printlogo


کد خبر: 209841تاریخ: 1398/3/4 00:00
گزارش «وطن امروز» درباره معافیت آمریکا به عراق برای ادامه خرید انرژی از ایران
تحریم‌ها ترک برداشت
معاون رئیس‌جمهور ترکیه: نمی‌توانیم روابط تجاری خودمان با ایران را به‌خاطر تحریم‌های آمریکا قطع کنیم

گروه سیاسی: آمریکا روز پنجشنبه برای چندمین بار عراق را از تحریم‌های ضدایرانی معاف کرد. این معافیت که مهم‌ترین موارد همکاری‌های اقتصادی ایران و عراق یعنی صادرات سوخت و برق را شامل می‌شود، نشان داد در سایه مقاومت اقتصادی ایران، تحریم‌ها ترک برداشته است. این موضوع همچنین زنگ شکست تحریم نفتی ایران را در آینده نزدیک به صدا درآورده است.
به گزارش «وطن‌‌امروز»، روز پنجشنبه گذشته «جوی هود» کاردار آمریکا در بغداد در کنفرانس خبری با حضور چند رسانه غربی و عراقی گفت: «عراق از تحریم‌های مربوط به واردات سوخت و نیز خرید برق از ایران معاف شده است». وی افزود: «با این حال ما از خودکفایی عراق در زمینه تولید گاز و برق حمایت می‌کنیم». هود افزود: «عراق سرشار از منابع طبیعی است و نخست‌وزیر این کشور نیز بر رسیدن به استقلال در زمینه گاز و برق تاکید دارد». اظهارات کاردار آمریکا در حالی است که مقامات آمریکایی طی ماه‌های اخیر بارها خواستار قطع واردات گاز و برق از ایران شده‌ بودند اما مخالفت مقامات عراقی مانع تحقق این خواسته آمریکا شده بود.
طبق این گزارش، عراق باوجود اینکه دومین تولید‌کننده نفت اوپک به شمار می‌آید، برای تأمین نیاز خود به گاز طبیعی به ایران وابسته است. این کشور روزانه ۲۸ میلیون مترمکعب گاز طبیعی از ایران وارد می‌کند که خانه یک میلیون عراقی را گرم می‌کند. عراق همچنین تا ۴۵ درصد از برق خود را نیز از جمهوری اسلامی خریداری می‌کند.
اعطای معافیت خرید برق و گاز به عراق از سوی آمریکا در حالی است که این کشور اسفندماه سال گذشته نیز موفق شده بود برای یک دوره 3 ماهه خود را از تحریم‌ها آمریکا علیه جمهوری اسلامی مستثنا کرده و به خرید انرژی از ایران ادامه دهد. این رویکرد عراق در قبال عدم همراهی با تحریم‌های آمریکا البته پیش از این به صورت مکرر توسط مسؤولان عراقی ابراز شده بود از جمله «عادل عبدالمهدی»، نخست‌وزیر عراق آبان‌ماه سال گذشته با تاکید بر اینکه کشورش مخالف تحریم‌های اقتصادی آمریکا علیه ایران است، گفت «عراق بخشی از تحریم‌های آمریکا علیه ایران نخواهد بود».
از سوی دیگر به نظر می‌رسد اخذ معافیت واردات برق و انرژی از ایران توسط عراق، زمینه را برای تحقق هدف‌گذاری 2 کشور مبنی بر افزایش حجم تبادلات اقتصادی تا سطح 20 میلیارد دلار را فراهم کند. در جریان سفر سال گذشته رئیس‌جمهوری ایران به عراق، از جمله مهم‌ترین توافقات میان مقامات 2 کشور افزایش سطح مبادلات تجاری بود  به گونه‌ای که روحانی در آن سفر اعلام کرد: «سطح تجارت ایران و عراق در حال حاضر ۱۲ میلیارد دلار است و 2 کشور درصدد هستند حجم تجارت را در میان‌مدت به ۲۰ میلیارد دلار برسانند».
بدون تردید معافیت عراق از تحریم‌های ضدایرانی و افزایش مراودات تجاری تا سطح 20 میلیارد دلار به نزدیکی بیش از پیش این 2 کشور مسلمان خواهد انجامید؛ 2 کشوری که طی سال‌های اخیر نشان داده‌اند چه در زمانه جنگ با تروریست‌ها و چه در زمان بلایای طبیعی چون سیل در کنار یکدیگر خواهند ایستاد. «وطن امروز» 25 فروردین امسال در گزارشی پیرامون چرایی شکست استراتژی کاخ سفید برای تبدیل عراق به سد مقابله با نفوذ ایران نوشته بود: دولت عراق تاکنون با وجود اصرارهای مکرر دولت ترامپ و سفرهای گاه و بیگاه اعضای دولت او هنوز قبول نکرده است از تحریم‌های آمریکا علیه ایران پیروی کند و بیشترین میزان تجارت را با ایران برقرار کرده است. این در شرایطی است که ایران نیز به‌واسطه عملکردش در از بین بردن داعش در عراق و سوریه با محبوبیت روزافزونی در میان مردم منطقه روبه‌رو شده است. به همین دلیل است که زمانی که  ترامپ با فرمان اجرایی خود سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در لیست گروه‌های تروریستی قرار می‌دهد، هیچ کدام از مسؤولان دولت‌هایی که خود درگیر مبارزه با تروریست‌ها در سوریه و عراق بوده‌اند، از این اقدام استقبال نکرده و با آن مخالفت می‌کنند. شاید بتوان طیف وسیع حمایت گروه‌های عراقی از سپاه پاسداران را تنها در یک جمله خلاصه کرد: «تنها دولت‌های حامی تروریسم مانند عربستان و رژیم صهیونیستی با این اقدام آمریکا موافق بودند».
دومینوی مخالفت با تحریم‌ها
شکست آمریکا در همراه کردن عراق با تحریم‌های ضدایرانی و تکمیل حلقه فشار به تهران نشان داد تحریم‌های به اصطلاح بی‌سابقه در حال ترک خوردن است و بر همین مبنا می‌توان انتظار داشت شکست سایر تحریم‌های ضدایرانی مانند تحریم نفت و... نیز در آینده نزدیک اعلام شود؛ موضوعی که با مخالفت برخی دیگر از کشورهای همسایه با تحریم‌های آمریکا در روزهای اخیر قوت گرفته است. در همین راستا معاون رئیس‌جمهور ترکیه روز گذشته تاکید کرد روابط با ایران را به‌خاطر تحریم‌های آمریکا قطع نمی‌کنیم.
«فواد اُکتای» معاون رئیس‌جمهور ترکیه در گفت‌وگو با با روزنامه «دیلی صاباح» درباره تحریم‌های آمریکا علیه ایران اظهار داشت: «ایران همسایه ترکیه است، نه یک کشوری در فاصله 10 هزار کیلومتری. فقط به دلیل اینکه برخی کشورها می‌خواهند همسایه ما را تحریم کنند، ما نمی‌توانیم روابط تجاری و اقتصادی خودمان را قطع کنیم».
وی ضمن تاکید بر غیرممکن بودن قطع روابط تجاری و اقتصادی ترکیه با ایران، خاطرنشان کرد: «ترکیه همواره با طرفِ برحق بوده است. این در تاریخ هم مشخص است. موضع ما این است که ما منافع خودمان را داریم و باید به آنها بپردازیم. به همین دلیل ما نمی‌توانیم هر زمان که شما (آمریکا) بخواهید از تصمیمات شما پیروی کنیم».
 

ترامپ: نیازی به اعزام نیرو  به خاورمیانه نیست
رئیس‌جمهور آمریکا در ادامه عقب‌نشینی‌هایش درباره ادعای جنگ با ایران، بامداد جمعه در سخنانی گفت فکر نمی‌کند نیازی به اعزام نیرو به منطقه خاورمیانه وجود داشته باشد. دونالد ترامپ بامداد جمعه (به وقت تهران) در یک سخنرانی در کاخ سفید گفت فکر می‌کند نیازی به اعزام نیرو به خاورمیانه (غرب آسیا) برای مقابله با ایران نیست. «سی‌ان‌ان»، «آسوشیتدپرس»، «وال‌استریت‌ژورنال» و برخی دیگر از رسانه‌های آمریکا پنجشنبه گزارش دادند مقام‌های پنتاگون قرار است طرحی درباره اعزام چندین هزار نظامی به خاورمیانه را تقدیم مقام‌های دولت «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا کنند. ترامپ در پاسخ به سوالی درباره این گزارش‌ها گفت: «فکر نمی‌کنم نیازی به آنها (نیروهای نظامی) داشته باشیم، واقعا فکر نمی‌کنم ولی قرار است ظرف یک ساعت آینده جلسه‌ای در همین باره داشته باشم. اگر نیاز به اعزام نیرو باشد حتما می‌فرستم». اظهارات ترامپ در حالی است که او هفته گذشته نیز در مصاحبه با فاکس‌نیوز تاکید کرده بود آدم جنگ نیست و تهاجم اقتصادی به ایران را در دستور کار دارد. رئیس‌جمهور آمریکا همچنین پیش از آن خبر نیویورک تایمز مبنی بر تصمیم کاخ سفید برای اعزام 120 هزار نیروی جدید به غرب آسیا برای مقابله با ایران را تکذیب کرده بود.
به گزارش فارس، ترامپ در ادامه سخنان روز گذشته‌اش به تکرار ادعاهایی پرداخت که در این مدت بارها تکرار کرده است: «ایران بازیگر بسیار خطرناک و بسیار بدی بوده است». رئیس‌جمهور آمریکا همچنین بار دیگر از لفظ توهین‌آمیز «ملت تروریست» برای ایران استفاده کرد؛ او گفت: «آنها ملت تروریست هستند و ما با این کنار نمی‌آییم». ترامپ در ادامه از توافق هسته‌ای برجام به عنوان «نمایش وحشت» یاد کرد و مدعی شد خروج او از برجام ایران را در وضعیت بغرنجی از لحاظ اقتصادی قرار داده است. ترامپ گفت: «توافقی که توسط رئیس‌جمهور اوباما امضا شد، یک نمایش وحشت بود؛ توافق وحشتناکی بود. از لحظه‌ای که من این توافق را به هم زدم و به آن خاتمه دادم ایران وارد مسیر بدی شد؛ آنها اکنون درگیر مسائل مالی گسترده‌ای هستند و تورمی دارند که بالاترین نرخ در دنیا را دارد». رئیس‌جمهور آمریکا در ادامه بار دیگر تصریح کرد فکر نمی‌کند نیازی به اعزام نیرو به خاورمیانه وجود دارد اما اگر الزامی برای این کار وجود داشته باشد، هر تعداد نیرو که لازم باشد به منطقه اعزام می‌کند. ترامپ در ادامه تصریح کرد که آمریکا نباید در سال ۲۰۰۳ به عراق که نقشی در حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ نداشت حمله می‌کرد. او گفت معتقد است آمریکا نباید در خاورمیانه حضور می‌داشت.
 

جزئیات سفر مخفیانه ترامپ به عراق از زبان وزیر خارجه این کشور
وزیر خارجه عراق جزئیاتی از سفر مخفیانه ترامپ به عراق و دیدار با نظامیان آمریکایی در پایگاه «عین‌الاسد» منتشر کرد. به گزارش فارس، «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا در تعطیلات سال نو میلادی به صورت ناگهانی و مخفیانه عازم عراق شد. ترامپ که در جریان سفری از پیش تعیین نشده به عراق رفت، عازم پایگاه هوایی «عین الاسد» در استان «الانبار» (غرب عراق) شد و با نظامیان تروریست آمریکایی که در این پایگاه حضور داشتند، دیدار کرد. این سفر که به نوعی نقض روند دیپلماتیک به شمار می‌رود، موجب اعتراض بسیاری از فراکسیون‌ها و شخصیت‌های سیاسی عراق شد. «محمدعلی الحکیم» وزیر خارجه عراق (روز پنجشنبه) ابعاد این سفر را فاش کرد. الحکیم در جریان حضور در برنامه «حق الرد» که از شبکه خبری «السومریه» پخش می‌شد، گفت: «سفر رئیس‌جمهور آمریکا به عراق، از پیش تعیین نشده نبود». الحکیم اظهار داشت که «عادل عبدالمهدی» نخست‌وزیر عراق از ساعت 10 صبح روز سفر ترامپ به عراق، وی را در جریان این سفر قرار داده بود. به گفته وزیر خارجه عراق، عبدالمهدی به او گفته بود قرار است ترامپ از «عین‌الاسد» بازدید کرده و سال نو میلادی را با سربازان آمریکایی حاضر در آن جشن بگیرد. الحکیم ادامه داد: «قرار بود نخست‌وزیر برای استقبال از ترامپ به پایگاه [عین الاسد] برود و مقرر بود 3 ساعت به طول بینجامد، ولی طرف آمریکایی به ما ابلاغ کرد این سفر فقط 2 ساعت ادامه خواهد داشت و وقتی که برای دیدار [ترامپ با] عبدالمهدی در نظر گرفته شد، 15 دقیقه بود». الحکیم با بیان اینکه «عبدالمهدی ایده دیدار [با ترامپ] را رد کرد»، اظهار داشت مشاورانش به وی گفتند 15 دقیقه برای نشستن بر سر یک میز و بررسی مسائل و برنامه‌ها با رئیس‌جمهور آمریکا کافی نیست. وزیر خارجه عراق در ادامه تأکید کرد تصمیم عبدالمهدی برای عدم حضور در پایگاه عین الاسد برای حفظ حاکمیت عراق بود.
 


Page Generated in 0/0066 sec