گروه بینالملل: دبیرکل حزبالله لبنان پس از چند ماه سکوت، سرانجام شنبهشب در مصاحبهای زنده با شبکه المیادین، سکوت خود را شکست و با پاسخ به سوالات این شبکه، درباره مسائل مختلف منطقه سخن گفت. شبکه المیادین قبل از پخش این مصاحبه که به صورت زنده انجام شد، گزارش داد شبکههای خبری رژیم صهیونیستی دقایقی قبل از آغاز این مصاحبه، درباره آن صحبت کردند. سیدحسن نصرالله درباره علت سکوت رسانهای خود گفت: این مساله آنچنان که در رسانههای اسرائیلی یا سعودی گفته شد من بیمارم صحت نداشت. نه سکته قلبی، مغزی و نه روحی و عقلی... [خنده] من خوبم و با آنکه وارد 60 سالگی شدهام، هیچ مشکل سلامتی ندارم. وی با اشاره به تحولات منطقه، از اتفاقات موسوم به «سپر شمال» به نام تحولی مهم نام برد که رژیم صهیونیستی موج رسانهای بزرگی درباره تونلهای ادعایی منتسب به حزبالله راه انداخت. او گفت: حزبالله اجازه داد نتانیاهو و گادی آیزنکوت و دیگر سران این رژیم هر چه میخواهند در این باره بگویند چون آنان به این مساله نیاز داشتند. حزبالله تصمیم گرفت تا پایان این عملیات هیچ واکنشی نشان ندهد تا کمکی به آنان نکرده باشد. آنها پایان این عملیات را اعلام کردهاند اما هنوز این عملیات تمام نشده و جمعه ادامه داشت.
اولین واکنش به عملیات سپر شمال اسرائیل
نصرالله در پاسخ به نخستینسوال درباره عملیات کشف تونل اسرائیل گفت: ما ملزم نیستیم بگوییم حزبالله تونل حفر کرده است. ما همیشه تمایل داریم ابهام سازنده را در پیش بگیریم. اسرائیل ادعا میکند حزبالله عامل حفر تونل است اما تاکنون دلیلی برای این ادعا ارائه نکرده است. البته که تونلهایی هست و بوده... و برخی را کشف کردهاند. حال جدا از اینکه چه زمانی حفر شده یا اینکه چه کسی حفر کرده، به هر حال این تونلها هست و نکته در این است که اسرائیل آن را دیر کشف کرده است و این شکست دستگاه اطلاعاتی اسرائیل بود. یکی از این تونلها عمری در حدود 13 یا 14 سال داشت. یعنی ارتش، سرویس اطلاعات و دستگاههای آنان این را کشف نکرده بودند، هر چند که رسانههای اسرائیلی از تونلها صحبت کرده بودند. نصرالله افزود: در کنفرانس خبری بعد از عملیات گفتند این تونلها برای آمادهسازی عملیات حزبالله برای [آزادسازی] الجلیل بوده است. اولا که نتانیاهو و آیزنکوت و کادر آنان به ارتشها و کشورهای عربی میخندند... او در این کنفرانس به اسرائیلیها گفت این عملیات کاملا جدی بود. آنها این کار را برای مقابله با عملیات احتمالی [آزادسازی] الجلیل برگزار کردند. من گفته بودم ممکن است که وارد الجلیل شویم. ببینید! این هم واهمه دارند... همه پولی که اسرائیل در مرز برای ساخت دیوار هزینه کرد و بزرگترین مانور که سال 2017 در طول یک هفته برای دفاع برگزار و تمرین شد، همه از ترس عملیات احتمالی الجلیل است. نصرالله گفت: ما همه تدابیر دفاعی را برای خود در نظر میگیریم و این حق ما است. ما خود را موظف به دفاع از کشورمان میدانیم. ما در طرحهای میدانی و نظری خود که تمرین میکنیم و آن را آماده کردیم، برای ورود به الجلیل برنامه داریم اما تأکید میکنم تصمیم ورود به آن را بر حسب شرایط وقت خواهیم گرفت.
موشکهای نقطهزن
نصرالله در پاسخ به سوالی درباره برخورداری از موشکهای نقطهزن گفت: قبلا درباره موشکهایی با بردی در حد رسیدن به حیفا هشدار داده بودند اما مقاومت به این موشکها دست یافت و بعدا درباره تلآویو هشدار دادند... آنها بعدا تهدید به زدن بیروت کردند و ما تهدید به زدن تلآویو کردیم. به این ترتیب اسرائیل از جلوگیری از دستیابی حزبالله به موشکهای با بردهای طولانی ناامید شد. وی گفت: مقاومت موشک نقطهزن دارد و به تعداد کافی هم دارد. هر جا که لازم باشد میزنیم، البته طبق نیاز جنگ احتمالی. تلاش نتانیاهو برای جلوگیری از دستیابی مقاومت به این موشک از طریق حمله به سوریه بیفایده است؛ ما آنچه لازم داریم، اکنون داریم و نیاز به انتقال نداریم.
در سوریه به پیروزی بزرگ نزدیک میشویم
دبیرکل حزبالله در پاسخ به این سوال که آیا به سوی پیروزی کامل حرکت میکنیم یا اینکه هنوز نباید از پیروزی نزدیک صحبت کرد؟ گفت: ما در سوریه به مرحله آخر و پیروزی بزرگ نزدیک میشویم. قبل از حل مساله ادلب و شرق فرات نمیتوانیم بگوییم پرونده بسته شده است. امروز وضعیت در سوریه در بهترین حالت در مقایسه با شروع بحران در سال 2011 است. در خصوص پروندههای باقیمانده، سران سوریه در موضع قدرت و اقتدار هستند. مشکل الان در شرق فرات، مشکلی مربوط به حکومت سوریه است اما گرفتاری و تنگنا متوجه ترکیه است. مشکل دیگر ادلب و [نوار] شمالی سوریه است. ارتش سوریه توانایی یکسره کردن کار در شمال سوریه را دارد اما بعد از مذاکرات آستانه و تلاش ویژه ترکیه با روسیه، بهتر دیده شد مشکل به شیوهای حل شود که تاکنون در جریان بوده اما هنوز حل نشده است. ترکیه به احزاب کردی به عنوان نسخهای از «پکک» نگاه میکند. ترکیه این مشکل را دارد. ترکیه و کردها هر دو متحد آمریکا هستند اما این اختلاف را با هم دارند و ترکیه کردها را تهدید امنیت ملی خود میداند، در حالی که سوریه آنان را راهکار خود میبیند. نزدیک بود که اردوغان و ترامپ به دلیل مساله شرق فرات به درگیری برسند. ترامپ تصمیم خروج از سوریه گرفت که بحث خود را دارد.
کردها تحت حمایت مالی عربستان و امارات
وی افزود: عربستان و امارات با تصمیم آمریکا از کردها حمایت مالی میکردند و میکنند. ترکیه هم با آمریکا و هم با اروپاییها مشکل دارد و مشغول اشغالگری در شمال سوریه است. راهحل منطقی این وسط چیست؟ من تا الان از محتوای دیدار اردوغان با پوتین که از مسکو بازگشت مطلع نشدهام اما هنوز مساله شرق فرات حل نشده است. وقتی اردوغان از مسکو برگشت از توافق آدنا صحبت کرد که در زمان حافظ اسد شکل گرفته بود. وقتی اردوغان میگوید باید به توافق آدنا برگردیم یعنی چه؟ یعنی بازگشت ارتش سوریه به شرق فرات تا مرزها با ترکیه. من فکر میکنم دمشق برای بررسی این مساله عجلهای ندارد. در شرق سوریه جز 2 منطقه متوسط، داعش محدود شده و در نهایت باید از آنجا خارج شوند. زمانی که کار داعش تمام شود، میدانید که هیچ درگیری میان یگانهای کردی با ارتش نیست و حضور ارتش در ابوکمال و دیرالزور به دلیل حضور داعش بود.
خروج آمریکا تاکتیکی است یا شکست؟
نصرالله درباره تصمیم ترامپ برای خروج نظامی آمریکا از سوریه گفت: من فکر میکنم در همه جاهایی که ترامپ از خروج صحبت میکند، صادق است. این وعدههای انتخاباتی او است. یکی از وعدههایش این بود که چرا آمریکا فرزندانش را به خارج و این یا آن منطقه میفرستد تا کشته شوند و این همه پول خرج میکند. آمریکا 7 هزار میلیارد دلار هزینه کرده است، بعد رئیسجمهورش با این همه هزینه مخفیانه به عراق میرود. او گفت کشورهای خلیج فارس یا اروپا یا ژاپن اگر میخواهند از آنان دفاع کنیم، باید پولش را پرداخت کنند. ادبیات ترامپ علیه عربستان و کشورهای خلیجفارس و حتی درباره اروپا و کرهجنوبی تحقیرکننده است، بنابراین او متعهد به خارج کردن نیروهایش است. 7 ماه پیش گفته بود ما بزودی از سوریه خارج خواهیم شد. «جیمز متیس» وزیر دفاع پیشین و دیگران گفتند این پیروزی مجانی برای روسیه و ایران است. رفتند پیش او و گفتند مهلت بدهد. اگر مصر هستید که خارج شوید، 6 ماه مهلت دهید تا دستاوردی داشته باشیم. رفتند در روسیه و گفتند آماده خروج از سوریه تا آخرین سرباز و حتی از التنف هستیم اما شرطش خروج نیروهای ایرانی و حزبالله از سوریه است. با ایرانیها صحبت کنید که از سوریه خارج شوند تا آمریکا کامل خارج شود. در آن زمان، روسها به برادران ایرانی گفتند و پوتین به رئیسجمهور ایران گفت و روحانی به من گفت و گفته شده منتظر باشید تا پاسخ ایران و حزبالله برسد. من به عنوان یک طرف، گفتم آمریکاییها دنبال خارج شدن از سوریه هستند و دنبال دستاورد میگردند تا بگویند ترامپ دستاورد مهمی به دست آورده است.
پاسخ ایران هم منفی بود و گفت ما به درخواست دمشق برای مبارزه با تروریسم در سوریه هستیم. بشار اسد، رئیس جمهور سوریه نیز گفت من اصلا چانهزنی بر سر ایران مقابل آمریکاییها را قبول ندارم. اینها دوست و متحد هستند، آنها دشمن. طرف روس هم هیچ فشاری وارد نکرد، هر چند در رسانهها تبلیغاتی میکنند. روسیه فقط به انتقال پیام بسنده کرد. ترامپ دریافت که این طرح بیفایده است. در دوره اخیر هم آمریکا فشار را بیشتر کرد و کشتارهایی در شرق سوریه مرتکب شد. نصرالله ادامه داد: آمریکاییها زمانی که گفتند خارج میشوند، حرف مهمی زدند که نمیخواهند دیگر پلیس منطقه باشند. این حرف برای عربستان و دیگر کشورهای عربی خلیجفارس و گروههای متحد آمریکا سخت بود. آمریکاییها گفتند اگر ما نباشیم در عربستان فارسی صحبت خواهند کرد و اگر ما نباشیم شما هم نخواهید بود... اینها به اینجا رسید که کردها به مسکو رفتند. به عراق رفتند تا نزد بشار اسد میانجیگری کنند. کُردها به مسکو، عراق، لبنان و جاهای دیگر رفتند. چرا؟ چون آمریکا، آنها را تنها گذاشت. برخی در سوریه حتی دارند اولویت خود را تغییر میدهند.
البشیر با چراغ سبز سعودی با اسد دیدار کرد
سیدحسن نصرالله در بخشی از این مصاحبه گفت: من فکر میکنم عمر البشیر، رئیس جمهور سودان با چراغ سبز عربستان به سوریه رفت و با بشار اسد دیدار کرد. المیادین پرسید: پس این مساله به ابتکار روسیه نبود که الان میان عربستان و البشیر اختلاف باشد. نصرالله گفت: مشکل سودان و یمن و عربستان ارتباطی با این مساله ندارد. امارات سفارتش را بازگشایی کرد. وزیر خارجه بحرین هم گفت ما اصلا سفارتمان را تعطیل نکرده بودیم [خنده نصرالله]. اطلاعات ما نشان میدهد در سایه تصمیم ترامپ و استعفای ماتیس و نگرانی که در دولت آمریکا هست... جلسهای در سطح بالا در ابوظبی برگزار شد و گفتند مساله بشار اسد که روشن است؛ مشکل الان اردوغان و ترکیه و شمال سوریه است. حقیقت این است که بشار اسد هست و پیروز شد. نکته خطرناکی است و آن اینکه ترامپ میخواهد خارج شود و به ترکیه گفته سوریه مال تو. این طرح خطرناکی برای عربستان و امارات است. فکر کنید چه شده که ارزیابی [امارات و عربستان] این شده که ترکیه خطر اول در سوریه است و ایران نیست! روسیه چندان نگرانکننده نیست. اینها تفکرشان ببین چطور فرقهگرایی است. در فکرشان این است که تکلیف ایران که مشخص است؛ کشوری شیعی است اما ترکیه سنی است و اگر وارد شود چطور خارج میشود؟ پیشرفت طرح ترکیه در سوریه پیشرفت یک طرح مشخص است و آن طرح اخوانالمسلمین است. این طرز تفکر عربستان و امارات و ارزیابی آنان است، پس باید به سوریه برویم و با اسد ارتباط برقرار کنیم و دشمنی خود را با ایران حفظ کنیم اما با ترکیه مقابله کنیم. در نتیجه عمر البشیر به سوریه رفت و الان میگویند باید بشار اسد در پیامی رسمی اعلام کند با توجه به فضای کنونی و حفظ وحدت عربی به اتحادیه عرب بازمیگردد اما دمشق در پاسخی منطقی گفته است سوریه خودش از اتحادیه عرب خارج نشده که چنین درخواستی کند.
40 سال است آمریکا نتوانسته مقابل جمهوری اسلامی کاری کند
سید مقاومت لبنانی در ادامه این گفتوگو اظهار داشت: آمریکاییها نه برای خاطر محمد بن سلمان (ولیعهد سعودی) و نه برای خاطر محمد بنزاید (ولیعهد ابوظبی) و نه حتی برای خاطر نتانیاهو توانایی این را ندارند که جنگی جدید در منطقه راه بیندازند. ترامپ میخواهد همه را یک جا جمع کند تا مقابل ایران بگذارد تا آن را با جنگ ساقط کند اما نمیتوانند. الان 40 سال است آمریکا و کل دیکتاتورهای عالم مقابل جمهوری اسلامی مبارک ایران ایستادهاند اما بگویید چه توانستهاند بکنند؟ آمریکا هر چند میگوید سوریه را به ترکیه نداده است اما من این نکته را اینطور پایان دهم که آمریکاییها در سوریه شکست خوردهاند و ناامید بزرگ نتانیاهوست. اسرائیل همه امیدش در سوریه بر باد رفته و از سال 2011 همه تلاشهایش بینتیجه مانده است. نیروی سوریه قویتر شده و ارتش با تجربهتر شده و همه جراحتهایی که به سوریه وارد شده، مانع انجام وظیفه ملیاش نخواهد شد. هدف خارج کردن ایران از سوریه هم در سطح سیاسی و هم در سطح نظامی شکست خورده است.
معامله قرن؛ بنسلمان نمیتواند آن را عملی کند
نصرالله گفت: نمیتوان گفت معامله قرن تعلیق شده است. من قبلا گفته بودم این معامله، 3 ضلع دارد. وضعیت نتانیاهو و ترامپ روشن است. این طرح به یک ضلع عربی و حتی قداستی مثل خادمالحرمین الشریفین نیاز دارد. محمد بنسلمان ضلع سوم این طرح است. امروز بنسلمان در وضعیت دشواری است. نیازمند قایق نجات است تا حکومت 50 سالهاش تضمین شود. او ستونی نیست که چنین مساله سنگینی روی او بنا شود.
مقاومت یمن افسانهای است
دبیرکل حزبالله به تحولات یمن پرداخت و گفت: یمن به شکلی افسانهای در برابر تجاوز سعودی مقاومت میکند. این حرفم احساسی نیست، واقعیت است. عربستان و امارات به این نتیجه رسیدهاند با جنگ شدید نمیتوانند یمن را به زانو درآورند. این جنایت تاریخی باید به دلیل شکست میدانی عربستان متوقف و راهکار سیاسی آغاز شود. البته یک مشکل هست و آن ذهنیت سلطهجوی سعودی است. بنسلمان در جایی پرسیده که آیا این یمن میتواند موشک بسازد؟ پهپاد بسازد؟ بله! این یمنیها میتوانند. اگر ایران در این محاصره و زیر چشم ماهوارههای آمریکایی میتواند به یمن موشک برساند، این دیگر شکستی برای شماست.