printlogo


کد خبر: 210867تاریخ: 1398/4/5 00:00
دبیر شورای عالی امنیت ملی بیانیه 3 کشور اروپایی را وقاحت سیاسی خواند
16 تیر گام دوم کاهش تعهدات برجامی

گروه سیاسی: دبیر شورای عالی امنیت ملی طی یادداشت مهمی اعلام کرد: «از ۱۶ تیرماه، گام دوم کاهش تعهدات برجامی ایران در چارچوب بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام با جدیت آغاز خواهد شد تا کشورهایی که از «صبر» جمهوری اسلامی برداشت ضعف و بی‌عملی داشته‌اند، متوجه شوند پاسخ ایران به تجاوز پهپاد آمریکایی به مرزهای هوایی با واکنش نسبت به تلاش فریبکارانه سیاسی برای محدودسازی حقوق مسلم مردم ایران تفاوتی نخواهد داشت».
به گزارش «وطن‌‌امروز»، دریابان «علی شمخانی» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی در یادداشت اختصاصی خود که در اختیار خبرگزاری فارس قرار داده، آورده است: با نزدیک شدن به ۱۶ تیرماه و آغاز گام دوم کاهش تعهدات برجامی ایران، فشار کشورهای اروپایی برای وادارسازی کشورمان به تداوم اجرای تعهدات پذیرفته‌شده در برجام بدون انجام تعهدات متقابل سایر طرف‌ها افزایش یافته است.
بیانیه اخیر وزرای خارجه 3 کشور اروپایی، آخرین اقدام از این نوع است که به‌واقع نمی‌توان نامی به غیر از «وقاحت سیاسی» بر روی آن گذارد. اگر تاکنون سهم بیشتری برای ناتوانی اروپا در برابر آمریکا قائل بودیم، اکنون قائل به عدم وجود اراده در اروپا برای اجرای تعهداتش هستیم.
اشاره شمخانی به بیانیه مشترک 3 کشور اروپایی عضو برجام است که عصر دوشنبه پس از نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد که درباره بررسی سرنگونی پهپاد آمریکایی در روز پنجشنبه گذشته تشکیل شد خواستار اجرای کامل قطعنامه ۲۲۳۱ و تعهدات ایران در توافق هسته‌ای شدند. کریستف هاسگن، نماینده آلمان که این بیانیه را قرائت کرد، اظهار داشت: عمیقاً از افزایش تنش در منطقه خلیج‌فارس پس از سرنگونی پهپاد آمریکایی از سوی ایران در 20 ژوئن، نگران هستیم. این تنش، خطر اشتباه محاسباتی و درگیری را افزایش می‌دهد. وی ادامه داد: بار دیگر با شدیدترین شکل، حمله به نفتکش‌ها در دریای عمان، خرابکاری علیه 4 کشتی در بندر الفجیره و تهدید آزادی ناوبری و صلح و امنیت در منطقه را محکوم می‌کنیم. حملات به نفتکش‌ها مخل آزادی ناوبری و حمل‌ونقل دریایی است و ظرفیت بی‌ثباتی را که در منطقه پیش از آن وجود داشته است، فعال می‌کند. نماینده آلمان در سازمان ملل متحد با اشاره به برگزاری نشست شورای امنیت برای ارائه گزارش دوره‌ای دبیرکل سازمان ملل درباره چگونگی اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ اضافه کرد: فرانسه، آلمان و انگلیس بار دیگر بر اجرای کامل این قطعنامه و حفاظت از برجام تاکید می‌کنند. هاسگن تاکید کرد: معتقدیم اجرای برجام و این قطعنامه، مشارکت در کاهش تنش‌های منطقه و منع گسترش تسلیحات اتمی در جهان است.
 در همین حال، خبرگزاری رویترز هم به نقل از 3 دیپلمات اروپایی که نام آنها ذکر نشده، نوشت: این 3 کشور در یک یادداشت رسمی که روز ۲۲ ژوئن (اول تیرماه) تحویل ایران شد، به ایران هشدار دیپلماتیک رسمی درباره کاهش تعهدات برجامی این کشور ارسال کرده‌اند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در بخش دیگری از یادداشت خود افزود: با گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام و «صبر» ایران برای فرصت‌دادن به دیپلماسی، کشورهای اروپایی نشان دادند اگرچه در کلام، مواضع متفاوتی نسبت به آمریکا اتخاذ می‌کنند اما در عمل به تقویت بُردارهای فشار واشنگتن علیه ایران یاری رساندند. اروپا تاکنون حاضر نشده هیچ هزینه‌ای برای نجات برجام که دستاوردی تاریخی برای این اتحادیه است پرداخت نماید و به نظر می‌رسد از تداوم شرایط موجود که ثمره آن، فشار آمریکا به ایران و بهره‌برداری سیاسی و امنیتی اروپا از آن است، احساس رضایت می‌کند. بدون شک، بیانیه اخیر وزرای خارجه 3 کشور اروپایی و بازی تحریمی ترامپ، 2 روی یک سکه است که نقوش آن پس از گذشت یک سال از گفت‌وگوهای بی‌حاصل با اروپا بیش از پیش در حال نمایان‌شدن است.
شمخانی در پایان این یادداشت اعلام کرد: «براساس تصمیم شورای عالی امنیت ملی، ۱۶ تیرماه، گام دوم کاهش تعهدات برجامی ایران در چارچوب بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام با جدیت آغاز خواهد شد تا کشورهایی که از «صبر» جمهوری اسلامی برداشت ضعف و بی‌عملی داشته‌اند، متوجه شوند که پاسخ ایران به تجاوز پهپاد آمریکایی به مرزهای هوایی با واکنش نسبت به تلاش فریبکارانه سیاسی برای محدودسازی حقوق مسلم مردم ایران تفاوتی نخواهد داشت».
مرور تحرکات اروپایی‌ها در هفته‌های اخیر نکات بااهمیتی درباره یادداشت علی شمخانی به دست می‌دهد. بر این اساس «اندرو موریسون» معاون وزیر خارجه انگلیس در امور غرب آسیا که روز یکشنبه  برای دیدار با چند تن از مقامات کشور به ایران سفر کرده بود بلافاصله پس از این دیدارها بار دیگر به اتهام‌زنی به جمهوری اسلامی ایران پرداخت!
 در این زمینه، وزارت خارجه انگلیس به نقل از موریسون نوشت: «من در تهران درباره نگرانی‌های دیرینه انگلستان درباره فعالیت‌های ایران در آن منطقه، صریح بودم». معاون وزیر خارجه انگلیس افزود: «من به صراحت گفتم که انگلستان به ایفای نقش کامل همراه با شرکای بین‌المللی برای یافتن راهکار بین‌المللی جهت کاهش تنش‌های کنونی ادامه می‌دهد. من بر عزم انگلستان برای حفظ توافق هسته‌ای که به نفع منافع امنیتی مشترک ما است، تأکید کردم. من تصریح کردم که ایران باید به پایبندی کامل به تعهدات خود ذیل این توافق ادامه دهد، از جمله در زمینه ذخایر اورانیوم با غنای پایین». وی در ادامه بیانیه وزارت خارجه انگلستان اتهام نقش‌آفرینی ایران در انفجار 2 نفتکش در دریای عمان را تکرار کرد. موریسون گفت: «من تأکید کردم ارزیابی انگلستان این است که تقریبا قطعا ایران مسؤول حملات اخیر به نفتکش‌ها در دریای عمان بوده است. چنین اقدامی که ریسک بالای سوء محاسبه را به همراه دارد، باید متوقف شود تا تنش‌های فزاینده فورا کاهش یابد».
 از سوی دیگر، فدریکا موگرینی، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی نیز در یادداشت اختصاصی‌ای که روز شنبه اول تیرماه برای خبرگزاری ایلنا نوشت به صراحت عنوان کرد: «ما بشدت امیدوار هستیم که ایران بار دیگر به برجام متعهد بماند و از برجام خارج نشود و بتوانیم ایران را در برجام نگه داریم. ما از ایران می‌خواهیم که تمام تعهدات برجامی خود را به صورت کامل اجرا کند». موگرینی در این یادداشت اظهار کرد: «ما معتقدیم برجام ایران را از دستیابی به سلاح هسته‌ای باز می‌دارد. در واقع هدف ما هم عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است، بنابراین برای حفظ برجام تلاش می‌کنیم، چراکه برجام ما را به این هدف می‌رساند. بنابراین ما به این توافق نیاز داریم».
گفتنی است، پیش از این هم هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان در سفر به تهران و در جریان کنفرانس مشترک با محمدجواد ظریف رسما اعلام کرد: تلاش می‌کنیم به تعهدات خود در برجام عمل کنیم، البته معجزه هم نمی‌توانیم بکنیم.


Page Generated in 0/0053 sec