاف سعودی از یکی از جبهههای ساحل غربی یمن، آنها را هدف قرار دادند. بر این اساس، این جنگندهها خودروی «نزار الوجیه» فرمانده تیپ چهارم عمالقه که در واقع شامل نیروهای سلفی عضو القاعده و تحت حمایت امارات و عربستان در جنگ ساحل غربی است، هدف قرار دادند که به کشته و زخمی شدن شماری از همراهان فرماندهی تیپ چهارم ائتلاف سعودی از جمله «بکیل المطرفی» فرمانده گردان دوم منجر شد. منابع آگاه میگویند این بمباران همزمان با عقبنشینی دهها نفر از نیروهای این تیپ از حمله گسترده ارتش و کمیتههای مردمی یمن در اطراف التحتیا انجام شده است.
امارات که به دلیل نارضایتی واشنگتن از کارایی ضعیف ارتش عربستان و نیز بالاترین سطح همکاری ابوظبی و رژیم صهیونیستی، هدایت نبرد در ساحل غربی یمن را به دست گرفته است از نیروهای سلفی عضو القاعده (تیپهای العمالقه) در جنوب یمن و باقیمانده نیروهای علی عبدالله صالح و مزدوران سودانی و شرکتهای امنیتی چند ملیتی در ساحل غربی در راستای اهداف خود استفاده میکند و به نظر میرسد از اینکه سربازانش متحمل خسارات مستقیم در این نبرد نمیشوند، راضی است. به همین دلیل به محض اطلاع از عقبنشینی این نیروها از یکی از جبهههای نبرد با انصارالله و ارتش یمن، براحتی آنها را هدف قرار میدهد. از سوی دیگر، عدم هماهنگی بین ریاض و ابوظبی در جنگ یمن، همواره مورد بحث بوده است و این دو کشور بهرغم اتحاد در ائتلاف علیه یمن، همواره بر سر منافع خود در این جنگ با یکدیگر در تنش و کشمکش بودهاند. تبادل اتهامات بین آنها پس از سقوط هواپیماهای جنگی در سال 2016 گواه این ادعاست.
امارات عربی متحده، عربستان را به سرنگونی هواپیمایش و ریاض نیز ابوظبی را به حمله به جتهای جنگندهاش در بیش از یک منطقه جنوبی متهم میکند.