عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه که در یک سفر دورهای در اروپا به سر میبرد، دیروز درباره وضعیت همکاری ایران با اروپا به گونهای سخن گفت که نشاندهنده ناامیدی وزارت امور خارجه از بسته تضمینهای اروپا برای زنده نگه داشتن برجام است.
به گزارش«وطن امروز»، سفر عراقچی به اروپا در بحبوحه موضوع عدم پذیرش میزبانی بسته اروپا (SPV) توسط اتریش، بلژیک و لوکزامبورگ، باعث شد کارشناسان این سفر را در راستای رایزنیها برای پذیرش میزبانی این بسته ارزیابی کنند. با این حال اما به نظر میرسد رایزنیهای عراقچی چندان رضایتبخش نبوده است. او دیروز به خبرگزاری دولتی ایرنا از قطع امید از اروپا گفته و تاکید کرده که در ایران دستگاههای دولتی در حال تدبیر راهکارهایی برای مقابله با تحریم هستند.
عراقچی که در اسپانیا به سر میبرد، در پاسخ به این پرسش که در صورتی که سرانجام اروپا در برابر خواستههای ترامپ تسلیم شود، ایران چه اقداماتی را در پیش خواهد گرفت؟ تصریح کرد: ما هنوز به آن نقطه نرسیدهایم ولی دستگاههای جمهوری اسلامی ایران برای همه سناریوهای احتمالی پیشبینی لازم را به عمل آوردهاند و برای هر کدام آنها، اقدام لازم را در زمان خودش خواهیم کرد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه تاکید کرد: ما هنوز به نقطه قطع کامل امید از اروپا نرسیدهایم. وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه کارشناسان معتقدند ایران برای برونرفت از وضعیت فشار باید به استفاده از اسپیافاس روسیه به جای سوئیفت و ایجاد بورس نفت روی آورد، اظهار داشت: ما راهکارهای زیادی را برای مقابله با تحریمها بررسی و پیشبینی کردهایم و همکارانمان در دستگاههای اقتصادی دولت، کارگروههایی دارند که مشغول کار روی همه ایدهها و بررسی راهحلها هستند. عضو تیم مذاکرهکننده هستهای ایران درباره آخرین وضعیت ایجاد و استقرار مکانیسم ویژه مالی اتحادیه اروپا معروف به اسپیوی گفت: این یک واقعیت است که آمریکاییها در حال تهدید اروپاییها هستند که اگر بخواهند با ایران برای مقابله با تحریمها کار بکنند، آنها را تحریم خواهند کرد. این خلاف حاکمیت کشورهای اروپایی است و فکر میکنم اروپاییها باید تصمیم بگیرند برای حفظ حاکمیت و اعتبار خودشان اقداماتی را اتخاذ بکنند یا نه. وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران40 سال است با تحریمها زندگی میکند و ما آموختهایم راه خود را پیدا کنیم و اینکه چگونه با این تحریمها مقابله کنیم اما این اروپاست که اکنون باید تصمیم بگیرد آیا در این شرایط میخواهد زیر قیمومت و سلطه مالی و اقتصادی آمریکا حرکت بکند یا میخواهد حاکمیت و اعتبار خود را حفظ کند. اظهارات عراقچی که به نوعی انتقاد و دلخوری از اروپا نیز به حساب میآید در حالی است که پیش از این بارها مقامات ارشد کشور به دولت و وزارت امور خارجه تصریح و تاکید کرد در ماجرای برجام، باید از اروپا قطع امید کرد.
رهبر انقلاب شهریورماه امسال در دیدار رئیسجمهور و اعضای هیات دولت تصریح کردند: ارتباط و ادامه مذاکره با اروپا ایراد ندارد اما باید ضمن ادامه این کار از آنها درباره مسائلی نظیر برجام یا اقتصاد قطع امید کنید.