گروه اجتماعی: سرپرست معاونت کاربرد و خدمات فضایی ایران با اشاره به انجام موفق آخرین تستهای «ماهواره پیام» از توسعه «ماهوارههای سنجشی پارس» و طراحی ۲۶ کاربرد برای این ماهوارهها در کشور خبر داد. علی صادقینایینی با اشاره به اینکه فناوری فضایی در 4 بخش ماهوارههای مخابراتی، ناوبری، سنجش از دور و نجوم و اکتشافات فضایی شناخته میشود، گفت: نجوم و اکتشافات فضایی از قدیمیترین بخشهای حوزه فضایی است که دانشمندان ایرانی بر اساس حرکت ستارگان از 3 هزار و 200 سال قبل توانسته بودند به تقویم شمسی دست پیدا کنند.
به گزارش تسنیم، سرپرست معاونت توسعه کاربرد و خدمات فضایی ایران با اشاره به اینکه ماهوارههای مخابراتی وظیفه انتقال داده و ارسال و پخش تلویزیونی را بهعهده دارند، افزود: هماکنون حدود 15 هزار ترمینال ماهوارهای VSAT (برای انتقال داده از طریق ماهواره) در کشور وجود دارد که کاربران عمده این شبکه، بانکها (شبکه شتاب)، شبکه سوخت و شبکه ارتباطات روستایی هستند. وی بخش مهمی از ارتباطات ماهوارهای در کشور را مربوط به روستاها عنوان کرد و گفت: در برخی روستاهای کشور که در مناطق دوردست هستند و آنتنهای تلفن همراه امکان سرویسدهی ندارد، از شبکه ارتباطات ماهوارهای استفاده میشود که تقریباً یکهزار و 500 روستا (با جمعیت حداقل 10 خانوار در هر روستا) را شامل میشود.
شبکه سوخت نیازمند ارتباطات ماهوارهای
وی شبکه سوخت (پمپبنزینهای کشور) را از دیگر کاربران مهم ارتباطات ماهوارهای در کشور عنوان کرد و افزود: ارتباطات سکوهای نفتی داخل خلیجفارس و ایستگاههای لرزهنگاری به وسیله ارتباطات ماهوارهای تأمین میشود و به همین منظور سازمان فضایی ایران از سال 90، با در اختیار قرار گرفتن ماهواره مخابراتی «ایرانست21» تلاش کرد بخشی از نیازهای مهم کشور در حوزه مخابرات ماهوارهای را تأمین کند و در حال حاضر از طریق این ماهواره بیش از 30 درصد ارتباطات ماهوارهای کشور پوشش داده میشود.
بومی شدن دانش طراحی و ساخت ماهوارهها
نایینی درباره ساخت ماهوارههای سنجش از دور نیز گفت: زنجیره فرآیند ساخت ماهواره سنجشی شامل طراحی، ساخت، پرتاب، کنترل و دریافت تصاویر ماهوارهای و در نهایت پردازش و توسعه کاربرد آن بهصورت بومی در کشور انجام میشود و اهمیت این موضوع زمانی است که بدانیم هیچ کشوری در این حوزه به ما کمک نکرده و این دانش بومی است.
تست موفقیتآمیز ماهواره پیام
وی همچنین درباره انجام تست ماهواره پیام امیرکبیر و ایستگاههای زمینی آن در چند روز گذشته گفت: این ماهواره برای سومین مرحله تستهای خود به پژوهشگاه فضایی منتقل و تستهای سیستمی این ماهواره در چندین نوبت انجام شد و تاکنون نیز مشکلی ایجاد نشده است و تا چند روز آینده این مرحله از تست ماهواره نیز به اتمام میرسد، البته آزمایش ماهوارهها در چندین نوبت تکرار میشود.
وی از قرار گرفتن ماهوارههای بومی سنجشی کنار ماهوارههای غیربومی بهعنوان ظرفیت جدید یاد کرد و افزود: با این کار امکان توسعه و بهبود سامانههای خود را بهدست میآوریم؛ به طور مثال ما درباره آتشسوزی هورالعظیم اطلاعات را هر 5 روز یک بار از طریق ماهوارههای ناسا و آژانس فضایی اروپا دریافت و تحلیل میکردیم، در صورتی که با در مدار قرار گرفتن ماهوارههای بومی مانند پیام و ظفر، شاهد بهبود نتایج حاصل از سامانههای کاربردی خواهیم بود؛ مانند کاهش بازه زمانی در موضوعات مرتبط با پایش بلایای طبیعی در کشور. سرپرست معاونت کاربرد و خدمات فضایی درباره برنامههای آینده سازمان فضایی ایران در حوزه ماهوارههای سنجشی نیز عنوان کرد: در این بخش، نسلی از ماهوارهها با عنوان ماهوارههای سنجش از دور پارس طراحی شده است که کنار ایستگاههای زمینی و مراکز پردازش و نیز سامانههای کاربردی، تشکیل زیستبوم «پارس» را میدهند و در این زیستبوم بالغ بر 26 سامانه کاربردی از پایش حوادث غیرمترقبه تا حوزه کشاورزی و منابع طبیعی دیده شده است.
پیشرفت مناسب ماهواره سها
وی با بیان اینکه در گامهای توسعهای سازمان فضایی ورود بخش خصوصی از اولویتهای سازمان فضایی است، ابراز کرد: در زیستبوم پارس، ساخت ماهوارههای پارس 1 تا 5 تا افق 1404 برنامهریزی شده است که ماهواره پارس1 یا «سها» در پژوهشگاه فضایی پیشرفت مناسبی داشته و در حال ورود به پروژه پارس2 هستیم.
صادقینایینی با اشاره به ساخت ماهواره مخابراتی بهعنوان بخش دیگر از برنامههای سازمان فضایی ایران افزود: ساخت ماهوارههای ناهید 1 و 2 بهعنوان گامهایی برای رسیدن به ماهواره «ایرانست1» طراحی شده است که پیشرفت خوبی نیز در این حوزه داشتهایم. وی تدوین پروانه اپراتوری ماهواره مخابراتی و مجوز اپراتوری ماهوارههای سنجش از دور را از دیگر فعالیتهای سال جاری در سازمان فضایی ایران به منظور ایجاد ظرفیت قانونی ورود بخش خصوصی به اپراتوری ماهواره اعلام کرد.