printlogo


کد خبر: 214804تاریخ: 1398/10/15 00:00
حضور صدها هزار عراقی در مراسم تشییع پیکرهای پاک سپهبد سلیمانی، ابومهدی مهندس و دیگر شهدای جریان مقاومت در کاظمین، کربلا و نجف جلوه‌ای از وحدت و همبستگی 2 ملت را مقابل چشم جهانیان قرار داد
مرزهای سلیمانی

گروه بین‌الملل: حضور گسترده مردم عراق در تشییع پیکرهای پاک شهدای حمله بامداد جمعه و وعده مقامات ایرانی برای انتقام سخت از آمریکا سبب افزایش ترس و وحشت آمریکا از سویی و سرزنش بیشتر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری این کشور از سوی دیگر شد. 
به گزارش «وطن امروز»، تشییع پیکرهای مطهر سپهبد شهید قاسم سلیمانی، شهید ابومهدی المهندس و دیگر شهدای حمله تروریستی آمریکا به یکی از باشکوه‌ترین و ماندگارترین صحنه‌های تاریخ عراق تبدیل شد. 
در حالی که مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا روز جمعه مدعی خوشحالی مردم عراق از ترور سپهبد شهید قاسم سلیمانی شده بود، تشییع پیکرهای شهدای این حمله به مثابه غافلگیری بزرگی برای آمریکایی‌ها بود.  
تشییع‌کنندگان پیکرهای مطهر شهدا در عراق شعارهای ضدآمریکایی و ضدصهیونیستی سر داده و خواهان مجازات عاملان و آمران این ترور شدند. 
پیکرهای شهدا ابتدا به کاظمین برده شد و در حرم امامین کاظمین علیهما‌السلام مراسم وداع با شهدا برگزار شد. 
صدها هزار نفر از مردم شهر مقدس کاظمین و بغداد، پایتخت عراق روز شنبه در مراسم تشییع شهدای مقاومت حضور یافتند و تشکر و قدردانی خود را از فداکاری آنان در راه آزادی عراق از دست داعش و تروریست‌ها با سر دادن شعارهایی با محتوای قدرشناسی از مجاهدت‌‌های این شهیدان اعلام کردند.
مردم حاضر در این مراسم با در دست داشتن تصاویری از سپهبد شهید قاسم سلیمانی و شهید ابومهدی المهندس و پرچم عراق و حشدالشعبی شعارهایی نظیر «لا اله الا الله، آمریکا عدو الله»، «حاج قاسم سلیمانی در حق ما کوتاهی نکرد»، «تشکر، تشکر»، «آمریکا نه، نه» و «اسرائیل نه، نه» سر دادند و پیکرهای شهدای مقاومت را تشییع کردند.
نکته مهم تشییع پیکرهای مطهر شهدای ترور در عراق این بود که مقامات رسمی دولت عراق حضور گسترده‌ای در این تشییع داشتند. براساس گزارش خبرگزاری رسمی عراق، شخصیت‌ها و چهره‌های سیاسی و نظامی عراق از جمله عادل عبدالمهدی نخست‌وزیر پیشبرد امور، هادی العامری، رئیس ائتلاف فتح، رئیس جدید حشدالشعبی و دبیر کل گردان‌های سیدالشهدا، نوری مالکی نخست‌وزیر اسبق عراق، همام حمودی رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق و سید عمار حکیم رئیس جریان حکمت عراق  در مراسم تشییع پیکرهای شهدای حمله تروریستی آمریکا حضور یافتند.
 
* توقف آموزش نیروهای نظامی عراق
رویترز عربی نوشت که آمریکا و متحدانش پس از ترور و به شهادت رساندن سپهبد قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس و همراهان ایشان، آموزش نیروهای نظامی عراق را متوقف کردند. به نظر می‌رسد این اقدام بیشتر برای ایجاد فشار بر دولت عراق انجام شده باشد. 
به گزارش رویترز عربی، یک افسر آلمانی در نامه‌ای به نمایندگان این کشور اعلام کرد: این تصمیم توسط پات وایت برای افزایش سطح امنیت نیروهای آمریکایی در عراق اتخاذ شده است.
ژنرال اریش ویفر در نامه‌ای که به اعضای کمیته دفاع و روابط خارجی مجلس آلمان ارسال کرد، متذکر شد: بنابراین آموزش نیروهای امنیتی و مسلح عراق در همه نقاط این کشور به‌صورت موقت متوقف شده است.
 
* ترامپ چگونه مجوز ترورسپهبد شهید قاسم سلیمانی را صادر کرد؟
اشتباه راهبردی آمریکا در ترور سپهبد شهید قاسم سلیمانی تا آنجاست که رسانه‌ها و تحلیلگران آمریکایی همچنان با حیرت به این تصمیم دونالد ترامپ نگاه کرده و سعی در درک فرآیندی دارند که منجر به چنین تصمیم ابلهانه‌ای شده است. 
در همین ارتباط، دیروز روزنامه لس‌آنجلس‌ تایمز در گزارشی درباره چگونگی اتخاذ تصمیم برای ترور سپهبد شهید قاسم سلیمانی نوشت: وقتی تیم امنیت ملی دونالد ترامپ روز دوشنبه به مارئه لاگو در پالم بیچ رفتند اصلا انتظار نداشتند که عملیات ترور ژنرال سلیمانی مورد تایید قرار بگیرد. 
بر اساس این گزارش، مایک پمپئو وزیر خارجه، مارک اسپر وزیر دفاع و مارک میلی رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا روز دوشنبه گذشته به اقامتگاه ترامپ در فلوریدا رفتند تا درباره حمله هوایی پنتاگون علیه مواضع حشدالشعبی در عراق و سوریه به ترامپ گزارش دهند.
یک مقام ارشد آمریکایی که با این مباحث آشنا و آگاه است و خواسته نامش فاش نشود، گفت: یک مجموعه اسلاید توضیحی به ترامپ ارائه شد و به دنبال آن چندین گام که آمریکا می‌توانست اتخاذ کند نیز مطرح شد، یکی از این گام‌ها هدف قرار دادن ژنرال سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران بود.
وی در ادامه افزود: به طور کاملا غیرمنتظره، ترامپ این گزینه را انتخاب کرد و  اضافه کرد که این تصمیم به تحریک مشاوران جنگ‌طلب ترامپ اتخاذ شده است. این گزارش افزود: این بدان معنی بود که پنتاگون ناگهان با یک وظیفه هولناک برای اجرای دستورات ترامپ روبه‌رو شد. دقایقی بعد از پایان جلسه، اولین اشاره‌ها درباره احتمال گام‌های بیشتر از سوی آمریکا مطرح شد.
مارک اسپر در نشست خبری بعد از این جلسه به خبرنگاران گفت: در رایزنی‌های امروز ما با رئیس‌جمهور، درباره گزینه‌های در دسترس صحبت و تاکید کردیم که اقدامات بیشتر در دستور کار قرار دارد؛ اگر نیاز باشد. روزنامه لس‌آنجلس‌ تایمز در ادامه نوشت: از سلیمانی به عنوان یک هدف احتمالی به صورت عمومی اسم برده نشد اما در پشت صحنه، تلاش‌های شدیدی از سوی پنتاگون، سازمان سیا و دیگران برای مکان‌یابی دقیق ژنرال سلیمانی و بسیج امکانات نظامی برای ترور وی آغاز شده بود.
سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا که سال‌ها سردار سلیمانی را ردگیری می‌کردند، می‌دانستند که او در یک سفر طولانی در خاورمیانه به سر می‌برد و به سوریه و لبنان رفته است. آنها متوجه شدند که او طی روزهای آینده از دمشق به بغداد پرواز خواهد کرد.
لس‌آنجلس‌ تایمز افزود: مقامات آمریکایی متذکر شدند که به نظر می‌رسد او به طور غیرمعمول درباره پوشش مسیرهای سفرش نگران نبود. بر اساس گزارش این روزنامه آمریکایی، وقتی سردار سلیمانی روز پنجشنبه به بغداد رسید، یک پهپاد و یک هواپیمای نظامی در حال چرخش نزدیک فرودگاه بین‌المللی بغداد بودند. سلیمانی و چندین فرد دیگر وارد 2 خودرو شدند و در مسیر فرودگاه به سمت مرکز شهر بغداد، راهی شدند که موشک از پهپاد آمریکایی شلیک شد.
 
* ادعای 2 شبکه تلویزیونی درباره پرواز آخر شهید سلیمانی
گزارش لس‌آنجلس‌ تایمز درباره جزئیات فرآیندی که به ترور ناجوانمردانه سپهبد شهید قاسم سلیمانی انجامید، سبب شد رسانه‌های دیگر نیز به نوبه خود در جست‌وجوی پاسخی برای نحوه انجام و چگونگی این اقدام تروریستی باشند. 2 شبکه تلویزیونی اسکای‌نیوز و تی‌آرتی به نقل از منابع گوناگون خود در سازمان اطلاعات عراق اطلاعاتی را منتشر کرده‌اند. 
در همین ارتباط شبکه اسکای‌نیوز دیروز ادعا کرد سازمان اطلاعات عراق تحقیقاتی را درباره خدمه پرواز هواپیمایی که سپهبد شهید قاسم سلیمانی را به بغداد آورد، آغاز کرده است.
خبرنگار اسکای‌نیوز به نقل از مسؤولان امنیتی عراق گفته: یک تبعه سوری و یک تبعه عراقی بازداشت شده‌اند و تحقیقات درباره خدمه پروازی که شهید سلیمانی را به عراق آورد شروع شده است. بر این اساس، سازمان اطلاعات عراق نیز در حال بازجویی از کارکنان فرودگاه بغداد، بعد از ترور سرداران شهید سلیمانی و ابومهدی المهندس است. شبکه تی‌آرتی عربی نیز از آغاز تحقیقات درباره خدمه پرواز مزبور خبر داد. مقامات رسمی عراق تاکنون این خبر را تایید نکرده‌اند.
 
* مشخصات موشکی که به خودروی سردار سلیمانی خورد
روزنامه دیلی‌میل درباره نوع موشک‌هایی که در ترور سردار سلیمانی استفاده شد نوشته: موشک ضد زره هِل‌فایر با کلاهک جنگی حدود 17 کیلوگرمی که می‌تواند تانک را نیز از بین ببرد، استفاده شده و 4 فروند از این موشک‌ها به سمت کاروان حامل سردار سلیمانی و المهندس شلیک شده است. دیلی‌میل در ادامه نوشت: این پهپاد با سرعت 370 کیلومتر بر ساعت، قادر است حملات دقیقی را انجام دهد و تصاویر آن را نیز به مرکز فرماندهی ارسال کند. این پهپاد به 4 فروند موشک هدایت لیزری هِل‌فایر و بمب‌های پِیووی مجهز است.
این روزنامه همچنین به نقل از منابع محلی نوشت حتی این احتمال وجود دارد که موشک‌های به کار رفته در این حمله از نوع ارتقایافته هل‌فایر موسوم به موشک نینجا بوده که برای حداقلی کردن خسارت‌های ناخواسته و از بین بردن دقیق هدف طراحی شده‌اند. بر این اساس، موشک نینجا دارای 6 تیغه بزرگ در کلاهک آن است که بعد از شلیک شدن، به سمت بیرون باز شده و به‌جای ایجاد انفجار مهیب، اهداف را تکه‌تکه می‌کند.
نکته قابل توجه اینجاست که ماه گذشته بخش مجله «وارزُن» در وبگاه «درایو» گزارش داد نیروهای آمریکایی حاضر در سوریه، در جریان یک عملیات هوایی موشک‌های نینجا را مجددا آزمایش کرده و حداقل دو عنصر مسلح را در خودروی‌شان هدف قرار دادند.
 
* هراس مقامات آمریکا از عملیات انتقامی ایران
اقدام احمقانه ترامپ در صدور فرمان ترور سپهبد قاسم سلیمانی همچنان محل حیرت و سرزنش مقامات آمریکایی است. در همین ارتباط «الکساندریا اوکاسیو کورتز» جوان‌ترین عضو دموکرات کنگره در واکنش به اقدام تروریستی واشنگتن در ترور سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی گفت این یک اقدام جنگی بوده است. بنا به گزارش پایگاه خبری هیل، اوکاسیو کورتز در یک پیام توئیتری ضمن محکوم کردن ترامپ به ارتکاب «اقدام جنگی» با ترور حاج قاسم سلیمانی نوشت: رئیس‌جمهور (آمریکا) در اقدامی وارد شد که در حد گسترده‌ای به‌عنوان اقدام جنگی علیه ایران تلقی می‌شود؛ اقدامی که هم‌اکنون زندگی میلیون‌ها انسان بی‌گناه را در معرض خطر قرار می‌دهد. وی ادامه داد: هم‌اکنون لحظه‌ خودداری از جنگ و محافظت از مردم بی‌گناه است. سوال خیلی‌ها، از جمله عموم مردم و کنگره در حال حاضر این است که چگونه از وقوع جنگ جلوگیری شود.
سوزان رایس، مشاور امنیت ملی دولت پیشین ایالات متحده نیز دیروز در واکنش به ترور سپهبد شهید قاسم سلیمانی گفت خطرات متعاقب این ترور احتمالا از منافعش پیشی می‌گیرد. رایس در مصاحبه با شبکه «اِم‌اِس‌اِن‌بی‌سی» توضیح داد: زمانی که مشاور امنیت ملی بودم، جامعه اطلاعاتی یا ارتش آمریکا هیچ فرصتی را برای حمله به سردار قاسم سلیمانی به دولت باراک اوباما پیشنهاد نکرد. اگر چنین فرصتی به ما پیشنهاد می‌شد، کاری که می‌کردیم این بود که بسیار دقیق خطرات آن را در مقابل عواید آن بررسی و ارزیابی می‌کردیم. ما تمام راه‌هایی که امنیت ما را تقویت یا تضعیف می‌کرد مورد ارزیابی قرار می‌دادیم.
وی ضمن اشاره به اینکه کارهایی هست که آمریکا می‌تواند برای حفاظت از خود انجام دهد، گفت: اما هیچ‌کدام از آنها کافی یا کامل نیست. ما می‌توانیم سفارتخانه‌ها و پایگاه‌های نظامی خود را تقویت کنیم، می‌توانیم تعداد خدمه دیپلماتیک یا نظامی خود را کاهش یا افزایش دهیم، می‌توانیم به آمریکایی‌ها هشدار دهیم که سفر نروند یا [کشور را] ترک نکنند... اما هیچ‌کدام از آنها نمی‌تواند اطمینان دهد ایران نمی‌تواند به روشی نامتقارن حمله کند.
***
 پایگاه‌های آمریکا در تیررس موشکی ایران است
دکتر سعدالله زارعی*: نقش شخصیت‌ها را در سازماندهی و فرماندهی به هیچ وجه نمی‌توان نادیده گرفت اما توجه به این نکته ضروری است که شهادت سپهبد قاسم سلیمانی و شهدای دیگر در جبهه مقاومت تغییری در ماهیت جبهه مقاومت و ماموریت‌های آن نخواهد داشت. طبیعتا سازمان  بر اثر از دست دادن نیروهای اثرگذار خود متضرر می‌شود اما این به معنای فشل شدن سازمان و دست‌بسته بودن آن نیست. این تاثیرگذاری نسبی است و از آنجا که شبکه دفاعی سازمان فعال است بعد از یک دوره کوتاه مشکل موجود ترمیم خواهد شد. با توجه به اینکه مقام معظم رهبری فرمودند پاسخ قاطع خواهد بود، در حال حاضر نگرانی شدیدی در بین مقامات آمریکایی به چشم می‌خورد.
 به هر حال پایگاه‌های آمریکا در جغرافیای موشکی ایران در دسترس است و منافع آنها و متحدان‌شان به جد در خطر است. رفتارشناسی آمریکایی‌ها در این قبیل تحولات نشان داده است که اگر پاسخ قاطعی به آنها داده نشود اقدامات آمریکایی‌ها علیه کشورهای منطقه تشدید می‌شود. اما اینکه این پاسخ در چه زمانی و چه حدی خواهد بود موضوعی است که در اختیار و صلاحدید جمهوری اسلامی ایران است و هرگونه شایعه پیرامون اینکه آمریکا گزینه‌هایی را برای تلافی به ایران معرفی کرده، کذب محض است. 
تحلیل‌گر مسائل عراق*
***
سعودی و صهیونیست‌ها هم باید تاوان بدهند
دکتر محمدباقر خرمشاد*: اقدام خصمانه آمریکا در ترور سردار بزرگ و پرافتخار اسلام سپهبد شهید قاسم سلیمانی نشان داد آمریکا بویژه دونالد ترامپ در بن‌بست سیاسی گیر افتاده و به‌زعم همه عقلای جهان و اکثر مقامات کشورهای دنیا، آمریکا در این اتفاق دچار اشتباه راهبردی و غیرقابل توجیهی شده  است.  تحلیل اینکه آمریکا چه چشم‌اندازی را در پس این حمله تصور می‌کرد که اقدام به انجام این عمل ناجوانمردانه کرد، در هیچ قالب تئوریکی نمی‌گنجد. اینکه آنها در قبال این ترور به دنبال چه امتیازی بودند و بر کدام مبنا این کار را انجام دادند منطق درستی ندارد.  ترور شهیدان قاسم سلیمانی و ابومهدی مهندس  در خاک عراق و در پایتخت این کشور با دستور مستقیم دونالد ترامپ اتفاقی نیست که  آمریکایی‌ها راحت از آن عبور کنند و علاوه بر ملت ایران، مردم عراق و دیگر کشورهای اسلامی نیز مجدانه خواستار واکنش سخت و اخراج آمریکایی‌ها از غرب آسیا هستند.  نتیجه این خطای راهبردی در شکل حداقلی آن به منزله خروج آمریکایی‌ها از عراق خواهد بود؛ مطالبه‌ای که هم از سوی مجاهدان عراقی و هم از طریق پارلمان عراق با جدیت دنبال می‌شود. خون شهیدان قاسم سلیمانی و ابومهدی مهندس خروش مردم برای اخراج آمریکا از منطقه را به دنبال خواهد داشت و در این بین علاوه بر آمریکا، رژیم‌های مستبد و نحس سعودی و صهیونیستی نیز باید در تنهایی، تاوان رفتارهای خود را بدهند. 
دبیر شورای راهبردی روابط خارجی*

Page Generated in 0/0045 sec