پیام رهبر انقلاب: در کنار خدماترسانی قابل تقدیری که تاکنون صورت گرفته، دستگاههای دولتی و مجموعههای مردمی هرچه بیشتر به یاری مردم عزیز مناطق سیلزده بشتابند
عمق آبگرفتگی در برخی مناطق به 4 تا 8 متر میرسد. آب 200 روستا و برق 110 روستا قطع شده است
گروه اجتماعی: سیل سیستانوبلوچستان آنقدر بحرانی است که استاندار این استان خواهان کمک ملی به سیلزدهها شده است.
به گزارش «وطنامروز»، با وجود قطع شدن باران در سیستانوبلوچستان اما همچنان بسیاری از شهرها و روستاها با سیل دستوپنجه نرم میکنند، راههای مواصلاتی مسدود است و هنوز 400 روستای استان در محاصره آب هستند. مسؤولان استان هنوز میزان خسارت سیل سیستانوبلوچستان را برآورد نکردهاند اما در برخی شهرستانها خسارتها سنگین گزارش شده است.
در این میان اتفاق ویژه و کمسابقه در سیل جنوب شرق حمله گاندوها (تمساحهای پوزهکوتاه) به سیلزدگان است.
* کمک کنید
سیل سیستانوبلوچستان آنقدر وسیع است که برای جبران خسارتهای آن یک همت ملی نیاز است. وضعیت در جنوب شرق کشور آنقدر بحرانی است که استاندار سیستانوبلوچستان در تماس تلفنی با رئیس سازمان مدیریت بحران کشور خواستار کمک و مساعدت بیشتر دولت برای خدماترسانی به مردم سیلزده و ارسال بالگرد برای نجات جان مردم و ارسال کمک به روستاهای مختلف شد. احمدعلی موهبتی درباره آخرین وضعیت سیل به رسانهها گفت: به بالگرد و قایق و مواد غذایی و آب و لوازم بهداشتی و کمکهای امدادی نیاز است که بر حسب پیگیریها استانهای معین و ستاد مدیریت بحران کشور قرار است پای کار بیایند. حجم خسارت وارده به منازل و اراضی کشاورزی و تاسیسات و زیرساختها و راههای ارتباطی بسیار بالاست.
وی افزود: شرایط اسکان و کمک به ساماندهی و ارائه خدمات به مردم در حد مطلوب نیست و باید بیش از این تلاش کنیم و در روزهای آینده این تلاشها باید جدیتر شود. متأسفانه در منطقه کنارک و زرآباد خسارتهای زیادی وارد شده و ارتباط زمینی قطع است و در برخی قسمتها پلها خراب و ارتباطات جادهای نیز قطع شده و تاکنون کمکرسانی با قایق انجام میشده است.
موهبتی بیان کرد: شرایط به گونهای است که در برخی مناطق به علت شدت آب قایقها نیز نمیتوانند بروند و در جاهای دیگر که میزان آب کاهش یافته، حتی ماشین و قایق هم نمیتوانند عبور کنند و برای امدادرسانی نیازمند بالگرد هستیم. امکانات مورد نیاز را هلالاحمر جمهوری اسلامی، سپاه پاسداران، دستگاههای خدماتی آب و برق و مخابرات و مجموعه دستگاههای دیگر در حوزه خدمات فراهم کردهاند و همه پای کار هستند و آمادگی کامل دارند. امیدواریم پشتیبانی لازم برای ارائه حداقل اقلام غذایی فراهم شود، زیرا هماینک برق قطع است و نانواییها نمیتوانند پخت داشته باشند و برخی نیازهای غذایی باید به مردم رسانده شود. بعد از این فاز، بررسی خسارتها انجام خواهد شد و بخش ارتباطات و امکانات دسترسی به روستاها فراهم میشود و بازسازی را در جاهایی که خسارت وارد شده انجام خواهیم داد.
* هلالاحمر همچنان بدون رئیس
در حالی که در چند هفته اخیر کشور دچار بحرانهای طبیعی فراوانی شده اما جمعیت هلالاحمر به عنوان فرمانده اصلی عملیاتی مقابله با بلایای طبیعی 41 روز است رئیس ندارد! علیاصغر پیوندی، رئیس سابق جمعیت هلالاحمر 12 آذرماه استعفا کرد و بازداشت شد. پس از رفتن وی از هلالاحمر طبق قانون، شورای عالی هلالاحمر 23 آذر جلسهای برگزار و سلمان سامانی و محمدرضا نوروزی را به عنوان 2 گزینه نهایی ریاست جمعیت هلالاحمر به رئیسجمهور معرفی کرد. از زمان ارسال مدارک سامانی و نوروزی به دفتر ریاستجمهوری بیش از یک ماه میگذرد و روحانی ضرورتی ندیده این نهاد اجتماعی و خدماتی رئیس داشته باشد. طبق قانون، جمعیت هلالاحمر نمیتواند با سرپرست اداره شود و معلوم نیست چرا عملیاتیترین نهاد اجتماعی که جان و مال خیلیها در زمان بحرانها به عملکرد آن بستگی دارد، نباید رئیس داشته باشد. دولت با بیتدبیری مثالزدنی، جمعیت هلالاحمر را بدون رئیس گذاشته، در حالی که این هفتهها کشور دچار بحرانهای عدیده است. به طور کلی زمستان فصلی است که همواره بلایای طبیعی فراوانی در آن رخ میدهد و بدون رئیس ماندن هلالاحمر اوج بیتدبیری و بدسلیقگی دولت است و میتواند نمونه بارزی از ناکارآمدی دولت باشد. در این مدت در خوزستان، هرمزگان، کرمان و سیستانوبلوچستان سیل آمده و گروههای استانی هلالاحمر به کمک و امدادرسانی سیلزدگان پرداختهاند اما قطعا نبود یک فرمانده عملیاتی در این نهاد اجتماعی محسوس است. سیلزدهها بشدت به کمک و امدادرسانی هلالاحمر نیاز دارند اما متاسفانه این جمعیت هنوز رئیس ندارد و دولت هم عملا بر ادامه این بلاتکلیفی اصرار دارد. وضعیت پریشان و اضطراری سیلزدههای جنوب کشور هم هنوز روحانی را ترغیب نکرده برای این بلاتکلیفی فکری کند. آیا رئیس دولت منتظر است مصیبتهای بسیار عظیمتر به وجود آید تا فکری برای انتخاب رئیس هلالاحمر کند؟!
* حضور نهادهای غیردولتی
مسؤولان دولتی اعلام کردهاند سیلزدههای جنوب شرق کشور وضعیت مناسبی ندارند و از نهادها و سازمانهای دیگر درخواست کمک شده است. از این رو ارتش و سپاه پاسداران در پی این فراخون به کمک سیلزدهها شتافتند قاسم حسنزاده، مسؤول روابط عمومی قرارگاه قدس جنوب شرق نیروی زمینی سپاه از ارسال 10 هزار بسته معیشتی و هزار بسته لوازم خانگی و امکانات و تجهیزات مهندسی و ترابری سپاه به مناطق سیلزده خبر داد. وی اظهار کرد: نیروی زمینی سپاه با تمام ظرفیتهایی که در جنوب شرق داشت پای کار آمد و امروز اولین مرحله از کمکها در قالب بستههای غذایی، پتو و بخاری و پیکنیک به مناطق سیلزده انتقال داده میشود. مسؤول روابط عمومی قرارگاه قدس جنوب شرق نیروی زمینی سپاه افزود: در حوزه امدادرسانی 5 گروه مهندسی رزمی سپاه با تمام امکانات و تجهیزات به مناطق سیلزده اعزام شدند. وی ادامه داد: 2 فروند بالگرد ترابری قرارگاه قدس برای کار امدادرسانی و توزیع امکانات در مناطقی که دسترسی جاده حذف شده است، اعزام شدهاند. حسنزاده افزود: 3 تیم قایقرانی سپاه و همچنین امکاناتی که تخلیه آب از منازل مسکونی را انجام میدهند، به منطقه اعزام شدهاند. وی گفت: توزیع نان گرم میان مردم در منطقه دشتیاری نیز از جمله فعالیتهایی است که در حال انجام است.
* امدادرسانی به ۳۴۲۸ آسیبدیده از بارندگیها
مدیرعامل جمعیت هلالاحمر سیستانوبلوچستان از امدادرسانی به ۳۴۲۸ آسیبدیده از بارندگیهای چند روز اخیر در استان توسط نجاتگران جمعیت هلالاحمر این استان خبر داد. رسول راشکی از امدادرسانی به ۳۴۲۸ نفر آسیب دیده از بارندگیهای چند روز اخیر در استان توسط نجاتگران جمعیت هلالاحمر این استان خبر داد. وی اظهار کرد: امدادرسانی به ۷۶۷ خانوار آسیبدیده ۲۱ و ۲۲ دیماه توسط ۸۲۲ نفر/ روز نجاتگر و پرسنل در قالب ۱۶۱ تیم عملیاتی در استان انجام شد. در این مدت ۹۸۶ روستا در شهرستانهای خاش، نیکشهر، دلگان، میرجاوه، هیرمند، سراوان، فنوج، سرباز، کنارک، ایرانشهر، چابهار، سیب و سوران و زاهدان دچار سیلاب و آبگرفتگی شدند. وی ادامه داد: ۱۱۴۴ نفر از آسیبدیدگان و متاثران از سیل در ۲۵۲ دستگاه چادر این جمعیت اسکان یافتند. این مسؤول گفت: ۵۰۹ تخته موکت، ۱۰۵۸ تخته پتو و ۲۹۶۱ کیلوگرم نایلون اقلامی بود که برای اسکان اضطراری توزیع شد و مورد استفاده قرار گرفت. مدیرعامل جمعیت هلال احمر سیستانوبلوچستان بیان کرد: بیش از ۱۱۰۰ قوطی کنسرو، ۱۳۰ بسته غذایی ۷۲ ساعته و همچنین اقلام ضروری دیگر از قبیل برنج، روغن، چای، قند و شکر، حبوبات و وسایل گرمایشی بین سیلزدگان توزیع شده است.
* بسیج همه امکانات برای رسیدگی به آسیبدیدگان
معاون اول رئیسجمهور در تماس تلفنی با استانداران کرمان و سیستانوبلوچستان خواستار بسیج همه امکانات برای رسیدگی به آسیبدیدگان از سیل شد. اسحاق جهانگیری در تماسهای جداگانه با استانداران سیستانوبلوچستان و کرمان ضمن اطلاع از آخرین وضعیت بارندگیهای کمسابقه و خسارات ناشی از سیل در این دو استان، بر ضرورت بسیج همه امکانات برای رسیدگی به آسیبدیدگان از سیل و تلاش برای کاستن از آلام و خسارات مردم تاکید کرد. وی در این مکالمه تلفنی از اقدامات و تلاشهای نیروهای امدادی، مسؤولان، نیروهای اجرایی و گروههای مردمی در رسیدگی به وضعیت سیلزدگان قدردانی کرد و از استانداران سیستانوبلوچستان و کرمان خواست تمام مساعی خود برای جبران خسارات وارده به زیرساختها نظیر شبکههای آب و برق را به کار گیرند و اتصال راهها به منظور امدادرسانی سریعتر به روستاها را در دستور کار قرار دهند.
* مردم سیلزده مراقب تمساحها باشند!
ادارهکل حفاظت محیطزیست سیستانوبلوچستان در اطلاعیهای اعلام کرد: با توجه به بارندگیهای اخیر و سیلاب به وجود آمده در جنوب این استان، احتمال خروج تمساح پوزهکوتاه (گاندو) از برکه وجود دارد که مردم باید بشدت مراقب باشند. در این اطلاعیه آمده است: پیرو بارندگی اخیر و سیلاب به وجود آمده در جنوب سیستانوبلوچستان و با توجه به سرریزشدن آب رودخانهها و سدها در منطقه و به تبع آن سردی هوا، شرایط جوی، استرس و تنش در حیات وحش بویژه تمساح پوزهکوتاه(گاندو)، احتمال خروج تمساحها از برکه و اسیر شدن در امواج خروشان آب و به تبع آن دور شدن از زیستگاه اصلیشان وجود دارد. به منظور پیشگیری از وقوع حوادث تلخ و حملات احتمالی حیات وحش به هماستانیهای عزیز توصیه میشود در زمان مشاهده هرگونه جانور وحشی گرفتار در مناطق انسانی، مراتب را به نزدیکترین اداره حفاظت محیطزیست اعلام کنند. شدت سیلاب و طغیان رودخانههای محلی به گونهای است که خودروهای سبک و سنگین نیز در امان نیستند و امدادرسانی و توزیع اقلام در برخی نقاط روستایی به وسیله بالگرد انجام میشود.
* نیاز سیلزدهها
مدیرکل مدیریت بحران سیستانوبلوچستان گفت: عمق آبگرفتگی در برخی مناطق به 4 تا 8 متر میرسد. در حال حاضر اسکان و تهیه مایحتاج اولیه زندگی از مهمترین نیازهای مردم سیلزده سیستانوبلوچستان است. عباسعلی ارجمندی با بیان این مطلب، گفت: کمکهای امدادی از استانهای تهران، کرمان، زنجان و خراسان شمالی به مناطق سیلزده سیستانوبلوچستان ارسال شده است. وی در ادامه افزود: راههای ارتباطی 500 روستا و برق چندین روستا همچنان قطع است. مدیرکل مدیریت بحران سیستانوبلوچستان همچنین گفت: سیلاب در بیشتر مناطق فروکش کرده است و تلاش برای بازگشایی محورهای مواصلاتی ادامه دارد. همچنین مدیرکل مدیریت بحران وزارت نیرو گفت: در استان سیستانوبلوچستان آب حدود 200 روستا و برق 110 روستا قطع شده است.
* امدادرسانی به ۵۶۰۰ نفر در سیلاب و برف کرمان
غیر از سیستانوبلوچستان، استان کرمان هم متاثر از بارشهای اخیر دچار بحران شد و بسیاری از روستاها در محاصره آب قرار گرفتند. مدیرعامل هلالاحمر استان کرمان از امدادرسانی به ۵هزار و ۶۰۰ نفر در سیلاب و برف اخیر در استان خبر داد و گفت: امدادرسانی در جنوب استان همچنان ادامه دارد. رضا فلاح در گفتوگو با تسنیم با اشاره به اینکه از صبح 20دیماه شاهد سیل، آبگرفتگی، بارش برف و کولاک در استان کرمان بویژه در مناطق جنوبی استان بودیم، اظهار داشت: بهدلیل اطلاعرسانی قبلی هواشناسی و ستاد مدیریت بحران آمادگی قبلی داشتیم و از لحظات اول اقداماتمان آغاز شد. وی با بیان اینکه بیش از 500 نجاتگر در پایگاههای هلالاحمر استان کرمان در آمادهباش بودند، عنوان کرد: 60 روستای استان تا شب امدادرسانی کامل شدند.
مدیرعامل جمعیت هلالاحمر استان کرمان با اشاره به اینکه 140 امدادگر در قالب 39 تیم امداد و نجات هلالاحمر در منطقه حاضر بودند، گفت: در این مدت به هزار و 156 خانوار استان و چیزی در حدود 5 هزار و 600 نفر امدادرسانی شد. وی با بیان اینکه در این مدت 280 نفر در پایگاههای جمعیت هلالاحمر استان در طول جادهها اسکان اضطراری شدند، عنوان کرد: در این مدت توزیع بسته غذایی، پتو، چادر امدادی، نایلون، موکت، والور و آبمعدنی بین حادثهدیدگان توزیع شده است. فلاح با اشاره به اینکه همزمان با این اتفاقات در استان کرمان، سیل تخریبکننده را به طور همزمان در استان سیستانوبلوچستان هم داشتیم، گفت: از آنجا که استان کرمان پشتیبان استان سیستانوبلوچستان و هرمزگان نیز هست، هزار و 800 تخته چادر و یک تریلر مواد غذایی حسب نیاز به استان سیستانوبلوچستان اعزام شد و صبح امروز (دیروز) هم اعزام تیم هوایی جمعیت هلالاحمر استان کرمان به سیستانوبلوچستان را داشتیم. وی با بیان اینکه شهرستانهای رودبار جنوب، قلعهگنج و ساردوئیه بیشترین میزان سیلاب و بارش برف را داشتند، افزود: امدادرسانیها همچنان در این شهرستانها ادامه دارد و جمعیت هلالاحمر استان کرمان تا طبیعی شدن وضعیت جوی در استان در آمادگی کامل قرار دارد.
* آخرین وضعیت سیل هرمزگان
استان هرمزگان نیز مانند استان سیستانوبلوچستان با بحران سیل روبهرو است و برخی روستاهای این استان کلا از دسترس خارج شدهاند. سد جگین در بندر جاسک با دارا بودن ظرفیت ۲۱۰ مترمکعبی لبریز شده و باعث راه افتادن سیل در مناطقی از بشاگرد و جاسک شده که در این میان از روز جمعه تاکنون ۹ روستا که در مسیر سیلاب قرار داشتهاند، تخلیه شدهاند. در حال حاضر خدماترسانی به روستاهای درگیر سیل با استفاده از بالگردهای نیروی دریایی ارتش و سپاه پاسداران در حال انجام است و رساندن آذوقه به مردم سیلزده تنها از این طریق امکانپذیر است، زیرا تمام راههای موصلاتی از طغیان رودخانههای فصلی و لبریز شدن سد جگین تخریب شده است. روستاهای در محاصره سیل در مناطق بشاگرد و جاسک فاقد هر گونه برق و خطوط ارتباطی هستند و مسؤولان، خدماترسانی هوایی تا کاهش آبگرفتگی و سیل را در پیش گرفتهاند. به گفته یکی از شهروندان جاسک، شهر لیردف این شهرستان در محاصره سیل قرار گرفته و هیچگونه خبری از بیش از ۲۳ روستای آن با جمعیتی بالغ بر ۵۰ هزار نفر در دسترس نیست و به گفته مسؤولان منطقه امدادرسانی و رسیدگی به این بخش از دیروز با اعزام 3 فروند بالگرد آغاز شده است. همچنین به نقل از منابع خبری محلی، بیش از 70 روستای شهرستان بشاگرد از دسترس خارج شده و نیازمند کمکرسانی فوری مردم و گروههای امدادی است. به گفته مدیرعامل هلال احمر هرمزگان ۳۵ گروه عملیاتی در حال ارائه خدمات امدادی و نجات حادثهدیدگان هستند و تاکنون ۱۳۱ دستگاه چادر امدادی، ۲۶۰ تخته پتو، ۲۴۰ تخته موکت، ۱۵۲ بسته مواد غذایی ۷۲ ساعته و ۳۴۲ کیلوگرم نایلون بین مردم شهرستان جاسک توزیع شده است. همچنین سرهنگ حسین ایزدی، فرمانده ناحیه مقاومت بسیج بندرجاسک خبر داد 300 خانوار سیلزده در دهستان گابریک جاسک اسکان موقت داده شدهاند. تیمهای جهادی و امدادی این ناحیه با همکاری نیروهای پرتلاش پایگاه امامت ندسای بندر جاسک به صورت شبانهروزی با استفاده از تمام ظرفیتهای ماشینآلات سنگین در جهت بازگشایی مسیرهای سیلابی ۹ روستای محاصره شده در سیل، در حال امداد و خدمترسانی هستند.
***
پیام رهبر انقلاب در پی مشکلات ناشی از بارندگیهای شدیددر جنوب شرقی کشور:
[دستگاههای دولتی و مجموعههای مردمی هرچه بیشتر به یاری مردم بشتابند]
در پی مشکلات پدید آمده ناشی از بارندگیهای شدید در سیستانوبلوچستان و برخی نقاط جنوب شرقی کشور، حضرت آیتالله خامنهای در پیامی دستگاههای دولتی و مجموعههای مردمی را به یاری هر چه بیشتر مردم عزیز آن مناطق فراخواندند. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
بارندگیهای شدید در استان سیستانوبلوچستان و برخی نقاط دیگر در جنوب شرقی کشور که به آبگرفتگی مشکلساز برای مردم و در مواردی ویرانگر و خسارتبار انجامیده است، ایجاب میکند در کنار خدماترسانی قابل تقدیری که تاکنون صورت گرفته است، دستگاههای دولتی و مجموعههای مردمی هر چه بیشتر به یاری مردم عزیز آن سامان شتافته از وقوع خسارتهای بیشتر جلوگیری نمایند. از خداوند متعال خیر و برکت ماندگار برای همگان مسألت میکنم.
سیدعلی خامنهای/ ۲۳ دی ۹۸
***
[دستور رئیس ستاد اجرایی فرمان امام برای بسیج امکانات در مناطق سیلزده]
همزمان با وقوع سیل در برخی نقاط استان سیستانوبلوچستان اولین محموله امدادی ستاد اجرایی فرمان امام یکشنبهشب در 7 نقطه استان توزیع شد. محمد مخبر، رئیس ستاد اجرایی فرمان امام با صدور دستوری به زیرمجموعههای ستاد، خواستار بسیج امکانات و اعزام نیروهای امدادی و جهادی و ارسال کمکهای ضروری برای یاری رساندن به مردم آسیبدیده از سیل شد. بنا بر این گزارش یکشنبهشب گذشته اولین محموله امدادی ستاد شامل مواد غذایی، دارویی و اقلام ضروری شامل پتو و چادر در ۷ نقطه استان توزیع شد و محموله دوم هم بزودی توزیع خواهد شد. نماینده رئیس ستاد اجرایی فرمان امام نیز صبح دیروز با حضور در روستاهای سیلزده از نزدیک از حجم آسیبها بازدید و با مردم این مناطق گفتوگو کرد. گفتنی است، با دستور رئیس ستاد اجرایی فرمان امام، قرارگاه جهادی و امدادی ستاد اجرایی در سیستانوبلوچستان آبانماه امسال افتتاح شد که قابلیت پشتیبانی امدادی، غذایی و دارویی از ۱۵ هزار نفر در یک هفته را هنگام وقوع شرایط بحرانی مانند سیل اخیر داراست.