تحلیلگر سرشناس مسائل جهان عرب با تاکید بر باخت آمریکا و متحدانش برای تسلیم کردن ایران، گفت بهرغم تحریمهای آمریکا نفتکشهای ایرانی از وسط کشتیهای جنگی و بمبافکنهای آمریکایی عبور میکنند. «عبدالباری عطوان» یادداشت بخش «سخن سردبیر» روزنامه فرامنطقهای رایالیوم را طبق معمول با طرح چند سوال در عنوان آن منتشر کرد و نوشت: «آیا ایران از امضای توافق هستهای پشیمان است؟ چگونه این اشتباه را با وادار کردن ترامپ و متحدانش به عقبنشینی تلافی کرد؟ چرا این روزها میانجیها زیاد شدهاند؟ آیا لعن ایرانیها ترامپ را سرنگون خواهد کرد، نظیر کاری که با کارتر کرد؟»
به گفته عطوان، سوالی که این روزها در سایه کاهش تنش در بحران میان آمریکا و ایران مطرح است، این است: آیا احتمال درگیری نظامی به صورت جزئی یا کلی تقلیل یافته است، آن هم با اظهارات آرامشبخش مقامات 2 طرف و افزایش شمار میانجیهایی که به سمت تهران آمدهاند؟
به گزارش فارس، نویسنده در پاسخ نوشت: آری! احتمال درگیری نظامی کاهش یافته است. دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا همه امیدش را برای ترساندن رقیب ایرانی خود و کشاندن آن به پای میز مذاکرات بر اساس شروط دوازدهگانهای که مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا مطرح کرد از دست داده است؛ شروطی که عملا به معنای بالا بردن پرچم سفید به نشانه تسلیم شدن بود، به گونهای که ایران باید همه آزمایشهای هستهای و موشکی خود را متوقف کرده و از کمک به گروههای متحد خود در لبنان، یمن، عراق، فلسطین اشغالی و افغانستان که ستون راهبرد دفاعی سیاسی و نظامی آن را تشکیل میدهد، دست میکشید.
عطوان در ادامه یادداشت خود در روزنامه رایالیوم نوشت: حسن روحانی، رئیسجمهور اصلاحطلب ایران حالا که این تحرکات نظامی بزرگ آمریکا را مشاهده میکند، چارهای جز این ندارد که از امضای توافق هستهای انگشت ندامت به دندان بگیرد، چون همه رویاهایش در اینباره بر باد رفته است.
به عقیده نویسنده، این ندامت ممکن است بهناچار در گامهای بعدی چه در صورت وقوع جنگ و چه صلح منعکس شود. ایران اگر خود را در مواجهه با دشمن آمریکایی ببیند همانگونه که حسن روحانی مسؤول توافق هستهای ایران گفت، به گونهای با کمک متحدانش وارد جنگ میشود که گویی آخرین جنگ است و با همه توان نظامی خود مبارزه میکند و بدترین ضربه را به رقبایش وارد خواهد کرد اما اگر میانجیگری شود و کار به مذاکره کشیده شود، این بار ایران محتاطتر رفتار کرده و در امتیازدهی خسیستر میشود و بر گرفتن ضمانت از طرف مقابل برای خارج نشدن مجدد از توافق هستهای تأکید خواهد کرد.
رایالیوم آورده است: ایرانیها از همان روزهای نخست بحران ثابت کردند از بیشترین آمادگی برای رویارویی نظامی برخوردارند. آنها برخلاف محاسبات آمریکا به جای اینکه برآشفته شوند، رقیب آمریکایی خود و متحدانش را برآشفته کردند. آنها زمام امور را به دست گرفتند. قایقهای ایرانیها با موشکهای بالستیک نصب شده رویشان قادرند ناوهای هواپیمابر و کشتیهای آمریکا در خلیجفارس را منهدم کنند. متحدان عراقی ایران هم موشکهای خود را به سمت پایگاههای آمریکا که در آنها 6 هزار نظامی آمریکایی مستقرند نشانه میگیرند و مطمئنا حمله پهپادی حوثیها به تاسیسات نفتی و غیرنفتی عربستان هم در چارچوب همین حمایت از متحد ایرانی یمنیها محسوب میشود.
این روزنامه در ادامه نوشت: رئیسجمهور ترامپ در بحرانی به سر میبرد که خود با دستانش در منطقه خلیج فارس ساخته است و دنبال راهی برای حفظ آبروی خود میگردد، آن هم پس از اینکه همه امیدهایش برای تسلیم ایران را از دست داد. مهمترین گواه این قضیه هم حرف او و معاون وزیر دفاعش است که گفتند افزایش تحرکات نظامی آمریکا در خلیجفارس برای جنگ نیست، بلکه برای رفع خطر هر گونه حمله ایران علیه آمریکاییهاست.
نویسنده افزود: البته این دروغ است و چیز جدیدی نیست. اگر آمریکا خواهان جنگ نیست، پس چرا این همه لشکر فرستاده و علنا تهدید به تغییر نظام یا دستکم تغییر رفتار آن میکند. آمریکا قادر به تغییر نظام ایران نیست و ایران هم رفتار خود را طبق شروط آمریکا تغییر نخواهد داد.
عطوان در این یادداشت سپس نوشت: ایران مانع سقوط سوریه شد و بعید هم نیست که ترامپ را در انتخابات ریاستجمهوری آتی آمریکا سرنگون کند، همانگونه که جیمی کارتر، رئیسجمهور اسبق آمریکا را سرنگون کرد و مانع پیروزی وی در دوره دوم ریاستجمهوری آمریکا شد. پس آیا لعن ایران شامل حال ترامپ هم میشود، همانگونه که شامل حال کارتر شد؟ (کارتر طی ۱۴ ماه آخر دوره ریاستجمهوریاش، درگیر موضوع گروگانگیری کارمندان سفارت آمریکا در ایران بود. ادامه گروگانگیری و تورم مستمر در داخل آمریکا منجر به شکست کارتر در انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۹۸۰ شد).
وی در ادامه این نوشته تاکید کرد: ورود به جنگ مسالهای است که برای قدرتهای بزرگ چه در منطقه و چه در جهان به نظر ساده میآید، بویژه وقتی طرف مورد هدف بر اساس محاسبات روی کاغذ ضعیفتر باشد اما چیزی که دشوارتر است روز بعد جنگ است که در این راستا نمونههای متعدد وحشتناکی وجود دارد، مثل جنگ سوریه، جنگ لیبی، جنگ افغانستان، جنگ عراق و جنگ یمن که لیست این نمونه جنگها طولانی است.
عطوان تاکید کرد: تشدید بحران کنونی میان ایران و آمریکا در پی اعمال دور دوم تحریمهای اقتصادی آمریکا علیه ایران با هدف به صفر رساندن صادرات نفت ایران انجام شد اما صادرات نفت ایران در مسیر طبیعی خود جریان دارد و نفتکشهای ایرانی با محمولههای نفتی خود از وسط کشتیهای جنگی آمریکا و در برابر چشم و گوش طیارههای بمبافکن استراتژیک B52 آمریکا حرکت میکنند و برعکس این نفتکشهای متحدان آمریکا در بندر الفجیره است که هدف حمله قرار میگیرند. این یعنی همه تهدیدهای ترامپ برای جنگ اقتصادی به جای جنگ نظامی هم خیال خامی بیش نیست و شانس آن برای پیروزی، محدود و مملو از خطر است.
عبدالباری عطوان در پایان این نوشته خود تاکید کرد: تا به الان میتوانیم بگوییم ترامپ و همه متحدانش که بر طبل جنگ کوبیدند و امیدهای واهی به آن داشتند، باختهاند.