گروه اقتصادی: گرانی مستمر کالاها و خدمات در سال جاری معیشت مردم را سخت کرده تا جایی که بانک مرکزی نیز از افزایش قیمت برخی کالاها تا 65 درصد در سال جاری گزارش میدهد. این در حالی است که قیمت بسیاری از کالاها در بازار به نسبت سال گذشته تا بیش از 200 درصد افزایش داشته است. بانک مرکزی ضمن انتشار خلاصه نتایج گزارش متوسط قیمت خردهفروشی در هفته منتهی به دوم آذرماه سال جاری نسبت بهمدت مشابه سال قبل اعلام کرد در این مدت نرخ لبنیات 2/57 درصد، تخممرغ 2/56 درصد، برنج 7/22 درصد، حبوب 3/15 درصد، میوههای تازه 1/62 درصد، سبزیهای تازه 8/44 درصد، گوشت قرمز 2/40 درصد، مرغ 2/41 درصد، چای 5/23 درصد، روغن نباتی 7/43 درصد و قندوشکر 7/41 درصد افزایش یافته است. البته گزارش بانک مرکزی از خلاصه نتایج متوسط قیمت خردهفروشی برخی مواد خوراکی در هفته منتهی به دوم آذرماه نشان میدهد طی هفتهای که گذشت قیمت 5 گروه افزایش و 5 گروه کاهش یافته است. ضمن آنکه یک گروه ثابت مانده است. برهمین اساس، در هفته منتهی به دوم آذرماه نرخ لبنیات 1/0 درصد، برنج 8/0 درصد، حبوب 2/0 درصد، سبزیهای تازه 9/4 درصد و گوشت قرمز 7/0 درصد نسبت به هفته قبل از آن افزایش و نرخ تخممرغ 8/0 درصد، میوههای تازه 4/2 درصد، مرغ 4/3 درصد، چای 2/0 درصد و روغن نباتی 1/0 درصد کاهش یافت. نرخ قندوشکر نیز ثابت بود. در هفته مورد گزارش در گروه لبنیات قیمت ماست غیرپاستوریزه معادل 3/4 درصد افزایش داشت و بهای سایر اقلام بدون تغییر بود. قیمت تخممرغ معادل 8/0 درصد کاهش داشت و شانهای 138 هزار تا240 هزار ریال فروش میرفت. در این هفته در گروه برنج، بهای برنج وارداتی غیرتایلندی معادل 3/0 درصد کاهش ولی قیمت برنج داخله درجه یک 9/0 درصد افزایش یافت. بهای برنج داخله درجه 2 نیز ثابت بود. در گروه حبوب قیمت لپه نخود و عدس هر یک معادل 6/0 درصد و لوبیا قرمز 4/0 درصد کاهش ولی بهای سایر اقلام بین 2/0 درصد تا 6/26 درصد افزایش داشت. در هفته مورد بررسی، در گروه میوههای تازه قیمت سیب قرمز معادل 9/2 درصد، سیب زرد 3/1 درصد، پرتقال درجه یک 8/0 درصد و انار 1/1 افزایش ولی بهای سایر اقلام بین 6/0 درصد تا 2/12 درصد کاهش یافت. در گروه سبزیهای تازه قیمت تمام اقلام بین 2/0 درصد تا 5/14 درصد افزایش داشت. همچنین بهای گوشت گوسفند معادل 8/0 درصد و گوشت تازه گاو و گوساله 5/0درصد افزایش ولی قیمت گوشت مرغ 4/3 درصد کاهش یافت. در این هفته بهای قند معادل 1/0 درصد افزایش ولی قیمت شکر 1/0 درصد، چای خارجی 2/0 درصد و روغن نباتی مایع 1/0 درصد کاهش داشت. بهای روغن نباتی جامد نیز بدون تغییر بود.
2 عامل افزایش نرخ تورم در تابستان
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی «نرخ ارز» و «افزایش سرعت گردش پول در نقدینگی» را به عنوان 2 عامل اثرگذار در رشد تورم در تابستان امسال معرفی کرد. این مرکز به بررسی عوامل موثر در تورم تابستان پرداخت و عنوان کرد نرخ تورم ماهانه در 3 ماهه تابستان ۱۳۹۷ در ادامه روند افزایشی خود که از بهار آغاز شده بود، به ارقام کمسابقه 5/5 درصد برای مردادماه و 1/6 درصد در شهریورماه رسید. بر این اساس نرخ تورم نقطه به نقطه در شهریورماه به 4/31 درصد رسیده است. علاوه بر عامل نخست، افزایش نرخ ارز به عنوان یک عامل کوتاهمدت نیز بر افزایش نرخ تورم در ماههای اخیر بسیار اثرگذار بوده که منجر به افزایش شاخص قیمتها (مصرفکننده و تولیدکننده) در ماههای آتی میشود.