اسدالله خسروی: تهیه گوشت گرم قرمز در پی گرانی این کالا در بازار برای مردم بخصوص قشر کمدرآمد سخت شده است، چرا که قیمت هر کیلو گوشت گرم اکنون به حدود 90 هزار تومان رسیده است. قیمت گوشت قرمز در حالی روند رو به رشدی به خود گرفته است که خیلیها کاهش تولید و عرضه دام زنده به کشتارگاهها، افزایش قیمت نهادههای دامی در کنار قاچاق دام به خارج و در نهایت تغییر نرخ ارز را از عوامل افزایش قیمت این کالای اساسی سبد مصرفی خانوار عنوان میکنند. اگر چه دولت با عرضه گوشت منجمد قرمز وارداتی با قیمت مناسب در راستای تنظیم بازار این کالا، سعی بر جلوگیری از افزایش آن دارد اما قیمت گوشت گرم قرمز همچنان روزانه بالا میرود تا جایی که نرخ هر کیلو گوشت گرم در قصابیها به حدود 90 هزار تومان رسیده است. در رصد بازار گوشت قرمز، در گفتوگو با کسبه و قصابان مشخص شد سود خالص برای فروشندگان گوشت فقط ۱۰ درصد است. کسبه میگویند: دام صادر میشود و گوشت با قیمت خیلی ارزانتر، از کشورهای دیگر وارد، بستهبندی و در فروشگاههای زنجیرهای عرضه میشود. یکی از کسبه قدیمی در این باره گفت: قصابی مانند طلافروشی شده و هر لحظه قیمتها در تابلو تغییر میکند. کاسب دیگری گفت: هر سال در این فصل هزار تومان به قیمت گوشت قرمز اضافه میشد اما امسال این رقم به ۲۰ هزار تومان رسیده است.
قاچاق سالانه یک میلیون رأس دام به کشورهای عربی
رئیس اتحادیه دامداران ایران اعلام کرد: سالانه بیش از یک میلیون رأس دام زنده از کشور قاچاق میشود که کاهش عرضه را تشدید کرده است. علیرضا عزیزاللهی با اشاره به اینکه سالانه ۸۵۰ هزار تن گوشت قرمز در کشور تولید میشود، افزود: از این حجم ۵۰۰ هزار تن گوشت گوسفند و ۳۰۰ هزار تن نیز گوشت گاو، گاومیش و گوساله است. وی تقاضا برای گوشت قرمز را یکمیلیون و ۱۰۰ هزار تن دانست و گفت: ۳۰۰ هزار تن کمبود عرضه در کشور وجود دارد که در اوایل انقلاب با واردات ۲۴۰ هزار تن گوشت گوساله منجمد و افزایش تولید گوشت سفید با هدف جایگزینی آن با گوشت قرمز وضعیت بازار تنظیم میشد که البته این روند ادامه پیدا نکرده است. رئیس اتحادیه دامداران ایران با اشاره به افزایش سرانه مصرف گوشت مرغ از ۶ کیلوگرم به ۲۹ کیلوگرم و ماهی از ۸۰۰ گرم به ۶ کیلوگرم، با افزایش تولید گوشت سفید ادامه داد: تمایل مردم برای مصرف گوشت گرم از نوع گوسفند و جایگزین نشدن گوشت سفید با گوشت قرمز، سبب ایجاد شرایط فعلی و کمبود بهوجود آمده در بازار شده است. عزیزاللهی گفت: تقاضای بسیار زیاد برای گوشت گوسفند ایرانی در کشورهای عربی که منجر به ایجاد پدیده قاچاق شده نیز دلیل دیگر کمبود دام برای تامین گوشت گوسفند است، بهطوری که هماکنون شاهد قاچاق سالانه بیش از یک میلیون رأس دام زنده از کشور هستیم که کمبود عرضه را تشدید کرده است. وی کاهش مراکز تولید با مهاجرت روستاییان به حاشیه شهرها و یکجانشینی عشایر را نیز از دلایل دیگر کاهش حجم تولید گوشت در کشور عنوان کرد و افزود: دولت نتوانسته است بین عرضه و تقاضا تعادل ایجاد کند. رئیس اتحادیه دامداران ایران با اشاره به حجم محدود تولید دام سبک در جهان و تمایل مردم برای دریافت گوشت گرم گوسفند ادامه داد: واردات گوشت گرم گوسفند فقط از کشورهای زلاندنو، استرالیا و کشورهای CIS (آسیای میانه) امکانپذیر است که حجم محدود تولید در میزان واردات آن نیز اثرگذار بوده است. عزیزاللهی رونق تولید گوشت گرم گوسفندی را با رفع مشکلات بخش نهادهها و کاهش حساسیت بر قیمت گوشت امکانپذیر دانست و به فارس گفت: درحال حاضر با افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی قیمت نهادهها، پرورش دام سبک توجیه اقتصادی مناسب ندارد به همین دلیل دامدار، دام خود را با وزن کم به بازار عرضه میکند. البته در چند ماه گذشته با افزایش قیمت گوشت، تمایل دامداران برای تولید افزایش یافته که اثر آن در ماههای آینده بروز میکند. وی با اشاره به اینکه محدودیت امکان تولید دام سبک مشکل اصلی در تامین بازار است، گفت: ایجاد دامداری سبک بهصورت صنعتی شاید بتواند مشکل تولید را برطرف کند اما به دلیل افزایش هزینه تولید، در کاهش قیمت گوشت اثرگذار نیست. رئیس اتحادیه دامداران ایران افزود: برای جبران کمبود فعلی در گوشت قرمز یا باید قیمت نهادهها را کنترل کرد یا میزان تقاضا برای آن کاهش یابد.
توزیع نامحدود گوشت منجمد ۲۹ هزار تومانی
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام گفت: روزانه ۱۰۰ تا ۱۵۰ تن گوشت تازه گوسفندی (شقه) به قیمت هر کیلوگرم ۴۰ هزار تومان و گوشت گوساله منجمد ۲۹ هزار تومانی بدون محدودیت و کشش بازار توزیع میشود. حمید ورناصری، مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام اظهار کرد: توزیع گوشت قرمز گوسفندی گرم و گوساله منجمد وارداتی در سراسر کشور به قیمتهای هر کیلوگرم 40 و 29 هزار تومان در میادین میوه و ترهبار، فروشگاههای زنجیرهای و برخی فروشگاههای صنفی منتخب در حال انجام است. وی افزود: با توجه به تعدد فروشگاههای صنفی و دشوار بودن کنترل این امر، تنها واحدهای صنفی منتخب، گوشت قرمز به قیمت مصوب توزیع میکنند تا امکان نظارت بر روند توزیع آنها وجود داشته باشد. مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام ادامه داد: روزانه 100 تا 150 تن گوشت تازه گوسفندی (شقه) به قیمت هر کیلوگرم 40 هزار تومان و گوشت گوساله منجمد 29 هزار تومانی بدون محدودیت و کشش بازار توزیع میشود. وی تصریح کرد: انواع گوشت قرمز گرم و منجمد گوسفندی تا پایان تعطیلات نوروزی به همین قیمت عرضه خواهد شد و تغییری در قیمت آن صورت نمیگیرد. مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور درباره عرضه اجباری دنبه به همراه گوشت قرمز به نرخ دولتی در برخی اصناف، گفت: هیچ واحدی اجازه عرضه گوشت قرمز به همراه دنبه ندارد، زیرا قیمت یادشده برای گوشت بدون دنبه است.