printlogo


کد خبر: 204085تاریخ: 1397/10/10 00:00
«بسیج سازندگی» در استان اصفهان اشتغال‌زایی می‌کند
راه‌اندازی ۳۳ واحد فرآوری سیب در سمیرم

شهرستان سمیرم با مساحت ۵ هزار کیلومترمربع در جنوب غربی استان اصفهان واقع است. این شهرستان منطقه‌ای کوهستانی با آب و هوای معتدل است و ۶۵ هزار نفر جمعیت دارد. سمیرم از نظر منابع آبی بهترین وضعیت را در استان اصفهان دارد و به همین دلیل رتبه اول تولید سیب درختی در کشور را در اختیار دارد. با این وجود فراگیر نبودن استفاده از صنایع تبدیلی و اکتفا کردن به فروش سیب به صورت سنتی، یکی از چالش‌های صنعت کشاورزی در سمیرم است که ضایعات ۲۰ درصدی محصولات باغات را به همراه داشته است. سال ۱۳۹۴ در سمیرم ۲۳۰ هزار تن سیب از باغات برداشت شد که ۵۰ هزار تن آن (۲۰ درصد) به صورت ضایعات از بین رفت. سال ۹۵، ۲۶۰ هزار تن سیب از باغات سمیرم به دست آمد و با کاهش ۵ درصدی، میزان ضایعات به رقم ۴۰ هزار تن رسید. تهیه سرکه سیب از سیب‌های درجه ۲ و ۳ یکی از راهکارهایی است که می‌تواند علاوه بر کاهش ضایعات محصولات باغات تا زیر ۵ درصد، با خلق ارزش افزوده، اشتغال‌زایی مضاعف را هم در سمیرم در پی داشته باشد. تولید سرکه سیب از سیب‌های با کیفیت پایین و مصرف آن اگرچه به صورت سنتی از دیرباز در سمیرم رواج داشته اما امروز بسیاری از مردم با آن آشنایی ندارند. در روش سنتی، سیب‌ها را به ۴ قسمت تقسیم می‌کنند و به همراه کمی نمک و مخمر داخل دبه می‌ریزند و پس از یک سال محتویات دبه را از صافی می‌گذرانند و به این ترتیب سرکه سیب حاصل می‌شود. بسیج سازندگی در راستای اجرای اقتصاد مقاومتی و نیز سیاست قطب‌بندی اقتصادی، با برگزاری کلاس‌های متعدد در سمیرم و اختصاص تسهیلات بانکی برای راه‌اندازی کارگاه‌های کوچک، تاکنون ۳۳ واحد تولید سرکه سیب را در این شهرستان راه‌اندازی کرده است. یاسر ساعدی یکی از تولیدکنندگان موفق سرکه سیب در سمیرم است. او در این باره می‌گوید: «از طریق کلاس‌های بسیج سازندگی با مقوله تولید سرکه سیب آشنا و متوجه شدم خیلی راحت می‌شود با فرآوری سیبی که در سمیرم به فراوانی وجود دارد و دور ریخته می‌شود، درآمدزایی و ایجاد اشتغال کرد. در شهرستان ما به دلیل فراوانی زیاد، سیب را می‌توان به قیمت مناسب و ارزان تهیه کرد و به همین دلیل تولید فرآورده‌های سیب مقرون به صرفه است. سرمایه اولیه تاسیس کارگاه و خرید دستگاه خردکن با حمایت بسیج سازندگی فراهم شد». او درباره نحوه تولید سرکه سیب خاطرنشان می‌کند: «بعد از مرحله خرد کردن سیب با دستگاه، هسته و دم سیب را جدا می‌کنیم. برای این کار سیب‌های خرد شده را داخل آب می‌ریزیم تا هسته و دم آنها ته‌نشین شود. سپس با استفاده از صافی آب سیب خرد شده را جدا کرده و داخل دبه می‌ریزیم. بحمدالله درآمد خوبی داریم و در نخستین ‌برداشت محصول، با سود حاصله از فروش، همه هزینه‌های راه‌اندازی کارگاه برگشت. در حال حاضر نیز تولید چیپس سیب و رب سیب را در دستور کار داریم».
سعدالله طورایی یکی دیگر از تولیدکنندگان سرکه سیب در سمیرم است. او برای کاهش زمان طولانی تولید سرکه سیب، از وسایل گرمایشی استفاده می‌کند تا دمای کارگاهش همواره در ۳۷ درجه سانتیگراد ثابت باقی بماند. طورایی می‌گوید: «در سمیرم سیب را کیلویی ۳۰۰ تا ۷۰۰ تومان خریداری می‌کنیم اما هر لیتر سرکه سیب را ۷ هزار تومان به فروش می‌رسانیم. برای تولید هر لیتر سرکه ۳ یا ۴ کیلو سیب لازم است. در واقع سرکه سیب حداقل ۶ برابر فروش سیب به صورت معمولی درآمد و ارزش افزوده دارد». مجید نادری، یکی دیگر از تولیدکنندگان سرکه سیب، مهم‌ترین مشکل کارگاه‌های تولیدی را سختگیری در ارائه مجوز‌های بهداشتی می‌داند که باعث شده فروش محصولات به واحدهای تجاری با دشواری‌هایی روبه‌رو باشد. او می‌گوید: «برای دریافت شناسه نظارت و کد بهداشت معیارهای دشواری در نظر گرفته شده که با ماهیت کارگاه‌های کوچک و زودبازده همخوانی ندارد. از جمله این موارد لزوم برخورداری کارگاه از مساحت ۲۰۰ مترمربع است. در حال حاضر بسیج سازندگی مشغول رایزنی با نهادهای مربوطه برای تسهیل روند صدور مجوزهاست». در سمیرم سالانه ۷۰ تن سرکه سیب تولید و ۵ تن آن به کشورهای خارجی صادر می‌شود. اسماعیل یاری، مسؤول بسیج سازندگی ناحیه سمیرم، درباره افق اقتصاد مقاومتی این منطقه می‌گوید: «امیدواریم به جایی برسیم که سرکه سمیرم مثل گلاب کاشان به یک برند جهانی تبدیل شود».


Page Generated in 0/0063 sec