گروه اقتصادی: طرفداران اقتصاد آزاد به غیر از دورهای که بنیادگرایان بین سالهای 92 تا 94 به قدرت نزدیک شدند همواره پای ثابت مناصب دولتی بودند. همین افراد اما با شروع افزایش قیمت دلار نهتنها به عملکرد و کارنامه خود پشت کردند، بلکه شروع به خروج از دولت نیز کردند. بارزترین این افراد مسعود نیلی بود. آخرین اشتباه او اصرار روی تکنرخی کردن ارز بود، البته خودش این موضوع را رد کرده است. کاهش دستوری سود سپرده، دستور به ادغام موسسات اعتباری در بدترین شرایط زمانی، تزریق بیبرنامه ارز و طلا و... از دیگر اقدامات نیلی بود. در هر صورت نماد مطلق اقتصاد آزاد چند وقتی است که از مناصب دولتی رها شده است و در قامت یک کارشناس به بررسی شرایط وضع موجود میپردازد.
به گزارش «وطن امروز»، مسعود نیلی، دستیار ویژه رئیسجمهور در میزگردی به اصطلاح اقتصادی به نقد شرایط موجود پرداخته است. مشروح اظهارات وی را در ادامه میخوانید:
از نظر من این خطر وجود دارد که هرچه شرایط بدتر میشود، تصمیمات هم بدتر میشود. ببینید نمونه بارز آن در زمان کنونی مساله افزایش قیمتهاست. از دیدگاه ما به عنوان اقتصاددان و کارشناس این مساله اسمش تورم است و تورم هم یک پدیده شناختهشده در اقتصاد است و راهکار مشخص خودش را دارد اما همین مساله از دید مسؤول و تصمیمگیر تعبیر به گرانی میشود. او معتقد است با گرانی مواجه است و برای مبارزه با گرانی و افزایش قیمت گوشت، کاهو یا پوشک سراغ همان جعبه ابزار قدیمی میرود؛ جعبهای که در آن یک ابزار واردات دارد که باید حتما با ارز ارزان انجام شود و ابزار دیگرش برخورد امنیتی و پلیسی با بازار است.
تا به حال نشده است در جلسهای که برای بررسی مسائل افزایش قیمت تشکیل میشود از بانک مرکزی به عنوان سیاستگذار پولی سوال شود چرا قیمتها رو به افزایش است. همیشه وزارت صنعت یا وزارت کشاورزی مورد پرسش قرار میگیرند که چرا قیمتها فزاینده است و بعد از بانک مرکزی میخواهند که از طریق بانکها به این حوزهها وام و تسهیلات بدهد. یعنی حضور بانک مرکزی در این جلسات به معنای عامل ایجاد تورم و عامل از بین برنده تورم نیست، بلکه تشدیدکننده تورم است. پارادایم حکمرانی ما چنین نتیجهای در بر دارد و در شرایط سختتر فاصله سیاستگذار و نظام کارشناسی بیشتر میشود. متاسفانه باید اذعان کرد که اکنون نظام کارشناسی مابهازای در نظام تصمیمگیری ندارد.
آش شوری که گردن نمیگیرند
بیوفایی کارشناسان مدافع بازار آزاد در حق دولت به انتقاد از شرایط موجود ختم نمیشود، آنها حتی آینده اقتصاد کشور را با این دست فرمان بسیار بد توصیف میکنند. نان به نرخ روز خوردن این قشر کارشناسان بیش از آنکه یادآور مفاهیم لیبرالیسم باشد، نمایانگر ماکیاولیسم است مسعود نیلی در همین میزگرد درباره آینده کشور گفته اقتصاد ایران نگرانکننده است. وی افزود: حجم نقدینگی در مقیاسی بزرگ در حال افزایش است. شاید مقدار مطلق افزایش نقدینگی در سال آینده بیش از کل حجم نقدینگی موجود در اقتصاد تا پایان سال 1391 باشد. احمد دوستحسینی دولتی نهچندان سالهای دور هم در این میزگرد شرایط سال آینده را سخت تصویر کرده است. وی در این باره گفت: تصویری که از سال آینده ارائه میشود حتی در سناریوهای خوشبینانه هم نگرانکننده است. دارایی بانکها از بدهی آنها نازلتر و ارزش خالص بانکها منفی است. موسی غنینژاد هم نهتنها به سیاستهای اقتصادی دولت خرده گرفته، بلکه بر این باور است که دولت نظریه سیاسی و استراتژیک هم ندارد.