گروه سیاسی: شهر پاریس از دیروز به مدت ۵ روز میزبان نمایشگاه بینالمللی مواد غذایی پاریس (SIAL) شده است؛ نمایشگاهی که بهواسطه تحریمهای آمریکا علیه ایران، ایرانیها نمیتوانند در آن شرکت کنند.
نمایشگاه مواد غذایی «سیال» که بهطور دوسالانه در شهر پاریس برگزار میشود، بزرگترین رویداد بینالمللی مواد غذایی جهان شناخته میشود و بیش از ۲۰۰ هزار نفر از آن بازدید به عمل میآورند. طبق این گزارش، نمایشگاه بینالمللی مواد غذایی پاریس بزرگترین نمایشگاه خوراکی جهان است و به همین دلیل هم شرکتهای نمایشگاهی فعال در حوزه صنایع غذایی با اشتیاقی وصفنشدنی در این رویداد حضور مییابند. سیال(SIAL) بهعنوان مهمترین رویداد صنعت غذا هر 2 سال یک بار تمام بازیگران اصلی صنعت غذا را زیر یک سقف جمع میکند. براساس آمارهای بهدست آمده در دوره گذشته بیش از ۷ هزار غرفهدار از ۱۰۹ کشور جهان در این رویداد حضور یافتند. این نمایشگاه همچنین مجموعه کاملی از محصولات غذایی از جمله نوشیدنیها، صنایع گوشتی، میوه و سبزیجات، صنایع کنسرو، غذاهای دریایی، لبنیات، غذاهای منجمد، موادخام و نیمهآماده و آماده، مرغ و جوجه و بوقلمون، بستهبندی، محصولات نشاستهای و آردی و قندی و شکری، محصولات ارگانیک، ماشینآلات، مکملهای غذایی، مشاوره و خدمات مهندسی، نان و شیرینی و... را پوشش میدهد. نکته جالب توجه درباره نمایشگاه امسال سیال، ممنوعیت حضور شرکتها و حتی افراد ایرانی برای حضور در این نمایشگاه به خاطر تحریمهای آمریکاست. جالبتر اینکه سایت ثبتنامی که به این منظور وجود دارد ایرانیها را نهتنها به عنوان بازدیدکننده یا غرفهدار، بلکه حتی به عنوان ویزیتور هم ثبت نمیکند! زمانی که یک شهروند ایرانی در سایت این نمایشگاه ثبتنام میکند در نهایت با این پاسخ مواجه میشود: «ما متأسفانه باید به شما اعلام کنیم بهواسطه تحریمهای بینالمللی علیه ایران و عواقب سختی که برای ناقضان این تحریمها وجود دارد این گروه تصمیم گرفته تا اطلاع ثانوی انتقال فرد، شرکت یا گروه از ایران به این نمایشگاه را انجام ندهد. مفهوم آن این است که ما در حال حاضر نمیتوانیم شما را برای حضور در نمایشگاه سیال پاریس ۲۰۱۸ بپذیریم. امیدوار هستیم این اقدامات موقت باشد و ما در آینده نزدیک بتوانیم افراد و شرکتهای ایرانی را در این اتفاق بزرگ ببینیم». در روزهای اخیر همچنین علاوه بر افراد عادی، درخواستهای ارسالی از سوی شرکتهای ایرانی برای دریافت غرفه نیز پیش از شروع این رویداد با پاسخ مشابهی رد شد. در متن پیامهایی که برخی فعالان حوزه نمایشگاهی در اینباره منتشر کردند، آمده است: «متاسف هستیم اعلام کنیم که براساس تحریمهای بینالمللی وضع شده علیه ایران و پیامدهای شدید مخالفت با آن، گروه برگزارکننده نمایشگاه تصمیم گرفت هرگونه انتقال و معامله با شرکتها، اشخاص یا گروههای تجاری متمرکز در ایران را تا اطلاع بعدی متوقف کند. این به معنای نپذیرفتن و رد درخواست شرکت شما در نمایشگاه سیال پاریس است. امیدواریم این شرایط موقت بوده و در آینده این امکان را داشته باشیم تا پذیرای شرکتها و شخصیتهای ایرانی در رویداد خود باشیم».
اقدام تحقیرآمیز فرانسه در ممنوعیت حضور افراد و شرکتهای ایرانی در یک نمایشگاه تخصصی آن هم بهخاطر تحریمهای آمریکا در حالی است که در چند ماه اخیر اصلاحطلبان و رسانههای حامی دولت مکرر از مخالفت اروپاییها با تحریمهای آمریکا گفته و نوشته بودند تا جایی که گزاره ایستادگی(!) اتحادیه اروپایی در کنار ایران و مقابل آمریکا از سوی این طیف مطرح شد! در همین راستا نیز بزرگنمایی بسته پیشنهادی اروپا به ایران برای تشویق تهران به ماندن در برجام از سوی غربگراها در دستورکار قرار گرفت. بستهای که ابتدا قرار بود ظرف حداکثر چند هفته به ایران (تا اواخر تیرماه) ارائه شود اما تا امروز که فقط 2 هفته به شروع تحریمهای ثانویه آمریکا علیه ایران باقی مانده، خبری از آن نشده است! چندی پیش برونو لومه، وزیر دارایی فرانسه، با انتقاد از سیاستهای دونالد ترامپ در عرصه بینالمللی، گفته بود ترامپ «انگیزهای برای اروپای قدرتمندتر» است و با اشاره به خروج آمریکا از برجام و بازگرداندن تحریمهای ایران اظهارکرد: «به یقین نتیجه این اتفاق فرصتی برای آن است که اروپا نهادهای مالی مستقل خود را داشته باشد تا با هر کس که میخواهد تجارت کند»!
ممنوعیت حضور شرکتهای ایرانی در نمایشگاه امسال سیال پاریس در شرایطی اعمال میشود که شرکتهای ایرانی در سال 2016 و در جریان برگزاری دوره گذشته این نمایشگاه حضور گستردهای در آن داشتند. آنگونه که شرکت سهامی نمایشگاههای بینالمللی ایران مهرماه سال 95 اعلام کرده، این شرکت به نمایندگی از دولت جمهوری اسلامی ایران با حضور گسترده و چشمگیر نسبت به دورههای گذشته در فضایی به وسعت تقریبی630 مترمربع در زمینه تولید و صادرات انواع خشکبار، زعفران، عصارههای زرشک و انار، خرما و... در قالب 25 شرکت تولیدی و صادراتی مطرح در این نمایشگاه مشارکت کرده بود. بنا بر این گزارش، مشارکت در نمایشگاه «سیال» 2016 که با حضور آهنی، سفیر ایران در اولین روز نمایشگاه انجام شد از نظر متراژ مفید تحت پوشش 78 درصد و از نظر تعداد مشارکتکنندگان 67 درصد رشد داشته است. شعار پاویون و غرفههای کشورمان در نمایشگاه آن دوره سیال طعم طبیعت بود.
تحقیر پشت تحقیر
اقدامات تحقیرآمیز اروپا علیه ایران در دوران پسابرجام البته به ممنوعیت حضور ایرانیها در یک نمایشگاه تخصصی در پاریس محدود نمیشود. در چند ماه گذشته سفارتخانههای ایرانی در پایتختهای اروپایی یکی پس از دیگری در سایه بیعملی پلیس این کشورها مورد حمله و تعرض معاندان قرار گرفت. «وطنامروز» در گزارش 21 شهریورماه گذشته خود با عنوان «بسته جدید اروپایی!» در اینباره نوشته بود: «اقدامات رقیق و کماثر وزارت امور خارجه تاکنون نتوانسته مانع ادامه اینگونه حملات سریالی به سفارتخانههای ایران شود. به نظر میرسد گره خوردن ادامه برجام به تصمیمات اتحادیه اروپایی جهت خرید نفت از ایران یا گشایشهای بانکی مانع آن شده است تا دستگاه دیپلماسی برجاممحور کشورمان واکنشی قاطع و بازدارنده در قضیه حمله به سفارتخانهها داشته باشد. از سوی دیگر حملات پیدرپی به سفارتخانههای ایران در اروپا، از دستگاه دیپلماسی ایران، چهرهای ضعیف و شکننده در دنیا ساخته که قادر به حراست از خاک خود در دیگر کشورها نیست». به این موارد میتوان بازداشت بیسابقه و بر خلاف عرف دیپلماتیک اسدالله اسدی، دیپلمات ایرانی مستقر در وین را هم افزود. بازداشتی که بهخاطر یک اتهام واهی و اثبات نشده توسط چند کشور اروپایی انجام شد و وزارت امور خارجه نیز با گذشت 3 ماه از این بازداشت نتوانست برای آزادی این دیپلمات ایرانی کاری کند.
امتیازات اقتصادی گسترده ایران به فرانسه در پسابرجام
مقابله فرانسه با حضور شرکتهای ایرانی در یک نمایشگاه تخصصی در این کشور آن هم بهخاطر تحریمهای ضدایرانی آمریکا در حالی صورت میگیرد که در دوران پسابرجام باارزشترین و بزرگترین قراردادهای اقتصادی ایران با فرانسه شکل گرفت. با شرکت توتال قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبی بسته شد، در صنعت خودرو نیز شرکت پژو در ایران حضور پیدا کرد و همزمان با سایپا و ایرانخودرو قرارداد امضا کرد و در بخشی از سهام شرکت سایپاکاشان شریک شد. خرید هواپیمای ایرباس از فرانسه، قرارداد سرمایهگذاری مشترک در تولید محصولات کشاورزی، تفاهمنامههای تولید مشترک ماهی، انتقال فناوری دانههای روغنی از فرانسه، بازسازی فرودگاه مشهد توسط شرکت فرانسوی، تفاهمنامه تولید دارو در حوزه سلامت و... نیز از دیگر فعالیتهای اقتصادی مشترک بین ایران و فرانسه در دوران پسابرجام بود. از سوی دیگر از سال 94 تا سال 96 یعنی دوران پسابرجام، واردات ایران از فرانسه بشدت زیاد شد. در طول سال ۱۳۹۴ ایران حدود ۷۶۰ میلیون دلار کالای فرانسوی وارد کرده بود اما سال 96 این رقم از 1/5 میلیارد دلار هم عبور کرد. این نشان میدهد فرانسویها توانستهاند پس از برجام بر درآمد خود از محل صادرات به ایران بیفزایند. در حالی که مجموع صادرات کالای ایران به فرانسه رقم ناچیز ۳۷ میلیون دلار بوده است.