گروه اقتصادی: برای بررسی وضعیت سود و زیان بانکهای بورسی نگاهی به صورتهای مالی آنها میاندازیم.
به گزارش «وطنامروز»، در 18 بانک بررسی شده، 2 بانک شهر و قوامین صورت مالی سال 97 را منتشر نکردهاند، 7 بانک زیان ثبت کرده و 9 بانک هم سود شناسایی کردهاند.
در جدول آوردهشده سود سال 97 بانک ملت 12 هزار و 231 میلیارد تومان ثبت شده که بخش عمده این سود ناشی از تسعیر داراییهای ارزی بانک است. بخشی از سود بانک سامان هم به دلیل تسعیر داراییهای ارزی است. نکته نگرانکننده در این بررسی ثبت زیانهای شدید در صورت مالی بانکهای سرمایه، ایران زمین، صادرات و دی است. بخش عمده زیانهای ثبت شده بانکهای زیانده ناشی از مازاد سود پرداختی به سپردههای سرمایهگذاری مدتدار و هزینه بالای بانک است. از سال 93 به بعد ترازنامه بانکها به سمت وضعیت نامطلوب حرکت کرد و در سالهای 94 تا 96 وضعیت بحرانی بانکها به اوج رسید. البته این وضعیت شامل همه بانکها نمیشد و نمیشود اما با توجه به اینکه در شبکه بانکی، بانکها به صورت زنجیرهای به یکدیگر متصل هستند و اساسا ذات و ماهیت کار بانکی ارتباط تنگاتنگ میان بانکهاست، بانکهایی که در شرایط بد قرار دارند، آسیب جدی به عملکرد کل سیستم بانکی وارد میکنند و بانکهای خوب را هم به سمت اقدامات مخرب سوق میدهند.
در اینباره علی روحانی، اقتصاددان و کارشناس بانکی معتقد است: باید به این مساله توجه کنیم که رشد سپردههای بانکی در این سالها بشدت افزایش یافته اما داراییهای بانکها رشد چندانی نداشته و این یک ناترازی در ترازنامه بانکها به وجود آورده است. برای ناترازی ادبیات زیادی در اقتصاد وجود دارد و تحلیل میشود وقتی بانک دچار ناترازی است، چه باید کرد.
این اقتصاددان در پاسخ به این سوال که آیا تورم در بخش مسکن موجب افزایش داراییهای بانکها نشده است، گفت: اولا سهم املاک در دارایی بانکها کمتر از 10 درصد است و دوم اینکه املاک بانکها اغلب بزرگ و تجاری است و هنوز در این بخش رکود مشاهده میشود. سوم اینکه در شرایط خاص میتواند اثرگذار باشد و آن زمانی است که وثایق تسهیلات معوق شده بانکها وثیقه ملکی باشد، در حالی که اغلب معوقات بانکی دارای وثایق کافی نیست و بیشتر به ازای چک و سفته پرداخت شده است. وثایق ملکی معمولا برای تسهیلات متوسط اخذ میشود، بنابراین افزایش قیمت مسکن اثر ویژهای در ارزش دارایی بانکها ندارد.
سهامداران باید زیان بانکها را متقبل شوند
وی اضافه کرد: بنابراین ترازنامه بانکها باید پاک و یک ارزیابی مجددی شده و میزان ناترازی ترازنامه مشخص شود. سهامداران بانکها باید زیان را متقبل شوند و برای یک دورهای بخشی از سپردههای بزرگ بلوکه و جلوی نقل و انتقال آن گرفته شود تا علاوه بر مدیریت سپردهها، خطر هجوم سپردهها به سایر بازارها کنترل شود.
روحانی در پاسخ به این سوال که بلوکه کردن سپرده را از منظر ثبات اقتصاد کلان مطرح میکنید یا از نظر ایجاد ثبات در ساختار مالی بانکها، گفت: از هر 2 منظر. حجم زیادی از زیانی که در دارایی بانکها انباشت شده باید جذب شود. این زیان باید در مرحله اول از طرف سهامداران جذب شود. بخشی از آن را دولت و بانک مرکزی مجبور است کمک کند و بخشی هم باید توسط سپردهگذاران تقبل شود.
به گزارش «وطن امروز»، ارقام جدول از صورت سود و زیان سالهای 96 و 97 این بانکها استخراج شده است.