printlogo


کد خبر: 209749تاریخ: 1398/3/1 00:00
گفت‌وگوی «وطن‌امروز» با بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره جزئیات افزایش 4 برابری ظرفیت غنی‌‌سازی در کشور
تزریق بیشتر اورانیوم

گروه سیاسی: «از روز دوشنبه این هفته و در راستای اجرای ابلاغیه شورای عالی امنیت ملی، ظرفیت تولید غنی‌سازی اورانیوم 67/3 درصد کشور با طراحی جدید به حدود 4 برابر افزایش یافت. در این راستا با توجه ابلاغیه اخیر شورای عالی امنیت ملی مبنی بر عدم رعایت سقف 300 کیلویی UF6 در کشور و دستور رئیس سازمان انرژی اتمی برای ایجاد زمینه‌های لازم، ظرفیت تولید محصول غنی‌سازی کشور بدون اضافه کردن سانتریفیوژ و زنجیره، به حدود 4 برابر افزایش یافت و اطلاعات طراحی در این‌باره به آژانس بین‌المللی ارائه شده است». بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران عصر روز دوشنبه در جریان بازدید خبرنگاران از تاسیسات مجتمع غنی‌سازی شهید احمدی‌روشن (نطنز) این خبر را اعلام کرد. در همین خصوص و جهت اطلاع از جزئیات افزایش 4 برابری ظرفیت تولید اورانیوم با کمالوندی گفت‌وگو کرده‌‌‌‌‌‌ایم. وی ضمن بیان جزئیاتی از راهبرد جدید سازمان انرژی اتمی، تاکید کرد طی چند هفته آتی به سقف 300 کیلو UF6 مدنظر شورای عالی امنیت ملی خواهیم رسید.
 

  شما در نشست خبری خود در نطنز، رسیدن به حداقل ۱۹۰ هزار سو را امری بسیار سهل و در دسترس دانستید؛ دقیقا چقدر برای تحقق این مهم زمان نیاز داریم؟
نه‌تنها این هدف قابل دسترس است، بلکه ما به‌مراتب به بیشتر از این هم فکر می‌کنیم. اگر از ماشین‌‌های جدید که خیلی بالاتر از ماشین‌‌های ir1 هستند استفاده کنیم این هدف خیلی زود محقق می‌شود. البته الان و در چارچوب برجام نمی‌توانیم به این ماشین‌ها اضافه کنیم ولی ظرفیت‌‌های آن را ایجاد کرده‌ایم. 4- 3 ظرفیت مهم در این راستا تعریف شدند؛ ظرفیت نخست زیرساخت‌هاست، موضوع دوم برق، موضوع سوم اختلاط و موضوع چهارم پسمانداری است به‌علاوه ظرفیت تولید ماشین که اینها محدود بودند.
  الان برای افزایش ظرفیت تولید اورانیوم از چه ماشین‌‌‌هایی استفاده می‌شود؟
فعلا از ماشین‌‌های ir1 استفاده می‌کنیم اما اگر طبق برجام پیش رود از سال هشت‌ونیم آماده‌‌سازی و تولید ماشین‌ها شروع می‌شود که البته از سال دهم بارورتر خواهد بود. همچنین از سال دوازدهم و سیزدهم می‌توانیم به صورت گسترده از انواع ماشین‌‌های پیشرفته استفاده کنیم اما فعلا 3 ماشین داریم که تایید شده است؛ یکی ماشین ir1 که الان دارد کار می‌کند، دومی ماشین ir2m و سومی هم ماشین  ir4. برای این 3 ماشین الان این آمادگی هست که هر چقدر بخواهیم از آنها تولید کنیم. البته ترجیح این است که از ماشین‌‌های سطح بالاتری استفاده کنیم که ir6 است. می‌دانید که 20 فروردین امسال آبشار 20 تایی آن رونمایی شد. وقتی شما آبشار 20 تایی را نصب و آزمایش می‌کنید و موفق هم می‌شوید، معنایش این است که می‌توانید روی این ماشین حساب کنید. اگر ما محاسبات خود را روی ماشین ir6 بیاوریم، قطعا خیلی سریع‌تر به اهداف‌مان می‌رسیم. ما ظرفیت تولید روزی ۶۰ ماشین جدید را داریم.
  4 برابر شدن ظرفیت تولید اورانیوم غنی‌سازی شده به واسطه 4 برابر شدن ماشین‌ها اتفاق افتاده است؟
تاثیر نوع استفاده و نوع چینش این ماشین‌ها بر ظرفیتی که به ما می‌دهد و همچنین خوراک این ماشین‌ها بر خروجی آن موثر است. مانند شیر آبی که با آن در ساعت یک سطل را پر می‌کنید اما با بیشتر کردن سرعت خروجی شیر آب، در همان زمان 4 سطل آب را پر می‌کنید، بر همین اساس و به‌واسطه یکسری اقدامات فنی بدون آنکه به ماشین دست بزنید یا تعداد ماشین را افزایش دهید‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌، به نسبت نوع خوراک و سرعت کار ماشین، خروجی آن نیز افزایش می‌یابد. افزایش تولید اورانیوم غنی شده به 67/3 درصد که از دوشنبه کلید خورد بر همین مبنا انجام شد، چرا که ما هیچ چیز دیگری را افزایش ندادیم، نه سانتریفیوژ و نه سطح غنی‌سازی.
  این افزایش تولید اورانیوم به‌واسطه چند آبشار محقق شده است؟
جزئیات درباره تعداد آن را نمی‌توانم بگویم اما نکته مهم این است که برجام چگونه پیش برود. اینکه الان ما ظرفیت تولید را افزایش دادیم به این خاطر هست که میزان ذخایرمان را به بالای 300 کیلو برسانیم.
  با این افزایش تولیدی که در دستور کار قرار گرفته، چه زمانی به سقف 300 کیلو UF6 مدنظر شورای عالی امنیت ملی خواهیم رسید؟
اگر با سرعت قبلی پیش می‌رفتیم چندماه طول می‌کشید اما با تغییرات اخیر ظرف چند هفته آتی به آن سقف خواهیم رسید.
  درباره بازدیدی که قرار است در 2 هفته آینده از تأسیسات آب سنگین اراک شود، بفرمایید.
هدف‌مان این است که این‌بار به صورت دقیق وضعیت را به دوستان نشان و توضیح دهیم که تبلیغات منفی درباره رآکتور اراک درست نبوده است. همانطور که دکتر صالحی گفتند همان زمانی که در لوله‌‌های آن سیمان ریختیم، همان موقع اضافه بر آن لوله‌هایی را داشتیم و لوله با سیمان پر شده را که شما دربیاورید، لوله‌‌های جدید را می‌توانید جایگزین کنید. این اقدام بازگشت به مرحله‌ای است که دشمنان از آن می‌ترسیدند، یعنی بازگشت به رآکتور قدیمی. اتفاقا رآکتور جدید برای ما بهتر است، چرا که نوترون‌‌های بیشتری به ما می‌دهد. رآکتور قدیمی علاوه بر نوترون، پلوتونیوم هم داشت که همین پلوتونیوم باعث نگرانی سایر طرف‌ها می‌شد. معنی اقدام ما در اراک این نیست که دنبال بمب اتم هستیم، چراکه در این‌باره فتوای رهبر انقلاب را داریم، بلکه به این معنی است که بعد از این به نگرانی طرف‌‌های دیگر توجهی نداریم.
  فکر می‌کنید اقدامات فنی جدیدی که در دستور کار قرار داده‌‌‌‌‌‌‌‌اید تا چه میزان در وادارکردن کشورهای غربی برای انجام تعهدات‌شان در برجام مثمرثمر خواهد بود؟
به نظر من این اقدامات خیلی موثر خواهد بود، همانطور که در همین مدت هم برخی آثار آن را دیدید که این کشورها به تکاپو افتاده‌‌‌اند. در روزهای اخیر بسیاری از اتاق فکرهای آمریکایی تاکید داشتند که ترامپ و تیم او در قضیه هسته‌ای ایران اشتباه کردند. اروپایی‌ها هم به‌صورت جدی‌تری دنبال راه‌‌های جدید افزایش تعامل با ایران هستند. ضمن اینکه وضعیت ما هم دیگر مانند سابق نیست، یعنی اگر این کشورها هم راهی برای انجام تعهدات‌شان پیدا نکنند ما به‌صورت تدریجی از محدودیت‌‌های برجامی خارج می‌شویم.
  چقدر امیدوارید اروپایی‌ها طی مهلت 60 روزه به تعهدات‌شان عمل کنند؟
ما امیدواریم که این اتفاق بیفتد اما اگر چنین نشد مرحله دوم اقدامات‌مان را شروع می‌کنیم و پس از آن نیز مراحل دیگری را طراحی کرده‌‌‌‌‌‌ایم. هر چقدر هم جلوتر برویم کار برای سایر کشورها برای برگرداندن اوضاع به قبل سخت‌‌‌‌‌‌تر خواهد شد.


Page Generated in 0/0045 sec