گروه سیاسی: مراجع عظام تقلید همواره پرچمدار پیگیری مطالبات اقتصادی مردم بودهاند. انتقاد از وضعیت معیشتی مردم و بیان صریح مشکلات و ارائه راهکار، همواره بخشی از دروس خارج مراجع را به خود اختصاص داده است. همچنین در دیدارهای مختلفی که مسؤولان کشور با مراجع عظام داشتهاند، همواره تاکید بر رفع مشکلات اقتصادی از موضوعات محوری بوده است. طی ماههای اخیر و با افزایش مشکلات اقتصادی که بعد از وضعیت نابسامان بازار ارز و سکه وارد فاز تازهای شده است، مراجع عظام نیز وضعیت حاکم بر اقتصاد کشور را با ادبیات صریحتری تشریح کردهاند. اظهارات روز گذشته آیتالله العظمی مکارمشیرازی را باید یکی از صریحترین واکنشها طی سالهای اخیر دانست که لازم است مورد توجه ویژه قرار گیرد. آیتالله مکارمشیرازی معتقد است دولت در بالا و پایین رفتن نرخ ارز نقش دارد و نمیخواهد قیمت دلار از 10 هزار تومان کمتر شود. این مرجع تقلید همچنین تاکید کرد مشکل گرانی در جامعه وحشتناک و به تعبیر برخی کمر جامعه را شکسته است. به گزارش خبرگزاری حوزه، آیتالله ناصر مکارمشیرازی دیروز در جلسه درس خارج فقه خود که در مسجد اعظم برگزار شد، در سخنانی با اشاره به برخی مشکلات جامعه، اظهار داشت: یکی از مشکلات پیچیده امروز جامعه، گرانی است که به تعبیر برخی کمر مردم را شکسته است. وی گفت: معمولا در جامعه هم مشکلات را گردن یکدیگر انداختهاند؛ دولت گردن مردم و مردم گردن دولت میاندازند، که باید گفت همه مقصرند و هر شخصی باید از خود شروع کند تا مشکل حل شود. این مرجع تقلید خاطرنشان کرد: دولت بدون شک در مشکلات گرانی بیتقصیر نیست، چراکه ابتدا بازار اولیه، بعد بازار ثانویه و جدیدا هم بازار ثالثه درست کردهاند که مبادا قیمت دلار از 10هزار تومان کمتر شود و معلوم است خودشان دستشان در این قضیه است. استاد برجسته حوزه با اشاره به انبارهای محتکران، تصریح کرد: پلمب این انبارها چه فایدهای دارد؟ باید به قیمت عادلانه در بازار پخش شود؛ البته چون قوانین قضایی ما ناقص است این کار را انجام نمیدهند، چون باید دانه دانه پرونده درست کرده و حکم آن صادر شود. آیتالله العظمی مکارمشیرازی بیان داشت: حکم شرع درباره احتکار آن است که در انبار را باز کرده و اقلام احتکار شده با قیمت عادلانه در اختیار مردم قرار داده شود. آیتالله مکارمشیرازی پیش از این نیز از وضعیت اقتصادی کشور و ساعتی بودن قیمتها گله کرده بود. این مرجع تقلید 4 مهرماه در جلسه درس خارج فقه خود که در مسجد اعظم قم برگزار شد، گفت: الان مردم دادشان از گرانی بلند است، به مسؤولان باید گفت ناراحتیم و نگران هستیم، گوش شنوا گاهی نیست، گاهی نمیتوانند مشکلی را حل کنند و گاهی میدانند و نمیخواهند آن را حل کنند. آیتالله مکارمشیرازی ادامه داد: قیمتها روزبهروز و ساعتی شده، گروههایی هستند که از این وضع استفاده میکنند، آنهایی که تجارت و صادراتی دارند سود بردهاند اما آنهایی که حقوق ثابتی دارند گرفتار مشکلات فراوان اقتصادی هستند، باید به مردم بگوییم ما هم همدرد شما هستیم و از تمام گرانیها و قیمتهای جهنده نگرانیم.
آیتالله العظمی نوریهمدانی: وضعیت معیشت مردم ناراحتکننده است
آیتالله العظمی نوری همدانی از مراجع عظام تقلید نیز روز گذشته بار دیگر نسبت به وضعیت اقتصادی مردم هشدار داد. این استاد حوزه همچنین با انتقاد مجدد از رای مثبت به CFT تاکید کرد باید در تدوین کنوانسیون مبارزه با تروریسم بهجای FATF قانون داخلی تصویب میکردیم. آیتالله حسین نوریهمدانی روز گذشته در جلسه درس خارج فقه خود که در مسجد اعظم برگزار شد با اشاره به تصویب بخشی از لایحه FATF در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: متاسفانه با وجود هشدار بزرگان و دلسوزان انقلاب شاهد تصویب این قرارداد عبری، عربی و غربی بودیم که مفاد آن با شاخصههای انقلاب منافات دارد. وی با اشاره به اینکه این انتظار میرفت بررسی بیشتری روی چنین لایحهای صورت گیرد، افزود: ما در اینباره بارها نظر خود را گفتیم تا در آینده تاریخ قضاوت نکند که ما در برابر چنین مسالهای سکوت کردیم. این مرجع تقلید تصریح کرد: چگونه میتوان قراردادی با موضوع مبارزه با تامین منابع مالی تروریسم را امضا کرد در حالی که مشخصکننده مصداق تروریست، آمریکاست. به گزارش فارس، وی بیان کرد: شاهد هستیم که آمریکا از یکسو عربستان و رژیم صهیونیستی کودککش را که دائم مشغول کشتار مردم بیگناه هستند تروریست نمیداند و از سوی دیگر لبنان را تروریست معرفی میکند. آیتالله نوریهمدانی با تاکید بر اینکه نمیتوان در کنار هم به اسلام و استکبار گرایش داشت، افزود: امیدواریم شورای نگهبان با دقت این قرارداد را بررسی کند تا مخالفت با شرع و قانون اساسی در آن نباشد. وی با اشاره به سخن مقام معظم رهبری درباره کنوانسیونها و معاهدات غربی گفت: ایشان تاکید کردند این کنوانسیونها نباید ملاک عمل نمایندگان قرار گیرد و باید نسبت به تدوین قوانین داخلی اقدام شود اما به فرمایشات ایشان توجه نکردند. این مرجع تقلید با اشاره به مشکلات معیشتی مردم اظهار کرد: وضعیت معیشت مردم ناراحتکننده است و باید مسؤولان در اینباره نظارتهای لازم را داشته باشند و برای حل مشکلات معیشتی اقدامات لازم را انجام دهند. آیتالله نوریهمدانی همچنین 3 تیرماه در دیدار جمعی از اساتید سطوح عالی حوزه علمیه قم از کتمان مشکلات از سوی مسؤولان انتقاد کرده بود. وی در اینباره اظهار داشت: باید تمام همت مسؤولان رفع مشکل مردم باشد. مشکلات اقتصادی مردم مایه شرمندگی است و عدهای هم بهجای اینکه مرهم باشند نمک به زخم میزنند. مردم وقتی میبینند یک مسؤول میآید و مشکلات آنها را کتمان میکند بر ناراحتیشان افزوده میشود. این مرجع تقلید شیعیان تأکید کرد: درست است دشمن جنگ اقتصادی را آغاز کرده و بیرحمانه هم مشغول است اما باید توجه داشت مدیریت هم ضعیف است، هیچ اشراف و نظارتی بر خدمات و کالا وجود ندارد. وی گفت: مسؤولان نباید از تذکر برآشفته شوند. روزانه افراد زیادی برای ما نامه مینویسند یا به دفتر مراجعه میکنند و بسیار ناراحت و نگران وضعیت معیشت و اقتصاد هستند و از علما، مراجع و حوزه میخواهند نسبت به وضع موجود تذکر دهند. آیتالله نوریهمدانی با بیان اینکه مردم باید بدانند ما هم همدرد آنها هستیم و مشکلاتشان را بازگو میکنیم، خاطرنشان کرد: چند سال کشور معطل برجام شد که نتیجه آن زباندراز بودن دشمن شد و الان هم عدهای بحث مذاکره مجدد را مطرح میکنند که این تفکر بیتردید خیانت است.
آیتالله العظمی علویگرگانی: تذکر میدهیم گوش نمیکنند
آیتالله العظمی علویگرگانی نیز اخیرا از شرایط بد اقتصادی انتقاد و بر لزوم حل مشکلات تاکید کرده بود. این مرجع تقلید همچنین گفته بود مدیران به تذکرات اقتصادی علما توجه نمیکنند. به گزارش شفقنا، آیتالله علویگرگانی استاد حوزه علمیه قم 15 مهر در دیدار فرمانده نیروی انتظامی در سخنانی اظهار کرد: مردم مشکلات خودشان را با مراجع مطرح و مراجع تقلید هم در دیدارهای مدیران این مشکلات را بازگو میکنند. او با بیان اینکه دستورات الهی در جامعه باید با جدیت اعمال شود، افزود: اکنون کشور دچار مشکلاتی در حوزه اقتصاد است که اثرات ناگواری در جامعه برجای میگذارد. آیتالله علویگرگانی ادامه داد: امام علی(ع) در روایتی فرمود مراقب دنیای مردم باشید و اگر به دنیای مردم لطمه بخورد، دین آنها ضربه خواهد خورد. او با اشاره به مساله احتکار در جامعه اظهار کرد: با وجود اینکه در جامعه کمبودی به لحاظ کالاها وجود ندارد، احساس قحطی کاذب موجب میشود عدهای دست به احتکار بزنند و در جامعه کمبود کالا به وجود بیاید. استاد حوزه علمیه قم با اشاره به لزوم حل مشکلات اقتصادی اظهار کرد: تذکرات زیادی به مدیران در اینباره توسط مراجع عظام تقلید داده میشود که مسؤولان باید همت داشته باشند و مشکلات اقتصادی مردم را حل کنند. او ادامه داد: اکنون شاهد هستیم که مردم در جامعه مضطرب هستند و درباره آینده خود نگرانند، ما به مدیران تذکرات لازم را درباره مسائل اقتصادی میدهیم اما آنها گوش نمیدهند.
همچنین آیتاللهالعظمی صافیگلپایگانی نیز مردادماه سال جاری در دیدار جمعی از مردم با اشاره به مشکلات اقتصادی کشور اظهار داشت: آیا وقت آن نرسیده است که مسؤولان به وضعیت بد اقتصادی مملکت سر و سامان بدهند و قشر ضعیف جامعه را از این مشکلات طاقتفرسا نجات دهند. وی در قسمت دیگری از توصیههای خود خطاب به مسؤولان افزود: اینجانب بارها در ملاقاتها، پیامها و نامههای خود درباره این مشکلات و راهحل آن تذکر دادهام و اکنون هم تذکر میدهم که زندگی برای بسیاری از مردم دشوار شده است. مرجع تقلید شیعیان خاطرنشان کرد: عدم ثبات اقتصادی، گرانی، بیکاری، طلاق و مفاسد اخلاقی روزبهروز بیشتر میشود. ربا و رشوه و منکرات بهجای احقاق حق و عدالت در بعضی ادارات به طور سرسامآوری وارد شده است. چرا نباید بعضی مدیران نالایق را که این همه ضرر و خسارت به مملکت و مردم ضعیف میرسانند به سزای اعمال خود رساند؟ آیتالله صافیگلپایگانی گفت: منابع خبری اعلام کردند در 3-2 ماه اخیر میلیاردها دلار ارز تخصیص دادهاند. اینکه چه اندازه از آن به کشور برگشته است خدا میداند. آیا میدانید با این همه پول که سرمایه انبوهی برای مردم است چه خدمتها میشد به کشور کرد. میلیاردها دلار را غارت کرده و ارزش پول مملکت را پایین آوردند. وی در پایان بیان کرد: آیا بهتر نبود مسؤولان فقط با مقداری از آن مایحتاج اولیه مردم را تأمین میکردند تا اجناس ضروری گران نشود؟ چرا آنها را به مصرف دارو و درمان و تجهیزات پزشکی نرساندند؟ آیا پیش خدا مسؤول نیستند؟