گروه اقتصادی: دیروز نرخ طلا و ارز جهش قیمتی شدیدی را تجربه کرد. قیمت هر دلار آمریکا در کمتر از چند ساعت 600 تومان افزایش یافت و بار دیگر وارد کانال 15 هزار تومان شد. هر سکه بهار آزادی طرح قدیم هم با 500 هزار تومان افزایش به 4 میلیون و 200 هزار تومان رسید. به گزارش «وطن امروز»، کم کم صدای قدم قیمتهای عجیب و غریب ارز و طلا به گوش میرسد. به نظر میرسد اخبار برخی رسانهها درباره دلار 7 هزار تومانی در کوچه و پس کوچهها، رویایی بیش نبوده است و نهتنها اتفاق نیفتاده، بلکه در آینده نزدیک هم نخواهد افتاد. با پایان یافتن عرضه ارز توسط بانک مرکزی به صرافیها و بازار آزاد ارز دوباره قیمتها روند افزایشی پیدا کرده است. دیگر بانک مرکزی نقشی در بازار ندارد و تنها نظارهگر آن است. در حال حاضر دوباره دلالان و سوداگران ارزی اتحاد خود را به دست آوردهاند و با سفتهبازی روی ارزهای مختلف قیمتگذاری میکنند. بر این اساس، دیروز قیمت هر دلار آمریکا در دست دلالان 15100 تومان، یورو 17200 و پوند 19000 تومان بود. این قیمتها حاکی از آن است که قیمت دلار نسبت به روز قبل 600 تومان، یورو 500 تومان و پوند 800 تومان افزایش داشته است. این روند افزایشی در حالی رخ داده که هیچ تغییر محسوسی در بازار روی نداده و طبق بررسیهای میدانی تقاضای جدیدی هم در بازار شکل نگرفته است.
صرافیهایی که هنوز به بازار نیامدهاند
آنطور که از مشاهدات میدانی پیداست صرافیها علاقهای به حضور در بازار ندارند و تنها ترجیح میدهند تابلوهای خود را روشن بگذارند و ارز مسافران خارجی را تامین کنند، البته صرافیها بر این باورند که چون دولت ارز جدیدی به آنها نداده است پس کسی هم نباید انتظار فروش ارز توسط آنها را داشته باشد. صرافیها دیروز در میدان فردوسی با اختلاف فاحشی نسبت به بازار آزاد تابلوهای خود را قیمتگذاری کرده بودند که این موضوع همیشه نشانگر این است که اصلا نمیخواهند ارز بفروشند که چنین قیمت پایینی در نظر گرفتهاند؛ آنها هر دلار آمریکا را برای فروش 14300 و هر یورو را 16500 قیمتگذاری کرده بودند.
سکهها پرواز میکنند
قیمت سکه و طلا که حالا چند ماهی است تمام نگاهش به بازار منعطف شده است و به هر تغییری در آن واکنش نشان میدهد، دیروز هم همین روند را تکرار کرد. بر این اساس قیمت سکه امامی دیروز با افزایش 340 هزار تومانی نسبت به روز گذشته خود به 4 میلیون و 500 هزار تومان رسید. سکه طرح قدیم هم با رشدی شوکهکننده 500 هزار تومانی نسبت به روز گذشته خود به 4 میلیون و 200 هزار تومان رسید، البته آبان ماه زمان دریافت سکههای پیشخرید شده 6 ماه پیش است و شاید همین موضوع بتواند اندکی از حباب ایجاد شده برای سکه را کاهش دهد.
مهر پرنوسان
بدون شک تحلیل قیمت دلار در ایران آن هم در مهر برای هر کارشناس یا علاقهمند به اقتصادی جذاب است. اگر قیمت دلار در مهرماه را روی نموداری در نظر بگیریم روند سینوسی جالبی داشته و هیچگاه به ثبات نرسیده است. قیمت ارز از اول مهر ماه تا 17 همین ماه کانالهای 13 تا 19 هزار تومان را تجربه کرد. از اصلیترین دلایل این نوسان میتوان به سفر حسن روحانی به نیویورک، برگزاری شورای امنیت و مطرح شدن موضوع هستهای ایران، تزریق ارز توسط بانک مرکزی در صرافیها و بازار آزاد، ایجاد موج رسانهای منسجم کاهش قیمت ارز در فضای مجازی و رسانهای، تصویب یکی از لوایح FATF و بخشنامه بانک مرکزی مبنی بر اینکه صرافیها میتوانند تا سقف 5000 یورو به مسافران بفروشند، اشاره کرد. جالب اینجا بود که طرفداران لایحه FATF بر این باور بودند که تصویب آن میتواند باعث کاهش قیمت ارز شود اما این موضوع هیچگاه اتفاق نیفتاد، زیرا به طور کلی لایحه CFT هیچ ارتباطی با قیمت ارز ندارد. بر این اساس، مردم و فعالان اقتصادی باید به این روند عادت کنند، زیرا به دلیل وجود 2 اتفاق تاثیرگذار روی قیمت ارز در آبان ماه یعنی شروع تحریمهای نفتی و پولی آمریکا و موسم تقویمی اربعین باید منتظر نوسان بیشتر در حوزه ارزی باشیم.