printlogo


کد خبر: 210728تاریخ: 1398/4/2 00:00
افزایش محدودیت خرید دلار مسافری با نرخ آزاد؛ هر سال 2000 یورو با نرخ صرافی
خریداران ارز باز هم تحدید می‌شوند
خرید ارز از صرافی‌ها در سامانه بانک مرکزی ثبت و متقاضیان ارز قابل رصد می‌شوند

گروه اقتصادی: نام خریداران ارز مسافری حتی به قیمت بازار آزاد در سیستم ثبت می‌شود تا محدودیت خرید و فروش دلار بیش از پیش شود.
به گزارش «وطن‌امروز»، بانک مرکزی در ماه‌های اخیر تا توانسته سیاست‌های انقباضی را در بازار ارز اجرایی کرده تا تقاضا کاهش یابد. در این میان سوداگران بازار ارز نگران اخباری مانند مالیات بر عایدی ارز هستند و قطعا اگر طرح‌های اینچنینی قانونی شود، تغییر و تحول را در بازار عرضه و تقاضا شاهد خواهیم بود. سال گذشته هر ایرانی می‌توانست تا 2000 دلار 4200 تومانی ارز مسافری دریافت کند ولی در خرید ارز آزاد محدودیتی نداشت اما امسال این محدودیت حتی برای ارز با قیمت بالا هم اعمال شده است و قطعا  محدودیت‌های جدید موجب خواهد شد فشار تقاضا در بازار ارز کاهش یابد.  بانک مرکزی در ماه‌های اخیر سامانه‌ای طراحی و به صرافی‌ها ارائه کرده و بر اساس آن صرافی‌ها باید هر معامله ارز را در این سامانه به ثبت برسانند.  صرافی کارت ملی خریدار را دریافت و پس از ثبت اطلاعات کارت ملی و دریافت پرینت آن و اخذ شماره تلفن متقاضی، به پرداخت ارز در چارچوب اولویت‌های بیست‌وسه‌گانه بانک مرکزی اقدام می‌کند. بنابراین هر خریدار ارز لحظاتی پس از خرید ارز، پیامک خرید ارز را که در آن میزان ارز خریداری شده و قیمت آن درج شده است دریافت می‌کند. معمولا یکی از علل اصلی مراجعه مردم به صرافی‌ها، خرید ارز مسافرتی است که بانک مرکزی سقف 2000 یورو برای یک سال را در نظر گرفته است.  «نیری» یکی از مراجعه‌کنندگان به صرافی به فارس گفت: «هفته گذشته برای تهیه 1100 دلار به چند صرافی که دارای مجوز از بانک مرکزی بودند در محدوده خیابان مطهری مراجعه کردم. هر کدام نرخی را برای ارز روی تابلو ثبت کرده بودند و البته هر کدام هم به نوعی از فروش ارز طفره رفتند. یک صرافی قیمت را 12800 تومان اعلام کرد و گفت ارز نداریم. دیگری قیمت را 13150تومان اعلام کرد اما گفت دستگاه کارت خوان نداریم و باید با مراجعه به بانک به حسابی که می‌گوییم واریز کنید. در نهایت به صرافی دیگری مراجعه کردم که حدود 6 کارمند داشت. یکی از کارکنان صرافی که یک خانم بود از پشت میزش بلند شد و پشت شیشه صرافی آمد و نرخ دلار را 13100 تومان اعلام کرد. اگر چه می‌دانستم نرخ 12800 تومان است اما به دلیل نیاز به ارز شکایتی نکردم». کارمند صرافی کارت ملی خریدار را جهت ثبت اطلاعات گرفته اما بعد از حدود 10 دقیقه مجدداً پشت شیشه آمده و گفته متاسفانه سیستم اجازه فروش را به شما نمی‌دهد. وقتی خریدار علت را جویا شده، پاسخ شنیده هر کسی سهمیه سالانه‌ای معادل 2000 یورو دارد و شما قبلاً این مبلغ را خرید کرده‌اید. نیری درباره ادامه ماجرا چنین توضیح داد:«بنده به ایشان گفتم چنین کاری نکرده‌ام اما ایشان همچنان بر حرف خود پافشاری کردند. در نهایت وقتی با انکار من برای خرید ارز روبه‌رو شدند، گفتند پس حتما کسی از اطلاعات شما استفاده کرده و سهمیه شما را خریداری کرده است». یکی دیگر از خریداران ارز هم در این باره گفت: می‌خواستم 100 یورو برای هدیه خریداری کنم. کارمند صرافی 2 فرم داد که امضا کنم. رقم یک فرم یک میلیون و 600 هزار تومان و دیگری 16 میلیون تومان بود. وی افزود: 2 پیامک هم روی تلفن همراهم آمد که یکی درباره خرید 1000 یورو و دیگری 100 یورو بود. وقتی اعتراض کردم کارمند صرافی دلیل این مساله را اشتباه سهوی و درج یک صفر اضافی عنوان کرد اما من اصرار کردم 1000 یورو را از سیستم حذف کنید تا پیامک کنسلی آن برای من بیاید و فرم 16.000.000 تومان را هم به من پس بدهید. کارمند هم با اکراه زیاد در نهایت این کار را انجام داد.
به محتوای پیامک‌های خرید ارز دقت کنید
یکی از صرافان مطلع و عضو کانون صرافان در این باره گفت: خریدار ارز باید کارت ملی، شماره حساب و کارت عابربانکی را که باید به نام شخص خریدار باشد در اختیار داشته باشد. بانک مرکزی این سامانه را طراحی کرد تا امکان سوءاستفاده از مدارک رخ ندهد. خریداران ارز به محض اینکه متوجه مغایرت اطلاعات خرید با محتوای پیامک ارسال شده شدند باید به صرافی مربوط مراجعه کرده و اطلاعات را اصلاح کنند.  وی افزود: ممکن است تشابهات اسمی باعث ثبت اشتباه اطلاعات برای اشخاص دیگری شود اما وقتی پیامک برای افراد به سرعت ارسال می‌شود، دیگر دلیلی برای ثبت عامدانه این اشتباهات وجود ندارد. تفاوت قیمت هم بین ارز صرافی و ارز دلالان یا دیگر صرافی‌ها نیست، بنابراین انگیزه خاصی برای تخلف در این بخش وجود ندارد.
محدودیت جدید برای خرید ارز مسافرتی
این صراف در ادامه به نکته دیگری درباره خرید ارز اشاره کرد و اظهار داشت: بر اساس بخشنامه بانک مرکزی هر فرد می‌توانست 2 هزار یورو ارز از صرافی و 2000 یوروی دیگر هم با اوراق سفر خارجی دریافت کند و حتی می‌توانست 400 یورو یا 500 یورو دریافت کند و برای دفعه بعد در همان سال 500 یورو یا 1500 یورو دریافت کند. در واقع متقاضی ارز مسافرتی می‌توانست تا زمانی که سقف 2000 یورو یا 4000 یورو را پر نکرده، ارز خریداری کند اما از یکی دو ماه پیش با تغییراتی که بانک مرکزی در سامانه ارزی صرافی‌ها انجام داد، اگر متقاضی ارز کمتر از سقف 2000 یورو در یک بار معامله خریداری کند، دیگر امکان خرید ارز از صرافی‌های مجاز را ندارد. به عبارت دقیق‌تر، اگر مشتری به جای 2000 یورو، 500 یورو یا 1000 یورو ارز خریداری کند، در مرتبه بعد دیگر امکان خرید ارز ندارد و این یکی از مشکلات موجود در سامانه صرافی‌هاست که اقدام بانک مرکزی برای اصلاح آن را می‌طلبد. به گزارش «وطن‌امروز»، سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی در بازار ارز در جهت کاهش تقاضاست و قطعا خریداران و سوداگران علاقه‌ای به ثبت اطلاعات ارزی خود ندارند. در کنار محدودیت خرید ارز مسافری، طرح‌هایی چون مالیات بر ارز و رصد حساب‌های بانکی خریداران ارز موجب کاهش تقاضا و کاهش التهاب در بازار خواهد شد و تقاضای واقعی شکل می‌گیرد. بانک‌ مرکزی بهتر است قبل از ایجاد موج جدیدی در بازار ارز، در کنار دستاوردهای فعلی به فکر ارائه طرح‌های تکمیلی و موانع بیشتر در بازار دلالی باشد.


Page Generated in 0/0073 sec