یکی از چهرههای اصلی دفتر سیاسی گروه طالبان در قطر از تسلیم شدن واشنگتن در برابر درخواست عقبنشینی قریبالوقوع نظامیان تروریست آمریکایی از افغانستان پرده برداشت. «سهیل شاهین» در آستانه هفتمین دور و احتمالا مهمترین دور گفتوگوهای صلح افغانستان میان «زلمای خلیلزاد» نماینده ویژه ایالات متحده و رهبران سیاسی طالبان، در کمال شگفتی از جانب گروه خود نسبت به مذاکرات ابراز خوشبینی کرده و از پیشرفتهای خوبی در این زمینه خبر داده است. این در حالی است که او و همقطارانش در دورهای ششگانه قبلی همواره گلایه داشتند که توافقی جدی میان 2 طرف حاصل نشده است.
او که سمت سخنگوی دفتر سیاسی طالبها در قطر را بر عهده دارد، مدعی شده نماینده آمریکا پذیرفته نیروهای پنتاگون از افغانستان خارج شوند و در آینده نیز در امور داخلی افغانستان هیچ مداخلهای انجام ندهند.
این ادعای شاهین که در توئیت اخیر او مطرح شد به قدری غیرمنتظره بود که باعث واکنش فوری و فوتی خلیلزاد شد که برای دور جدید مذاکرات به خاورمیانه آمده است. نماینده ویژه ترامپ در افغانستان در توئیتی نوشت: «آمریکا درصدد توافق جامع صلح در افغانستان است نه توافق برای خروج نیروهایش از این کشور». او تأکید کرده توافق جامع صلح از 4 بخش تشکیل شده که به یکدیگر متصل است و تا زمانی که درباره تمام 4 مورد توافق نشود، هیچگونه توافق صلح نهایی با طالبان شکل نخواهد گرفت. تضمین مبارزه با تروریسم، مذاکرات بینالافغانی که به راهحل سیاسی منجر شود، آتشبس فراگیر و دائمی و خروج نیروهای خارجی از موارد اساسی است که آمریکا آن را برای رسیدن به یک توافق جامع با طالبان الزامی میداند. «مورگان اورتگاس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز ادعای شاهین مبنی بر توافق آمریکا برای خروج از افغانستان را تکذیب کرد و گفت: «هدف اساسی مذاکرات صلح با طالبان این است که تمام افغانها از جمله نمایندگان دولت، احزاب سیاسی، جامعه مدنی، زنان و طالبان برای یافتن یک راهحل سیاسی و پایان جنگ گردهم جمع شوند». اما مسأله اینجاست که بهرغم همه انتقاداتی که به گروهی که خود را امارت اسلامی در افغانستان میخواند وارد است، تاکنون به ندرت پیش آمده رهبران سیاسی این گروه به ادعای واهی یا دروغگویی شناخته شوند که این یکی از تفاوتهای بزرگ طالبان با گروههای تروریستی تکفیری مورد حمایت سازمانهای جاسوسی غربی- عربی نظیر داعش و القاعده یا شاخههای آن چون جبهه النصره است. طالبان در خلال 3 دهه که از حیاتش در فلات پامیر میگذرد، بارها به مذاکرات مستقیم یا غیرمستقیم با دولتهای منطقهای و فرامنطقهای تن داده اما در تمام این مذاکرات تاکید داشته در وهله اول خواهان خروج کامل نیروهای اشغالگر خارجی از خاک افغانستان است و به تمام شروط دیگر در مذاکرات صلح به عنوان تألی این شرط بنیادین مینگرد. محقق نشدن این شرط اصلی را میتوان قفل اصلی تمام مذاکرات شکست خورده پیشین دانست اما این برای نخستینبار است که یک مقام عالی این گروه از پیشرفت مذاکرات با آمریکاییها- که به طور موازی با نشستهای تاثیرگذار دیگری نظیر گفتوگوهای تمام افغانی در مسکو برگزار شده- به صورت مطلق ابراز خوشبینی کرده است. به همین دلیل بود که حتی منابع غربی نیز ادعای سهیل شاهین در تحمیل خواست طالبان به آمریکا برای خروج نظامی از افغانستان را جدی گرفته و آن را نشانهای از تحولات امنیتی مهم پیشروی خاورمیانه بر شمردهاند، چنانکه اوضاع افغانستان در دهههای اخیر همواره یکی از نمایههای اصلی تحولات قدرت در خاورمیانه بوده است. خبرگزاری تسنیم برای روشن شدن آنچه در پس پرده مذاکرات دوحه میگذرد سراغ سهیل شاهین رفته است که بخشهایی از گفتههای او در ادامه میآید.
حکومت آینده افغانستان ربطی به آمریکا ندارد
«تاکنون 6 دور مذاکرات با تیم آمریکایی صورت گرفته، درباره 2 موضوع مهم؛ اول خاتمه اشغال و دوم اجازه ندادن به کسی برای استفاده از خاک افغانستان علیه کشوری دیگری اما جدول زمانی خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان تعیین نشده است. امیدواریم در دور آینده یعنی دور هفتم مذاکرات با آمریکا، جدول زمانی خروج نیروهای خارجی از افغانستان اعلام شود تا بُعد داخلی قضیه را آغاز کنیم که همانا گفتوگو بین افغانهاست».
«درباره حکومت آینده اسلامی که مربوط به افغانهاست بحثی با آمریکاییها نشده است».
آمریکا داعش را در افغانستان تقویت میکند «ما قانون اساسی میخواهیم اما قانون اساسیای که منعکسکننده ارزشهای اسلامی و ملی مردم ما باشد و از طرف علما و دانشمندان افغان در فضای حریت تدوین و ترتیب شود. قانون اساسی کنونی این اوصاف را ندارد و تحت سایه هواپیماهای [بمبافکن آمریکایی] بی52 تدوین شده است، لذا ما مخالف آن هستیم». «اجازه نمیدهیم آنارشی دهه 1990 تکرار شود. بعد از اعلام تقسیم اوقات خروج نیروهای خارجی از افغانستان، ما به بُعد داخلی قضیه افغانستان رو میآوریم. با همه متنفذان، سیاسیون و علمای افغانستان درباره تشکیل حکومت اسلامی آینده مشورت خواهیم کرد تا یک حکومت تمام شمول اسلامی را تشکیل دهیم». «آمریکا پشت تقویت داعش در افغانستان است و به آنها این را موضوع گفتهایم».
انتخابات در زمان اشغال مردود است
«به نظر ما انتخابات در زمان اشغال به معنی واقعی انتخابات نیست، بلکه به تداوم اشغال مشروعیت میبخشد. افراد ما از رهبری خود کاملا اطاعت میکنند و به آنها اعتماد دارند، طوری که در آتشبس 3 روزه سال گذشته ثابت شد که با یک فرمان در سراسر افغانستان یک گلوله هم شلیک نشد».