اسدالله خسروی: کمبود مسکن در کشور به موجب کاهش شدید ساخت و ساز واحدهای مسکونی طی 5 سال اخیر موجب شده نهتنها سطح نیاز و میزان انباشته تقاضا به این کالای ضروری در جامعه بالا رود بلکه قیمت آن نیز بشدت سیر صعودی به خود گیرد. به گزارش «وطن امروز»، بیتوجهی به مقوله تولید و اجرا نشدن طرحهای مختلف ساخت مسکن در دوران وزارت آخوندی، تبعات منفی را در این بخش مهم بهجا گذاشته تا جایی که کارشناسان و نمایندگان مجلس معتقدند نتیجه کمکاری و بیتوجهی به امر ساخت و ساز مسکن در این مدت کمبود بیش از 4 میلیون واحد مسکونی مورد نیاز را در کشور رقم زده است. ایرج رهبر، نایب رئیس انجمن انبوهسازان تهران درباره علل افزایش قیمت مسکن و راهکارهای برونرفت از مشکل گرانی و کمبود این کالای مهم در کشور به «وطن امروز» گفت: هر چند افزایش قیمت مسکن به عوامل متعددی مربوط میشود اما افزایش میزان تقاضا در شرایطی که کمبود این کالا در کشور احساس میشود، دسترسی قشر متوسط به پایین را به مسکن مورد نیاز سخت کرده است. وی با بیان اینکه مطابق قانون طرح جامع مسکن، باید سالانه یک میلیون واحد مسکونی در کشور ساخته شود، افزود: کمتوجهی دولت یازدهم و دوازدهم به مقوله ساختوساز و تولید مسکن باعث شد تا سالانه فقط 200 تا 250 هزار واحد مسکونی در کشور ساخته شود؛ این در حالی است که سالانه باید یک میلیون واحد مسکونی در کشور ساخته شود. در چنین شرایطی با توجه به کسری ساخت سالانه حدود 750 هزار واحد مسکونی در طول 5 سال اخیر، اکنون کمبود حدود 4 میلیون مسکن ساخته شده در کشور احساس میشود که دولت برای جبران این کسری باید فکری اصولی کند. این فعال اقتصادی تصریح کرد: جبران کمبود انبوه واحدهای مسکونی متناسب با نیاز انباشته و بسیار زیاد متقاضیان مسکن، نیازمند کار کارشناسی شده دقیق و تدابیر لازم از سوی دولت و متولیان امر است که در این راستا دولت باید بستر لازم را برای ساخت و ساز و ورود انبوهسازان به تولید مسکن فراهم کند. ایرج رهبر اضافه کرد: ارائه زمین ارزان و تسهیلات ارزانقیمت در کنار یک سری تشویقات و امکانات لازم به سازندگان و متقاضیان مسکن میتواند موجب انگیزه فعالان بخش مسکن برای تولید این کالای مهم شود تا با اقدامات و برنامهریزی درست، اقشار کمدرآمد و متوسط به پایین کشور صاحب خانه شوند. وی گفت: در دولت یازدهم و دوازدهم دولت نهتنها اقدام قابل توجهی در امر ساخت و ساز مسکن نکرد بلکه مانع تولید در این بخش شد، چرا که به جای تشویق سازندگان مسکن و بسترسازی لازم برای توسعه ساخت و ساز، میزان مالیات این بخش را افزایش داد تا مانع رونق تولید مسکن شود.
کمبود ۴ میلیون مسکن در کشور
رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولت باید سیاستگذاری و ریلگذاری مناسبی برای جبران کمبود ۴ میلیون واحد مسکونی برای کمدرآمدها را انجام دهد، گفت: نظر وزیر راه و شهرسازی اتمام هر چه سریعتر مسکنمهر است. محمدرضا رضاییکوچی در گفتوگو با فارس در پاسخ به این سوال که وزیر سابق راهوشهرسازی افتخار میکند که حتی یک واحد مسکنمهر افتتاح نکرده، گفت: شاید مسکنمهر ایراداتی داشت اما به هر حال 5/2 میلیون واحد مسکونی طبق مصوبه مجلس هشتم احداث شده و ۵۰ هزار میلیارد تومان خط اعتباری برای آن تعریف شده است. وی افزود: حال شاید در برخی نقاط بر طرح مسکنمهر نظارت کافی انجام نشده است اما در این طرح افراد زیادی صاحب مسکن شدند و حتی مقام معظم رهبری فرمودند مسکنمهر را تمام کنید. به گفته رضایی، در واقع 5/2 میلیون نفر متقاضی مسکن در پروژه مسکنمهر ثبتنام کردهاند و امیدوار هستند از طریق مسکنمهر صاحب مسکن شوند، به هر حال خوب یا بد، وظیفه داریم آن را تحویل دهیم. رئیس کمیسیون عمران مجلس در پاسخ به این سوال که نظر اسلامی، وزیر راه و شهرسازی درباره مسکنمهر و مسکن اجتماعی چیست؟ گفت: نظر وزیر راهوشهرسازی این است که مسکنمهر هرچه سریعتر به اتمام برسد. وی افزود: نظر وزیر درباره مسکن اجتماعی و تولید و سیاستگذاری مسکن مثبت است، چرا که 4 میلیون واحد مسکونی برای اقشار کمدرآمد کم داریم. رضایی تأکید کرد: دولت باید ریلگذاری و سیاستگذاری برای تولید ۴ میلیون واحد مسکونی در کشور را تسهیل و ایجاد کند. رئیس کمیسیون عمران مجلس در پاسخ به این سوال که ظاهرا بعد از مطرح شدن انتخاب شهردار برای پایتخت، آخوندی، وزیر سابق راهوشهرسازی بحث استعفا را مطرح کرد تا به این شکل شهردار تهران شود، گفت: اتفاقا آخوندی وزیر سابق راهوشهرسازی تمایل زیادی برای ماندن در این وزارتخانه داشت اما نظر رئیسجمهور بر ادامه همکاری با آخوندی نبود.
ضرورت نگاه ویژه وزیر جدید به بخش مسکن
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای مسکن کارکنان دولت، نگاه سلیقهای متولیان متعدد بخش مسکن را معضل تولیدکنندگان برشمرد و گفت: باید با نگاه به دهکهای پایین و فعال کردن بخش مردمی و تعاون به سمت رفع مشکلات این حوزه پیش رویم. به گزارش فارس، کمیسیون مسکن اتاق تعاون ایران هفدهم مردادماه سال جاری از راهکارهای دهگانهای برای برونرفت از رکود مسکن رونمایی کرد. اسماعیل خاکفرجی، رئیس کمیسیون مسکن اتاق تعاون ایران در گفتوگو با فارس درباره پیگیری تحقق عملی این راهکارها گفت: بعد از احصای 10 راهکار عملی برای برونرفت بازار مسکن از رکود، این راهکارها را برای دولت و مجلس فرستادیم و امیدواریم با تکیه بر پتانسیلهای بخش تعاون نسبت به برونرفت بازار مسکن از رکود اقدام شود. این فعال بخش تعاون، نگاه وزیر جدید راهوشهرسازی را در بخش مسکن امیدبخش برشمرد و گفت: با توجه به اینکه ایشان تمایلاتی به بخش مسکن دارد، امیدواریم با نگاهی مثبت به این راهحلها ورود کند.